Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

"Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος"


                                                           

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.


Το κάπνισμα προκαλεί:

* τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
* το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
* το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
* το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
* το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
* oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Αυξάνεται η τάση για διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα, καθώς 45% των καπνιστών δηλώνουν πως σκοπεύουν να κόψουν το κάπνισμα στους επόμενους 6 μήνες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), διπλασιάστηκε το ποσοστό των καπνιστών, που επιχείρησαν να κόψουν το τσιγάρο τα τελευταία δύο χρόνια. Ποσοστό 61% αυτών, είναι στο ηλικιακό γκρουπ 30-40 ετών. Ως ο κυριότερος λόγος για τη διακοπή του καπνίσματος καταγράφεται η υγεία, με 66%, ενώ ακολουθεί, με αυξητική τάση, ο οικονομικός παράγοντας (20%).

Συνολικά 60% των καπνιστών δήλωσαν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία προσπάθεια να κόψουν το κάπνισμα, χωρίς επιτυχία. Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο τη στιγμή Οι Έλληνες καπνιστές μείωσαν σε σημαντικό ποσοστό το κάπνισμα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής για τα Αντικαπνιστικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά απέτυχαν, το τσιγάρο μειώθηκε στους νέους ενήλικες από 62% σε 46% στους άνδρες.

Σε ειδική εκδήλωση της Επιτροπής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας πρότεινε να εφαρμοσθεί στα σχολεία ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα πηγαίνουν σε ειδικά ιατρικά εργαστήρια για να βλέπουν τα αποτελέσματα του τσιγάρου στους πνεύμονες , που η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ισχυρότατη.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

" Μιλάτε Μεσαναγρενά "


Βαζάνι……………………………….μελιτζάνα
Βαϊλίζω……………………………...περιποιούμαι, ασχολούμαι
Βάσσω………………………………γαυγίζω
Βαστάος…………………………….όριο χωραφιών
Βαστρί………………………………κομμάτι πήλινο
Βατέβκω…………………………….ζευγαρώνω
Βερεσέδια………………………….. χρέη
Βιτούρα…………………………….  αυτοκίνητο
Βίτσα………………………………   βέργα
Βκαίνω…………………………….  .βγαίνω
Βόι ………………………………...  βόδι
Βούα………………………………   αργαλειός
Βούκουλας………………………..   βοσκός βοδιών
Βουστέρνα………………………...  δεξαμενή
Βτομά……………………………..   βδομάδα
Βυτίνα…………………………….   Δοχείο νερού

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

"Εικόνες από Μεσαναγρό "

 " Βουνό και θάλασσα ,τόσο κοντά"
 "Το πράσινο κυριαρχεί"
 " Περιοχή Κάρραος"
 " Βουνό,Δάσος ,Σύννεφα, φτιαγμένα από χέρι ζωγράφου"
 " Ζωγράφος , η φύση"
 " Το δάσος του Αγίου Θωμά "
 " Την ΄Ανοιξη ,όλα είναι ξεχωριστά"
" Η ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο"

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

"Στιγμές από τη ζωή μου,ως δάσκαλος"


Και τι δεν είδαν τα μάτια μου και τι δεν αντιμετώπισα  και πόσες φορές δεν κοιμήθηκα , όταν είχα να λύσω προβλήματα. Τα δύσκολα ήταν όταν υπηρετούσες σε μονοθέσια σχολεία ,είχες όλες τις τάξεις  και προσπαθούσες να είσαι δάσκαλος ,φίλος ,πατέρας  και δικαστής.
    Στο μονοθέσιο σχολείο έπρεπε να δώσεις την ψυχή σου ,την καρδιά σου και όλες σου τις δυνάμεις. Φανταστείτε μια αίθουσα, που εκεί να είναι όλες οι τάξεις και από 3-4 παιδιά σε κάθε τάξη. ΄Επρεπε να έχεις οργανώσει έτσι τη δουλειά σου, που όλα τα παιδιά να απασχολούνται με κάποια εργασία . Ενώ δίδασκα ,έδινα εργασίες στις άλλες τάξεις ,που έπρεπε να είχαν ετοιμαστεί από βραδίς  ή τα παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων Ε΄και Στ΄΄ έκαναν το δάσκαλο σε μικρότερα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο τα μεγάλα παιδιά ξαναθυμούνταν την παλιά ύλη και ταυτόχρονα βοηθούσαν τα μικρότερα. Χρέωνα σε κάθε μεγάλο παιδί ένα μικρό και αυτά τα παιδιά προσπαθούσαν να είναι καλύτερα από τα άλλα ζευγάρια. Πόσο χαιρόμουν όταν έβλεπα τα μεγάλα παιδιά να βάζουν όλες τους τις δυνάμεις ,για να καταφέρουν να μάθουν γράμματα τα μικρότερα….
      Εκτός από τα μαθήματα είχαμε και το σχολικό κήπο. Ένα κομμάτι γης που καλλιεργούσαμε μαζί με τα παιδιά ,που κάθε παιδί είχε το δικό του δέντρο ή το δικό του λουλούδι. Με τη αγάπη φρόντιζαν τα φυτά και με τι χαρά  έβλεπαν τους κόπους τους να πιάνουν τόπο. Η στιγμή που ένα λουλούδι άνθιζε ή ένα δέντρο έδινε καρπό ήταν ανεπανάληπτη. Τι να πρωτοκοιτάξω ….τα φυτά , τα δέντρα ή τα παιδιά…
   Και τι δε μάθαμε ..Πότισμα , σκάλισμα , μέχρι γεωπόνοι γίναμε. Ζήσαμε πολλές στιγμές με τα παιδιά. Κατάφερνα να τα κερδίζω , να τα έχω φίλους και πετύχαινα ότι ζητούσα να ακολουθούν. Ακόμα και τα σχολείο καθαρίζαμε μαζί. Καθαρίστρια δεν υπήρχε και κάποιος έπρεπε να καθαρίζει τους χώρους. Καθίσαμε το κουβεντιάσαμε  και ορίσαμε τις μέρες καθαρισμού ,τον τρόπο και το γενικό καθαρισμό ,κάθε Σάββατο. Κάθε Σάββατο μετά τις 12 όλοι μαζί αρχίζαμε τον καθαρισμό. Σκούπες ,φαράσια, ξεσκονόπανα ήταν στην ημερησία διάταξη. Πρώτος ο δάσκαλος και μετά οι μαθητές . Πόσες φορές δεν με παρακάλεσαν να μη σκουπίζω εγώ …Η απάντηση πάντα αρνητική και πάντα όλοι μαζί ,απαντούσα.
     Ο Ιούνιος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας . ΄Επρεπε να κλείσει το σχολείο και να φύγω για Ρόδο. Πιστέψτε με ούτε οι μαθητές το ήθελαν ούτε και εγώ. Δίναμε τα χέρια με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε το Σεπτέμβρη. Και ο Σεπτέμβρης μας ένωνε ξανά  και η ζωή μας άλλαζε. Η πρώτη μέρα ήταν φανταστική. Πώς μάθαιναν ότι ο δάσκαλος έφτασε ήταν άλλο πράγμα. Ήταν πάντα όλοι εκεί …

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

" Του Ασιναληψιού-Ανάληψης"


Η Ανάληψη ήταν η γιορτή των βοσκών. ΄Ολοι οι χωριανοί  γιόρταζαν στις μάντρες ,που υπήρχαν πολλές. Οι συγγενείς ,άλλοι με τα ζώα τους, άλλοι με τα πόδια ,πήγαιναν για  να γιορτάσουν την ημέρα και να περάσουν καλά.
    Οι βοσκοί από τις προηγούμενες ημέρες ετοιμαζόντουσαν για να φιλοξενήσουν τους δικούς τους . Ετοίμαζαν τυριά ,γάλατα , μυζήθρα ,γριά ,και γιαπράκια,  ντολμάδες. ΄Ολο το χωριό έφτιαχνε ντολμάδες  , με  αμπελόφυλλα και με κρέας ριφιού. Επίσης το κοκκινιστό ήταν στη διάταξη.
   Κάτω από τα πελώρια κυπαρίσσια  ή πεύκα ,κατάχαμα ,άπλωναν τα τραπεζομάντηλα  και τα γέμιζαν με τα φαγητά. Ο κάθε μαντράτορας ,βοσκός , έσφαζε το κατσίκι και άρχιζε το ψήσιμο στη φωτιά που είχαν ανάψει. Όλοι γλεντούσαν και απολάμβαναν  τα φαγητά  και το κρασί. Ανάμεσα στα δέντρα έδεναν σχοινιά και έφτιαχναν κούνιες ,για να κουνιούνται τα παιδιά. Το έθιμο έλεγε ,όλα τα παιδιά  να κάνουν κούνιες. Ακόμα και σήμερα που δε γίνονται αυτά, οι κούνιες στο χωριό θα γίνουν. Σε κάποιο δέντρο θα δεθεί το σχοινί ,για να τηρηθεί το έθιμο.
        Η ημέρα περνούσε χαρούμενα και το γλέντι  τέλειωνε αργά το απόγευμα. Το βραδάκι ,ένα ατέλειωτο καραβάνι ,αποτελούμενο από ανθρώπους και ζώα, έπαιρνε το δρόμο προς το χωριό. ΄Ηταν μια όμορφη στιγμή. ΄Αλλοι κεφάτοι να τραγουδούν , άλλοι  κουρασμένοι από το ποτό και τα παιδιά να τρέχουν ατέλειωτα.
   ΄Ομορφες  μέρες, όμορφα χρόνια ,όμορφοι άνθρωποι ,αξέχαστες στιγμές.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

"Στιγμές από τη ζωή μου ,ως δάσκαλος"

"Πλάκες"
" Κατακόμβες"
" Μήλος"
" Αδάμαντας"
" Τριοβάσαλοι.Εδώ έζησα 4 αξέχαστα χρόνια"

Το 1970, για να διοριστείς ως δάσκαλος , έπρεπε να φύγεις από τη Ρόδο και να πας σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας και ιδίως Πελοπόννησο και Β. Ελλάδα , Να μείνεις αρκετά χρόνια και μετά να ζητάς μετάθεση . Στάθηκα τυχερός και πήγα στις Κυκλάδες.

Παντρεμένος και με ένα μικρό παιδί ,έπρεπε να αφήσεις το νησί σου και ως άλλος Οδυσσέας , να αρχίσεις τις περιπλανήσεις. ΄Εφυγα μόνος στην αρχή από Ρόδο και πήγα να παρουσιαστώ στην έδρα του Νομού Κυκλάδων ,στη Σύρο ,όπου ήταν η έδρα του Επιθεωρητή. Παρουσιάστηκα και παρακάλεσα αν γίνεται να μείνω στη Σύρο ,που ήταν κοντά στον Πειραιά και επικαλέστηκα το μικρό παιδί που είχα. Ο Επιθεωρητής με κατάλαβε , αλλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Η θέση στη Μήλο ήταν άδεια και έπρεπε να καλυφθεί. Πήρα το καράβι ξανά και γύρισα στον Πειραιά , για να πάρω άλλο καράβι ,που θα με μετέφερε στη Μήλο.

΄Ηταν βράδυ και κουρασμένος κάθισα στο σαλόνι του καραβιού , για να φάω κάτι. Με πλησίασε ένας ηλικιωμένος και ζήτησε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι. Ευγενικά το δέχθηκα ,συστηθήκαμε και με ρώτησε για πού πάω. Είμαι δάσκαλος του είπα και διορίστηκα στον Τριοβάσαλο της Μήλου. Με κοίταξε αμίλητος και μου είπε ότι είναι από τη Μήλο και χρόνια τώρα μένει στον Πειραιά. ΄Εχεις οικογένεια με ρώτησε.. Ναι του είπα και έχω και μικρό παιδί. Τι πας να κάνεις μου λέει ,ξέρεις τι θα συναντήσεις.. Δεν υπάρχει αεροδρόμιο ,οι γιατροί είναι αγροτικοί ,αν αρρωστήσει κάποιος έρχεται ελικόπτερο να τον μεταφέρει στην Αθήνα. Νερό δεν έχει, πίνουνε από τις στέρνες και γενικά …σαν να μου έλεγε μην πας. Τα έβαψα μαύρα ,έκανα υπομονή και περίμενα να δω τι θα αντικρίσω…Φτάσαμε στο λιμάνι του Αδάμαντα μεσάνυχτα. Βγήκα και έψαξα ένα ξενοδοχείο να περάσω τη νύχτα. Το πρώτο πράγμα που έκανα, ήταν να τηλεφωνήσω στη γυναίκα μου στη Ρόδο να μην ξεκινήσει και τις διηγήθηκα τις καταστάσεις. Η κυρά Στέλλα μου απάντησε . Αφού μένουν και άλλοι άνθρωποι δε θα μαστε μόνοι. Όπως ζουν αυτοί ,θα ζήσουμε και εμείς.

Ξημέρωσε 28 Οκτωβρίου . Πήγα από τον Αδάμαντα στον Τριοβάσαλο στο σχολείο και γνώρισα τους συναδέλφους. Ο Διευθυντής ήταν Ροδίτης και αυτό μου έδωσε ελπίδες. Η υποδοχή άψογη ,η βοήθεια για εύρεση σπιτιού και για οτιδήποτε άλλο απεριόριστη . Η συζήτηση που έγινε αργότερα μου έλυσε πολλές απορίες και η αγάπη των ανθρώπων αυτών ,με έκαναν να νιώσω καλύτερα. Μετά από λίγες μέρες ήρθε και η οικογένεια και άρχισε η ζωή να κυλά. Συναντήσαμε δυσκολίες ,αλλά η αγάπη των κατοίκων μας εμψύχωνε και πιστεύω ότι έδωσα ότι ικμάδα είχα στα παιδιά αυτά .Πιστέψτε με, δεν υπάρχουν πουθενά πιο φιλόξενοι άνθρωποι από τους Μηλιούς… Μέχρι σήμερα επικοινωνώ με αρκετούς , σαν να ήταν χθες…….

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

"Μιλάτε Μεσαναγρενά"


Αποκάλαμη…………………………βλαστός σιταριού
Αππίδι………………………………αχλάδι
Αράθυμος…………………………..νευρικός
Αρκούα……………………………..αρκούδα
Αρλούμπες…………………………βλακείες
Αρναούτι…………………………...πιπεριά
Αροήνοι……………………………φασόλια
Ασκινός……………………………σχίνα
Ασουλούπωτος………………….   Άφτιαχτος
Άτσα ………………………………φτέρνα
Ατσί………………………………..κουνάβι
Ατσικνούα…………………………τσουκνίδα
Αφφάλι…………………………….ομφαλός
Ασκελαρούα……………………….φυτό
Άφτω………………………………ανάβω
Αχταρμάς………………………….άνω κάτω
Ασπα΄λαθος……………………….φυτό

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

"Πώς λειτουργούσε ένα σπίτι στο Μεσαναγρό(3)


Σπάνια η οικογένεια βρισκόταν μέσα στο σπίτι όλη μαζί ,εκτός από τα βράδια και ιδιαίτερα του χειμώνα. Κεφαλή της οικογένειας ήταν ο πατέρας και «βασίλισσα »του σπιτιού η μάνα. Τα παιδιά λίγα ή πολλά μεγάλωναν και μάθαιναν καλούς τρόπους και πάνω από όλα σεβασμό στους μεγαλύτερους. Η επιθυμία των μεγάλων ,ήταν διαταγή για τους μικρούς. Ιερή στιγμή για την οικογένεια ήταν ή ώρα του φαγητού. ΄

΄Επρεπε όλοι να είναι παρόντες και καθισμένοι στις θέσεις τους. Στο τραπέζι κάθονταν τις μεγάλες μέρες και όλες τις άλλες στο σουφρά. Ο σουφράς ήταν ένα είδος επίπλου ,στρογγυλός , χαμηλός και σε αυτόν έπλαθαν τα ψωμιά οι νοικοκυρές ,έγραφαν τα παιδιά τα μαθήματά τους και έτρωγαν.

Δεν υπήρχε πιάτο για τον καθένα . Στη μέση του σουφρά , έμπαινε μια μεγάλη πιατέλα με το φαγητό , σε πιο μικρή η σαλά, σαλάτα ,το ψωμί και οτιδήποτε άλλο υπήρχε. Μη φανταστείτε μαχαιροπήρουνα , κανάτες ,ποτήρια κλπ. Όταν όλα ήταν έτοιμα ,όλη η οικογένεια έκανε την προσευχή της ,το σταυρό της και ξεκινούσε πρώτος ο πατέρας και ακολουθούσαν όλοι οι άλλοι. Μπορώ να πω ότι η βασική τροφή των Μεσαναγρενών ήταν το ψωμί ,το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούσαν ιερό. Δεν έπρεπε να το πετάξεις κάτω και αν σου έπεφτε το έπιανες με σεβασμό και το φιλούσες. Αν το πέταγες και δεν έκανες αυτό που έπρεπε ,η τιμωρία ήταν μεγάλη.

Πώς τα κατάφερνε η μάνα να φτιάχνει φαγητό για τόσα άτομα και να τους φτάνει ,τρώγοντας από την ίδια πιατέλα…. Βέβαια αυτοί που έτρωγαν γρηγορότερα , σίγουρα έτρωγαν και περισσότερο. Αυτό ήταν λεπτομέρεια .Σε κάποια φαγητά που δεν μας άρεσαν ,τρώγαμε αργά ,αλλά γινόταν αντιληπτό από τους γονείς ,που με το δικό τους τρόπο , σε ανάγκαζαν να φας ,είτε σου άρεσε είτε όχι. Πάντα ακούγαμε τους μεγάλους με σεβασμό και προσπαθούσαμε να είμαστε εντάξει . Θυμάμαι ορισμένα πράγματα που σήμερα έχουν ξεχαστεί και αναρωτιέμαι ,γιατί…. Όταν μας ζητούσαν νερό για να πιούν ,γινόταν ολόκληρη ιεροτελεστία. ΄Επαιρνες το κατσαρόλι, ποτήρι, το γέμιζες από τη στάμνα ,βρύσες δεν υπήρχαν τότε , πήγαινες μπροστά στον πατέρα σου και έλεγες .Πατέρα ορίστε, έφερα το νερό. Το έπαιρνε στα χέρια του και άρχισε να πίνει. ΄Ολη αυτή την ώρα ,εμείς έπρεπε να είμαστε «σταυρωϊμένοι», με σταυρωμένα χέρια και όταν τέλειωνε , να λέμε. Με τις υγείες σας. Αυτό απαιτούσαν οι καλοί τρόποι.

Στο μάζεμα των πιάτων ,συμμετείχαμε όλοι οι μικροί, αγόρια και κορίτσια. Τις γιορτές η ιεροτελεστία του φαγητού άλλαζε.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

"Στιγμές από τη ζωή μου, ως Δάσκαλος"


Μου άρεσε αυτό το επάγγελμα. Το διάλεξα και το υπηρέτησα ως λειτούργημα. Μέχρι σήμερα νοιάζομαι για τους μαθητές μου ,ρωτώ για αυτούς και χαίρομαι όταν προκόβουν. Χαίρομαι επίσης όταν τους συναντώ και με θυμούνται και αναπολούμε τα παλιά. Πιστέψτε με, η χειρότερη στιγμή για ένα δάσκαλο είναι να συναντήσει στο δρόμο μαθητή και να γυρίσει το κεφάλι του για να μην το δει ή κάνει πως δεν το γνωρίζει. Από το 1970 έως το 2007 που υπηρέτησα και τι δεν είδαν τα μάτια μου . Με τα παιδιά τα εύρισκα πιο πολύ , από ότι με τους γονείς.

Το παιδί είναι να ξέρεις να το πλησιάσεις, να το κερδίσεις από την πρώτη στιγμή και να το κάνεις φίλο. Τα κατάφερες ,κέρδισες το παιχνίδι.

Όταν πήγα σε κάποιο σχολείο την πρώτη ημέρα μετά την προσευχή ,είδα μια ομάδα παιδιών να μην μπαίνει στην τάξη ,αλλά να πηγαίνει προς μια αλάνα. Ρώτησα ποια είναι αυτά τα παιδιά και μου είπαν ότι δεν μπαίνουν ποτέ στην τάξη και οι γονείς τους δε νοιάζονται. Δεν ήταν παιδιά της τάξης μου , θα έλεγα τι με νοιάζει εμένα και θα το προσπερνούσα. ΄Ολο το πρώτο δίωρο στην τάξη ,σκεφτόμουν πως θα καταφέρω αυτά τα παιδιά να μπαίνουν στις τάξεις τους. Πόσες φορές δε βρήκα τρόπους να πείσω άλλα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο , τα γράμματα… Κάτι θα κάνω είπα . Κάτι πρέπει να κάνω…

Το διάλειμμα τα παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο και είδα ότι τα πιο πολλά παιδιά που έπαιζαν, ήταν αυτά που δεν έμπαιναν στην τάξη. Να πως θα λύσω το πρόβλημα . Σύμμαχός μου το ποδόσφαιρο. Πλησίασα στο μέρος που έπαιζαν και έπιασα την μπάλα. Αμέσως έτρεξαν γύρω μου και ζητούσαν την μπάλα ,για να συνεχίσουν το παιχνίδι. Τους είπα να ησυχάσουν και να με ακούσουν. Εσύ, εσύ και οι υπόλοιποι να βγείτε από το γήπεδο. Δε θα παίξετε. Με κοίταξαν με απορία και ρώτησαν το γιατί. Ο χώρο ς είναι για τα παιδιά του σχολείου και σεις δεν είστε. Αγρίεψαν και κάποιοι πιο μάγκες απειλούσαν κιόλας. Τους είπα ότι μου αρέσει το ποδόσφαιρο , ότι θα κάνουμε σχολική ομάδα ποδοσφαίρου και θα παίρνουμε μέρος στο πρωτάθλημα σχολείων. Θα παίζουν μόνο οι μαθητές που φοιτούν. Αν θέλετε ελάτε να το κουβεντιάσουμε. Πήρα την μπάλα και πήγα στο γραφείο. Περίμενα την αντίδρασή τους. ΄Αδικα προσπαθείς μου έλεγαν κάποιοι συνάδελφοι. Ο πόλεμος νεύρων κράτησε 3 ημέρες. Εγώ κάθε διάλειμμα να παίζω ποδόσφαιρο με τα άλλα παιδιά και αυτοί να βλέπουν . Την Τρίτη ημέρα με πλησίασαν κάποιοι και μου είπαν. Αν μπούμε στις τάξεις θα παίζουμε …Βέβαια αφού θα είστε μαθητές, θα παίζετε. Από τότε και στις τάξεις του και στο ποδόσφαιρο. Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη , όταν κάποια μέρα τους ανήγγειλα ότι θα πάρουμε μέρος στο πρωτάθλημα και τους έδειξα και τις στολές που είχαμε πάρει.

Τους κέρδισα ,με κέρδισαν ,δεν ξέρω. Κάποιοι έγιναν και ποδοσφαιριστές και όταν πήγαινα σε αγώνες να τους δω ,η χαρά τους ήταν απερίγραπτη. …

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

" Η γιορτή της Μητέρας"


Τη δεύτερη Κυριακή του Μάη κάθε χρόνο γιορτάζουμε τη γιορτή της μητέρας. Της μητέρας όλων των λαών του κόσμου. Οι αρχαίοι ΄Ελληνες γιόρταζαν τη μητέρα γη την ΄Ανοιξη. Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τη συναντάμε ως γιορτή αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη ,που γιορταζόταν το Μάρτιο. Στην Αγγλία το 16ο αιώνα η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής ήταν αφιερωμένη στις μητέρες και ονομαζόταν Κυριακή της μητέρας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις αρχές του 20 ου αιώνα η δασκάλα ΄Αννα Τζάβρις αγωνίστηκε για να καθιερωθεί η Γιορτή της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μάη. Η γιορτή θα αφιερωνόταν στη μητέρα της ,που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων. Οι αγώνες της δικαιώθηκαν το 1915, που το Κογκρέσο καθιέρωσε τη γιορτή αυτή.

Στη χώρα μας γιορτάστηκε το 1929 ,στις 2 Φεβρουαρίου ,θέλοντας να συνδυάσουν τη γιορτή της μητέρας με τη γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά τη δεκαετία του -60 ,η γιορτή μεταφέρθηκε τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.

΄Ετσι κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη τιμούμε τις μητέρες όλου του κόσμου. Πιστεύω ότι μέχρι να ξανάρθει η δεύτερη Κυριακή του Μάη του επόμενου χρόνου ,να τη θυμόμαστε, να την τιμούμε και να εκδηλώνουμε την αγάπη μας σ΄αυτή που μας έφερε στη ζωή.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΙΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

" Το Μουσείο Μεσαναγρού εντάχθηκε σε πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης-2ο Μέρος"

" Το κτήριο του Μουσείου στην είσοδο του χωριού "
Σας παρουσιάζουμε το 2ο μέρος του εγγράφου του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης μεΑΡ.Πρωτ. 6364/7-5-2012, που εντάσσει το Μουσείο Μεσαναγρού σε πρόγραμμά του. Ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο Ρόδου και φίλο του χωριού Μανόλη Σαββή ,για την αποστολή του εγγράφου και για το διαχρονικό ενδιαφέρον του .
Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΑΞΗΣ
Κωδικός Πράξης (Ο.Π.Σ.Α.Α.) :
Κωδικός ΠΔΕ πράξης: Κωδικός ΣΑ: 282/8
Κωδικός πράξης ΣΑ:
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
Κωδικός Δικαιούχου (από το Ο.Π.Σ.Α.Α.):
Φυσικό αντικείμενο της
πράξης:
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΑΞΗΣ, με αναφορά στα βασικά
τεχνικά / λειτουργικά κ.α. χαρακτηριστικά της.
Το έργο αφορά στη διαμόρφωση υφιστάμενου διώροφου κτιρίου που
βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Μεσαναγρού στο νησί της Ρόδου, με σκοπό να
χρησιμοποιηθεί ως Πολιτισμικό Εκθετήριο, λαογραφικής, αγροτικής και πολιτιστικής
κληρονομιάς των οικισμών της Νότιας Ρόδου.
Το κτίριο κτίστηκε την περίοδο 2006-2008 με χρηματοδότηση του Υπουργείου
Αιγαίου, αλλά δεν ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα, λόγω έλλειψης πιστώσεων.
Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τον παραπάνω σκοπό προβλέπονται οι
παρακάτω εργασίες:
Εργασίες επιχρισμάτων οροφής
Επίστρωση δαπέδων με πλακίδια
Μικρής έκτασης αλλαγές στη εσωτερική διαρρύθμιση που θα εξυπηρετούν
τη λειτουργικότητα του κτηρίου
Τοποθέτηση εσωτερικών και εξωτερικών θυρών και σταθερών υαλοστασίων
Τοποθέτηση ειδών υγιεινής.
Τοποθέτηση πριζοδιακοπτών.
Εγκατάσταση συστήματος συναγερμού
Εγκατάσταση συστήματος κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης (cctv),
Εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης, συσκευές αυτοκατάσβεσης
(Ponpets), πυροσβεστήρες CO2
Προμήθεια και Εγκατάσταση συστήματος ήχου και αναγγελιών
Προμήθεια και Εγκατάσταση συστήματος δικτύου υπολογιστών,
Φωτισμός
Κλιματισμός
Τηλεφωνικό δίκτυο
Εγκατάσταση συστήματος παθητικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού, με
όλες τις απαραίτητες καλωδιώσεις, κανάλια οδεύσεων και πίνακες.
Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα
Προμήθεια Προθηκών εκθετηρίου,
Προμήθεια Επίπλων
Προμήθεια Εξοπλισμού πληροφορικής,
Προμήθεια Φωτογραφικού εξοπλισμού
Προμήθεια Τηλεοράσεων και συστήματος προβολών.
Από άποψη λειτουργίας το εκθεσιακό σκηνικό θα βασίζεται κυρίως σε
ψηφιακό αρχειακό υλικό και θα προβάλλει τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής έτσι όπως
πορεύτηκε μέσα στο χρόνο με χρήση φυσικών και ψηφιακών διαδραστικών εφαρμογών.
Επίσης θα βασίζεται και σε περιορισμένου αριθμού αντικείμενα τα οποία θα
παραχωρηθούν από τους κατοίκους του χωριού.
ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΠΡΑΞΗΣ (αναφορά στα παραδοτέα κάθε υποέργου)
Κτίριο και εξοπλισμός Πολιτισμικού Εκθετηρίου λαογραφικής, αγροτικής
και πολιτιστικής κληρονομιάς
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης ορίζεται από την
01/12/2011 έως την 31/12/2013.
Ημερομηνία λήξης προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31.12.2015
ΑΔΑ: Β49ΚΒ-ΤΝΥ
Ε.Υ.ΕΦ. – Ανταγωνιστικότητα -Μονάδα Β3 - Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» 5/6
Δημόσια Δαπάνη Της Πράξης
Κωδικός Κατηγορίας Δαπανών Δημόσια Δαπάνη
Συγχρηματοδοτούμενη
Δημόσια Δαπάνη
Δαπάνες 300.000,00 (1) 300.000,00 (1)
Φ.Π.Α. 23% 48.000,00(2) 0,00 (2)
ΣΥΝΟΛΟ
348.000,00
(Α=(1)+(2))
300.000,00
(Β= '31)+(2))
Άλλες Δαπάνες (π.χ.
Συμπληρωματικές Συμβάσεις κ.α.)
………..………(3) ….…………(3)
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
348.000,00
(ΣΑ=(Α)+(3))
300.000,00
(ΣΒ=(Β)+(3))
Η πράξη περιλαμβάνει τα υποέργα :
1. «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ
ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ» με συνολικό προϋπολογισμό 169.997,97 € (ποσό με
Φ.Π.Α.) και επιλέξιμη συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη 146.549,97 €.
2. «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» με συνολικό
προϋπολογισμό 178.002,00 € (ποσό με Φ.Π.Α.) και επιλέξιμη συγχρηματοδοτούμενη
Δημόσια Δαπάνη 153.450,00 €.
Β. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Η Δημόσια και Κοινοτική Συμμετοχή τ ης π ράξης π ρος ε γγραφή σ το Πρόγραμμα Δημοσίων
Επενδύσεων ανέρχεται σε 348.000,00 € (από τον παραπάνω πίνακα το ποσό ΣΑ) και επιμερίζεται
ως ακολούθως:
ΚΩΔ. Πράξης: 2012.. ……………
1: Προϋπολογισμός (σύνολο Α): 348.000,00 €.
Η πίστωση τρέχοντος έτους (2012) στο Π.Δ.Ε.
ανέρχεται σε 1,00
2: Προϋπολογισμός (άλλες δαπάνες): …………..€.
Η πίστωση τρέχοντος έτους στο Π.Δ.Ε. ανέρχεται σε
……..€
Η ίδια δαπάνη (Συμμετοχή Δήμου) ανέρχεται σε: 0,00 €
Ο ΦΠΑ είναι / δεν είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση από το Ε.Γ.Τ.Α.Α.
Φορέας Χρηματοδότησης: Υ.Π.Α.Α.Τ - Δ/νση Προγραμματισμού και Γ.Δ.
Οργανισμός Πληρωμών: ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΑΔΑ: Β49ΚΒ-ΤΝΥ
Ε.Υ.ΕΦ. – Ανταγωνιστικότητα -Μονάδα Β3 - Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» 6/6
Γ. ΟΡΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Οι όροι της απόφασης ένταξης και οι υποχρεώσεις του δικαιούχου περιγράφονται στο συνημμένο
Σύμφωνο Αποδοχής των Όρων της Απόφασης Ένταξης, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο
μέρος αυτής.
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΒΑΡΗΣ
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
Σύμφωνο Αποδοχής των Όρων της Απόφασης Ένταξης.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Υ.Π.Α.Α.Τ. - Δ/νση Προγραμματισμού και Γεωργικών Διαρθρώσεων
2. Οργανισμό Πληρωμών -ΟΠΕΚΕΠΕ
3. Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων
4. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Π.Α.Α. 2007 – 2013
Περιφερειακό Γραφείο …………………….
…………………………………………………
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ (ηλεκτρονικά)
1. Γραφείο Προϊσταμένου Ε.Υ.ΕΦ. Π.Α.Α.
2. Μονάδες Β3, Γ2

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

" Ένταξη του Μουσείου Μεσαναγρού σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης"

" Το κτήριο του Μουσείου Μεσαναγρού στην είσοδο του χωριού"
Σας παρουσιάζουμε το 1ο μέρος του εγγράφου του Υπουργείου Γεωργικής Αναπτυξης , με το οπίο ανακοινώνεται η ένταξη του Μουσείου Μεσαναγρού σε πρόγρμμα του Υπουργείου, για ενημέρωσή σας. Αύριο θα σας παρουσιάσουμε το 2ο μέρος.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ
ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013»
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΜΟΝΑΔΑ Β3
Αθήνα, 7 / 5 /2012
Αριθμός Πρωτ.: 6364
Ταχ. Δ/νση : Λ. Αθηνών 54-56
Ταχ. Κώδικας: 10441
Πληροφορίες : Μ. Κολοκυθά
Τηλέφωνο : 210 5218140
Φαξ : 210 5218172
E- mail : mkolokytha@mou.gr
Προς: ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ
Κοιν: Π.Δ
ΘΕΜΑ: Ένταξη της πράξης «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ» Δήμου Ρόδου, Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, στο Πρόγραμμα
«Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (Π.Α.Α. 2007 – 2013).
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο Ειδικός Γραμματέας
Έχοντας υπόψη:
1. Τον Ν. 3614/2007 (ΦΕΚ 267/Α/3-12-2007) «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή
αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013», όπως
τροποποιήθηκε με τον Ν. 3840/2010 (ΦΕΚ 53/Α/31-3-2010) και ισχύει κάθε φορά.
2. Την Απόφαση της Επιτροπής των ΕΚ με αριθμό Ε (2007) 6015/29-11-07 που αφορά την
έγκριση του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» όπως
ισχύει κάθε φορά καθώς και τις τροποποιήσεις του Π.Α.Α., που δεν απαιτούν
τροποποίηση της αριθμ. Ε(2007) 6015/29-11-2007, απόφασης της Επιτροπής των
Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την έγκριση του Π.Α.Α.
3. Τον Κανονισμό (ΕΚ) 1698/2005 για την στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το
Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), όπως ισχύει κάθε φορά.
ΑΔΑ: Β49ΚΒ-ΤΝΥ
Ε.Υ.ΕΦ. – Ανταγωνιστικότητα -Μονάδα Β3 - Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» 2/6
4. Τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1974/2006 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής
του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής
ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ),
όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
5. Τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1975/2006 για τη θέσπιση λεπτομερών διατάξεων
εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου όσον αφορά την
εφαρμογή διαδικασιών ελέγχου καθώς και την πολλαπλή συμμόρφωση σε σχέση με
μέτρα στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
6. Την με αριθμ. 8932/22-9-2008 (ΦΕΚ 2153/Β/16-10-2008) Απόφαση του Υπουργού
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του
Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» όπως έχει
τροποποιηθεί με την αριθμ. 11246/ 30-12-2009 (Φ.Ε.Κ. 14/15-01-2010) και με την αριθμ.
2049/20-4-2011 (Φ.Ε.Κ. 1183/9-6-2011) και ισχύει.
7. Την αριθμ. 399570/10.11.2001 (ΦΕΚ 1363/01 τΒ) Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών
Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Γεωργίας «Σύσταση
Διοικητικού Τομέα Προγραμματισμού και Εφαρμογών του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου
Στήριξης και θέσης Ειδικού Γραμματέα στο Υπουργείο Γεωργίας», όπως
συμπληρώθηκε με τις 229920/20.2.2002 (ΦΕΚ 233/02 τΒ) και 222822/6.5.2003 (ΦΕΚ 592/03
τΒ) όμοιες και όπως έχει μετονομαστεί σε Διοικητικό Τομέα Κοινοτικών Πόρων και
Υποδομών με το Ν. 3614/2007.
8. Την υπ αριθμ. 339621/7-12-09 (ΦΕΚ 516/ΥΟΔΔ/10-12-09 όπως αυτό διορθώθηκε με το
ΦΕΚ 523/ΥΟΔΔ/11-12-09) Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία διορίζεται ο Διβάρης Ευάγγελος
του Πανογιώργη στη θέση του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων με βαθμό 2ο της κατηγορίας Ειδικών Θέσεων, ο οποίος θα
προΐσταται των υπηρεσιών του Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών
του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
9. Την υπ` αριθμ. 271726/6-9-2010 (ΦΕΚ 1400/2010 τ.Β`) τροποποίηση της υπ` αριθμ.
280682/4-5-2009 α πόφασης τ ου Υ πουργού Α γροτικής Α νάπτυξης κ αι Τ ροφίμων
«Μεταβίβαση στους Γενικούς Γραμματείς, Ειδικό Γραμματέα, Προϊσταμένους Γενικής
Δ/νσης, Προϊσταμένους Δ/νσης και Προϊσταμένους Τμήματος της εξουσίας να
υπογράφουν με “Εντολή Υπουργού”».
10. Την αριθμ. Πρωτ. 135073/03-02-2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β/315/25-02-2011) με την οποία
τροποποιήθηκε η αριθμ. Πρωτ. 324005/9-9-2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β/1886/12-9-2008) με θέμα
«Αναδιάρθρωση, αρμοδιότητες και κατανομή προσωπικού Ειδικών Υπηρεσιών του
ΑΔΑ: Β49ΚΒ-ΤΝΥ
Ε.Υ.ΕΦ. – Ανταγωνιστικότητα -Μονάδα Β3 - Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» 3/6
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Πρόγραμμα Αγροτική
Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013».
11. Τα συμπεράσματα των Επιτροπών Παρακολούθησης του Προγράμματος
«Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013», π ου α φορούν την έγκριση των
κριτηρίων επιλογής των πράξεων των επί μέρους Αξόνων Προτεραιότητας του
Π.Α.Α. 2007 – 2013 , όπως αυτά ισχύουν.
12. Την εγκύκλιο με αριθμό πρωτ. 51131/7-4-2009 «Οδηγίες για την διαδικασία πληρωμής
των Δημοσίων Έργων του Άξονα 3 του Π.Α.Α. 2007 – 2013».
13. Τον Ν. 3852/2010 (Φ.Ε.Κ. 87/τ.Α’/7-6-2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και
της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
14. Το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 έχει αλλάξει η ονομασία των Δήμων/
Κοινοτήτων με βάση την νέα Διοικητική Διαίρεση της Χώρας.
15. Τον Νόμο 3845/2010 « Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της
ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές
Νομισματικό Ταμείο» (ΦΕΚ 65/τ.Α/06 05 2010) και συγκεκριμένα το άρθρο 4 (Αύξηση
Φ.Π.Α. και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης) και το άρθρο 7 (Έναρξη ισχύος).
16. Την με αριθμ. Πρωτ. 7800/20-7-2011 Επιστολή Ενημέρωσης της Ειδικής Υπηρεσίας
Εφαρμογής - Ανταγωνιστικότητα του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της
Ελλάδας 2007 – 2013» για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Άξονα
Προτεραιότητας 3 και συγκεκριμένα για τα Μέτρα 313, 321, 322, 323.
17. Την με αριθμ. Πρωτ. 2/144685/9-11-2011 αίτηση χρηματοδότησης πράξης του
Δικαιούχου προς την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Ανταγωνιστικότητα Μονάδα Β3
για την ένταξη της πράξης στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 –
2013», με αριθμό πρωτ. 12851/14-11-11εισερχομένου της υπηρεσίας μας.
18. Το Δελτίο Ελέγχου Εκπλήρωσης των Κριτηρίων επιλογής της πράξης, σύμφωνα με το
οποίο η πράξη αξιολογήθηκε θετικά.
Αποφασίζει
την ένταξη της Πράξης «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ» Δήμου Ρόδου στον Άξονα Προτεραιότητας 3 και συγκεκριμένα στο
Μέτρο 323 του Π.Α.Α. 2007-2013.
Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ( ΕΓΤΑΑ)
ΑΔΑ: Β49ΚΒ-ΤΝΥ