Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

" Χρόνια σας πολλά ,ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος"


Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου, σας ευχόμαστε υγεία, ευτυχία και κάθε επιθυμία σας να γίνει πραγματικότητα. Αγαπήστε τους γύρω σας , προσφέρετε αγάπη ,καλοσύνη, ελπίδα. ΄Ενα μικρό δωράκι ,ένα λουλούδι ,μια επίσκεψη ,δίνουν όλα τα παραπάνω. Κάνουν τον άλλο να νιώθει ότι ακόμη υπάρχουν άνθρωποι ,υπάρχει χαρά. ' Ετσι θα νιώσετε καλύτερα και θα ατενίσετε το νέο χρόνο με αισιοδοξία.


Χρόνια σας Πολλά

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

" Η Πρωτοχρονιά στο Μεσαναγρό"


Η Πρωτοχρονιά είχε κάτι το ξεχωριστό . Θέλεις η αλλαγή του χρόνου, θέλεις οι δοξασίες πως η καλή χρονιά φαινόταν από την πρώτη μέρα της , έκανε την ημέρα αυτή πιο χαρούμενη , αλλά και τους ανθρώπους πιο προσεκτικούς.

Την παραμονή, οι νοικοκυρές έφτιαχναν τη βασιλόπιτα ,ετοίμαζαν τα φαγητά και τα γλυκά και τα σπίτια έλαμπαν. Μόλις βράδιαζε, οι δάσκαλοι,η Σχολική Εφορεία και τα παιδιά ,έβγαιναν για τα κάλαντα. Τραγουδούσαν τα κάλαντα που σώζονται μέχρι σήμερα.


Εμείς οι νέοι νέα γενεά

με θάρρος και με ελπίδα

ας πούμε την πρωτοχρονιά

τη λατρευτή πατρίδα.

...................................................

Δώστε όλοι τον οβολό σας

είναι μέγας ο σκοπός

ηθικότατος εν γένει

και εκπαιδευτικός.

........................................................

Χρόνια πολλά να ζήσετε

με άκρα ευτυχία

κι οι δάσκαλοι κι οι μαθητές

σας εύχονται υγεία.

......................................................

Δώστε όλοι τον οβολό σας

είναι μέγας ο σκοπός

ηθικότατος εν γένει

και εκπαιδευτικός.


...................................................

Στις 12 η ώρα όταν άλλαζε η ώρα, οι κοπέλες του χωριού πήγαιναν στη βρύση να πάρουν το καινούριο νερό με στάμνες και να το φέρουν σπίτι. ΄Οσοι είχαν όπλα πυροβολούσαν ,κτυπούσαν οι καμπάνες ,έσβηναν τα φώτα και όσοι έπαιζαν πόκα σταματούσαν ,για να πάνε στα σπίτια τους να πουν τα χρόνια πολλά και καλή χρονιά με τους δικούς τους και να ξαναγυρίσουν πάλι στο τραπέζι.

Η αυγή της Πρωτοχρονιάς ήταν ξεχωριστή για τα παιδιά, γιατί κάνοντας το ποδαρικό ,ότι χρήματα παίρνανε ήταν δικά τους. ΄Επρεπε να ξυπνήσουν νωρίς ,να εντοπίσουν τα σπίτια που θα έδιναν περισσότερα χρήματα και να έχουν γεμίσει τις τσέπες τους με πέτρες. Χτυπούσαν λοιπόν τις πόρτες και οι νοικοκυραίοι ρωτούσαν ποιος είναι. Αν σε θεωρούσαν χρουσούζη δε σου άνοιγαν και σου έλεγαν να περάσεις αργότερα, για να μπεί στο σπίτι τους πρώτα αυτός που θεωρούσαν γουρλή. Αν σου άνοιγαν ,έμπαινες ,πετούσες μέσα στο σπίτι την πέτρα, λέγοντας.

Καλή μέρα ,΄Αι Βασίλη

ούλο μάλαμα κι ασήμι

χίλια καλά στο σπίτι σας

χίλια κιλά στα αλώνι σας

τα θηλυκά στη μάντρα σας

τα αρσενικά στα σπίτια σας

κλου κλου οι πούλες σας

και του χρόνου.

Στο τέλος σε φίλευαν δίνοντας σου γλυκά και χρήματα.


΄Οταν χτυπούσε η καμπάνα , όλο το χωριό μαζεύονταν στη εκκλησία, γίνονταν δοξολογία και το μεσημέρι μετά το πλούσιο τραπέζι , έκοβαν τη βασιλόπιτα. Την έκοβε ο πατέρας, τη σταύρωνε και έδινε στον καθένα το κομμάτι του. Πρώτα στο Χριστό, στην Παναγία, στον ΄Αγιο Βασίλη , στο σπίτι και με τη σειρά σε ΄ολα τα μέλη της οικογένειας.

Το βράδυ πήγαιναν σε όσους γιόρταζαν να τους ευχηθούν , έπιναν , τραγουδούσαν και όλοι πήγαιναν στο χοραστάσι για να χορέψουν. Οι χοροί έδιναν και έπαιρναν μέχρι το πρωί.

Καλή χρονιά σε όλους ,με υγεία και ευτυχία και οι παλιοί να διηγούνται όλα αυτά στους πιο νέους για να συνεχίζεται η παράδοση.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

" Η πρώτη Πρωτοχρονιά στον κόσμο"


Η πρώτη πρωτοχρονιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 45 π.Χ. στην παγκόσμια ιστορία ,καθώς άρχισε να εφαρμόζεται το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ο Ιούλιος Καίσαρας αποφάσισε να κάνει ριζικές αλλαγές . Το Ρωμαϊκό ημερολόγιο ακολουθούσε το Σεληνιακό κύκλο. Ο καίσαρας ζήτησε τη βοήθεια του Αστρονόμου Sosigenes. Αυτός ακολούθησε το ηλιακό έτος. ΄Ετσι υπολογίστηκε ότι ο χρόνος αποτελείται από 365 ημέρες και ¼ ημέρας. Ο Καίσαρας πρόσθεσε 67 ημέρες στο 45 π.Χ. ,κάνοντας έτσι το 46 π.Χ. να αρχίσει την 1η Ιανουαρίου. Επίσης κάθε 4 χρόνια ,το Φεβρουάριο, πρόσθεσε μια ημέρα.
Το 1570 ο Πάπας Γρηγόριος ανέθεσε στον αστρονόμο Christopher Clavius να κατασκευάσει ένα νέο ημερολόγιο. Το 1582 εφαρμόστηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, παραλείποντας 10 ημέρες για εκείνο το έτος.
Από τότε σε ΄ολο τον κόσμο γιορτάζουν την άφιξη του νέου έτους την 1η Ιανουαρίου.

Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α και Κ Α Λ Η Χ Ρ Ο Ν Ι Α Μ Ε Υ Γ Ε Ι Α

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

" Χρόνια σας πολλά και καλά Χριστούγεννα"


.Μέρα χαράς αλλά και προβληματισμού. Θα έρθει η Ειρήνη κάποτε στον κόσμο .. . Θα ζήσουν όλοι οι άνθρωποι κάτω από τις ίδιες συνθήκες... Θα πάψουν οι διαχωρισμοί, το μίσος, ο φόβος...Θα μπορέσουν οι νέοι να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον...Πέρασαν 2010 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού και όλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Ας ανοίξουμε τα μάτια μας, ας δούμε την πραγματικότητα, ας παλέψουμε δίπλα στους νέους, ας τους στηρίξουμε , ας λύσουμε τα προβλήματά τους και ας γίνουμε και εμείς παιδιά.

Και τότε το...επί γης Ειρήνη, θα επικρατήσει σε όλο τον κόσμο και τα Χριστούγεννα θα είναι η γιορτή της Αγάπης και της Ειρήνης.


ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

" Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού"


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ
« Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ»




Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού ανακοινώνει τα παρακάτω στα μέλη του.
Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και στις αρχές Ιανουαρίου 2011 ,θα προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο χρόνος και ο τόπος των εκλογών θα ανακοινωθούν από το Σύλλογο και μέσω εφημερίδων.

Αγαπητοί Συγχωριανοί

Η χρησιμότητα του Συλλόγου είναι γνωστή. Όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε στη ζωή μας με πολλούς τρόπους. ΄Εχει διοργανώσει χοροεσπερίδες, πανηγύρια ,έφτιαξε αίθουσες στο χωριό για νέους και γυναίκες , έμαθαν αρκετά παιδιά παραδοσιακούς χορούς και γενικά είναι ο κρίκος που συνδέει όλους τους Μεσαναγρενούς ,όπου και αν βρίσκονται. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και λόγω της διασποράς των Μεσαναγρενών ,τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Το χωριό αδειάζει και οι περιουσίες και τα κοινά συμφέροντά μας κινδυνεύουν .Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κάτι που να μας ενώνει, να μας φέρνει σε επαφή ,για να μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματα και να διατηρούμε την καταγωγή μας.


Σας παρακαλούμε λοιπόν να πάρετε μέρος στις εκλογές του Πολιτιστικού Συλλόγου, να θέσετε υποψηφιότητα ,να συζητήσουμε για τα προβλήματά μας ,να προτείνουμε λύσεις και η ημέρα αυτή να γίνει η αρχή μιας καινούριας εποχής.

Ρόδος 23 Δεκεμβρίου 2010

Από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

" Χριστούγεννα στο Μεσαναγρό "




Κάθε χρόνο τέτοια εποχή σαν κινηματογραφική ταινία περνούν από το μυαλό μας οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές. Μέρες ξεχωριστές , μέρες αναμνήσεων ,μέρες ανεπανάληπτες.

Οι μέρες αυτές ήταν ξεχωριστές για τα παιδιά. Πώς και πώς τις περιμένανε. ΄Ενα μήνα πριν έβλεπε κανείς τις προετοιμασίες σ΄όλα τα σπίτια. ΄Ολοι βιάζονταν να τελειώσουν οι γεωργικές εργασίες ,ελιές, σπορά, για να απολαύσουν μετά τις γιορτές. Ακόμα και στο σχολείο οι δάσκαλοι μάθαιναν τα κάλαντα στα παιδιά ,για να είναι έτοιμα να τα ψάλλουν. Οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σπίτια ,τα άσπριζαν και τα τζάκια ειχαν την τιμητική τους. ΄Ολοι οι δρόμοι του χωριού είχαν τα περίφημα σχέδια -κύκλους από ασβέστη - που γίνονταν στα χαρμόσυνα γεγονότα. Το χωριό έλαμπε.

Κάθε σπίτι έσφαζε το χοίρο του και όλη η οικογένεια συμμετείχε στην ιεροτελεστία αυτή. Οι νοικοκυρές τακτοποιούσαν το κρέας ,το λίπος, έφτιαχναν τον "καβρουμά", τσιγαρισμένα μικρά κομμάτια κρέας που τα τοποθετούσαν στους πηδιακούς και από εκεί έπαιρναν για να φτιάξουν τα φαγητά τους. Βλέπετα την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ψυγεία. ¨Επαιρναν χωριστά τα " τσιρίγκια", το δέρμα του χοίρου με λίπος ,τους "κολοσαφάες",τα 'εντερα που τα γέμιζαν με ρύζι. Ετοίμαζαν γλυκά -νεράτζι , κατιμέρια, βασιλόπιτες, φοινίκια, μελεκούνια.

Επιτέλους τα Χριστούγεννα έφταναν. Μόλις βράδιαζε οι δάσκαλοι ,τα μέλη της Σχολικής Εφορείας και τα παιδιά ,σπίτι σπίτι έψαλλαν τα κάλαντα,που δεν παρουσίαζαν καμιά διαφορά από τα κάλαντα της υπόλοιπης Ελλάδας. Είναι τα κλασσικά κάλαντα" Καλήν εσπέρα άρχοντες...Κάθε νοικοκύρης έδινε χρήματα ,γλυκά, γκλεούδια και όλοι εύχονταν χρόνια πολλά.

Η πόκα έδινε και έπαιρνε και όλοι έψαχναν την τύχη τους. Τα 3 ή 4 καφενεία ήταν γεμάτα από τους εραστές της πόκας. Μέχρι τις αυγές που κτυπούσε η καμπάνα της εκκλησίας ,το παιχνίδι συνεχιζόταν και πολλές φορές και μετά. Κατά τις 2 τα μεσάνυχτα ο καφετζής έφτιαχνε την περίφημη μακαρονάδα και όλοι οι παίχτες την απολάμβαναν . Την άλλη μέρα καταλάβαινες τους νικητές ή τους χαμένους από το ύφος τους.

¨Οταν η καμπάνα χτυπούσε ,όλο το χωριό πήγαινε στην εκκλησία. Κανένας δεν έλειπε. Στο τέλος οι ευχές έδιναν και έπαιρναν. Το μεσημεριανό τραπέζι ήταν κάτι το ξεχωριστό. ΄Ολη η οικογένεια καθισμένη γύρω του ,απολάμβανε τις λιχουδιές της μάνας. Το βράδυ όσοι γιόρταζαν ,άνοιγαν τα σπίτια τους και υποδέχονταν τους χωριανούς. Παρέες παρέες πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και το γλέντι συνεχιζόταν μέχρι το πρωί.

Σήμερα όλα αυτά είναι μια ανάμνηση .΄Οσοι έμειναν στο χωριό και όσοι το επισκέπτονται τις μέρες αυτές, γιορτάζουν σύμφωνα με την εποχή ,αλλά κάποια έθιμα συνεχίζουν να τηρούνται και να αντέχουν στο χρόνο.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

" Οι Προστάτες ΄Αγιοι "


Οι κάτοικοι του χωριού ήταν Θεοσεβούμενοι. Πίστευαν στο Θεό και το έδειχναν με πολλούς τρόπους. Στο χωριό υπάρχουν 16 Εκκλησιές και Μοναστήρια ,πρωτόγνωρο για ένα μικρό χωριουδάκι.
Κάθε οικογένεια έχει και τον Προστάτη ΄Αγιο. ΄Εχει το εικόνισμα του στο εικονοστάσι και την ημέρα της γιορτής του ,γιορτάζει και αυτή. Δεν υπήρχε γιορτή που να μη γιόρταζε και μια οικογένεια. Πώς έγινε αυτό και κάθε οικογένεια να έχει τον ΄Αγιο της , δε το γνωρίζω. Κάποιοι προς τιμήν των Αγίων που τους προστατεύουν έκτισαν και μοναστήρια.
Όταν γιόρταζε ο ΄Αγιος της οικογένειας από νωρίς άρχιζαν οι προετοιμασίες. ΄Επρεπε να φτιάξουν το « Πεντάρτι»,τους άρτους δηλαδή ,να ετοιμάσουν το λάδι ,το κρασί και το πρόσφορο. Όλα αυτά τα ζύμωνε η νοικοκυρά και τα έψηνε στο φούρνο του σπιτιού. Το βράδυ στον Εσπερινό ήταν παρούσα όλη η οικογένεια και οι συγγενείς. Ευλογούσε ο παπάς τους άρτους και οι γιορτάζοντες βοηθούσαν παντού. Την άλλη μέρα μετά την Θεία λειτουργία ακολουθούσε το γιορτινό τραπέζι. Ανάλογα με τη γιορτή γινόταν και το τραπέζι. Αν ήταν νηστεία και το φαγητό ήταν νηστίσιμο, αν όχι ,έσφαζαν το κατσικάκι τους και ετοίμαζαν κάτι πιο καλύτερο.
Καλεσμένοι στο τραπέζι ήταν οι στενοί συγγενείς και απαραίτητα οι προύχοντες.Ο Παπάς ,οι ψάλτες ,οι δάσκαλοι και ο πρόεδρος του χωριού. Ο Παπάς ευλογούσε το φαγητό και η νοικοκυρά σέρβιρε ότι πιο νόστιμο είχε φτιάξει.
Χρόνια γίνονταν αυτά τα έθιμα. Σήμερα αυτά ξεχάστηκαν . ΄Εμεινε μόνο ο Προστάτης ΄Αγιος ,γιατί κάθε οικογένεια μεταβιβάζει την εικόνα στα παιδιά και ιδίως στην κόρη . Και σήμερα γιορτάζεται ο Προστάτης ΄Αγιος ,δε γίνονται όμως φαγητά .

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

"Μιλάτε Μεσαναγρενά..."




Συνεχίζουμε να σας παρουσιάζουμε λέξεις που μιλιούνται στο Μεσαναγρό. Οι λέξεις αυτές ακόμα ακούγονται από τους παλιούς ,αλλά όχι από τους νεότερους. Ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσουμε κάποιες και να μιλήσουμε Μεσαναγρενά.
Καπίστρι ………………..χαλινάρι για τα ζώα
Κατσουνάς………………ξύλο που στην άκρη του έχει μια εξοχή σαν αγκίστρι. Σε
Αυτό κρεμούσαν τα κουλούρια.
Κατένω………………… κατεβαίνω
Κιόρος…………………..τυφλός, στραβός
Κλαδευτήρι……………..εργαλείο
Κολάι…………………...τρόπος
Κουζί………………….. μικρό πήλινο δοχείο
Κουλάθηκα…………… δεν μπορώ να πιάσω κάτι
Κούμελα……………… .η περιοχή γύρω από το τζάκι
Καντούνι……………… .γωνία
Κόπανος……………… .χοντρό ξύλο που χτυπούσαν τα ρούχα ,όταν τα έπλεναν
Κουνί…………………. σπυρί από σιτάρι
Κανοτιέρα…………….. εσωτερική φανέλα
Κούρβα……………….. στροφή(Ιταλική) .Και κούρβα γυναίκα,ανήθικη
Κουνέτα……………… . το κοίλωμα στην άκρη του δρόμου που τρέχει το νερό
Κεσβές………………... νόστιμο φαγητά από αλεύρι
Κουλουρόξυλο……….. ξύλο που έπλαθαν την κουλουρία
Κάτα………………….. γάτα
Κα(βα)λίνα…………… περιττώματα γαϊδάρου
Κούρος………………. κουρεμένος
Καλύδ(β)ια………….... περιοχή που υπήρχαν καλύβες
Καλάουρας…………… καράβολας
Καλή μάθηση – Καλή επιτυχία

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

" Ο Μιχάλης Μιχαήλ από το Μεσαναγρό, ο νέος Πρόεδρος στο Οικονομικό Επιμελητήριο"


" Ο Μιχάλης Μιχαήλ,ο νέος Πρόεδρος στο Οικονομικό Επιμελητήριο"

" Συνάντηση με τους συνυποψήφιους του"

" Ο Μιχάλης στο βήμα"

" Οι νικητές των εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο"



Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας έχουμε αναφέρει ,ότι μπορεί ο Μεσαναγρός να είναι ένα μικρό χωριουδάκι με λίγους κατοίκους, τα τελευταία όμως χρόνια από το χωριουδάκι αυτό ,έχουν αναδειχθεί επιστήμονες ,γιατροί ,δικηγόροι ,εκπαιδευτικοί ,οικονομολόγοι κ.α. που τιμούν τον τόπο τους. ΄Ενας από αυτούς είναι και ο Μιχαήλ Μιχαήλ ,οικονομολόγος ,που επικεφαλής της παράταξης ΠΑΣΚΟ ,κατάφερε να κερδίσει τις πρόσφατες εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο.
Η παράταξη ΠΑΣΚΟ Συνεργαζόμενοι , αναδείχθηκε νικήτρια με 293 ψήφους . Πρώτος σε σταυρούς ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ ,από το Μεσαναγρό, με 197 σταυρούς. Ο κ. Μιχαήλ θα είναι και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου από τον καινούριο χρόνο.
Ο κ. Μιχαήλ ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη ψηφοφορία και δηλώνει ότι θέλει ένα Επιμελητήριο ενεργό, διεκδικητικό μέσα στην κοινωνία . Απηύθυνε κάλεσμα σε όσους νέους θέλουν να προσφέρουν .Ευχαρίστησε όλους που συγκρότησαν το ψηφοδέλτιο και τόνισε πως το αποτέλεσμα οφείλεται στη συλλογική δράση.
Τα εκλεγμένα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου θα συνεδριάσουν την πρώτη εβδομάδα του καινούριου έτους ,προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα.
Ο Μιχαήλ Μιχαήλ γεννήθηκε στο Μεσαναγρό όπου τελείωσε και το Δημοτικό Σχολείο. Τελείωσε το Γυμνάσιο, Λύκειο στη πόλη της Ρόδου και μετά φοίτησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απεφοίτησε ως οικονομολόγος. Εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Νότιας Ρόδου και είναι από τους ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στη λύση των προβλημάτων του Μεσαναγρού ,τον οποίο και υπεραγαπά. ΄Εχει δικό του Λογιστικό Γραφείο στην πόλη της Ρόδου και οι συνάδελφοί του τον εμπιστεύτηκαν εκλέγοντάς τον με τους περισσότερους σταυρούς στις πρόσφατες εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Εμείς συγχαίρουμε το φίλο ,συγχωριανό και Επιστήμονα ,του ευχόμαστε υγεία και καλή επιτυχία στο νέο πόστο του. Πιστεύουμε ότι και εδώ θα επιτύχει ,γιατί έχει τις γνώσεις και τη θέληση. Ως συγχωριανοί του νιώθουμε περήφανοι ,γιατί μας εκπροσωπεί επάξια .
Συγχαρητήρια Μιχάλη και νάσαι πάντα καλά.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

"3ο ανοιχτό Πρωτάθλημα σκακιού"


OΣκακιστικός Όμιλος Ρόδου «Ιππότης» διοργανώνει το

3ο Ανοικτό Πρωτάθλημα γρήγορου σκακιού

στο Villa Mare - Roi Mat στην Ιξιά,

Λεωφόρος Ηρακλειδών 84

την Κυριακή 19 Δεκ 2010 και ώρα 9.30 π.μ

Χρόνος σκέψης 15 λεπτά.

Ελεύθερη συμμετοχή.

Βραβεύσεις με κύπελλα

Κατηγορία 1 : Ηλικίες έως και 14 ετών

Κατηγορία 2 : Ηλικίες άνω των 14 ετών

καθώς και μετάλλια για τις κατηγορίες

Κ6, Κ8, Κ10, Κ12, Κ14, Κ18

Παράβολο συμμετοχής : 10€

Δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Βασιλάκη Νίκο Τηλ. 6945.97.39.59

και στο e-mail:mcgiver@ath.forthnet.gr (περισσότερα στο www.ippotis.com)


Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

" Πώς χαράχτηκαν τα σύνορα Μεσαναγρού-Κατταβιάς"

" Η ΄Εριντος"
" Ο Σολάτσος,δρόμος που οδηγεί στην Κατταβιά'
" Η ΄Εριντος από ψηλά"

Ο Μεσαναγρός και η Κατταβιά είναι δύο χωριά που έχουν κοινά σύνορα. Και όπου υπάρχουν σύνορα υπάρχουν και τριβές. Σήμερα αυτά όλα έχουν ξεπεραστεί ,αλλά τα παλιά χρόνια υπήρχαν πολλά προβλήματα. Όπως πρόβλημα θεωρούσαν οι Κατταβενοί το Μοναστήρι του Σκιαδιού. Επειδή κάποτε ένας Ιερομόναχος που ήταν στο Σκιάδι ,καταγόταν από την Κατταβιά ,πίστευαν ότι το Σκιάδι τους ανήκει. Το Σκιάδι όμως βρίσκεται μέσα στην περιοχή του Μεσαναγρού, πάντα η διοίκησή του γινόταν από Μεσαναγρενούς ,όλα τα έργα που έχουν γίνει είναι από χέρια Μεσαναγρενών και Μεσαναγρός και Σκιάδι πάνε μαζί.
Τα δύο χωριά συνορεύουν στην περιοχή ΄Εριντος ,Σταυρή και Κάμπο. Στην ΄Εριντο όμως πάντα υπήρχαν τριβές. Όπως ερμηνεύει ετυμολογικά τη λέξη ΄Εριντος ,ο αείμνηστος δάσκαλός μας Ιωάννης Μπίλλης , ΄Εριντος σημαίνει τόπο έριδος μεταξύ Μεσαναγρενών – Κατταβενών. Στα παλιά χρόνια υπήρχε ο σκοπός που φύλαγε τα κτήματα και τις σπορές. Αυτός λοιπόν είχε το βούκινο που φυσούσε δυνατά ,για να δείξει την παρουσία του και να αποτρέψει ζημιές. Επειδή τα σύνορα στην ΄Εριντο ήταν λίγο πιο πάνω από τα σημερινά , ο θόρυβος του βούκινου ενοχλούσε τους Κατταβενούς και μετά από προσπάθειες τα σύνορα χαράχθηκαν στα σημερινά.
Στην Ιταλική κατοχή , επειδή υπήρχαν φιλονικίες ανάμεσα στα δύο χωριά, οι Ιταλοί κάλεσαν τους Δημάρχους των δύο χωριών ,για να γίνει η τελική χάραξη των συνόρων. Ο Κατταβενός Δήμαρχος ήξερε Ιταλικά αντίθετα με το Δήμαρχο του Μεσαναγρού. Ξεκίνησαν λοιπόν από την ΄Εριντο πηγαίνοντας προς Μεσαναγρό. Ο Ιταλός κάθε τόσο ρωτούσε σε ποιο χωριό ανήκει η περιοχή που βρισκόντουσαν. Στην ΄Εριντο όταν ρώτησε, ο Κατταβενός που ήξερε Ιταλικά ,απάντησε ότι ανήκει στην Κατταβιά. Ο Ιταλός ρωτούσε το Δήμαρχο του Μεσαναγρού να πει τη γνώμη του και αυτός μη ξέροντας Ιταλικά ,ρωτούσε τον Κατταβενό να του εξηγήσει τι λέει ο Ιταλός. Ο Δήμαρχος της Κατταβιάς του έλεγε διάφορα .π.χ. ¨Ότι ο κάμπος αυτός είναι έφορος και ο δικός μας απάντούσε .SI. Δηλαδή ναι. Σιγά σιγά έφτασαν έξω από το χωριό ,στην περιοχή Πήμαχο και ο δικός μας με το si ,θα έφερνε την Κατταβιά μέσα στο Μεσαναγρό. Εάν τα σύνορα χαράσσονταν εκεί ,ακόμα και το Σκιάδι θα βρισκόταν σε Κατταβενά σύνορα. Ευτυχώς την ώρα εκείνη κάποιος άλλος Μεσαναγρενός που βρέθηκε εκεί και άκουσε τη στιχομυθία ,συμβούλεψε το Δήμαρχο Μεσαναγρού τι γίνεται ,μίλησε με τον Ιταλό και επανήλθε η τάξη.
Αυτά διηγούνται οι παλιοί Μεσαναγρενοί και λένε για διάφορα γεγονότα που συνέβαιναν τότε και που σήμερα θυμούνται με νοσταλγία.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

"Μιλάτε Μεσαναγρενά...."




Για να μάθεις μια γλώσσα καλά , να την καταλαβαίνεις και να τη μιλάς ,πρέπει να έχεις ζήσει στον τόπο αυτό ή να τη μάθεις σε σχολείο. Η γλώσσα στο Μεσαναγρό δε διαφέρει από των άλλων χωριών. ΄Εχει λέξεις από ξένες γλώσσες ( Τούρκικα , Ιταλικά) και η προφορά μοιάζει με την Κυπριακή. Θυμάμαι όταν πήγαινα στην Αθήνα, οι Ταξιτζήδες με ρωτούσαν ,αν είμαι από την Κύπρο. Εμείς θα αρχίσουμε να σας αναφέρουμε σιγά σιγά κάποιες λέξεις ,για να θυμηθούν οι Παλιοί τη μητρική τους γλώσσα και οι νέοι να γνωρίσουν τη γλώσσα των προγόνων τους.

Αγκάτσαρας ……………… θάμνος που φύεται στα βουνά του χωριού

Αλευριά ………………….. αλεύρι με νερό σαν χυλός που τρώγεται

Ανερά(δ)ες ………………. Φαντάσματα

Αρσίζης ………………….. άνθρωπος ζωηρός ,κακός

Αελιά …………………….. αγελάδα

Αρναούτια………………… πιπεριά

Αλεσφακιά…………………θάμνος που φύεται στα βουνά του χωριού και γίνεται και

Τσάι

Βαστάος …………………..σύνορο ανάμεσα σε δύο χωράφια

Βούρβελα …………………περιττώματα κατσίκας ,λαγού

Βούρια …………………… σάκκος που κρατούσαν οι γεωργοί

Βούρια……………………. Κάτι άδειο ,χαλασμένο. Βούρια αυγά

Βυτίνα …………………….Πήλινο δοχείο που έβαζαν νερό ή ελιές ή τυρί

Βαζάνι …………………….μελιτζάνα

Αν και σεις ξέρετε κάποιες λέξεις ,μη διστάσετε να μας τις στείλετε

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

" Το Μοναστηράκι του Αγίου Νικολάου στο Μεσαναγρό,που γιορτάζει σήμερα"


Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το χωριό στη θέση ΄Εριντος βρίσκεται το μοναστηράκι του Αγίου Νικολάου. Κτίστηκε στα τέλη του 1960.Είναι κτισμένο στη θέση μεσαιωνικού ναού με τοιχογραφίες. Το δάπεδο καλύπτεται από λευκά μάρμαρα.Σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκεται αρχαίος δρόμος. Στη μια πλευρά έχει χαραχθεί η επιγραφή " ΘΕΟΥ ΧΑΡΙC" και στην άλλη η επιγραφή "ΑΡΤΟΛΟΙΜΑC". Tο μοναστηράκι λειτουργείται στη γιορτή του Αγίου στις 6 Δεκεμβρίου.

Το τέμπλο του είναι χτιστό και φέρει τις συνήθεις εικόνες έργα του Ιερομόναχου Κυρίλλου ,της νέας Σκήτης του Αγίου Ορους .

Κτίστηκε με δαπάνες των αδελφών Γεωργίου και Εμμανουήλ Παπαβασιλείου ,κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

" Αναμνήσεις από την Αθλητική ΄Ενωση Μεσαναγρού,που δεν υπάρχει σήμερα"



Η ομάδα του Μεσαναγρού ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες του νησιού. Αν και το χωριό είναι μικρό η ποδοσφαιρική του ομάδα διέπρεψε στα γήπεδα. Πήρε πρωτάθλημα στην Τρίτη και Δεύτερη κατηγορία Δωδεκανήσου και ανέβηκε στην Πρώτη κατηγορία. ΄Εβγαλε πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές και είχε πολλούς φίλους.

Σήμερα θα δούμε τα αποτελέσματα της ποδοσφαιρικής περιόδου 2005-2006 ,η οποία δεν ήταν και τόσο καλή. Την περίοδο αυτή η ομάδα αγωνίστηκε στη Τρίτη κατηγορία και στον Α΄ όμιλο. Ο όμιλος αποτελείτο από 12 ομάδες .Πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η ομάδα του Αστέρα Παστίδας και ο Μεσαναγρός τερμάτισε στην 8η θέση με 23 βαθμούς. Η ομάδα έφερε 7 νίκες ,5 ισοπαλίες και 10 ήττες.

Η μεγαλύτερη ήττα ήταν από τον Αστέρα Παστίδας 6 – 1 και έχασε επίσης από την Ομόνοια Γενναδίου με 3 – 0, τη Δήμητρα Δαματριάς με 4 – 0 και τον Ηρακλή Λάρδου με 3 – 0 .

Νίκησε τον Πετρώνα Αρχαγγέλου με 4 – 1 ,το Ροδιακό με 4 – 2 και τον ΄Ηλιο με 2 – 0 .

Πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Γιάννης Στεφανάρας και Προπονητής ο Κοσμάς Σταματάκης.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

" Οι Πρόσκοποι Παραδεισίου ευχαριστούν"




Σε προηγούμενη ανάρτησή μας αναφέραμε την επίσκεψη που πραγματοποίησαν Παλιοί Πρόσκοποι από το Παραδείσι , στο Μεσαναγρό. Τα μέλη της ΄Ενωσης φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους και συζήτησαν θέματα που απασχολούν τη Ρόδο. Συνεργάστηκαν όλα τα μέλη και κυρίως ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης κ. Μανόλης Κλαδίτης με την Εκκλησιαστική Επιτροπή Μεσαναγρού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

Τα μέλη της ΄Ενωσης ευχαριστούν τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τους κ. Καραγιάννη Γιάννη και Μανόλη Αρνίτταλη, για τη βοήθειά τους Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Η ΄Ενωση Παλαιών Προσκόπων 3ου Συστήματος Παραδεισίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΑ

Την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαναγρού

Και ειδικότερα τους κ.κ. Γιάννη Καραγιάννη και Μανόλη Αρνίτταλη ,για

τη φιλοξενία και την άριστη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Για την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Παραδεισίου

Μανόλης Κλαδίτης

Πρόεδρος

Ευχαριστούμε και εμείς τους Προσκόπους Παραδεισίου και ευχόμαστε να συνεχίσουν την όμορφη προσπάθειά τους και να τους ξαναδούμε στο Μεσαναγρό.

Τους ευχαριστούμε επίσης για τη προβολή του χωριού μας ,δημοσιεύοντας στην εφημερίδα Ροδιακή , την όλη εκδήλωση.