Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

" Χειροτονήθηκε Ιερέας,ο Διάκος Αγαθάγγελος ,στο Μεσαναγρό"























           Χειροτονήθηκε Ιερέας ,ο Διάκος Αγαθάγγελος, στο Μεσαναγρό


Παρουσία του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου ,αρκετών Κληρικών, των Βουλευτών Μάνου  Κόνσολα  και Μίκας Ιατρίδη ,του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη,  των Αντιδημάρχων Μανόλη Σαββή και Μιχάλη Παλαιλόγου και πλήθους κόσμου, έγινε η χειροτονία σε Ιερέα ,του Διάκου Αγαθάγγελου. Ο Μεσαναγρός είχε να δει τόσο πολύ κόσμο αρκετά χρόνια.
Η εκκλησία και ο προαύλειος χώρος , είχε κατακλυστεί από πλήθος πιστών . Κάτοικοι από τη Ρόδο ,τα γύρω χωριά , το Γεννάδι , τις Φάνες ,έδωσαν το παρόν.
 Η ημέρα ήταν γεμάτη από γεγονότα. Στην αρχή έγινε η χειροτονία ,ακολούθησε το μνημόσυνο του μακαριστού Παπα-Ματθαίου και του Ιεροψάλτη Μαυρουδή Αθανασά. Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Κύριλλος χειροτόνησε το Μιχάλη Πιζήμολα,  χρόνια Ιεροψάλτη στο χωριό, Ιεροψάλτη.
Ακολούθησε δεξίωση όλων των καλεσμένων στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Εμείς από τη μεριά μας , θέλουμε να συγχαρούμε το Τοπικό Συμβούλιο, την Εκκλησιαστική Επιτροπή ,τους μαγείρους του Σκιαδιού, τους Υπαλλήλους του Δήμου και όλους τους Μεσαναγρενούς, που βοήθησαν να μείνουν ικανοποιημένοι οι καλεσμένοι μας και για μια άλλη φορά να ακουστούν πολλά «μπράβο!!!» ΄Ηταν μια άψογη εκδήλωση ,τέλεια σε όλα και οι Μεσαναγρενοί απέδειξαν για μια ακόμη φορά ,πόσο φιλόξενοι είναι.




Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

"Την Κυριακή 30 του Σεπτέμβρη,όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μεσαναγρό"


                                                     





                   Την Κυριακή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μεσαναγρό

Κοσμοσυρροή αναμένεται την Κυριακή στο Μεσαναγρό ,λόγω της χειροτονίας του Διάκου Αγαθάγγελου σε Ιερέα. Θα παραστούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, αρκετοί κληρικοί , Βουλευτές του Νομού ,ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος , Αντιδήμαρχοι και πλήθος Κόσμου.
Οι κάτοικοι των γύρω χωριών , Γενναδενοί , διότι ο Διάκος κατάγεται από το Γεννάδι, Φανενοί, συγχωριανοί της συζύγου του και πολλοί άλλοι.
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή  ,με τη βοήθεια του Τοπικού Συμβουλίου ,του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου ,προετοιμάζονται ούτως ώστε ,όλα να είναι έτοιμα για την Κυριακή .
Μετά τη χειροτονία, θα ακολουθήσει δεξίωση στο Πολιτιστικό Κέντρο και γεύμα ,για όλους τους φιλοξενούμενους.
  Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Μεσαναγρενούς που διαμένουν στη Ρόδο , να έρθουν στο χωριό ,για να παραστούν στη χειροτονία, αλλά και να βοηθήσουν ,για να εξυπηρετηθούν όλοι οι φιλοξενούμενοι.΄ Ηδη αρκετές γυναίκες του χωριού  ,φτιάχνουν διάφορα φαγητά και γλυκά ,πέρα από το μακαρουνάκι με κατσίκα ,που ετοιμάζει η Εκκλησιαστική Επιτροπή.
Είναι γνωστή η θρησκευτικότητα των Μεσαναγρενών από τα παλιά χρόνια και η φιλοξενία τους. Υπενθυμίζουμε ότι στο χωριό υπάρχουν 16 εκκλησιές και Μοναστήρια , εκτός από τα ερείπια αρκετών εκκλησιών –παλαιοχριστιανικών χρόνων-.
Όλοι οι δρόμοι λοιπόν οδηγούν στο Μεσαναγρό. Πιστεύουμε ότι όσοι έρθουν ,θα μείνουν ευχαριστημένοι και θα περάσουν μια αξέχαστη μέρα.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

" Μιλάτε Μεσαναγρενά-29-"



                                





Πεζεβέγκης……………………………πανέξυπνος, επιτήδειος
Πράμα…………………………………πράγμα
Πριχού………………………………   πριν
Πρόσαβγο……………………………..αυγό που μένει πάντα στη φωλιά
Πρωτινός……………………………...ο παλιός
Πωρνό………………………………...πρωινό
Ρακί………………………………….. ούζο
Ρέσκει σου …………………………...σου αρέσει
Ρουμάνι……………………………….τόπος με πυκνή βλάστηση
Σαλά…………………………………..σαλάτα
Σουρά…………………………………πήλινη στάμνα
Σαλαουνώ……………………………. κινούμαι
Σαουρώνω…………………………… κλέβω
Σάππι………………………………… ξύλο τσάπας
Σάππι(θα φας σάππι…………………. θα σε δείρω
Σαρνταμπέλα………………………... ακατάστατη
Σαρτώ……………………………….. πηδώ
Σάψυχος…………………………….. αρωματικό φυτό
Σεβντάς……………………………... καημός
Σεφέρι………………………………. φορά
Σιάζω ………………………………. άνω σχέση
Σιαστική…………………………….  η αρραβωνιατικιά

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

"Την Κυριακή η χειροτονία του Διάκου Αγαθάγγελου σε Ιερέα στο Μεσαναγρό"









Την Κυριακή η χειροτονία του Διάκου Αγαθάγγελου σε Ιερέα στο Μεσαναγρό,ο οποίος θα είναι και ο Ιερέας του χωριού.

Η επιθυμία του Μακαριστού παπα-Ματθαίου ,να τοποθετηθεί Παπάς στο χωριό και να λειτουργείται ο Ταξιάρχης, γίνεται πραγματικότητα. Είχαμε εκφράσει την επιθυμία του Μακαριστού Παπα-Ματθαίου ,στον επικήδειο την ημέρα της ταφής του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Κύριλλος ,που αγαπά  και βοηθά τα μικρά χωριά  ,πήρε την απόφαση να χειροτονηθεί ο Διάκος Αγαθάγγελος ,σε Ιερέα  και να τοποθετηθεί στο Μεσαναγρό.  ΄Ετσι την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη , ημέρα που θα γίνει το μνημόσυνο για τα σαράντα  του  μακαριστού Παπα-Μτθαίου, θα γίνει η χειροτονία.
  Η Εκκλησιαστική Επιτροπή και το Τοπικό Συμβούλιο, προετοιμάζονται  και καλούν όλους τους Μεσαναγρενούς και φίλους του χωριού, να τιμήσουν με την παρουσία τους τη χειροτονία. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα είναι πολύς ,τόσο από την πόλη της Ρόδου, όσο και από τα γύρω χωριά.
΄Ετσι ένα πρόβλημα που κράτησε αρκετό διάστημα λύνεται και η εκκλησία του Ταξιάρχη θα  χτυπά και πάλι καθημερινά.
   Εμείς κάνουμε έκκληση σε όλους τους Μεσαναγρενούς , να δώσουν το παρόν και όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις , γάμοι ,βαφτίσια κλπ, να γίνονται στο χωριό ,όπως γινόταν παλιά.
΄Ηδη ο Διάκος Αγαθάγγελος, ο οποίος  κατάγεται από το Γεννάδι, κοντοχωριανός ,χθες  Κυριακή ,επισκέφθηκε το Μεσαναγρό , τον Ταξιάρχη ,συνομίλησε με τον Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπάμπη Λάμπρου, με την Εκκλησιαστική Επιτροπή και πολλούς κατοίκους του χωριού. Οι εντυπώσεις που άφησε είναι άριστες.

Περισσότερες πληροφορίες ,θα σας δώσουμε σε επόμενη  ανάρτησή μας.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

" Το πατέλιωμα των σπιτιών "









 




 




 


Φθινοπώριασε και στο χωριό αρχίζουν διάφορες προετοιμασίες. Οι βροχές ‘ηρθαν πρώιμα και κάποιους ίσως τους πρόλαβαν στο χωμάτισμα των σπιτιών. Παλιά τα σπίτια του Μεσαναγρού στο δώμα ,ήταν με πατελιά. Χώμα που δεν περνάει εύκολα το νερό. Σήμερα τα περισσότερα έχουν γίνει ψευτοταράτσες και έτσι αποφεύγουν το χωμάτισμα ΄Οσα λοιπόν σπίτια έχουν μείνει με πατελιά πρέπει να καθαριστούν ,να τριφτούν και μετά να πέσει η πατελιά. Να χωματιστούν ,όπως λένε οι Μεσαναγρενοί .Το χωμάτισμα  ή πατέλιωμα των σπιτιών  ,ήταν η προφύλαξη των σπιτιών από τις βροχές του χειμώνα. Σε μια περιοχή έξω από το χωριό, στο Διαούλι,  υπήρχε πατελιά-χώμα κατάλληλο για τα σπίτια. Οι άνδρες έσκαβαν την  πατελιά ,τη φόρτωναν στα γαϊδουράκια και τη μετέφεραν στο χωριό. Μετά ακολουθούσε άλλη διαδικασία. ΄Εδεναν ένα κουβά με σχοινί και μέσα έβαζαν την πατελιά. . ¨Ενας  βρισκόταν πάνω στο δώμα ,συνήθως ο άνδρας ,ο οποίος τραβούσε το σχοινί ,ανέβαζε την πατελιά και την τοποθετούσε στο δώμα.
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Την πατελιά τη φέρνουν Αρχαγγελίτες  και το χωμάτισμα ή πατέλιωμα έχει γίνει ατραξιόν για τους Τουρίστες που περνούν από το χωριό.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

" Μιλάτε Μεσαναγρενά-(28) "








Μιλάτε  Μεσαναγρενά ( 28)

Περικέτι……………………………πολύ πράγμα
Περιπαίζω…………………………κοροϊδεύω
Περικενώνω………………………σερβίρω
Παρμπέρης………………………..κουρέας
Περνάρι…………………………...πουρνάρι
Περούνι…………………………...πηρούνι
Πέσωσε…………………………..έφτασε
Πετρόλαο………………………...πετρέλαιο
Πετσωτής……………………….. τσαγκάρης
Πητιά……………………………. μαγιά για τυρί
Πιαλλώθηκε…………………….. έχασε το παιδί
Πισσίτης………………………… καταραμένος
Πιτούνικος……………………… ολόκληρος
Πλημάρι………………………… βρεγμένος
Πλίγκος…………………………. φάκελλος
Πρώμα………………………….. πρώιμα
Πρωτόαλη………………………. πρώτο γάλα
Πωρνό………………………….. πρωινό
Προσφάι………………………... φαγητό πρόχειρο
Πρόσαβγο……………………… αυγό που μένει πάντα στη φωλιά της κότας.


Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

"Τσαμπίκος Αθανασάς, ο Ελληνοαυστραλός της νέας γενιάς,που αγαπά το Μεσαναγρό ¨"




 " Τσαμπίκος Αθανασάς"
 " Γεννήθηκε στην Αυστραλία,αλλά η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα του"
 " Εργάζεται στο Ελληνικό Προξενείο,πάντα χαμογελαστός και εξυπηρετικός "
 "Οι διακοπές του στηυν Ελλάδα,στη Ρόδο και στο Μεσαναγρό."
 " Γνωρίζει τους Ελληνικούς χορούς και ιδού η απόδειξη"
 " Συμμετέχει στις εκδηλώσεις στο χωριό "
 " Αγαπά τις Ελληνικές παραδόσεις ,τα ήθη και έθιμα"
 " ΄Ολοι στο χωριό τον αγαπούν "
 " Δεν υπάρχει εκδήλωση καλοκαιρινή ,που να απουσιάζει"
 " Πώς το τρίβουν το πιπέρι...χορός παραδοσιακός. Πάντα συμμετέχει"
 " Νάσαι καλά Τσαμπίκο και πάντα να επισκέπτεσαι το μικρό χωριουδάκι μας"
                                                              
" Τσαμπίκο, σου εύχομαι και το επόμενο καλοκαίρι ,να είσαι μαζί μας"



                  Τσαμπίκος   Αθανασάς , ο  Ελληνοαυστραλός  της νέας γενιάς


΄Εχουμε  ασχοληθεί πολλές φορές με τους μετανάστες , τόσο της Αμερικής ,όσο και της Αυστραλίας. Κάθε χρόνο αρκετοί Μεσαναγρενοί, έρχονται από την Αυστραλία ιδίως , επισκέπτονται το χωριό και πολλοί από αυτούς επισκευάζουν τα σπίτια τους , με σκοπό να έρχονται περισσότερο στο χωριό.
   Σήμερα θα  σας γνωρίσουμε ένα νέο παιδί ,που μπορεί να μένει στην Αυστραλία , γεννήθηκε εκεί , αλλά πάνω από όλα νιώθει ΄Ελληνας , Μεσαναγρενός ,μιλάει άπταιστα τα Ελληνικά και σχεδόν κάθε χρόνο ,τα τελευταία χρόνια, έρχεται το καλοκαίρι στο Μεσαναγρό. Είναι ο  Τσαμπίκος  Αθανασάς.
   Ο Τσαμπίκος Αθανασάς γεννήθηκε στην Αυστραλία ,στο Μπρίσμπαν  ,από γονείς καταγόμενους από το Μεσαναγρό. Πατέρας του είναι ο Κωνσταντής Αθανασάς και μητέρα του, η Δημητρία Μάνη ,μετανάστες στην Αυστραλία.
  Στην Αυστραλία έμαθε τα πρώτα γράμματα ,εκεί σπούδασε και εκεί έμαθε να μιλά καλά τα Ελληνικά. Εργάστηκε 10 χρόνια , ως διαχειριστής στην Ελληνική Κοινότητα  της Αυστραλίας  και τώρα εργάζεται στο Ελληνικό Προξενείο . Υπηρετεί πάνω από 23 χρόνια και όλοι οι ΄Ελληνες μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον Τσαμπίκο. Είναι καλός στη δουλειά του και εξυπηρετικός για όλους τους πατριώτες ,όπως λέει.
Τα καλοκαίρια που έρχεται στο Μεσαναγρό ,συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις του χωριού και του αρέσουν τα Πανηγύρια και τα Ελληνικά γλέντια. Η άφιξη του στο χωριό ,είναι ένα ευχάριστο γεγονός και όλοι οι χωριανοί χαίρονται για τον ερχομό του. ΄Ηρθε ο Μπίκος, Τσαμπίκος, λένε και όλοι ξέρουν ποιος είναι. Αγαπά, πολύ το χωριό και τη Ρόδο .Πως να μη αγαπά τη Ρόδο ,αφού και το όνομά του είναι χαρακτηριστικό ,του νησιού.
 Ο Τσαμπίκος, πριν μερικές μέρες αποχαιρέτησε τους χωριανούς και πήρε το δρόμο του γυρισμού , με μια υπόσχεση . Το καλοκαίρι να ξανάρθει.
 Νάσαι καλά Τσαμπίκο και πάντα ο Θεός να σε έχει καλά ,να επισκέπτεσαι το Μεσαναγρό. Εμείς χαιρόμαστε να βλέπουμε παιδιά ,που δε γεννήθηκαν στο Μεσαναγρό ,να έρχονται στο χωριό , να μιλούν άψογα Ελληνικά και να αγαπούν τον τόπο τους. 
  Εύχομαι τα παιδιά αυτά από την Αυστραλία , να γίνουν παράδειγμα , για κάποιους Μεσαναγρενούς  που μένουν στη Ρόδο και έρχονται στο χωριό κάθε εκλογές….

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

"Η Αγία Σοφία του Μεσαναγρού, που γιορτάζει στις 17 του Σεπτέμβρη"




                                                                    








                                                                   






    Η Αγία Σοφία του Μεσαναγρού που γιορτάζει  στις 17 του Σεπτέμβρη                                                                                                                                                    Είναι το κοιμητήριο του χωριού. Κτίστηκε το 18ο αιώνα ΒΔ του χωριού. Είναι βυζαντινού ρυθμού και φέρει εικόνες της δεκαετίας του 1950 . Γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου και περιστασιακά για τις λατρευτικές ανάγκες του κοιμητηρίου. Στην άκρη του νεκροταφείου υπάρχει οστεοφυλάκιο.
     Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι γυναίκες του χωριού ,είτε βρίσκονται στο χωριό είτε στην πόλη της Ρόδου ,πρέπει να πάνε στην Αγία Σοφία να καθαρίσουν την εκκλησία ,αλλά και τα μνήματα των νεκρών.  Τα καθαρίζουν ,τα στολίζουν με λουλούδια ,ανάβουν τα καντήλια και τοποθετούν στεφάνια. Ανήμερα της Αγίας Σοφίας η λειτουργία γίνεται εκεί και στο τέλος ο παπάς περνά από όλα τα μνήματα για να δώσει ευχή για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών. Δίπλα από κάθε μνήμα περιμένει κάποιος συγγενής να πει στον παπά τα ονόματα που θα μνημονεύσει .Αν κάποιος συγγενής απουσιάζει οι άλλοι τον αναπληρώνουν  και έτσι κανένας δεν μένει αμνημόνευτος .

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012