Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

" Συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Μεσαναγρού"

" Σαββής , Παλαιολόγου ,Λάμπρου ,Σισκαμάνης ,φίλοι του χωριού"

" Η αίθουσα του Σχολείου γεμάτη"


" Οι πρώην Πρόεδροι στις πρώτες θέσεις"



" Ο Μ. Ξίπας ,πάντα παρών "





" Πηγαδάκι πριν το Τοπικό Συμβούλιο"





" Ο καθηγητής Παπαδημητρίου και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ροδίτης ,από τους πρώτους"





Παρουσία πολλών χωριανών συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Μεσαναγρού. Παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Σαββής, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παλαιολόγος ,ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπάμπης Λάμπρου ,ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλης Ξίπας , ο Μιχάλης Σισκαμάνης και πολύς κόσμος.
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και ανέπτυξε τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν το χωριό. Μίλησαν οι Αντιδήμαρχοι Σαββής και Παλαιολόγου και αρκετός κόσμος. Κατέληξαν να συνεχιστούν τα έργα που έμειναν ατελείωτα ,τα οποία είναι.
- Συνέχιση Μουσείου Μεσαναγρού
- Γεώτρηση
- Κτήματα Κάμπου
- Πλακόστρωση
Συζητήθηκαν επίσης , η μεταφορά νερού στους ελαιώνες , η βελτίωση δρόμων ,τα αδέσποτα ζώα και η εγκλιματικότητα.
Υπήρχε ένα καλό κλίμα από όλες τις πλευρές ,που βοήθησε να γίνει μια πολιτισμένη συζήτηση και να ανταλλαγούν απόψεις .
Πιστεύουμε να συνεχιστούν μέσα σε τέτοιο κλίμα και άλλες συνεδριάσεις ,για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα του χωριού.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

" Ανασκαλίζοντας τα αρχεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού"


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού πάντα πέρα από τις εκδηλώσεις ,προσπαθούσε να ιδρύσει βιβλιοθήκες ,αίθουσες ψυχαγωγίας και συμμετείχε στα τεκταινόμενα στο χωριό.
Το 1985 το τότε Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζετο από τους.
1) Αθανασά Γιάννη , Πρόεδρο
2) Καραγιάννη Στέλιο
3) Μπίλλη Μιχαήλ
4) Παπαδημητρίου Μιχαήλ
5) Καραγιάννη Παναγιώτη
6) Ματθαίο Βασίλειο
7) Θαρρενού Θαρρενό

Με την υπ άρ. 3/ 1985 πράξη του αποφάσισε.
Να ιδρύσει κέντρο Νεότητας σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Μεσαναγρού, αξίας 364.000δρχ. . Στην αίθουσα υπήρχε τηλεόραση , video ,παιχνίδια και βιβλιοθήκη. ΄Ηταν μια αίθουσα που ήταν καταφύγιο των νέων και των παιδιών, που μπορούσαν να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Νέα από το Τοπικό Συμβούλιο Μεσαναγρού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο"



Τόσο στο Τοπικό Συμβούλιο ,όσο και στον Πολιτιστικό Σύλλογο ,τα πρόσωπα είναι καινούρια και προετοιμάζονται για εκδηλώσεις και προγραμματίζουν έργα .

Τοπικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπάμπης Λάμπρου και το Τοπικό συμβούλιο προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου – Λαϊκή Συνέλευση ,που θα γίνει την Κυριακή ,30 Ιανουαρίου ,ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού στο Μεσαναγρό.
Θα προταθούν τα παρακάτω έργα.
- Συνέχιση Μουσείου
- Γεώτρηση
- Πλακόστρωση
- Είσοδος χωριού και οι κάτοικοι θα μπορούν να κάνουν τις προτάσεις τους και να προτείνουν έργα που είναι αναγκαία για το χωριό.
- Θα συζητηθεί επίσης η πορεία της παραχώρησης των Δημοσίων κτημάτων.

Εμείς θα λέγαμε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για το διορισμό Παπά στο χωριό και επίσης να συζητηθεί το θέμα της μείωσης των κατοίκων.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Μεσαναγρενούς να παρευρεθούν στη Λαϊκή Συνέλευση που θα γίνει στο χωριό ,να κάνουν προτάσεις και να ασκήσουν πιέσεις.
Καλεσμένοι θα είναι ο Δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, φίλος του χωριού, οι Αντιδήμαρχοι ,Δημοτικοί Σύμβουλοι και όλοι οι κάτοικοι του χωριού.

Πολιτιστικός Σύλλογος

Μετά τις εκλογές το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου , που αποτελείται από νέους του χωριού ,προετοιμάζεται για την αποκριάτικη χοροεσπερίδα του που θα γίνει στη Ρόδο. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού κ. Παναγιώτης Ροδίτης ,αποκριάτικη εκδήλωση θα γίνει και στο χωριό. Επίσης το Δ.Σ. προγραμματίζει τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει. Καλή επιτυχία στα παιδιά του Πολιτιστικού και

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

" Μιλάτε Μεσαναγρενά "


Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο χρήσιμο στον άνθρωπο. Είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα ζώα. Κάθε γλώσσα έχει τους ιδιωματισμούς της. Είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες ,την κάνει πιο ενδιαφέρουσα ,πιο ελκυστική ,την κάνει ασυναγώνιστη. Εμείς σήμερα συνεχίζουμε να σας δίνουμε λέξεις που μιλιούνται στο Μεσαναγρό.

Σβουντουρώ……………… σε κάνω να γυρίζεις σαν σβούρα
Σκουτέλα………………… πιατέλα για φαγητό
Σκουντουφλώ…………… σκοντάφτω
Σουρτούκης……………... αυτός που γυρίζει από δω και εκεί
Συνιαρίζω……………….. βάζω σε τάξη
Σαλά(τα)……………… σαλάτα
Σουμάρι………………… σαμάρι γαϊδάρου
Σφούρα………………… σφύριξε
Ταχράς…………………..εργαλείο που κόβουν οι γεωργοί ξύλα
Τομάρι………………….. δέρμα ζώου
Τσιλιάρης………………. φοβιτσιάρης
Τσιντελι………………… εργαλείο που σε αυτό κρεμάμε πράγματα
Τσίτσος………………… γυμνός
Τσούκα………………… τσουκάλι
Τσόλος………………… βρωμιάρης
Κ(τσιόρος)…………… τυφλός

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

" Ιστορίες κατοχής"


Από το 1912 το νησί της Ρόδου καταλήφθηκε από τους Ιταλούς. ΄Ολο το νησί Ιταλοκρατείτο . Ακόμα και στα μικρά χωριά όπως ο Μεσαναγρός, υπήρχε στρατιωτικό φυλάκιο ,για να επιβλέπει και να επιβάλλει την τάξη. Αρκετές φορές η δύναμη του φυλακίου μεγάλωνε και έτσι μεγάλωναν και οι απαιτήσεις των Ιταλών.
Οι κάτοικοι του Μεσαναγρού ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. ΄ Ηταν υποχρεωμένοι από τα ζώα τους και τα σιτηρά που έβγαζαν, να δίνουν το δέκατο στους καταχτητές. Τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο ,όταν στο νησί ήρθαν και οι Γερμανοί. Αυτοί ήταν πιο σκληροί και πιο απαιτητικοί. Σε περίοδο πείνας οι απαιτήσεις τους ήταν απάνθρωπες και εξοντωτικές . Ολόκληρα κοπάδια ή και όλη τη σοδειά έπαιρναν από τους χωριανούς. Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση οι χωριανοί εφεύραν διάφορους τρόπους ,για να ξεγελούν τους κατακτητές.
Κοντά στα μεγάλα κτήματά τους που είχαν σπαρμένα με σιτάρια, έσκαβαν λάκκους και τους σκέπαζαν με κλαδιά και εκεί μέσα έκρυβαν μέρος της σοδειάς τους ,για να μην τους την παίρνουν οι Γερμανοί και οι Ιταλοί. Το πρόβλημα ήταν πώς θα κουβαλούσαν το σιτάρι αυτό στο χωριό… Είχαν λοιπόν τα χερομύλια στο χωράφι ,άλεθαν το σιτάρι και τον έκαναν αλεύρι. Το έβαζαν σε σακκιά και λίγο λίγο .οι γυναίκες το έφερναν στο χωριό. Φόρτωναν το γαϊδουράκι κλαδιά και στη μέση του σαμαριού έβαζαν το αλεύρι και κάθιζαν πάνω. Υπήρχε βέβαια ο κίνδυνος να γίνει έλεγχος και τότε οι συνέπειες ήταν μεγάλες.
΄Ενας άλλος τρόπος ήταν η μεταφορά σιταριού από τα αλώνια μέσα σε βυτίνες. Οι χωριανοί αφού όλη την ημέρα αλώνιζαν και έβγαζαν σιτάρι ,το βραδάκι γέμιζαν βυτίνες με το σιτάρι και τις έφερναν στα σπίτια τους. Οι βυτίνες είναι δοχεία που έβαζαν νερό . Τις γέμιζαν το πρωί με νερό να τις πάνε στα αλώνια και το βράδι σιτάρι.
Τα τελευταία χρόνια της κατοχής, οι Γερμανοί έρχονταν ξαφνικά στο χωριό και υποχρέωναν τους κατοίκους να τους δίνουν ένα μεγάλο μέρος από τα κατσίκια τους. Αλίμονο σε αυτόν που έφερνε αντίρρηση ή προσπαθούσε να τους ξεγελάσει. Τα αντίποινα ήταν σκληρά.
Αυτοί οι σκλαβωμένοι άνθρωποι που υπέστησαν τα πάνδεινα από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς , έδειξαν όλο τους το μεγαλείο και την ανθρωπιά τους , όταν η Ιταλία σταμάτησε τον πόλεμο . Οι Ιταλοί που ήταν στο Μεσαναγρό ,για να αποφύγουν το θάνατο από τους Γερμανούς ,κρύβονταν στα βουνά του Μεσαναγρού. Και τότε έγινε το παράδοξο. Οι χθεσινοί κατακτητές ,επαίτες τώρα, ζητούσαν από τους βοσκούς του Μεσαναγρού λίγο ψωμί ,τυρί ,γάλα και προστασία. Και οι Μεσαναγρενοί τους βοήθησαν απλόχερα. Όταν η Θεία μου μού διηγιόταν αυτή την ιστορία ,δεν μπορούσα να καταλάβω πώς γινόταν αυτό. Ο καταπιεσμένος να συγχωρεί και να βοηθά το δυνάστη του. Εγώ Θεία δε θα το έκανα ,θυμάμαι να της έλεγα. Και αυτή ήρεμα ,πειστική μου έλεγε. Όταν μπροστά σου έχεις άνθρωπο αδύναμο και απροστάτευτο ,όλα τα ξεχνάς.
Εκατοντάδες τέτοιες ιστορίες μου διηγούνται οι γεροντότεροι. Ιστορίες απίστευτες , πραγματικές ,βγαλμένες από την ίδια τη ζωή, που με συνεπαίρνουν. Με κάνουν να νιώθω περήφανος για το χωριό μου ,για τους ανθρώπους του και με κάνουν να το αγαπώ περισσότερο.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

" Συγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού¨"


Στις 18 του Γενάρη ,συνεδρίασαν οι νεοεκλεγέντες σύμβουλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού ,για να συγκροτηθούν σε σώμα. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους.

1) Ροδίτη Παναγιώτη , Πρόεδρο
2) Γιωργά Ανδρέα , Αντιπρόεδρο
3) Σαββάκη Ανθούλα , Γραμματέα
4) Γεωργιάδη Τριαντάφυλλο , Ταμία
5) Ζαγοριανό Απόστολο , Μέλος
6) Καραγιάννη Βάσια , Μέλος
7) Καραγιάννη Μιχαήλ ,Μέλος

Συγχαρητήρια στα νέα παιδιά ,που ανέλαβαν τις τύχες του Συλλόγου και καλή επιτυχία στο έργο τους .

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

" Τα Πελαργόνια του Μεσαναγρού"


Τα πελαργόνια κατάγονται από τη Νότιο Αφρική. Συνήθως έχουν πτεροσχιδή φύλλα που αναδίδουν ένα έντονο άρωμα, ενώ τα άνθη τους, σε αντίθεση με τα γεράνια, είναι εμφανισιακά ασήμαντα. Τα γνωστά μας γεράνια που στολίζουν κάθε μπαλκόνι αποτελούν μια παραλλαγή. Τα λουλούδια τους λάμπουν σε όλα τα χρώματα, τα φύλλα τους είναι οδοντωτά στις άκρες. Υπάρχουν κρεμοκλαδή και ορθόκλαδα είδη. Τα πελαργόνια θέλουν φως και καθαρό αέρα, ζέστη το καλοκαίρι και πιο δροσερά το χειμώνα. Ρίξτε τους λίπασμα κάθε 2 βδομάδες και κόψτε τα μαραμένα άνθη. Την άνοιξη ή το φθινόπωρο κλαδέψτε τα και αλλάξτε τους γλάστρα. Μπορείτε να τα πολλαπλασιάσετε με τα μοσχεύματα που κόψατε κατά το κλάδεμα.
Πώς βρέθηκε στο Μεσαναγρό και κάποιος τουρίστας το φωτογράφισε και δε χάθηκε … είναι άγνωστο. Πιστεύω όμως ότι επειδή φύεται και στην Αυστραλία ,κάποιος Μεσαναγρενός Αυστραλός έφερε σπόρους και το φύτεψε. Και επειδή η φωτογραφία του φυτού είναι παρμένη έξω από το σπίτι Αυστραλού Μεσαναγρενού , αυτό ενισχύει την πίστη μου.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

"Διεξήχθησαν οι εκλογές του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού"


Εγιναν χθες 13 Γενάρη ,στο Ακταίο ,οι εκλογές του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού. Στις εκλογές παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Διακοσταματίου ,υπεύθυνος για τα πολιτιστικά ,ο κ. Καρατζιάς Δημήτρης ,Δημοτικός Σύμβουλος ,υπεύθυνος καθαριότητας και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεσαναγρού κ. Μπάμπης Λάμπρου.
Τον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ. έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Καραγιάννης. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μελών του Συλλόγου και έγκριση των πεπραγμένων. Εντύπωση προκάλεσε η επιθυμία νέων του χωριού να αναλάβουν τις τύχες του Συλλόγου. Πράγματι είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία ,η οποία έτυχε αποδοχής από τα μέλη του Συλλόγου .Παρόντα 40 μέλη ,αρκετοί νέοι και γυναίκες.
Μετά από τις συνηθισμένες διαδικασίες, η ομάδα των νέων αποτελούμενη από 7 άτομα ,εκλέχτηκε για την επόμενη διετία.
Εκλέχτηκαν για το Δ.Σ,
1) Γεωργιάδης Τριαντάφυλλος
2) Ροδίτης Παναγιώτης
3) Γιωργάς Ανδρέας
4) Ζαγοριανός Απόστολος
5) Σαββάκη Ανθούλα
6) Καραγιάννη Βάσια
7) Καραγιάννης Μιχαήλ

Για την Ελεγκτική Επιτροπή
1) Αθανασάς Γιάννης
2) Καραγιάννης Τριαντάφυλλος
3) Βατενού Ρένα

Οι εκλεγμένοι για το Δ.Σ. ,θα συνεδριάσουν στις προσεχείς ημέρες ,για να συγκροτηθούν σε σώμα.
Από τη μεριά μας ,ευχόμαστε στα νέα παιδιά που ανέλαβαν τις τύχες του Συλλόγου, καλή επιτυχία στο έργο τους ,κουράγιο και δύναμη. Θα είμαστε στο πλευρό τους ,θα τους στηρίζουμε ,αλλά και θα τους κρίνουμε για το έργο τους.

Καλορίζικοι και καλή επιτυχία

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

" Σήμερα οι εκλογές στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαναγρού"


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ
« Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ»


Π ρ ό σ κ λ η σ η

Καλούνται τα Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού σε Γενική Συνέλευση, που θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στο Ακταίο , με τα παρακάτω θέματα.
1) Απολογισμός απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
2) Οικονομικός απολογισμός
3) Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου
Σε περίπτωση μη απαρτίας ,η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 20-1-2011 ,στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα με τα ίδια θέματα.
Ρόδος 24 Δεκεμβρίου 2010
Από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΆΝΝΗΣ ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΤΕΝΟΥ

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

" Απολογισμός απερχόμενου Δ,Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού-Εκλογές"

" Γιορτή Σκιαδιού"

" Επίσκεψη αρχαιολόγων "

" Δεξίωση Προσκόπων Παραδεισίου


¨" Γιορτή τουρισμού"



" Γεύσεις παράδοσης"





" Γιορτή Ταξιάρχη"




¨" Γιορτή Αγίου Θωμά"







" Αποκριάτικη χοροεσπερίδα"







" Αίθουσα γυναικών "







" Απόκριες"









Στη διετία 2009 – 2010 το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού αποτελείτο από τους.
1) Καραγιάννη Γιάννη , Πρόεδρο
2) Αρνίτταλη Μανόλη , Αντιπρόεδο
3) Βατενού Ειρήνη , Γραμματέα
4) Καραγιάννη Μαρία ,Ταμία
5) Καραγιάννη Ρένα ,Μέλος
6) Γιωργά Φώτη , Μέλος
7) Σταματάκη Νεκτάριο , Μέλος

Τη διετία αυτή το Δ. ασχολήθηκε με αρκετά θέματα ,συνεργάστηκε μες τους τοπικούς φορείς ,δεξιώθηκε επισκέπτες ,οργάνωσε εκδηλώσεις και βοήθησε στην κατασκευή Μουσείου. Συγκεκριμένα .

Εκδηλώσεις

1) Πραγματοποιήθηκε αποκριάτικη χοροεσπερίδα στο Κέντρο Μιμάκος ,στη Ρόδο , με μεγάλη επιτυχία.
2) Και τις δύο χρονιές ο Πολιτιστικός διοργάνωσε το Πανηγύρι του Αγίου Θωμά.
3) Το καλοκαίρι στο χωριό διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση « Γεύσεις Παράδοσης» .Η εκδήλωση περιελάμβανε. Παραδοσιακά φαγητά, έκθεση με εικόνες και κείμενα από την ιστορία του Μεσαναγρού, ΄Εκθεση Αγιογραφίας, Δημοτικού χορούς από τους νέους του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδεισίου και παραδοσιακό γλέντι.
4) Τίμησε σε εκδηλώσεις φοιτητές , απόδημους Μεσαναγρενούς από την Αυστραλία και Μεσαναγρενούς που πρόσφεραν στο χωριό.
5) Πήρε μέρος στη γιορτή Τουρισμού στο Γεννάδι και προς κοινή ομολογία ,είχε το πιο επιτυχημένο περίπτερο.
6) Και τις δύο χρονιές ,στη γιορτή του Πολιούχου μας Ταξιάρχη, τόσο το πρωί όσο και το βράδυ, δεξιώθηκε όλους τους προσκυνητές.
7) Μαζί με την Εκκλησιαστική Επιτροπή ,διοργανώσαμε και τις δύο χρονιές το Καφενείο στο Σκιάδι ,καθολικό αίτημα των Μεσαναγρενών.
8) Δεξιωθήκαμε ομάδα Προσκόπων από το Παραδείσι , που επισκέφθηκε το χωριό και τους ξεναγήσαμε .

Μουσείο
1) Δεξιωθήκαμε τον τότε Υπουργό κ. Αριστοτέλη Παυλίδη ,για θέματα Μουσείου.
2) Υποδεχθήκαμε επί διήμερο ,κλιμάκιο αρχαιολόγων από τη Θεσσαλονίκη και πήραμε μέρος σε αρκετές συνεδριάσεις για αυτόν το σκοπό.
Δυστυχώς το έργο παραμένει στάσιμο λόγω έλλειψης χρημάτων και οι προσπάθειες συνεχίζονται.

΄Εργα

1) Ανακαινίσθηκε η παλιά αίθουσα του Σχολείου που λειτουργεί ,ως αίθουσα νέων. Τοποθετήθηκαν πλακάκια και η αίθουσα συνεχίζει να λειτουργεί με τηλεόραση και ΝOVA.
2) Σε συνεργασία Δήμου, Εκκλησιαστικής Επιτροπής και Πολιτιστικού Συλλόγου ,δημιουργήσαμε αίθουσα γυναικών δίπλα από την Εκκλησία. Το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος επωμίσθηκε ο Σύλλογος . Είναι μια αίθουσα με κουζίνα, θέρμανση, τηλεόραση ,που χρησιμοποιείται και κάθε Κυριακή μετά την εκκλησία.

Οικονομικός Απολογισμός

2009

1) Έσοδα……………………….. 15.578,86
2) Έξοδα…………………………12.328,63
3) Υπόλοιπο…………………….. 3.250,23


2010


1) ΄Εσοδα………………………….10.443,76
2) ΄Εξοδα…………………………. 6.998,51
3) Υπόλοιπο……………………….. 3.445,25


Αυτά με λίγα λόγια έγιναν τη διετία που πέρασε. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει και περισσότερα.
Ευχαριστούμε το Δήμο Νότιας Ρόδου, το Τοπικό Συμβούλιο Μεσαναγρού ,την Εκκλησιαστική Επιτροπή και όλους όσους βοήθησαν στις διάφορες εκδηλώσεις μας. Ιδιαίτερα τις γυναίκες του χωριού που πάντα προσφέρουν.
Θερμή παράκληση .Στις εκλογές της 13ης Γενάρη να πάρουμε μέρος περισσότεροι και να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον το Διοικητικό Συμβούλιο.



Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

" Ανασκαλίζοντας τα αρχεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού"


" Τα κελιά του Αγίου Θωμά"
Με την ευκαιρία των εκλογών του Πολιτιστικού Συλλόγου, που θα γίνουν στις 13 Γενάρη ,στις 19.00 η ώρα στο Ακταίο, ανασκαλίσαμε τα αρχεία του Συλλόγου και σας ξαναθυμίζουμε ορισμένα γεγονότα από την ιστορία του.
Την περίοδο 1982-1983 το Διοικητικό συμβούλιο απαρτίζετο από τους κ. 1) Καραγιάννη Γιάννη, Πρόεδρο, 2) Ματθαίο Βασίλειο ,3)Γιωργά Γεώργιο, 4) Γεωργίαδη Κάλλιστο ,5) Αθανασά Γιάννη ,6) Καραγιάννη Γιάννη του Ευάγγελου και 7) Στεφανάρα Κων/νο.
Τα πιο σημαντικά γεγονότα την περίοδο αυτή είναι.
1) Κατασκευάστηκαν τα κελιά του Αγίου Θωμά και μια τουαλέτα . Δαπανήθηκε το ποσό των 285.000 δρχ. .Εργολάβος ο κ. Στάθης Καραγιάννης ,από την ΑπολακΠροσθήκη  εικόναςκιά.
2) Το Διοικητικό Συμβούλιο ,ανακήρυξε Μεγάλο Ευεργέτη του Συλλόγου ,τον αείμνηστο γιατρό μας Καραγιάννη Αθανάσιο ,για τις δωρεές του προς το Σύλλογο ,πάνω από 100.000 δρχ.
3) ΄Αρχισε να κατασκευάζεται γήπεδο του χωριού και ο Σύλλογος διέθεσε το ποσό των 100.000 δρχ. ,ως πρώτη προσφορά.
4) Με το ποσό των 50.000 δρχ. που διέθεσε ο Σύλλογος ,έγινε η επέκταση του Νεκροταφείου.
Σε άλλες αναρτήσεις ,θα σας αναφέρουμε και άλλα γεγονότα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 13 Γενάρη ,στο Ακταίο , θα γίνουν οι εκλογές του Συλλόγου. Ελάτε όλοι να κουβεντιάσουμε , να προτείνουμε λύσεις και να θέσουμε υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

" Μιλάτε Μεσαναγρενά "


Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να καταγράψουμε λέξεις Μεσαναγρενές . Λέξεις που ίσως έχετε ακούσει ,λέξεις Ελληνικές αλλά ιδιόμορφες που σιγά σιγά χάνονται.

Λακάνη………………………. λεκάνη
Λαντρουλώ………………… σκορπίζω το νερό
Λινός………………………… αποθήκη
Λουβιάρης…………………… βρωμιάρης
Λούγκρα …………………….. έγκυος χοίρα ,μεταφορικά κακιά γυναίκα
Λόπια………………………… φασόλια
Λάζος………………………… κλαδευτήρι

Πορτέλλο……………………...μικρή πόρτα
Παταρός………………………ξύλινο μέρος του σπιτιού
Ποσύρνω…………………….. σκουπίζω
Πόιμα………………………… παπούτσι
Πούντα………………………. κρύωμα
Πατός………………………... ο ίδιος
Πούλα……………………….. κότα
Πλάντρα…………………….. πλατιά πέτρα που έμπαινε στις αυλές και στους δρόμους
Πιάι…………………………. πηγή
Ποκατενή………………… .. δέρμα που ξεκινά από το σαμάρι του γαϊδάρου ,περνάει κάτω από την κοιλιά του και καταλήγει πάλι στο σαμάρι ,για να το κρατά.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

" Τα Φώτα στο Μεσαναγρό"


Τα Φώτα ήταν ξεχωριστή γιορτή. Την παραμονή έλεγαν τα παρακάτω κάλαντα ,από σπίτι σε σπίτι.

Ο μήνας έχει αύριο 6 Ιανουαρίου

κι όλοι μας εορτάζουμε

τα Φώτα του Κυρίου.

΄Ολοι οι παπάδες περπατούν

με το σταυρό στο χέρι

και μπαίνουν μες στα σπίτια μας

και λεν τον Ιορδάνη

βοήθεια να έχετε το Μέγα Ιωάννη.

Εγώ είμαι δούλος σου Χριστέ

κι ήρθες να σε βαπτίσω

την άχραντή σου κορυφή δεν ημπορώ να αγγίξω.

Κι άπλωσε ο Πρόδρομος με το δεξί του χέρι

κι ανοίχτηκαν οι ουρανοί και βγήκε περιστέρι.

Τ΄άγιο πνεύμα ήτανε κι ήρθε να μαρτυρήσει

ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε Ανατολή και Δύση.

Να βαφτιστούνε τα νερά σε πέλαγο να μπούνε

και να αρμενίζουν με χαρά και να δοξολογούνε.

Και την Αγία Φωτεινή την επερικυκλώσαν

και κάτω στα Γυμνάσια μέγας σφαγάς εδώσαν.

Απάνω από την πόρτα σας έχει μια περιστέρα

κι ανοίξετε την πόρτα σας να πούμε καλησπέρα.

Το πρωί ο παπάς ευλογούσε τα νερά και όλοι έπαιρναν τον Αγιασμό στα σπίτια τους. Στο τέλος της εκκλησίας οι γεροντότεροι "φώτιζαν " τους νεότερους ,καίγοντας τούφες μαλιών σε σχήμα σταυρού. Μετά ο παπάς μαζί με τα παιδιά ,γύριζε τα σπίτια του χωριού ψάλλοντας "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε " και ευλογούσε τον κόσμο.

Στις 7 του Γενάρη ,τελευταία μέρα των γιορτών ,γιόρταζαν οι Γιάννηδες και το χωριό είχε πολλούς. Πάλι γλέντια και χοροί και μετά άρχιζε η καθημερινότητα ,τα σχολεία και η γλυκιά προσμονή των επόμενων γιορτών.


Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

" Εκλογές στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαναγρού"


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ
« Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ»


Π ρ ό σ κ λ η σ η

Καλούνται τα Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού σε Γενική Συνέλευση, που θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στο Ακταίο , με τα παρακάτω θέματα.
1) Απολογισμός απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
2) Οικονομικός απολογισμός
3) Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου
Σε περίπτωση μη απαρτίας ,η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 20-1-2011 ,στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα με τα ίδια θέματα.
Ρόδος 24 Δεκεμβρίου 2010
Από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΆΝΝΗΣ ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΤΕΝΟΥ