Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

"Εικόνες από τη γιορτή τουρισμού στη Νότια Ρόδο"

" Ο Μιχάλης Αρνίτταλης στο περίπτερο του Μεσαναγρού επί τω έργω"
" Ο κόσμος ήταν πολύς"
" Οι χοροί καλά κρατούν"
" Το καρπούζι είχε την τιμητική του"
" Οι φίλοι μας από την Αρνίθα ήταν εκεί"
" Η πλατεία γεμάτη από κόσμο"

Πραγματικά ήταν μια πετυχημένη γιορτή. ΄Εγινε προσπάθεια να πάρουν μέρος και τα 10 χωριά της Νότιας Ρόδου. Πρέπει κάποτε να σταματήσουν οι φανατισμοί και ο τοπικισμός. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε ένας Δήμος και πρέπει μαζί να πορευθούμε. Είμαστε λίγοι για να είμαστε εγωιστές . Δεν περισσεύει κανένας. Εύχομαι να ευδοκιμήσει η επόμενη προσπάθεια.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

"Συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού στις γιορτές Τουρισμού στο Γεννάδι"

" Το περίπτερο του Συλλόγου ετοιμάζεται"
" Ο Δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Μ. Σαββής"
" Τα ψωμιά 'ετοιμα για ψήσιμο"
" Τα δραστήρια μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου"
" Η Καθολική Καραγιάννη πλάθει τα ψωμιά"
" Η Καθολική Καραγιάννη και η Καθολική Παπαβασιλείου ζυμώνουν τα ψωμιά"
Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Νότιας Ρόδου και συμμετείχαν και Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων για την ημέρα του Τουρισμού.
Στην εκδήλωση τιμήθηκε και ο αείμνηστος Τσαμπίκος Καραγιάννης που κατάγεται από το Μεσαναγρό ,για την προσφορά του στο Ροδιακό τουρισμό.
Συγχαρητήρια στα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού που πήραν μέρος στην εκδήλωση καθώς και σε όσους βοήθησαν. Γυναίκες από το Μεσαναγρό ζύμωσαν ψωμιά και στο περίπτερό μας προσφέρθηκαν στους Τουρίστες ψωμί, ουζάκι που συνοδευόταν με καλό μεζεδάκι.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Εικόνες από τα παλιά"












Εικόνες από τα παλιά ,εικόνες μαγικές ,απόμακρες, άγνωστες σε πολλούς ,εικόνες όμως με δύναμη ,νοσταλγία και διδαχή. Πόσα θα κερδίζαμε αν βλέπαμε τις εικόνες αυτές. Εικόνες που δείχνουν μια άλλη εποχή ,με τις δυσκολίες της ,το στυλ της και την αξεπέραστη ομορφιά της. Εικόνες ασπρόμαυρες , αλλά 'ομορφες και νοσταλγικές , εν σχέσει με τις σημερινές έγχρωμες ,αλλά βαρετές. Ας ανατρέξουμε στα άλμπουμ με τις φωτογραφίες των προγόνων μας ,ας τις ξαναδούμε ,ας τις κοιτάξουμε από άλλη οπτική γωνία και πιστέψτε με ,ίσως κάποιοι από μας δούμε την πραγματικότητα και κοιτάξουμε τη ζωή κατάματα.



Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

" Οι παράγοντες μακροζωίας των παλιών Μεσαναγρενών"




Κάθε φορά που πηγαίνω στο χωριό και συναντώ τους παλιούς Μεσαναγρενούς που ο Μ.Ο. ηλικίας είναι πάνω από 80 χρόνια ,θαυμάζω το σφρίγος τους ,την υγεία τους και το ότι ασχολούνται ακόμη με τα χωράφια τους και τους κήπους τους και εύχομαι ο Θεός να τους έχει πάντα καλά. Σήμερα όλοι αυτοί που είναι μεγάλοι σε ηλικία ,μια γιαγιά μάλιστα έχει ξεπεράσει τα 100 χρόνια, έχουν διαύγεια μυαλού και συμμετέχουν σε ότι συμβαίνει στο χωριό.
Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που τους κρατά ζωντανούς και πάνω από όλα υγιείς. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι παράγοντες είναι τρεις.
1- Το κλίμα του χωριού
2- Η σκληρή ζωή
3- Η διατροφή
Το κλίμα του Μεσαναγρού είναι από τα καλύτερα στο νησί .Δεν το λένε μόνο οι ντόπιοι αλλά και οι ξένοι επισκέπτες. Δεν υπάρχει εκείνη η υγρασία που σου τρυπά τα κόκαλα και η ζέστη του καλοκαιριού που σε καταβάλλει. Δεν μπορείς το καλοκαίρι ,ακόμα και την πιο ζεστή μέρα, το βραδάκι να μη φορέσεις κάτι . Ξαναγεννιέμαι όταν πηγαίνω στο χωριό. Θέλεις τα βουνά, θέλεις ο πουνέντης, θέλεις το υψόμετρο ,όλα αυτά σε ξανανιώνουν.
Η ζωή των Μεσαναγρενών ήταν σκληρή .΄Ηταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. ΄Επρεπε όλη την ημέρα να είναι στο πόδι. Το πρωί στη βοσκή των ζώων και το απόγευμα στο χωράφι. Οι περισσότεροι ήταν λεπτοί , ευκίνητοι και δυνατοί. Από μικρά παιδιά συνηθίζαμε να ζούμε έτσι. Σχολείο το πρωί ,στα κατσίκια και στα χωράφια το απόγευμα. Πάρα πολλοί δεν είχαν πάει σε γιατρό. Δεν είχαν πάρει ποτέ φάρμακα. Γιατροί ήταν οι ίδιοι και αντιμετώπιζαν τις αρρώστιες με βότανα. Πόσες και πόσες γυναίκες δε γέννησαν τα παιδιά τους στα χωράφια ,την ώρα του θέρρους και μετά συνέχιζαν τη δουλειά βάζοντας το μωρό στη «νάκα» .
Η διατροφή έπαιξε ίσως το σημαντικότερο ρόλο. Λίγο φαγητό, όχι πολύ κρέας , προϊόντα αγνά και όλα δικά τους . Βλέπετε δεν υπήρχαν ψυγεία για να βάλουν το κρέας ή τα μεγάλα μαγαζιά για να προμηθεύονται όλα αυτά τα αγαθά που υπάρχουν σήμερα. Υπήρχε το «φανάρι » που εκεί τοποθετούσαν το τυρί ,το κρέας ,το φαγητό που έμενε και μόνο για λίγες ημέρες. Το σφάξιμο του χοίρου ήταν μεγάλο γεγονός ,γιατί πάστωναν το κρέας και με αυτό ξεγελούσαν την επιθυμία τους για να νοστιμίζουν τα φαγητά. Αν και ήταν κτηνοτρόφοι ,έσφαζαν ζώα μόνο τις μεγάλες γιορτές, Χριστούγεννα , Πάσχα , Παναγιάς ή σε κάποιο σπουδαίο γεγονός. Γλυκά έτρωγαν μόνο τις μεγάλες γιορτές και στις ονομαστικές γιορτές.
Σήμερα όλα αυτά άλλαξαν .Η καθιστική ζωή, τα ψυγεία , η ανεξέλεγκτη αγορά προϊόντων ,ή όχι υγιεινή ζωή και η μη φυσιολογική ζωή ,μας κάνουν να βλέπουμε όλα αυτά απόμακρα και απλησίαστα. Στο χέρι μας είναι να τα αλλάξουμε .Μπορούμε.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

" Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο"




Η 22α Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση προτείνει στα κράτη της να να λάβουν πρωτοβουλίες που να προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα.
Στη Ελλάδα μια χώρα με 11.000.000 κατοίκους καταφέραμε να έχουμε 5.000.000 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Σχεδόν ένα όχημα για κάθε δύο ΄Ελληνες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι ανεξέλεγκτη. Αν τοποθετήσουμε τα αυτοκίνητά μας το ένα πίσω από το άλλο ξεκινώντας από την Αθήνα ,τότε η ουρά θα έφτανε ως το Τόκυο.
Το 80 ο/ο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Απλά βήματα προτείνει η Greenpeace για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
1- Επιλέξτε τα μέσα συλλογικής μεταφοράς.
2- Περπατήστε στις μικρές αποστάσεις ή χρησιμοποιήστε ποδήλατο.
3- Προτιμήστε αυτοκίνητα χαμηλής κατανάλωσης.
4- Προσπαθήστε να οδηγείται οικολογικά.
5- Ελέγχετε τα λάστιχα των αυτοκινήτων σας.Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί για πόλεις με λιγότερα αυτοκίνητα και πόλεις πιο φιλικές στους πεζούς

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

" Οι βοσκοί του Μεσαναγρού"




Το χωριό ζούσε από τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αρκετοί κάτοικοι έκαναν και τις δύο δουλειές ,για να μπορούν να τα φέρνουν βόλτα. Αυτοί ήταν σε πιο δύσκολη θέση από τους άλλους. ΄Επρεπε να κρατούν ισορροπίες ,γιατί όταν παίρνανε αποφάσεις π.χ. που θα βόσκουν τα ζώα , βρίσκονταν ανάμεσα σε δυο πυρά.
Η ζωή των βοσκών ήταν πιο δύσκολη. ΄Ολο το χρόνο έπρεπε να βόσκουν τα κατσίκια τους και να προσπαθούν να μην κάνουν ζημιές στους γεωργούς. Όταν ερχόταν η εποχή της σποράς η οικογένεια χωρίζονταν στα δύο. Οι μισοί γεωργοί και οι άλλοι μισοί βοσκοί. Η πιο δύσκολη εποχή ήταν ο χειμώνας . Τα παλιά χρόνια έβρεχε ασταμάτητα. Η βροχή δεν είχε τελειωμό. ΄Επρεπε λοιπόν ο βοσκός ,να βάλει στη « μάντρα» τα ζωντανά , να θηλάσουν τα μικρά ,να αρμέξει τις κατσίκες και να φτιάξει το τυρί . Δύσκολες ώρες . Γινόντουσαν μούσκεμα και η φωτιά στο στάβλο ήταν η παρηγοριά τους. Πολλές φορές το βράδυ αργούσαν να επιστρέψουν και τότε οι συγγενείς και φίλοι έπρεπε να τους «νιορέψουν» ,ψάξουν.
Όταν σουρούπωνε και δεν είχαν φανεί , από το χωριό οι συγγενείς εφοδιασμένοι με σχοινιά και φώτα, πήγαιναν προς τις μάντρες φωνάζοντας ,για να ακούσουν πού βρίσκονται. Αρκετές φορές από την πολλή βροχή τα ποτάμια φούσκωναν και οι βοσκοί δεν μπορούσαν να περάσουν και έμεναν στην αντίθετη όχθη. Τότε ή περίμεναν να ξεφουσκώσουν τα ποτάμια ή οι άλλοι από το χωριό τους πετούσαν τα σχοινιά , δενόντουσαν και τους τραβούσαν απέναντι. Δύσκολες στιγμές αλλά σημαδιακές ,γιατί έβλεπες την αλληλεγγύη και την αγάπη του συγχωριανού σου.
Η εποχή που οι κόποι τους δικαιώνονταν ήταν το Πάσχα. Τότε πουλούσαν τα κατσικάκια στους κρεοπώληδες από τη Ρόδο. Αυτοί έκαναν παζάρια και προσπαθούσαν να ρίξουν τις τιμές . ΄Εβλεπες όλα τα ζώα του χωριού να έρχονται φορτωμένα με τα κατσίκια και να σταματούν στην πλατεία της Καστάνιενας ,που περίμεναν οι έμποροι. Οι εκβιασμοί άρχιζαν . Φουσκαλάκια είναι ,δεν είναι παχιά, είναι μεγάλα, μικρά ,αδύνατα, δε θα τα πάρω. Και ο ταλαίπωρος ο βοσκός τι να κάνει, να τα ξαναφορτώσει και να τα γυρίσει πίσω μέσα στη ζέστη ,ποιος άλλος θα τα έπαιρνε ,έκανε πίσω και ο εκβιασμός περνούσε.
Οι βοσκοί του χωριού πάντα βοηθούσαν όσους είχαν ανάγκες και από το υστέρημά τους , έδιναν. Στη δεύτερη Ανάσταση το χωριό τους περίμενε να γυρίσουν από τις μάντρες και μετά άρχιζε η Ανάσταση . Ο καθένας μέσα σε πιάτα έφερνε στην εκκλησία τυρί, μυζήθρα, παστό και στο τέλος της Ανάστασης τα μοίραζαν σε όλο το χωριό.
Σήμερα οι βοσκοί δεν υπάρχουν . ΄Εμειναν λίγοι και μαζί τους χάθηκαν τα έθιμα και οι δύσκολες, αλλά όμορφες στιγμές που ζούσε το χωριό.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

" Η Αγία Σοφία του Μεσαναγρού"







Η Αγία Σοφία του Μεσαναγρού που γιορτάζει στις 17 του Σεπτέμβρη Είναι το κοιμητήριο του χωριού. Κτίστηκε το 18ο αιώνα ΒΔ του χωριού. Είναι βυζαντινού ρυθμού και φέρει εικόνες της δεκαετίας του 1950 . Γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου και περιστασιακά για τις λατρευτικές ανάγκες του κοιμητηρίου. Στην άκρη του νεκροταφείου υπάρχει οστεοφυλάκιο.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι γυναίκες του χωριού ,είτε βρίσκονται στο χωριό είτε στην πόλη της Ρόδου ,πρέπει να πάνε στην Αγία Σοφία να καθαρίσουν την εκκλησία ,αλλά και τα μνήματα των νεκρών. Τα καθαρίζουν ,τα στολίζουν με λουλούδια ,ανάβουν τα καντήλια και τοποθετούν στεφάνια. Ανήμερα της Αγίας Σοφίας η λειτουργία γίνεται εκεί και στο τέλος ο παπάς περνά από όλα τα μνήματα για να δώσει ευχή για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών. Δίπλα από κάθε μνήμα περιμένει κάποιος συγγενής να πει στον παπά τα ονόματα που θα μνημονεύσει .Αν κάποιος συγγενής απουσιάζει οι άλλοι τον αναπληρώνουν και έτσι κανένας δεν μένει αμνημόνευτος .

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

" Το χωμάτισμα των σπιτιών "







Φθινοπώριασε και στο χωριό αρχίζουν διάφορες προετοιμασίες. Οι βροχές ‘ηρθαν πρώιμα και κάποιους ίσως τους πρόλαβαν στο χωμάτισμα των σπιτιών. Παλιά τα σπίτια του Μεσαναγρού στο δώμα ,ήταν με πατελιά. Χώμα που δεν περνάει εύκολα το νερό. Σήμερα τα περισσότερα έχουν γίνει ψευτοταράτσες και έτσι αποφεύγουν το χωμάτισμα ΄Οσα λοιπόν σπίτια έχουν μείνει με πατελιά πρέπει να καθαριστούν ,να τριφτούν και μετά να πέσει η πατελιά. Να χωματιστούν ,όπως λένε οι Μεσαναγρενοί .Το χωμάτισμα ή πατέλιωμα των σπιτιών ,ήταν η προφύλαξη των σπιτιών από τις βροχές του χειμώνα. Σε μια περιοχή έξω από το χωριό, στο Διαούλι, υπήρχε πατελιά-χώμα κατάλληλο για τα σπίτια. Οι άνδρες έσκαβαν την πατελιά ,τη φόρτωναν στα γαϊδουράκια και τη μετέφεραν στο χωριό. Μετά ακολουθούσε άλλη διαδικασία. ΄Εδεναν ένα κουβά με σχοινί και μέσα έβαζαν την πατελιά. . ¨Ενας βρισκόταν πάνω στο δώμα ,συνήθως ο άνδρας ,ο οποίος τραβούσε το σχοινί ,ανέβαζε την πατελιά και την τοποθετούσε στο δώμα.
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Την πατελιά τη φέρνουν Αρχαγγελίτες και το χωμάτισμα ή πατέλιωμα έχει γίνει ατραξιόν για τους Τουρίστες που περνούν από το χωριό.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

" Προβλέψεις καιρού με τα Μερομήνια"


Σε προηγούμενη ανάρτησή μας εξηγήσαμε με ποιο τρόπο οι παλιοί Μεσαναγρενοί προέβλεπαν τον καιρό όλου του χρόνου . Κατά το μήνα Αύγουστο, του οποίου κάθε μέρα αντιστοιχούσε και σε ένα μήνα , βλέποντας τον καιρό της ημέρας που αντιστοιχούσε στο μήνα , έκαναν τις προβλέψεις τους. ΄Εχουν να λένε ότι πολλοί είχαν το χάρισμα της πρόβλεψης με τη μέθοδο αυτή και δεν έπεφταν έξω.
Σας υπενθυμίζουμε τις ημέρες του Αυγούστου που αντιστοιχούν στους μήνες .
1,2,3,15,16,17 Αυγούστου στο μήνα Αύγουστο
4, 28 στο Σεπτέμβρη
5, 27 στον Οκτώβρη
6, 26 στο Νοέμβρη
7, 25 στο Δεκέμβρη
8, 24 στο Γενάρη
9, 23 στο Φλεβάρη
10,22 στο Μάρτη
11,21 στον Απρίλη
12,20 στο Μάη
13,19 στον Ιούνιο
14,18 στον Ιούλιο
Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Πιζήμολα που ασχολείται με τα μερομήνια , ο καιρός από το Σεπτέμβρη μέχρι και τον Αύγουστο του επόμενου έτους παρουσιάζεται ως εξής.
Οι μήνες Νοέμβριος, Δεκέμβριος και Γενάρης θα έχουν πολλές βροχές ,για αρκετές μέρες. Ο μήνας Μάρτιος θα έχει πολύ λίγες ,όπως και ο Φλεβάρης. Βροχές προβλέπει και τον ερχόμενο Αύγουστο (καλοκαίρι).Οι υπόλοιποι μήνες θα έχουν λίγες ,μέχρι και καθόλου.
Γενικά θα έχουμε ένα χειμώνα με αρκετές βροχές και όχι πολλά κρύα .

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

" Eικόνες από τις εκδηλώσεις στη Μονή Σκιάδι"

" Οι μάγειροι Δ.Στάτουλας, Μ. Τάντουλος και Μ. Καραγιάννης "
" Κάτοικοι του Μεσαναγρού έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τον κόσμο"
" Το κρέας ετοιμάζεται"
" Το νόστιμο μακαρονάκι ψήνεται "
" Λίγη ξεκούραση πριν τον αγώνα..."


Κάθε τι όμορφο γίνεται από ανθρώπους που εθελοντικά συμμετέχουν και δίνουν και την ψυχή τους γι αυτό. Πέρα από το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς υπαλλήλους που όλες αυτές τις ημέρες μόχθησαν για να καθαρίσουν ,να στρώσουν τα τραπέζια , τις καρέκλες ,συμβολή είχαν οι μάγειροι κ. Μ. Καραγιάννης, Μ.Τάντουλος και Δ. Στάτουλας. Επίσης πήραν μέρος η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Μεσαναγρού , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού και κάτοικοι του χωριού. Μάλιστα τα χρήματα που εισπράχθησαν από το Καφενείο πάρθηκε απόφαση να δοθούν στη Μονή για διάφορες ανάγκες της.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

" Με μεγάλη λαμπρότητα οι εκδηλώσεις στην Παναγιά Σκιαδενή"







Με μεγάλη λαμπρότητα γιορτάστηκε το Γενέθλιον της Παναγιάς στη Μονή Σκιάδι. Την παραμονή έγινε εσπερινός και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι . Πολύς κόσμος παραβρέθηκε προσκύνησε και γλέντησε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Ανήμερα έγινε η θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου . ΄Εγινε περιφορά της εικόνας και ακολούθησε εκδήλωση προς τιμήν των αποδήμων Νοτιοροδιτών. Για τους αποδήμους μίλησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Βασιλεία Καζούλη και ο Δήμος δώρησε 2 παραδοσιακές στολές και δώρα στον καθένα χωριστά που βρίσκονταν στην εκδήλωση. Ακολούθησε γεύμα για όλο τον κόσμο.
΄Ηταν πραγματικά ένα αξέχαστο διήμερο και ο κόσμος έφυγε ευχαριστημένος και φανερά ικανοποιημένος .

"Παγκόσμια ημέρα αναλφαβητισμού"


Αναλφαβητισμός σύμφωνα με τον ΟΗΕ , ορίζεται η ανικανότητα ανάγνωσης και γραφής ενός απλού κειμένου σε μια έστω γλώσσα. Στην Ελλάδα θεωρείται αναλφάβητος όποιος δεν έχει τελειώσει το εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο.
Η Διεθνής ημέρα του αναλφαβητισμού καθιερώθηκε από την UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965 και από το 19666 τιμάται κάθε χρόνο.
Τα πρώτα επίσημα στοιχεία της UNESCO έδειξαν ότι το 44ο/ο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αναλφάβητο , ενώ το 1998 το ποσοστό έπεσε στο 16ο/ο .Το γυναικείο φύλο εμφανίζει μεγαλύτερη τάση αναλφαβητισμού. Τα ψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στην Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική. Στην Ελλάδα το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 8ο/ο .
Σήμερα γίνονται προσπάθειες να μειωθούν οι αναλφάβητοι σε όλο τον κόσμο. Πέραν της βασικής εκπαίδευσης, υπάρχουν προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση ενηλίκων . Και ενώ γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού σε όλο τον κόσμο ,παρουσιάζεται ένα άλλο είδος αναλφαβητισμού ,ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός ,που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

" Εκδηλώσεις στην Παναγιά Σκιαδενή που γιορτάζει στις 8 του Σεπτέμβρη"




Στις 8 του Σεπτέμβρη γιορτάζει η πολιούχος του Δήμου Νότιας Ρόδου Παναγιά Σκιαδενή . Τις ημέρες αυτές γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις .΄Ετσι και φέτος ο Δήμος Νότιας Ρόδου έχει προγραμματίσει τις παρακάτω εκδηλώσεις.
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου

Πανηγυρικός εσπερινός. Μετά θα ακολουθήσει το καθιερωμένο παραδοσιακό γλέντι.,

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου

Θεία λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου.
Λιτάνευση της εικόνας.
Χαιρετισμοί.
Ομιλία από την εκπρόσωπο του Παρροδιακού Συλλόγου Αυστραλίας κ. Μ.Χατζησημεών.
Ομιλία από την Επίκουρο Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Βασιλεία Κούρτη Καζούλη .
Μοίρασμα παραδοσιακών δώρων σε απόδημους Νοτιοροδίτες ,από το Δήμο.
Θα ακολουθήσει γεύμα.
Καλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού να έρθουν να προσκυνήσουν την Παναγιά ,τόσο την παραμονή,όσο και ανήμερα ,για να ζήσουν όμορφες και ανεπανάληπτες στιγμές..