Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

" Εκλογές απ΄τα παλιά"


Χρόνια πριν οι εκλογές ήταν το κάτι άλλο. Μέρες πριν άρχιζαν οι προετοιμασίες. Οι κομματάρχες " να γυρίζουν σπίτι σπίτι να πείσουν για το δικό τους κόμμα, οι συζητήσεις στα καφενεία έντονες , τα καφενεία ξεχωριστά , οι διαβουλεύσεις στο Ζενίθ και οι συγκεντρώσεις πολυπληθείς. Την παραμονή ,έπρεπε να πειστούν τα αγύριστα κεφάλια να αλλάξουν γνώμη, να εντοπιστούν οι επικίνδυνοι και στην ανάγκη να οδηγηθούν στην κάλπη με συνοδεία. Στις τοπικές εκλογές τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων πονοκέφαλος. Βάζανε οι μεν το θείο στο ψηφοδέλτιο ,βάζανε οι δε τον ξάδελφο. ΄Αντε να πας να ψηφίσεις εσύ. Οι εκλογές κρατούσαν τέσσερα χρόνια . Μέχρι να έρθουν οι επόμενες.
Σήμερα οι εκλογές ρουτίνα. ΄Ολοι στο ίδιο καφενείο να παίζουν πιλότα, οι κομματάρχες να έχουν εξαφανιστεί, οι συζητήσεις λίγες και η αποχή μεγάλη. Είναι μια μέρα γιορτινή για το χωριό, γιατί έχει πολύ κόσμο, τα παιδιά γεμίζουν τους δρόμους και οι παλιοί να διηγούνται ιστορίες για την " καζούρα " που έκαναν στους χαμένους. Τους τενεκέδες που χτυπούσαν ,τις καμπάνες ,τις φωνές ,για να πικάρουν τους αντιπάλους. Σε κάποιες εκλογές μάλιστα υπήρχε τόση ένταση και επειδή οι αντίπαλοι όταν κέρδιζαν χτυπούσαν " νεκρικά " την καμπάνα ,ζητήθηκε να φυλάγεται το καμπαναριό ,για να μην επαναληφθεί το κακό. Μόλις όμως βγήκαν τα αποτελέσματα των εκλογών ,αν και το καμπαναριό φυλαγόταν, η καμπάνα άρχισε να χτυπά .΄Εγινε πανικός. Η καμπάνα χτυπούσε μόνη της... Τι είχε γίνει . Από μέρες πριν η καμπάνα είχε δεθεί με μεσίνα ψαρέματος που δεν φαινόταν . Οι αντίπαλοι από μεγάλη απόσταση ,μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα άρχισαν να την κτυπούν .Σήμερα όλα αυτά τέλειωσαν . Είναι λένε πρόοδος, πολιτισμός . Δεν υπάρχει όμως και νοσταλγία σε μας που τα ζήσαμε... Πέστε μoυ…

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

"Ο εκκλησιασμός στο Μεσαναγρό"


Ο εκκλησιασμός πριν μερικά χρόνια ήταν υποχρεωτικός για τα παιδιά του Σχολείου. Κάθε Κυριακή συνοδευόμενα από τους δασκάλους πηγαίναμε στην εκκλησία. Μαζευόμασταν στην αυλή του Σχολείου , όπου οι δάσκαλοι έπαιρναν απουσίες και με γραμμή πηγαίναμε. Από την προηγούμενη μέρα ορίζονταν τα παιδιά που θα έλεγαν τον Απόστολο ,το Πιστεύω και το Πάτερ ημών…
Στην εκκλησία παίρναμε τη θέση μας και καθόμασταν αρκετή ώρα όρθιοι και φρόνιμα. ΄Αχνα δεν ακουόταν . Μικροί ,μεγάλοι παρακολουθούσαμε τη Θεία Λειτουργία και σιγοψάλλαμε μαζί με τον παπά και τους ψάλτες. Ξέραμε τα πάντα απέξω. Βιβλία δεν είχαμε ,αλλά θέλεις ο φόβος ,θέλεις ότι όλοι τα μάθαιναν ,μας έκαναν ξεφτέρια. Πόσες φορές από το φόβο ή το άγχος κάποια παιδιά τα έχαναν και εκεί που έλεγαν το Πιστεύω, ξεχνούσαν τη συνέχεια και σταματούσαν. Ο δάσκαλος βοηθούσε να συνεχίσουν ,αλλά αυτό είχε και τις συνέπειές του.
Η Δευτέρα πρωί στο σχολείο ,ήταν ημέρα ελέγχου. Οι δάσκαλοι φώναζαν το ονόματα των παιδιών που δεν ήρθαν στην εκκλησία και αλίμονο σε αυτά που δεν είχαν δικαιολογία. Η τιμωρία ήταν αναπόφευκτη. Ελέγχονταν ακόμη και αυτοί που δεν ήταν φρόνιμοι . Οι τιμωρίες ήταν διάφορες. « Η Αγία ράβδος» ,όπως έλεγαν και η νηστεία, το κλείσιμο στο σχολείο από τις 12 μέχρι τις 3 το απόγευμα.
Όλα αυτά περνούν σαν κινηματογραφική ταινία από το μυαλό μου. Τα αναπολώ ,τα κρίνω , τα συγκρίνω και δεν έχω μέσα μου ίχνος κακίας ,γιατί και εγώ σαν παιδί τιμωρήθηκα. Πιστεύω ότι για την εποχή τα μέτρα αυτά ήταν συνηθισμένα. Βέβαια « η Αγία ράβδος» ,πήγαινε πολύ. Η γενιά μας ζώντας έτσι , ακόμη και σήμερα είναι πιο πειθαρχημένη , εκκλησιάζεται πιο πολύ από τους νέους και κρατά αρκετά ήθη και έθιμα.
Σήμερα όλα αυτά αποτελούν παρελθόν . Τα σχολεία εκκλησιάζονται σπάνια ,οι γονείς κουρασμένοι δεν οδηγούν τα παιδιά τους στην εκκλησία κάθε Κυριακή και τα παιδιά δεν γνωρίζουν αρκετά για τη Θεία Λειτουργία .
Πότε ήταν καλύτερα δεν ξέρει κανείς. Τότε ή σήμερα. Η ιστορία θα δείξει.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

" Υποψήφιοι για το Τοπικό Συμβούλιο από το Μεσαναγρό στις Δημοτικές εκλογές"


Στις 7 του Νοέμβρη 2010 θα γίνουν οι εκλογές για τον ενιαίο Δήμο της Ρόδου . Στο Μεσαναγρό υποψήφιοι για το Τοπικό Συμβούλιο είναι.

Παράταξη Στάθη Κουσουρνά « Αλλάζουμε τη Ρόδο »

1) Καραγιάννη Βασιλεία –Θεανώ
2) Λάμπρου Χαράλαμπος
3) Ξίπας Κωνσταντίνος
4) Μιχαήλ Ιωάννα –Νεκταρία

Παράταξη Γιώργου Χατζημάρκου « Η Ρόδος μπροστά»

1) Θαρρενός Ιωάννης
2) Καλαντζή-Μαρασιώτη Ταξιαρχούλα(Τούλα)
3) Μανωλά Σταματία (Τούλα)
4) Ματθαίος Μιχαήλ- ΄Αγγελος

Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους . Ως γνωστό ο Μεσαναγρός εκλέγει 3 Τοπικούς Συμβούλους. 2 από τον πλειοψηφούντα Συνδυασμό στο χωριό και 1 από τη μειοψηφία.
Θα θέλαμε από τη μεριά μας να τονίσουμε κάποια πράγματα. Είμαστε ένα χωριό με πολλά προβλήματα. Οι μόνιμοι κάτοικοι λιγοστοί και οι Μεσαναγρενοί που τουλάχιστον επισκέπτονται το χωριό τα Σαββατοκύριακα όχι πολλοί. Θα τονίσουμε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι εκλέγονται στο Τοπικό Συμβούλιο και δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματά του ,ούτε καν έρχονται στο χωριό. Δεν ξέρω γιατί κατεβαίνουν υποψήφιοι και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν…
Οι σημερινοί υποψήφιοι είναι νέοι και αυτό είναι ευχάριστο. Δε φτάνει όμως αυτό. Ας αναρωτηθούν αν επισκέπτονται το χωριό ,αν γνωρίζουν τα προβλήματά του και κάποιοι αν το ξέρουν… Αυτό όμως το προσπερνάμε. Από την επόμενη της εκλογής τους, θα θέλαμε να τους βλέπουμε στο χωριό ,να ενδιαφέρονται για τα προβλήματά του. Όχι μόνο τους εκλεγμένους να βλέπουμε αλλά και τους μη εκλεγμένους Να τους βλέπουμε τα Σαββατοκύριακα, στις εκδηλώσεις, στις γιορτές και σε ότι αφορά το χωριό μας.

Διαφορετικά θα τους ονοματίσουμε, θα τους ζητήσουμε εξηγήσεις και ευθύνες.

Κ Α Λ Η Ε Π Ι Τ Υ Χ Ι Α

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

" Αιχμαλωσία δελφινιών "


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

14 Οκτωβρίου 2010


Τη συνεχιζόμενη αιχμαλωσία των δελφινιών στη χώρα μας καταγγέλλουν το Πανελλήνιο Δίκτυο Οργανώσεων για τα Ζώα και οι διεθνείς οργανώσεις Born Free Foundation, Whale and Dolphin Conservation Society και ENDCAP σε νέα επιστολή στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.

Τα τέσσερα δελφίνια που «φιλοξενούνται» στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, βρίσκονται σε αυθαίρετες εγκαταστάσεις, γεγονός που, εκτός άλλων, θέτει και το θέμα της ασφάλειας του κοινού. Η Διαχειριστική Αρχή CITES έχει αποφανθεί ότι τα πιστοποιητικά των δελφινιών δεν έχουν ισχύ και θεωρούνται άκυρα και ζητά την παύση της λειτουργίας του δελφιναρίου. Τα νοήμονα αυτά θηλαστικά, που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως «μη ανθρώπινα άτομα» και ζητούν να αποκτήσουν δικαιώματα, έχουν μετατραπεί, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σε «καλλιτέχνες» που εκτελούν νούμερα προς ευχαρίστηση των επισκεπτών. Τονίζεται μάλιστα ο αντι-επαιδευτικός χαρακτήρας των παραστάσεων με ζώα που διαιωνίζει την αιχμαλωσία των ζώων και την αντιμετώπιση τους ως μέσα για την ανθρώπινη ψυχαγωγία. Σε μια περίοδο όπου σύσσωμοι οι φιλόζωοι της χώρας μαζί με άλλους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες ζητούν την απαγόρευση των τσίρκο στη χώρα μας, και καθώς η πολιτεία εξετάζει σοβαρά αυτό το αίτημα, στα περίχωρα της Αθήνας το ζωολογικό πάρκο μοιάζει να έχει μετατραπεί σε μόνιμο τσίρκο.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια κινητοποίηση με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από Ιαπωνικές πρεσβείες ενάντια στην ετήσια σφαγή δελφινιών που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη στην Ιαπωνία και που ανέδειξε το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove», τονίζουμε ότι η αιχμαλωσία και η εκμετάλλευση των δελφινιών σε δελφινάρια, συντηρεί τις σφαγές και τη σύλληψη ελεύθερων δελφινιών σε τέτοια αποτρόπαια κυνήγια, καθώς οι επιχειρήσεις θαλάσσιων πάρκων επιλέγουν κάποια για τις παραστάσεις τους πληρώνοντας γι’ αυτά τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ τα υπόλοιπα θανατώνονται με βάναυσο τρόπο για το κρέας τους, καταρρίπτοντας έτσι τον ισχυρισμό της βιομηχανίας θαλάσσιων πάρκων, ότι σκοπεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την προστασία των δελφινιών.

Οι οργανώσεις ζητούν:
· την παύση των παραστάσεων και επισκέψεων του κοινού στις εγκαταστάσεις για τους παραπάνω λόγους
· την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο διοικητικών και ποινικών κυρώσεων
· τη διερεύνηση κατάλληλου χώρου για τη φιλοξενία των δελφινιών στην Ελλάδα και τη δημιουργία κέντρου περίθαλψης για κητώδη
· την κατάσχεση και δήμευση των δελφινιών και μεταφορά τους σε ενδεδειγμένο χώρο
· την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στη χώρα μας

Καλούν τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή του νόμου και ζητούν από την Ελληνική πολιτεία να προχωρήσει σε εθνική νομοθεσία για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσης κητωδών. Επιπλέον, προτείνουν να υπάρξει Ελληνική πρωτοβουλία για Πανευρωπαϊκή καμπάνια ενάντια στην αιχμαλωσία των κητωδών.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

" Στην τελική ευθεία η παραχώρηση των κτημάτων του κάμπου"

" Δήμαρχος,Εκπρόσωπος Περιφερειάρχη,Νομικός Σύμβουλος Δήμου,Πρόεδρος Τοπικού"
"Αρκετοί οι Μεσαναγρενοί που παρακολουθούν τη Συνέλευση.Στην πρώτη θέση ο μελλοντικός Πρόεδρος Τοπικού"

Ο κόσμος πολύς. Χρόνια μας ταλαιπωρεί το πρόβλημα"


" Ο Γιάννης τι σκέφτεται πριν μπει στην αίθουσα...Τα κτήματα ή τις εκλογές..."



" Λίγο πριν την έναρξη της Συνεδρίασης"




" Ο δρόμος οδηγεί στη λαϊκή Συνέλευση"





Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου ,στο Μεσαναγρό ,στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου , πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση ,για την παραχώρηση των Δημόσιων κτημάτων στον Κάμπο. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Μ. Σαββής , ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Α. Χατζηιωάννου, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Τσ. Χατζηκώστας ,ο νομικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Σαλαμαστράκης και πολλοί Μεσαναγρενοί.
Τονίστηκε ότι η παραχώρηση των κτημάτων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και επιθυμία του Περιφερειάρχη κ. Μπρακουμάτσου είναι η παραχώρηση των κτημάτων το συντομότερο. Δόθηκαν εξηγήσεις για τη διαδικασία παραχώρησης και καλούνται όλοι οι Μεσαναγρενοί να κινητοποιηθούν για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. ΄Ετσι από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στο Δήμα Νότιας Ρόδου θα υπάρχουν έντυπες αιτήσεις τις οποίες πρέπει να συμπληρώσουν το συντομότερο όλοι, για να αρχίσει η παραχώρηση.

Για άλλη μια φορά καλούμε όλους τους Μεσαναγρενούς να μην αμελήσουν και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες .

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

" Επίσκεψη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη στο Μεσαναγρό"

" Πως τα καταφέρνει ο Αυστραλός και είναι αγκαλιά με όλους ...Εδώ με το γιατρό Λίσγο"

" Μαχαιρίδης - Σαββής και ο Αυστραλός Γιάνης"


" Εκλογές και τα τηλέφωνα πολλά"



" Συζήτηση για τα κτήματα ή για τις εκλογές... Ποιος ξέρει"




" Μια μπυρίτσα ,λίγη ξεκούραση και ο αγώνας συνεχίζεται"







" Ποιος τη χάρη σου Γιάννη. Η φωτογραφία σου δεύτερη φορά. Σε θέλει η δημοσιότητα"





Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του επισκέφθηκε το Μεσαναγρό και συζήτησε με τους κατοίκους του χωριού θέματα που απασχολούν το χωριό και θέματα της επικαιρότητας .Προηγουμένως στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου έγινε συζήτηση για τα κτήματα του Κάμπου. Παρόντες ο Δήμαρχος Ν. Ρόδου κ. Σαββής , ο Αντώνης Χατζηιωάννου από την Περιφέρεια , ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και πολλοί Μεσαναγρενοί.

Η συνάντηση των δύο ομάδων έγινε στο καφενείο της Λέσχης και ακολούθησε το απαραίτητο ουζάκι.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

"Παγκόσμια κινητοποίηση κατά της σφαγής δελφινιών στην Ιαπωνία"




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Παγκόσμια κινητοποίηση κατά της σφαγής δελφινιών στην Ιαπωνία



14 Οκτωβρίου 2010


Για άλλη μία χρονιά το αιματηρό ετήσιο κυνήγι δελφινιών στην Taiji της Ιαπωνίας που ανέδειξε το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove» συνεχίζεται. Οι αλιείς με την άδεια των Ιαπωνικών αρχών, αγνοώντας προκλητικά την παγκόσμια κατακραυγή και τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αποκάλυψη αυτής της αποτρόπαιης σφαγής, έβαψαν τα γαλάζια νερά του όρμου ξανά κόκκινα.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση επιτρέπει το κυνήγι περισσότερων από 20.000 δελφινιών το χρόνο από το Σεπτέμβριο έως το Μάρτιο χαρακτηρίζοντάς το ως παράδοση!
Τα πιο εμφανίσιμα δελφίνια πωλούνται σε ενυδρεία και δελφινάρια έναντι αδράς αμοιβής, ενώ τα υπόλοιπα θανατώνονται και το κρέας τους διοχετεύεται στην αγορά, παρά τα πολύ υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

Η παρουσία εκπαιδευτών δελφινιών στο αιματηρό αυτό κυνήγι και τα τεράστια χρηματικά ποσά που προσφέρουν για κάθε δελφίνι που θα καταλήξει φυλακισμένο στις πισίνες των δελφινάριων δίνοντας παραστάσεις τσίρκο, ενθαρρύνει τη σύλληψη και τη σφαγή ελεύθερων δελφινιών, καταρρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας θαλάσσιων πάρκων, ότι σκοπεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την προστασία των δελφινιών!

Την αντίθεσή τους σε αυτή την αποτρόπαιη σφαγή θα δηλώσουν σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, πολίτες σε όλο τον κόσμο συμμετέχοντας σε μία παγκόσμια κινητοποίηση με διαμαρτυρίες έξω από Ιαπωνικές πρεσβείες σε διάφορες χώρες.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οργανώσεων για τα Ζώα (ΠΑΔΟΖΩ) στηρίζει τις διαμαρτυρίες και καλεί για άλλη μία φορά τους αρμόδιους φορείς στη χώρα μας να λάβουν ενεργά θέση κατά της κάθε είδους κακοποίησης των δελφινιών, απαγορεύοντας τη λειτουργία δελφινάριων στη χώρα μας!

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

"Οι Επισκέπτες του Μεσαναγρού γράφουν"

" ΄Ενα κομμάτι του χωριού"
" Το ποταμάκι του Αγίου Θωμά"

" Το πετροκάραβο"


Φεύγοντας από την Λαχανιά και περνώντας ανάμεσα από μια θαυμάσια διαδρομή συναντάμε την Μεσαναγρό. Ενδιαφέρον για τον επισκέπτη στην πλατεία του χωριού έχει η εκκλησία «Κοίμησης της Θεοτόκου» χτισμένη τον 13ομ.χ.αιώνα στη θέση του μεσαίου κλίτους μεγάλης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου μ.Χ. αιώνα.Η θέα από κάθε σημείο της περιοχής είναι μαγευτική. Ο επισκέπτης έχει πολλές εναλλακτικές επιλογές διαδρομών με θέα από ψηλά προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Ενδιαφέρον έχει η επίσκεψη στη περιοχή «Σκάλα» του Αγίου Θωμά, τοπίο με καταρράκτες, δάσος με κωνοφόρα, πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Το ανέβασμα στο ύψωμα Σταυρός δίνει την δυνατότητα να δει κανείς και τις δύο θάλασσες που βρέχουν τη Νότια Ρόδο, της ανατολικής πλευράς και της δυτικής πλευράς. Οι αγροτικοί δρόμοι που υπάρχουν οδηγούν προς τη Μονή Σκιαδενής και τα χωριά Αρνίθα,ΑπολακκιάκαιΚατταβιά. Λίγα χιλιόμετρα από την Μεσαναγρό στη κορυφή υψώματος δεσπόζει η Μονή Παναγίας Σκιαδενής, βυζαντινό μοναστήρι με μεταβυζαντινή προσθήκη του ΙΖ΄ αιώνα, χώρος ιδιαίτερα κατανυκτικός που προσφέρει στον επισκέπτη ήσυχες στιγμές. Από τον περίβολο του μοναστηριού ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την μοναδική πανοραμική θέα προς το Αιγαίο, με την Κάρπαθο να φαντάζει στο βάθος του ορίζοντα. Στο μέσον της θάλασσας στέκεται μαρμαρωμένη βραχονησίδα, όμοια με καράβι, που ο μύθος λέει πως όταν κάποτε οι πειρατές θέλησαν να πλησιάσουν για να λεηλατήσουν την περιοχή, η Παναγία η Σκιαδενή μαρμάρωσε αυτούς και το καράβι τους.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

" Τοπωνύμια Μεσαναγρού"







Τα τοπωνύμια του Μεσαναγρού είναι χιλιάδες. Κάθε σπιθαμή γης φέρει και το όνομά της και το όνομα αυτό της ταιριάζει. Όλα μαρτυρούν Ελλάδα και Ελληνική γλώσσα. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα τοπωνύμια βουνών.
Ως γνωστό το χωριό είναι ορεινό . Κάθε ονομασία του βουνού ταιριάζει με το σχήμα του, τη θέση , γεγονός που συνέβη κλπ.
Σκιάδι – Σκιάδιον , Πλατύ καπέλο
Πετεινόουνος- Πήρε το όνομά του από το σχήμα πετεινού και από το χρώμα του χώματος.
Μονοδένδρι – Τόπος που έχει ένα δένδρο.
Χιονιάς – Κορυφή βουνού που το χειμώνα σκεπαζόταν από χιόνια.
Κάραος- Από το σχήμα καραβιού
Δαιμονιάρης – Τόπος δαιμόνων
Δάλη – Δάλιος κάτοικος της νήσου Δήλου
Μισόουνος – Μισό βουνό
Γρηά – Κάθισμα γριούλας
Τσιτσιά βουνάρια- Βουνά γυμνά ,χωρίς βλάστηση
Καλαμαύκα – Μεγενθυντικό του καλιμαυκιού. Που έχει το σχήμα του .
Κόλυμπος – Λάκκοι γεμάτοι με βρώμικα νερά

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

"΄Ομορφες στιγμές από τα παλιά"

" Σε ένα από τα παλιά ξωκλήσια"
Παλιές Μεσαναγρενές με τη χαρακτηριστική στολή

" Παλιά Μεσαναγρενή περπατώντας στα στενά σοκάκια του χωριού"



" Ο αυστραλός Μάνης "


" Στο καφενείο μετά τη δουλειά"





" Μια μπύρα μετά τη δουλειά"




Ξεφυλλίζοντες σελίδες από τα παλιά και τι δεν έρχονται στο μυαλό μου. Εικόνες που ό χρόνος δε σβήνει ,αλλά διατηρεί αναλλοίωτες και ζωντανές. Εικόνες που δείχνουν τη ζωή των παλιών Μεσαναγρενών ,εικόνες που πρέπει να βλέπουν τα παιδιά μας για να εκτιμήσουν αυτό που ζουν σήμερα και να γνωρίσουν πώς ζούσαν οι παλιοί. Το μέλλον συνδέεται με το παρελθόν ,το τροφοδοτεί γνώση και δύναμη και το κάνει πιο δυνατό.
Τέτοιες εικόνες σας παρουσιάζουμε σήμερα.






Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

"Οι Επισκέπτες του Μεσαναγρού γράφουν"




Συνεχίζοντας τη πορεία μας στο εσωτερικό του νησιού και προς τα δυτικά, μέσα σ’ ένα δάσος από κωνοφόρα, συναντάμε το εξωκλήσι του Αγίου Θωμά που είναι ένα βυζαντινό εκκλησάκι του 14ου αιώνα, κτισμένο πάνω σε παλαιότερο παλαιοχριστιανικό. Από εκεί ακολουθώντας μια διαρκώς ανηφορική πορεία, σε υψόμετρο 400 μέτρων συναντάμε το χωριό Μεσαναγρός. Στη πλατεία του χωριού, είναι κτισμένη η εκκλησία «Κοίμησης της Θεοτόκου» τον 13ο αιώνα, στο μεσαίο κλίτος μεγάλης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα, μίας από το συγκρότημα των τριών παλαιοχριστιανικών βασιλικών. Τα ερείπια των μεγάλων αυτών παλαιοχριστιανικών, τα ψηφιδωτά και οι μαρμάρινοι κίονες στον αρχαιολογικά διαμορφωμένο χώρο στο περίβολο της εκκλησίας, μαρτυρούν την εποχή των πειρατειών. Επίσης μαρτυρούν και τη συγκέντρωση ενός μεγάλου πληθυσμού και την ύπαρξη μια πόλης.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

" Ο σκύλος μου , ο Ντικ"


Την εποχή εκείνη όλοι στο χωριό βοηθούσαν .Μικροί και μεγάλοι είχαν ένα ρόλο.΄Ολες οι οικογένειες είχαν και ζώα αλλά ήταν και γεωργοί. Πολλές φορές το πρωί ήταν στα κατσίκια και το απόγευμα στη γεωργία. Εμείς οι μικροί το πρωί στο σχολείο και το απόγευμα σε δουλειές. Επειδή είχαμε και κατσίκια το απόγευμα πηγαίναμε με τον αδελφό μου στο «πόστρεμα».Παίρναμε μαζί μας ένα απίθανο σκυλάκι που το΄χαμε μεγαλώσει και μας αγαπούσε πολύ και πηγαίναμε στο μετόχι. Περιοχή σπαρμένη που δεν έπρεπε να μπούνε κατσίκες για να κάνουν ζημιές. Καθόμασταν μέχρι να σκοτεινιάσει και διώχναμε τα κατσίκια για να μη φάνε τα σπαρτά. Το σκυλάκι αυτό, «ο Ντικ» ,μας είχε σώσει. Μόλις του δίναμε διαταγή έτρεχε, έδιωχνε τα κατσίκια γαυγίζοντας και γύριζε πίσω πηδώντας πάνω μας όλο χαρά. Μας ακολουθούσε παντού. Δε μας άφηνε ποτέ μόνους. Ακόμα και στο σχολείο ερχόταν και περίμενε υπομονετικά απέξω .Θυμάμαι ένα απόγευμα όταν κάναμε γυμναστική ένα κατόρθωμά του. ΄Όταν άρχιζε το μάθημα της Γυμναστικής , βγάζαμε τα παπούτσια μας ,για να μην τα κατελύσουμε, χαλάσουμε. Φτώχεια βλέπετε. Όταν τέλειωσε το μάθημα και πήγαμε να πάρουμε τα παπούτσια μας ,αυτά έλειπαν. Του ενός το αριστερό ,του άλλου το δεξί και κάποιου άλλου και τα δύο. Ψάχναμε παντού αλλά τίποτε. Φύγαμε για τα σπίτια μας ξυπόλιτοι. Όταν έφτασα σπίτι, στην αυλή ήταν όλα τα παπούτσια των παιδιών και ο Ντικ δίπλα ξαπλωμένος. Κατάλαβα λοιπόν ποιος ήταν ο δράστης. Αρκετές μέρες πηγαίναμε στο βουνό για να φυλάσσουμε τα σπαρτά από τα κατσίκια ,για να μην κάνουν ζημιές.Μαζί μας και ο Ντικ.' Όταν βράδιαζε έπρεπε να γυρίσουμε σπίτι .Τότε άρχιζε ένα άλλο μαρτύριο. Συνήθως ό δρόμος μας έβγαζε μπροστά από το νεκροταφείο ,την Αγία Σοφία. Μικρούς μας φοβέριζαν με «ανεράδες» ,φαντάσματα και μας είχαν δημιουργήσει φοβίες. Μόλις πλησιάζαμε στο νεκροταφείο ,αρχίζαμε το τραγούδι, λες και αυτό θα ‘διωχνε τις «ανεράδες¨», βάζαμε φωτιά στα πόδια και τρέχαμε με όλη μας τη δύναμη ,κοιτάζοντας πίσω μας μήπως έρχεται κάποιος.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

"Το πατέλιωμα ή χωμάτισμα των σπιτιών"







Φθινοπώριασε και στο χωριό αρχίζουν διάφορες προετοιμασίες. Οι βροχές ‘ηρθαν πρώιμα και κάποιους ίσως τους πρόλαβαν στο χωμάτισμα των σπιτιών. Παλιά τα σπίτια του Μεσαναγρού στο δώμα ,ήταν με πατελιά. Χώμα που δεν περνάει εύκολα το νερό. Σήμερα τα περισσότερα έχουν γίνει ψευτοταράτσες και έτσι αποφεύγουν το χωμάτισμα ΄Οσα λοιπόν σπίτια έχουν μείνει με πατελιά πρέπει να καθαριστούν ,να τριφτούν και μετά να πέσει η πατελιά. Να χωματιστούν ,όπως λένε οι Μεσαναγρενοί .Το χωμάτισμα ή πατέλιωμα των σπιτιών ,ήταν η προφύλαξη των σπιτιών από τις βροχές του χειμώνα. Σε μια περιοχή έξω από το χωριό, στο Διαούλι, υπήρχε πατελιά-χώμα κατάλληλο για τα σπίτια. Οι άνδρες έσκαβαν την πατελιά ,τη φόρτωναν στα γαϊδουράκια και τη μετέφεραν στο χωριό. Μετά ακολουθούσε άλλη διαδικασία. ΄Εδεναν ένα κουβά με σχοινί και μέσα έβαζαν την πατελιά. . ¨Ενας βρισκόταν πάνω στο δώμα ,συνήθως ο άνδρας ,ο οποίος τραβούσε το σχοινί ,ανέβαζε την πατελιά και την τοποθετούσε στο δώμα.
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Την πατελιά τη φέρνουν Αρχαγγελίτες και το χωμάτισμα ή πατέλιωμα έχει γίνει ατραξιόν για τους Τουρίστες που περνούν από το χωριό.