Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

" Αρχιτεκτονική κατοικιών του Μεσαναγρού"





Τα σπίτια είναι κατά κανόνα ισόγεια και αποτελούνται από τετράγωνη ή ορθογώνια αυλή ,γύρω από την οποία βρίσκονται οι διάφοροι χώροι ,ένα μεγάλο δωμάτιο ,η κουζίνα ,οι αποθήκες και διάφοροι βοηθητικοί χώροι.Οι στέγες αποτελούνται από ξύλινη οροφή και ένα στρώμα αργίλου,πατελιά όπως λέγεται.


Το μεγάλο δωμάτιο είχε πολλές χρήσεις. Αποτελούσε υπνοδωμάτιο,σάλα,αποθήκη.Υπάρχει εστία όπως και στην κουζίνα.Δίπλα ακριβώς είναι ο σοφάς που και σήμερα ακόμη κοιμούνται οι νοικοκυραίοι. Στις άλλες "πάντες"υπάρχουν οι πάγκοι ή πάγκες.Εσωτερικά είναι κούφιοι και χρησίμευαν για αποθήκες προϊόντων και στο επάνω μέρος κοιμόντουσαν οι νοικοκυραίοι.

Σε ένα ορισμένο ύψος υπάρχει μια εξοχή από ξύλο,ράφι,που πάνω υπάρχουν πιάτα για στολίδι.Πιο ψηλά υπάρχουν τα κάντρα.Τα περισσότερα σπίτια έχουν καμάρα και αρκετά "μεσιά".Ο μεσιάς είναι ένα μεγάλο ,χοντρό ξύλο που στηρίζει την οροφή.


Η κουζίνα δεν επικοινωνεί με το μεγάλο δωμάτιο,έχει εστία,πάγκους και εκεί φτιάχνεται το φαγητό. Υπάρχει επίσης ένα άλλο δωμάτιο για ζώα "το κελάρι". Εκεί έβαζαν τα ζώα τους το χειμώνα,τα ξύλα τους και τις ζωοτροφές.Σε πολλά σπίτια υπήρχε κοτέτσι και φούρνος για το ψήσιμο των ψωμιών.


Τα σπίτια είναι κολλημένα ,οι δρόμοι στενοί και κάθε χρόνο ασπρίζονται με ασβέστη. Με ασβέστη επίσης οι γυναίκες του χωριού έκαναν διάφορα σχήματα στο δρόμο για ομορφιά,ιδίως κύκλους.Τα σπίτια είναι λιθόκτιστα,με μεγάλο πάχος τοίχων.Η λάσπη περιείχε και άχυρο.


Μπορούμε να πούμε ότι το χωριό κράτησε τη φυσιογνωμία του ,με ελάχιστες εξαιρέσεις,και είναι από τα λίγα χωριά του νησιού που παρέμεινε χωριό

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

" Από τα αρχεία του χωριού"(Γραπτό Κοινοτικό Δοσιτολόγιο-Κώδικας Εκκλησίας"



Γραπτό κοινοτικό Δοσιτολόγιο


Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν τα ονόματα των χωριανών που πρόσφεραν χρήματα για κοινωφελή έργα καθώς και τα ονόματα αυτών που δεν πρόσφεραν.΄Οπως γραφεται."Εντός αυτού καταχωρείται η δράσις των ευ ηγμένων Κοινοτικών μελών υπέρ ιερών και ευγενών σκοπών ,υπέρ των φιλανθρωπικών Κοινοτικών Ιδρυμάτων κλπ. ,καθώς και η αντίδραση των δυσαγώγων ,οίτινες παντί τρόπω επιπροσθούνται ως εμπόδια εις εκάστην Κοινωφελή και Κοινοτική ενέργεια"


Συντάσσεται δημαρχεύοντος του κ. Ηλία Καραγιάννη και αρχίζει με την περί σχολικού οικοπέδου συνδρομική ενέργεια. Φέρει ημερομηνία 13-12-1946.


Περιλαμβάνει 5 πράξεις .Η πρώτη αφορά το σχολικό οικόπεδο -ημερομηνία 16-12-1946 και η 5η ανακηρύσσει ευεργέτη της κοινότητας το συγχωριανό μας κ. Κυριάκο Πιλληρή,κάτοικο Αμερικής.(ημερομηνία 5-5-1978).


Κώδικας Εκκλησία


Από την εκκλησιαστική Επιτροπή του Μεσαναγρού φυλάσσεται" Κώδικας των λογαριασμών της Ιεράς εκκλησίας θεωρουμένων ετησίως". Ημερομηνία έναρξης 1858.


Περιλαμβάνει - καταγραφή των ιερών σκευών ,αμφίων και κτημάτων της εκκλησίας.Στο αριστερό μέρος φέρονται τα ¨Εσοδα και στο δεξιό τα ΄Εξοδα.Κάθε έτος εθεωρείτο ,ελέγχοντο οι λογαριασμοί και υπογράφετο από την Επιτροπή. Επίσης ελέγχετο από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.Φαίνονται τα ονάματα των αρχιερέων,ιερέων και αρχιμανδριτών.


Τ 1867 υπογράφει ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος ενώ το 1904 ο Πρωτοσύγκελος Χρυσόστομος. Η τελευταία εγγραφή έγινε στις 25-1-1947. Τα έσοδα προήρχοντο από το Παγκάρι ,δίσκο ,αφιερώματα,κάλαντα ,σιτάρι,επαρχιακό επίδομα,γεωργικό επίδομα.Το έτος 1930 ανήρχοντο σε 9.121 φράγκα.


Με τα χρήματα αυτά εκαλύπτοντο τα έξοδα-Αρχιερατική επιχορήγηση,μισθοδοσίες δασκάλων ,ενοίκια οικιών δασκάλων και ιερέως ,διάφορα έξοδα και δάνεια. Το 1930 τα έξοδα ήταν 9.121 φράγκα,όσα δηλαδή και τα έσοδα.

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Αρχαιολογικά ευρήματα στο Μεσαναγρό"



Από τις διηγήσεις των παλιών Μεσαναγρενών φαίνεται ότι έκαναν ανασκαφές σε διάφορες περιοχές του χωριού.΄Ετσι ήρθαν στο φως διάφορα αξιόλογα αντικείμενα που μαρτυρούν τον πολιτισμό των αρχαίων κατοίκων της περιοχής.


Στον ¨Αγιο Θωμά σε τάφο βρέθηκαν τρία φύλλα μυρτιάς από χρυσό και ένα δισκοπότηρο.

Στον Περενό, σε τάφους βρέθηκαν πολλά δακτυλίδια από χρυσό και ένα ορειχάλκινο άγαλμα που παρίστανε τον Ηρακλή με τη λεοντή και τον Ευρυσθέα μέσα σε πιθάρι. Το μυστικό διέρευσε στους Ιταλούς οι οποίοι με τη βία πήραν το άγαλμα. Σήμερα θα βρίσκεται σε κάποιο μουσείο Ιταλικό. Επίσης στην ίδια περιοχή βρέθηκε ζυγαριά με την οποία ζύγιζαν το χρυσό.


Στις περιοχές Κλιμακίες -Κοράκι-Λουριά και Λάκκος, μέσα σε τάφους βρέθηκαν λήκυθοι ,αμφορείς και διάφορα αγγεία που περιείχαν τέφρα.Στο τοπωνύμιο Λάκκος δισκοπότηρο ,δύο χρυσά στέφανα, δακτυλίδια ,βραχιόλια, όλα από χρυσό.


Στη περιοχή Μύλοι ,βρέθηκαν κόκκοι από χρυσό.Στην ίδια περιοχή, οι βοσκοί το χειμώνα στο ποτάμι της περιοχής μετά από βροχή, έβρισκαν κόκκους χρυσού.


Η γη του Μεσαναγρού κρύβει πολλά ,όπως έλεγαν οι παλιοί Μεσαναγρενοί.Ολόκληρη η περιοχή είναι διάσπαρτη από "κατελείματα"που φανερώνει ότι ήκμαζε και είχε πολύ πλούτο.

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

" Τοπωνύμια Μεσαναγρού"


Τα τοπωνύμια στο Μεσαναγρό μαρτυρούν τον Ελληνικό,εθνολογικό χαρακτήρα των κατοίκων του.

Σας παραθέτουμε μερικά και πολλοί Μεσαναγρενοί θα ξαναφέρουν στη θύμησή τους γεγονότα,στιγμές της ζωής του ,κάτι από την ύπαρξή τους.


Σκιάδι- Μέρος πλατύ σαν καπέλο ,σκιάδιο

Πετεινόουνος- Βουνό σε σχήμα πετεινού

Μονοδένδρι - Τόπος όπου υπάρχει μόνο ένα δένδρο

Κυπριώτης -Εθνικό

Κόκκαλα- Τόπος που υπήρχαν κόκκαλα

Μαύρος -Τόπος που κατοικούσε κάποιος αράπης

Κουφός - Τόπος από όπου δε γίνεσαι ακουστός

Μισόουνος- Μισό βουνό

Γρηά- Τόπος που υπήρχαν πολλά ποιμνιοστάσια των οποίων το γάλα έδινε πολλή γρηά(κρούστα ,καιμάκι).

Χρουσόνια- Εκεί υπήρχε χρυσός

Περενός - Πέρα από το χωριό

Ευγάλες- Τοποθεσία με έδαφος υγρό

¨Εριντος -Τόπος έριδων μεταξύ Μεσαναγρενών και Καταβενών

Χαλικενός- Τοποθεσία γεμάτη χαλίκια

Καλαμαύκα- Τόπος σαν καλυμαύκι

Τσιτσιά βουνά- Βουνάρια γυμνά, τσίτσικα

Ατσγγάνου μνημόρι- Τόπος όπου κάθε διαβάτης όταν περνούσε έριχνε μια πέτρα και ιδίως οι μετανάστες.

Πλάντρες - Ϊσιες πέτρες.


Υπάρχουν εκατοντάδες τοπώνυμια και είναι αδύνατο να γραφούν όλα. Εμείς σας γράφουμε ακόμα μερικά.

Σκάλα,Καλάμι,Φαντάκοι Καμπιά, Πηλιόκαστρο,Αγγάρειες,Φλέες,Ζωοπές,Πετριά,Πεντάθυρα,Χερούης, Λούβρος κ.α.


Από την εργασία του αείμνηστου δασκάλου μας Ιωάννη Μπίλλη

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

" Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού"





ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ " Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ"


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού " Ο Ταξιάρχης" μέχρι τώρα διοργάνωσε τι ς εξής εκδηλώσεις.


Αθλητική Ημερίδα


Τις γιορτές των Χριστουγέννων σε συνεργασία με το Δήμο Νότιας Ρόδουδιοργανώθηκε αθλητική ημερίδα που περιελάμβανε.

α) Ποδόσφαιρο

β) Πεζοπορία

γ) ποδήλατο.


Ποδόσφαιρο


Πάνω από 80 παιδιά από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα έπαιξαν μπάλλα και γνωρίστηκαν μεταξύ τους.Πάρα πολλοί φίλαθλοι παρακολούθησαν τους αγώνες.


Πεζοπορία


Γονείς παιδιών που έπαιζαν ποδόσφαιρο ,αλλά και πολλοί άλλοι πήραν μέρος στην πεζοπορία που έγινε γύρω από το χωριό και κατέληξε στο γήπεδο.


Ποδηλάσία


Νέοι και πιο μεγάλοι σε ηλικία με αγωνιστικά ποδήλατα που διέθεσε ο Δήμος ,πήραν μέρος στον αγώνα ποδηλάτου και διήνυσαν αρκετά χιλιόμετρα.


Στο τέλος σε όλους προσφέρθηκαν αναψυκτικά ,γλυκά ,ποτά και σουβλάκια ,προσφορά του Δήμου Ν.Ρόδου και του Πολιτιστικού Συλλόγου.΄Ηταν μια καταπληκτική έκδήλωση που έδωσε ζωντάνια στο χωριό.


2) Χοροεσπερίδα αποκριάς


Στο κέντρο " Μιμάκος" πάνω από 200 Μεσαναγρενοί και φίλοι τους ,χόρεψαν και διασκέδασαν τις αποκριές.Τη χοροεσπερίδα τίμησε ο Υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης,Αντιδήμαρχοι του Δήμου και πολλοί άλλοι.


3) Γιορτή Αγίου Θωμά


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία με τηνη εκκλησιαστική Επιτροπή διοργάνωσαν το πανηγύρι του Αγίου Θωμά. Χιλιάδες επισκέπτες από όλο το νησί διασκέδασαν και επισκέφτηκαν τους καταρράκτες του Αγίου Θωμά.


4) Επέτειος της μάχης της Κρήτης


Οι Κρήτες της Ρόδου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ,γιόρτασαν την επέτειο της μάχης της Κρήτης στο χωριό μας ,με δοξολογία,ομιλίες χορούς και τραγούδια .Πάνω από 250 Κρήτες έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα στο χωριό . ¨Εγινα ανταλλαγή αναμνηστικών ανάμεσα στους δύο Συλλόγους .Στο τέλος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού δεξιώθηκε τους φιλοξενούμενους,οι οποίοι και έμειναν πάρα πολλοί ικανοποιημένοι από την αγάπη των Μεσαναγρενών.


5) Τέλος ο Πολιτιστικός Σύλλογος ετοιμάζει και δεύτερη αίθουσα στο χωριό για γυναίκες. Θα είναι εξοπλισμένη με τηλεόραση ,κλιματιστικό,dvd.

¨Ετσι όσοι έρχονται στο χωριό θα έχουν το στέκι τους για να περνούν ευχάριστα τις ώρες τους.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

" Η Παναγιά η Σκιαδενή " Αφιέρωμα στη χάρη της






Ιερά Μονή Παναγιάς Σκιαδενής


Στους πρόποδες του βουνού Σκιάδι βρίσκεται η Μονή της Παναγιάς Σκιαδενής. Οφείλει το όνομά της στο Σκιάδιο(σκιερό μέρος) .Κατά άλλους στη σκιά ενός μεγάλου σύννεφου ή αν κοιτάξει κανείς από το Μονόλιθο μοιάζει με σκιάδιον,καπέλο αρχαίων.

Στη θέση που βρίσκεται ο ναός υπήρχε αρχαιοελληνικό ιερό της Αρτέμιδος.Στα 1200μ.Χ. οικοδομήθηκε βυζαντινός ναός.Αγιογραφήθηκε το ΙΗ΄αιώνα και η επέκτασή του ολοκληρώθηκε περί το 1861.

Σύμφωνα με την παράδοση κατά τον ΙΑ΄αιώνα ασκήτευαν δύο ή τρεις μοναχοί .Βλέποντας τη νύχτα φως πήγαν και εντόπισαν την εικόνα της Παναγίας ,που εκτίμησαν ότι ιστόρησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Την πήραν στο Ασκηταριό αλλά το πρωί χάθηκε. Την αναζήτησαν και τη βρήκαν εκεί που είναι σήμερα κτισμένος ο ναός.

Παλαιότερη εικόνα του μοναστηριού θα πρέπει να είναι αυτή που βρίσκεται στην Αγία Τράπεζα και είναι κατασκευασμένη με μαστίχι.Η εικόνα βρίσκεται αριστερά της εισόδου.Το πρόσωπο της Παναγίας έχει ζωντανά ,εκφραστικά ,γλυκά μάτια. Στηνη Μονή υπάρχει ένα σπάνιο Ευαγγέλιο του 1862.Το τέμπλο είναι έργο τέχνηςκαι το δάπεδο είναι στρωμένο με μαύρα και άσπρα βότσαλα.

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από οντάδες και κάθε χωριό έχει το δικό του οντά.Εκτός από τον τρόπο εύρεσης της εικόνας ,έχουν γίνει και άλλα θαύματα.


1) Στα χρόνια των πειρατών ένα πειρατικό πλοίο άραξε απέναντι από το Μεσαναγρενό κάμπο και οι πειρατές πήγαν στη Μονή ,τη λεηλάτησαν,άρπαξαν το εικόνισμα και επέστρεψαν στο πλοίο τους. Το βρήκαν όμως πετρωμένο.Οι χριστιανοί το απέδωσαν σε θαύμα της Παναγιάς .Το πετρωμένο καράβι βρίσκεται εκεί ,το "πετροκάραβο" ,'οπως λένε οι Μεσαναγρενοί ,για να θυμίζει το θαύμα.


2) ΄Ενας τούρκος αγάς δεν πίστευε στα θαύματα της Παναγιάς και με την κάμα του κάρφωσε την εικόνα.Αμέσως έτρεξε αίμα και το χέρι του εκουλλάθη.Ο αγάς μετάνιωσε και ζήτησε από την Παναγία να το γιάνει και θα χαρίσει όλα τα κτήματά του γύρω από τη Μονή. ΄Ετσι και έγινε.


3) Η παράδοση λέει πως ΄ενας αγριόχοιρος κατέστρεφε τα χτήματα του χιλιομοδιού. Η Παναγιά τον πέτρωσε και τον πέταξε σε ένα βράχο.Ο βράχος αυτός ονομάζεται "μαντήλα".


Το Μοναστήρι βρίσκεται στα Διοικητικά όρια του Μεσαναγρού,ανήκει στο Μεσαναγρό και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αποκλειστεί η συμμετοχή του Μεσαναγρού στην εκκλησιαστική επιτροπή ...Αυτό είναι και το παράπονο των Μεσαναγρενών ,οι οποίοι πάντα ,μικροί και μεγάλοι έτρεχαν να προσφέρουν στη Μονή.

Σήμερα διοικείται από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου ,χωρίς τη συμμετοχή λαϊκών.


΄Εχει ανακηρυχθεί πολιούχος του Δήμου Νότιας Ρόδου και κάθε χρόνο γιορτάζεται η χάρη της με μεγαλοπρέπεια.

Συνηθίζεται η θαυματουργή εικόνα να λιτανεύεται από χωριό σε χωριό κατά την περίοδο της Σαρακοστής.Την Κυριακή του Αγίου Θωμά ,οι Μεσαναγρενοί τη φέρνουν από τη Λαχανιά στο πανηγύρι και από έκεί στο χωριό. Παραμένει στο Μεσαναγρό και την επομένη μέρα ,Δευτέρα, πηγαίνει στη Μονή.Από χωριό σε χωριό οι πιστοί τη μεταφέρουν πεζοί και είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχεις στην πορεία.


Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου .Χιλιάδες πιστοί από όλο το νησίο της Ρόδου έρχονται να προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη βοήθειά της.




Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

" Μεσαναγρενοί Επιστήμονες"Ο γιατρός μας Αθανάσιος Καραγιάννης







Καραγιάννης Αθανάσιος ,Μαιευτήρας -Γυναικολόγος


Ξεκινάμε την παρουσίαση των Μεσαναγρενών Επιστημόνων από τον ακούραστο εργάτη της επιστήμης του Ιπποκράτη τον κ. Αθανάσιο Καραγιάννη μαιευτήρα -γυναικολόγο ,από τους πρώτους του νησιού.


Ξεκίνησε από το χωριό μας το Μεσαναγρό και κατάφερε να γίνει οκορυφαίος γυναικολόγος του νησιού της Ρόδου.΄Εχει στο ενεργητικό του πάνω από 50.000 γέννες,μια ολόκληρη πόλη.

Γεννήθηκε στο Μεσαναγρό από γονείς αγρότες .Φοίτησε στο εκεί Δημοτικό ,συνέχεια στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο και στο Ιταλικό Λύκειο. Το 1935 γράφτηκε στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πίζας και εξασφάλισε υποτροφία που δινόταν σε αριστούχους.

Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε σε μαιευτική κλινική της Ρώμης όπου πήρε ειδικότητα από το 1941-1946.

Τον Οκτώβριο του 1946 οργάνωσε μαιευτική κλινική επιστρέφοντας στη Ρόδο,στο Θέρμαι.Το 1947 μετακόμισε η κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου.Το 1950 ανοίγει δική του κλινική με 5 μόνο κρεβάτια στην οδό 25ης Μαρτίου ,στο σημερινό κτίριο που στεγαζόταν το Ξενοδοχείο "Ιρένε".

Το 1956 δημιούργησε την κλινική "Καραγιάννη" που λειτούργησε το 1957.Είχε κατά Μ.Ο. 80 γέννες το μήνα. Βοηθός του όπως λέι ο ¨Αγιος Ελευθέριος εξ ου και το όνομα της Κλινικής.

Παντρεύτηκε το 1947 την κ Ειρήνη Παπαθανασίου από τη Λαχανιά και απέκτησε 3 παιδιά. Τον Ανδρέα,το Δημήτρη και την ΄Αννα που είναι μηχανικοί.

Ασχολήθηκε και με τον τουρισμό και έκτισε 3 Ξενοδοχεία.Το "Ιρένε"το " Ηλέκτρα Παλλάς"μέτοχος και το "Ειρήνη "στα Κολύμπια.

Σήμερα γεμάτος ζωντάνια αναπολεί το παρελθόν και διηγείται περιστατικά από την πλούσια σε γεγονότα ζωή του. Τιμήθηκε από πολλούς φορείς για τη δράση του.


Πέρα από την επιστημονική του κατάρτηση είναι και ένας πραγματικά καλός άνθρωπος.Χιλιάδες είναι οι γυναίκες που γέννησαν στην κλινική του δωρεάν ,γιατί αδυνατούσαν να πληρώσουν . Πολλές γυναίκες έχουν να λένε για τον τρόπο με τον οποίο τις έκανε να νιώθουν σιγουριά και να τον εμπιστεύονται. Υπήρξε δάσκαλος στους νεώτερους γιατρούς που πάντα κάτι μάθαιναν κοντά του. Βοήθησε ιδρύματα ,φοιτητές ,εκκλησίες,συλλόγους . Αγαπά το Μεσαναγρό και πάντα το βοηθά.Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού τον ανακήρυξε "Επίτιμο Πρόεδρό "του και τον τίμησε για την προσφορά του, σε τελετή που έγινε στο χωριό μας.


Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε υγεία και ο Θεός να σου δίνει χρόνια για να καμαρώνεις τα χιλιάδες παιδιά που γέννησες στην κλινική σου ,τα παιδιά σου όπως λές.

Να σαι καλά γιατρέ μας


Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008