Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

" Μεσαναγρός(Οικονομία-Πνευματικά Ιδρύματα-Σύλλογοι)










Οικονομία






Οι κάτοικοι του Μεσαναγρού ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία. Καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα με σιτηρά , κηπευτικά.Ο Μεσαναγρός είναι από τα καθαρώς γεωργικά χωριά και τα Μεσαναγρενά πεπόνια και καρπούζια είναι ξακουστά στο νησί.






Υπάρχουν ακετά ελαιόδεντρα και τα τελευταία χρόνια φυτεύονται εσπεριοειδή. Η κτηνοτροφία έχει περιοριστεί και μόνο 1.500 ζώα υπάρχουν .Ο τουρισμός δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη ίσως της θέσης του χωριού ,αλλά χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το χωριό για να δουν την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην είσοδο του χωριού.Γενικά αρκετοί Μεσαναγρενοί που εργάζονται στην πόλη της Ρόδου σε Ξενοδοχεία, ασχολούνται και με τη γεωργία.






Πνευματικά ιδρύματα






Δυστυχώς το Δημοτικό σχολείο που για πολλά χρόνια λειτουργούσε έκλεισε λόγω ελλείψεως παιδιών.Ακολούθησε τη μοίρα και των άλλων χωριών της Νότιας Ρόδου. Σήμερα το μοναδικό σχολείο που λειτουργεί , βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Δήμου στο Γεννάδι και τα παιδιά των χωριών μεταφέρονται με λεωφορεία .Για την ιστορία, ίδρυση και λειτουργία του σχολείου, θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτησή μας.






Σύλλογοι






Το χωριό Μεσαναγρός έχει δύο Συλλόγους.΄Ενα Πολιτιστικό και ένα Αθλητικό.



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος με την επωνυμία " Σύλλογος Μεσαναγρενών Ρόδου ο Ταξιάρχης¨,έχει έδρα την πόλη της Ρόδου αλλά αρκετές εκδηλώσεις γ'ινονται και στο χωριό.Ο Σύλλογος από της ιδρύσεως του κάνει προσπάθειες για την πολιστική και κοινωνική αναβάθμιση των Μεσαναγρενών.Διοργανώνει συγκεντρώσεις, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εκτελεί έργα και γενικά συμμετέχει ενεργά στη ζωή του χωριού. Στο χωριό έχει αίθουσα εξοπλισμένη με τηλεόραση,μηχανή προβολής ,επιτραπέζια παιχνίδια ,η οποία φιλοξενεί και τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους νέους από την πόλη της Ρόδου ,που έρχονται στο χωριό.






Ο αθλητικός σύλλογος με την επωνυμία "Αθλητικη ¨Ενωση Μεσαναγρού" είναι ποδοσφαιρικός και έχει επιδείξει αξιοζήλευτο έργο .΄Εχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Γ ΄και Β΄κατηγορίας Δωδεκανήσου. ΄Εδρα του έχει το γήπεδο του χωριού.



Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

" Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές Μεσαναγρού Ρόδου"






Ο μεγάλος αριθμός των παλαιοχριστιανικών μνημείων που έχει επισημανθεί στην περιοχή του Μεσαναγρού,υποδηλοί ότι ο οικισμός βρισκόταν σε μεγάλη ακμή κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Σε έξι διαφορετικές θέσεις υπήρχαν οκτώ συνολικά παλαιοχριστιανικές βασιλικές, γεγονός το οποίο μαρτυρεί ότι ο οικισμός αποτελείτο από περισσότερες κώμες ή συνοικισμούς ,κάθε μια από τις οποίες είχε τη δική της βασιλική.




Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί το εκτεταμένο παλαιοχριστιανικό συγκρότημα της Αγίας Βαρβάρας στη θέση Παληοκκλησιά, όπου δεν υπήρχε οικισμός και θα πρέπει να ερμηνευθεί είτε ως μοναστηριακό συγκρότημα είτε ως τόπος λατρείας μάρτυρα.




Η Αγία Βαρβάρα




Μεταξύ Μεσαναγρού και Αρνίθας στη θέση Παληοκκλησιά και στην κορυφή λόφου ,βρίσκονται τα ερείπια μεγάλου παλαιοχριστιανικού συγκροτήματος.Αποτελείται από μια μεγάλη βασιλική με προσκτίσματα,η οποία βρίσκεται στο κέντρο του συγκροτήματος και από μια δεύτερη (βασιλική Α)μικρότερη της πρώτης που βρίσκεται ΝΑ της βασιλικής Γ.Πιθανώς υπήρχε και τρίτη βασιλική , η οποία ερειπώθηκε και στη θέση της κτίστηκε η βασιλική Γ.




Ανατολικά του συγκροτήματος και σε απόσταση 36 μ.από την αψίδα της βασιλικής Α ,βρίσκεται το κοιμητήριο, που αποτελείται από κιβωτιόσχημους τάφους,οι οποίοι καλύπτονται με ορθογώνιες λίθινες πλάκες.




Από την εργασία του αρχαιολόγου κ. Ιωάννη Ηλ.Βολανάκη φίλου του Μεσαναγρού.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

" Ο Μεσαναγρός κατά την παλαιοχριστιανική εποχή"



Κατά την παλαιοχριστιανική εποχή και ειδικότερα τον 5ο και 6ο αιώνα, στη θέση του σημερινού χωριού Μεσαναγρός έκειτο οικισμός ,που εξακολούθησε να υπάρχει χωρίς διακοπή μέχρι και σήμερα. Μέσα στον οικισμό ιδρύθηκε κατά τον 5ο αιώνα μια μεγάλη τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική ,με μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη,ημικυκλικό σύνθρονο,γραπτό διάκοσμο και ψηφιδωτά δάπεδα.Γύρω απ' αυτήν υπήρχαν διάφορα προσκτίσματα ,μεταξύ των οποίων και το βαπτιστήριο,η μαρμάρινη σταυροειδής κολυμβήθρα,το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα.Η βασιλική αυτή ερειπώθηκε τον 6ο αιώνα.


Γύρω από τον οικισμό και σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων υπήρχαν 4 συνοικισμοί ή κώμες.Κάθε μια είχε ιδιαίτερο ναό. Ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος του σημερινού.Οι κάτοικοι είχαν ως κύρια ασχολία τη γεωργία και την κτηνοτροφία.


Στη θέση παληοκκλησιά ή Αγία Βαρβάρα ιδρύθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα μια βασιλική,μετά την ερείπωσή της οποίας στην ίδια θέση κτίστηκε τον 6ο αιώνα ,τρίκλιτη βασιλική με προσκτίσματα.


Κατά το β΄ήμισυ του 6ου αιώνα ιδρύθηκε μικρότερη βασιλική ,με ημικυκλικό σύνθρονο στην αψίδα,γραπτό διάκοσμο στο εσωτερικό και δάπεδα,που εκαλύπτοντο με πήλινα όστρακα.


Ολόκληρο το συγκρότημα της Παληοκκλησιάς(Αγίας Βαρβάρας),ερειπωθηκε από σεισμούς ή βαρβαρικές επιδρομές κατά τον 7ο αιώνα,έκτοτε εγκαταλείφθηκε τελείως,με αποτέλεσμα να διατηρηθούν τα ερείπια του σε πολλή ικανοποιητική κατάσταση.


Απότην αρχαιολογική εργασία του αρχαιολόγου και φίλου του Μεσαναγρού Ιωάννη Ηλ. Βολανάκη,τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

" Πηγές Μεσαναγρού"




Κοντά και μακριά από το χωριό υπήρχαν πηγές απ΄'οπου οι Μεσαναγρενοί έπαιρναν νερό για τις ανάγκες τους.Πολλές από αυτές τις πηγές υπάρχουν και σήμερα .Αρκετές όμως δεν υπάρχουν πια.Σε προηγούμενη ανάρτησή μας αναφέραμε τα ονάματα πολλών πηγών.Σήμερα θα σας αναφέρουμε μερικές από αυτές.


Η Μπη (πηγή)


Βρίσκεται κοντά στο χωριό..Το νερό της ήταν πόσιμο,δροσερό και γάργαρο..Χρονολογείται από της ιδρύσεως του χωριού. Στην αρχή ήταν πηγάδι και οι γυναίκες για να πάρουν νερό,κατέβαιναν σκαλιά. Πνίγηκαν όμως δύο γυναίκες ,όπως λέγεται, και έτσι έγινε υδραγωγείο. Η γεύση και η δροσερότητα του νερού άλλαξε ,όταν το 1927 χρησιμοποιήθηκε δυναμίτιδα στην πηγή.


Τα Πλακιά


Βρίσκεται ΝΔ του χωριού .Και αυτή ήταν πηγάδι και το νερό της δεν ήταν πόσιμο. Από το 1927 έγινε υδραγωγείο και ποτίζονταν οι παρακείμενοι κήποι και ο Σχολικός κήπος αργότερα.


Μεστενούες


Η πηγή πηγάζει από το Πημαχο. Βρίσκεται ΝΔ του χωριού και το νερό της εξυμνήθηκε πολλές φορές. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω δίστιχο.


Του Μεστενού μας το νερό που είναι ξακουσμένο

πούρχεται απ΄το Πήμαχο με τη δροσιά λουσμένο.


Χρονολογείται από τα προχριστιανικά χρόνια.Το 1945 μεταφέρθηκε στο χωριό για τις ανάγκες ύδρευσης.


Ζωοδόχος Πηγή


Βρίσκεται ΝΑ του χωριού και σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων.Το νερό της εχρησιμοποιείτο αποκλειστικά για το πότισμα 30 περίπου κήπων..Αναβλύζει από τα θεμέλια του μοναστηριού της Πλημμυριανής και θεωρείται αγίασμα.Βέβαιο είναι, ότι από το νερό αυτό υδρεύοντο οι κάτοικοι ενός παλιού συνοικισμού που είχε καταστραφεί. Τα ερείπια (κατελύματα) του συνοικισμού υπάρχουν μέχρι σήμερα.











Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

"Μεσαναγρός -Φυσικό περιβάλλον"





Το χωριό Μεσαναγρός βρίσκεται επί του οροπεδίου του όρους Σκιάδι ,σε υψόμετρο 379 μ. και γύρο του είναι τα χωριά Βάτι,,Απολακκιά, Κατταβιά ,Λαχανιά ,Γεννάδι και Αρνίθα.Με τα χωριά Κατταβιά,Λαχανιά και Αρνίθα συνδέεται οδικώς.


Βρίσκεται ανάμεσα σε λόφους και βουνά,που παλιά ήταν γεμάτα από δάση πεύκων και κυπαρισιών ώστε το χωριό να μη φαίνεται και να βρίσκεται εύκολα.Λέγεται από τους παλιούς κατοίκους ,ότι οι Τούρκοι έκαναν 100 χρόνια για να το βρουν. Από τα πολλά δάση που υπήρχαν ,κλαδιά, έμεινε το παρατσούκλι "κλαδίτες".


Σήμερα οι γύρω λόφοι είναι καταπράσινοι από θάμνους¨θυμάρια,ρίγανη,σχίνα ,κουμαριές και μυρτιές".Το ψηλότερο βουνό είναι το Σκιάδι.' Αλλα βουνά και λόφοι γύρω από το χωριό είναι-Κουφός,Χιονιάς,Καυκάλα και Χρουσόνια.Υπάρχουν μικρές και μεγάλες πεδιάδες ,που οι εργατικοί κάτοικοί του καλλιεργούν διάφορα προϊόντα. Ο κάμπος ανάμεσα στην Κατταβιά και Απολακκιά είναι ο πιο εύφορος και εκεί παράγονται τα πιο νόστιμα πεπόνια και καρπούζια, τα " Μεσαναγρενά άνυδρα".Η ΄Εριντος ,ο Σταυρής,είναι μικρές εύφορες πεδιάδες που όμως στερούνται νερού.Παραλίες υπάρχουν ανάμεσα στα χωριά Κατταβιά και Απολακκιά.


Το χωριό από τα παλιά μαστίζεται από λειψυδρία.Σήμερα 'ομως λόγω δύο γεωτρήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια,το πρόβλημα κάπως έχει λυθεί. ΄Ηδη σε λίγο καιρό θα γίνει και άλλη γεώτρηση, που ευχόμαστε να είναι επιτυχής.Παλιά οι κάτοικοι έπαιρναν νερό από πηγές που ευρίσκοντο πλησίον ή μακριά του χωριού.Σας αναφέρουμε μερικές."Μπη,Πλακιά,Οργυές,Μεστενός,Ζωοδόχος Πηγή,Φλέβες, Αυτολές,Λία Κούσα κ.α."

Σήμερα πολλές από αυτές τις πηγές έχουν στερέψει.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

"Το ηλιοβασίλεμα στο Σκιάδι είναι το ομορφότερο στον κόσμο"





Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα και διηγούνται τις εντυπώσεις τους ,κάνουν περιγραφές και εξυμνούν τους τόπους, από τους οποίους μπορεί κανείς να απολαύσει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.


Μικρός θυμάμαι, όταν πλησίαζε η χάρη της Παναγιάς Σκιαδενής ,στι 8 του Σεπτέμβρη, μια ολόκληρη βδομάδα μέναμε στα κελιά του μοναστηριού ,σχεδόν όλο το χωριό.Εκείνο που με εντυπωσίαζε, ήταν όταν ερχόταν το σούρουπο και ο ήλιος ήταν προς τη δύση του.Καθόμουν και παρακολουθούσα το ηλιοβασίλεμα.Κάτω από τη Μονή Σκιάδι ,απλώνεται ο Μεσαναγρενός Κάμπος, που βρίσκεται ανάμεσα στην Απολακκιά-Κατταβιά και μετά απλώνεται η απέραντη θάλασσα.


Καθώς προχωρούσε η ώρα, ο ήλιος άρχισε να αλλάζει χρώματα, να κατεβαίνει προς τη θάλασσα και να έρχεται το σκοτάδι.΄Οταν πια σχεδόν πλησίαζε τη θάλασσα ,χιλιάδες χρώματα ,με πιο έντονο το πορτοκαλί και το κίτρινο, ένωναν τον ουρανό με τη θάλασσα.Ο ήλιος ,όσο περνούσε η ώρα, λες και βυθυζόταν στα θαλασσινά νερά και τα χρώματα γίνονταν πιο έντονα.΄Ηταν ένας πανέμορφος ζωγραφικός πίνακας που ζωγράφιζε η ίδια η φύση και όχι ανθρώπινο χέρι.Και όταν πια ο ήλιος χανόταν και βυθιζόταν στη θάλασσα, τα υπέροχα χρώματα παρέμεναν αρκετό χρόνο και με τα χρώματα που δημιουργούσε το σκοτάδι που ερχόταν, ζωγράφιζε την υπέροχη στιγμή της αλλαγής. Η ημέρα που έφευγε και μας αποχαιρετούσε και η νύχτα που ερχόταν και μας άλλαζε τη διάθεση.


Ακόμα και τώρα αρκετές φορές,όταν είμαι στο χωριό,πηγαίνω στο Σκιάδι για να απολαύσω το ηλιοβασίλεμα.Πιστεύω ότι αξίζει μια στιγμή της ζωής μας ,να ζήσουμε το υπέροχο αυτό φαινόμενο.Ας επισκεφθούμε τη Μονή και ας ζήσουμε τις ανεπανάληπτες αυτές στιγμές.Αξίζει τον κόπο. Είναι κάτι που δεν μπορείτε να ζήσετε κάπου αλλού.









Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

"'Εργα που εκτελούνται ή βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μεσαναγρό"





Την περίοδο αυτή εκτελούνται ή βρίσκονται σε εξέλιξη τα παρακάτω έργα, που αλλάζουν την όψη του χωριού.Το γεγονός αυτό διεπίστωσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος,που επισκέφθηκε το χωριό στις 5-5-2008.


1) Πλακόστρωση


Τέλειωσε η πλακόστρωση στους δύο δρόμους που οδηγούν στην εκκλησία. Η αλλαγή είναι εντυπωσιακή.Μου θυμίζει τον περίφημο"τουχεμέ",πέτρες ,στρωμένες στους δρόμους του χωριού,που καλύφθηκαν αργότερα με μπετόν.Πόσες και πόσες τούμπες δεν αρπάξαμε μικροί ,με εκείνες τις μπότες ,που στή σόλα τους είχαν τις περίφημες πρόκες.


2) Ο δρόμος Μεσαναγρός-Σκιάδι


΄Εχει τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος και απομένει 1,5 χιλ. που ξεκινά από το χωριό.Κάτι πρέπει να γίνει ,γιατί 'ερχεται χειμώνας και τα πράγματα δυσκολεύουν. Πάντως με το δρόμο αυτό, σε λίγα λεπτά βρίσκεσαι στο πιο έφορο μέρος του χωριού,στον Κάμπο.


3) Ο δρόμος Μεσαναγρός- Λαχανιά


Ο δρόμος που οδηγεί από το Μεσαναγρό στη Λαχανιά επισκευάζεται και ασφαλτωστρώνεται.


4) Γεώτρηση


Δημοπρατήθηκε η γεώτρηση για εύρεση πόσιμου νερού και αναμένεται η έναρξη εργασιών.


5) ΄Εργα στην εκκλησία


΄Αρχισαν έργα εξωτερικά της εκκλησίας ,για να φύγει ο ασβέστης από τους τοίχους και να εμφανιστεί η πέτρα.Μετά την αφαίρεση των πλακακιών από το δάπεδο και την εμφάνιση του παλιού δαπέδου"χοχλάκια",η όψη της εκκλησίας αλλάζει και δένει καλύτερα με το γύρω χώρο.


6) Επισκευή του παλιού Σχολικού κτιρίου


Το Σχολείο,που βρίσκονται τα γραφεία του Τοπικού Συμβουλίου και η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου,έχει επισκευαστεί και ελαιοχρωματιστεί.


7) Μουσείο Νότιας Ρόδου στο Μεσαναγρό


Τέλος το Μουσείο Διαχρονικής ιστορίας, που γίνεται στο Μεσαναγρό ,βρίσκεται προς το τέλος του.Για το Μουσείο ειδικά ,θα έχουμε περισσότερα νέα προσεχώς.


Και για να αποδώσουμε "Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι",συγχαρητήρια στο Δήμαρχο,στο Τοπικό Συμβούλιο και στην Εκκλησιαστική Επιτροπή ,για τις προσπάθειές τους.




Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

" Επίσκεψη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρόδου στο Μεσαναγρό"



Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος στις 5-10-2008,ημέρα Κυριακή ,θα επισκεφθεί το Μεσαναγρό και θα λειτουργήσει στον ιερό ναό "Ταξιαρχών ¨.Είναι η δεύτερη φορά που ο Μητροπολίτης μας επισκέπτεται το χωριό μας.Χρόνια είχαν οι Μεσαναγρενοί να δουν Μητροπολιτικές επισκέψεις τόσο συχνές.Μετά τη θεία λειτουργία ,ο Σεβασμιώτατος ,θα δει τα έργα που γίνονται στην εκκλησία του χωριού .


Η εκκλησιαστική επιτροπή θα δεξιωθεί το Σεβασμιώτατο και την ακολουθία του.


Παρακαλούμε τους Μεσαναγρενούς της Ρόδου να παρευρεθούν την Κυριακή στο χωριό ,να εκκλησιαστούν και να τιμήσουν με την παρουσία τους την επίσκεψη του Σεβασμιώτατου.


Στο χωριό μας θα βρίσκεται και ο Δήμαρχός μας κ.Μανόλης Σαββής.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

" Το Αιολικό πάρκο Μεσαναγρού"






Πολλές ανεμογεννήτριες μαζί, συστοιχίες ανεμογεννητριών όπως τις λέμε, σχηματίζουν τα λεγόμενα Αιολικά πάρκα,που επιτρέπουν τη μαζική εκμετάλλευση της Αιολικής ενέργειας.Πήρε το όνομά της από το Θεό Αίολο,διαχειριστή των ανέμων.


Οι ανεμογεννήτριες, μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική.Η εκμετάλλευση της Αιολικής ενέργειας άρχισε τη δεκαετία του -80,όταν προκλήθηκε πετρελαϊκή κρίση.Η Αιολική ενέργεια είναι ανανεώσιμη ,καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον.


Τα Αιολικά πάρκα μπορεί να βλάψουν το περιβάλλον ,αν η χωροθέτησή τους δεν γίνει με απόλυτα προσεκτικό τρόπο,όπως αποδείχθηκε στη Νορβηγία.


Στη Ρόδο υπάρχει το Αιολικό πάρκο στον Αττάβυρο,στον ΄Εμπωνα ,που αποτελείται από 13 ανεμογεννήτριες. Στο χωριό μας το Αιολικό πάρκο λειτουργεί με 5 ανεμογεννήτριες και με προοπτική επέκτασης.