Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

" Χρόνια σας πολλά ,ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος"




                                                      





Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου, σας ευχόμαστε υγεία, ευτυχία και κάθε επιθυμία σας να γίνει πραγματικότητα. Αγαπήστε τους γύρω σας , προσφέρετε αγάπη ,καλοσύνη, ελπίδα. ΄Ενα μικρό δωράκι ,ένα λουλούδι ,μια επίσκεψη ,δίνουν όλα τα παραπάνω. Κάνουν τον άλλο να νιώθει ότι ακόμη υπάρχουν άνθρωποι ,υπάρχει χαρά.
   Περνάμε δύσκολα χρόνια. Πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε απόγνωση και η πείνα που είχαν ζήσει οι παλαιότεροι στην κατοχή ,χτυπά τις πόρτες πολλών νοικοκυριών. Η φετινή Πρωτοχρονιά  έχει γεμίσει με απαισιοδοξία τις καρδιές μας και πολλοί από μας ατενίζουν το μέλλον με επιφύλαξη . Καταφέραμε εμείς οι παλαιότεροι , να μεταφέρουμε στις καρδιές των παιδιών μας το φόβο για το  αύριο , την αβεβαιότητα ,την απόγνωση  , την έλλειψη εμπιστοσύνης  και  το όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον.
 Είναι καιρός όλοι μαζί ,να προσπαθήσουμε να διώξουμε όλα αυτά απ΄ τις ψυχές μας ,οι καλύτεροι να αναλάβουν τα ηνία ,για να επανέλθουμε στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας.


                                           Χρόνια σας Πολλά  - Καλή  Πρωτοχρονιά

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

" Πρωτοχρονιά στο Μεσαναγρό"





 " Ο Μεσαναγρός από ψηλά"
                                                    " Χρόνια σας πολλά -Καλή χρονιά      "                            




Η Πρωτοχρονιά είχε κάτι το ξεχωριστό . Θέλεις η αλλαγή του χρόνου, θέλεις οι δοξασίες πως η καλή χρονιά φαινόταν από την πρώτη μέρα της , έκανε την ημέρα αυτή πιο χαρούμενη , αλλά και τους ανθρώπους πιο προσεκτικούς.

Την παραμονή, οι νοικοκυρές έφτιαχναν τη βασιλόπιτα ,ετοίμαζαν τα φαγητά και τα γλυκά και τα σπίτια έλαμπαν. Μόλις βράδιαζε, οι δάσκαλοι,η Σχολική Εφορεία και τα παιδιά ,έβγαιναν για τα κάλαντα. Τραγουδούσαν τα κάλαντα που σώζονται μέχρι σήμερα.


Εμείς οι νέοι νέα γενεά

με θάρρος και με ελπίδα

ας πούμε την πρωτοχρονιά

τη λατρευτή πατρίδα.

...................................................

Δώστε όλοι τον οβολό σας

είναι μέγας ο σκοπός

ηθικότατος εν γένει

και εκπαιδευτικός.

........................................................

Χρόνια πολλά να ζήσετε

με άκρα ευτυχία

κι οι δάσκαλοι κι οι μαθητές

σας εύχονται υγεία.

......................................................

Δώστε όλοι τον οβολό σας

είναι μέγας ο σκοπός

ηθικότατος εν γένει

και εκπαιδευτικός.


...................................................

Στις 12 η ώρα όταν άλλαζε η ώρα, οι κοπέλες του χωριού πήγαιναν στη βρύση να πάρουν το καινούριο νερό με στάμνες και να το φέρουν σπίτι. ΄Οσοι είχαν όπλα πυροβολούσαν ,κτυπούσαν οι καμπάνες ,έσβηναν τα φώτα και όσοι έπαιζαν πόκα σταματούσαν ,για να πάνε στα σπίτια τους να πουν τα χρόνια πολλά και καλή χρονιά με τους δικούς τους και να ξαναγυρίσουν πάλι στο τραπέζι.

Η αυγή της Πρωτοχρονιάς ήταν ξεχωριστή για τα παιδιά, γιατί κάνοντας το ποδαρικό ,ότι χρήματα παίρνανε ήταν δικά τους. ΄Επρεπε να ξυπνήσουν νωρίς ,να εντοπίσουν τα σπίτια που θα έδιναν περισσότερα χρήματα και να έχουν γεμίσει τις τσέπες τους με πέτρες. Χτυπούσαν λοιπόν τις πόρτες και οι νοικοκυραίοι ρωτούσαν ποιος είναι. Αν σε θεωρούσαν χρουσούζη δε σου άνοιγαν και σου έλεγαν να περάσεις αργότερα, για να μπεί στο σπίτι τους πρώτα αυτός που θεωρούσαν γουρλή. Αν σου άνοιγαν ,έμπαινες ,πετούσες μέσα στο σπίτι την πέτρα, λέγοντας.

Καλή μέρα ,΄Αι Βασίλη

ούλο μάλαμα κι ασήμι

χίλια καλά στο σπίτι σας

χίλια κιλά στα αλώνι σας

τα θηλυκά στη μάντρα σας

τα αρσενικά στα σπίτια σας

κλου κλου οι πούλες σας

και του χρόνου.

Στο τέλος σε φίλευαν δίνοντας σου γλυκά και χρήματα.


΄Οταν χτυπούσε η καμπάνα , όλο το χωριό μαζεύονταν στη εκκλησία, γίνονταν δοξολογία και το μεσημέρι μετά το πλούσιο τραπέζι , έκοβαν τη βασιλόπιτα. Την έκοβε ο πατέρας, τη σταύρωνε και έδινε στον καθένα το κομμάτι του. Πρώτα στο Χριστό, στην Παναγία, στον ΄Αγιο Βασίλη , στο σπίτι και με τη σειρά σε ΄ολα τα μέλη της οικογένειας.

Το βράδυ πήγαιναν σε όσους γιόρταζαν να τους ευχηθούν , έπιναν , τραγουδούσαν και όλοι πήγαιναν στο χοραστάσι για να χορέψουν. Οι χοροί έδιναν και έπαιρναν μέχρι το πρωί.

Καλή χρονιά σε όλους ,με υγεία και ευτυχία και οι παλιοί να διηγούνται όλα αυτά στους πιο νέους για να συνεχίζεται η παράδοση.


Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

" Εικόνες από τη Χριστουγεννιάτικη Καλλιθέα"

   












Χρόνια σας Πολλά με υγεία και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε την Καλλιθέα με τα παιδιά σας. Θα μείνετε ενθουσιασμένοι.
                                  

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

'΄Εικόνες από τη Χριστουγεννιάτικη Καλλιθέα"














" Η Πρώτη Πρωτοχρονιά"





                                                                      




                                                             Η πρώτη πρωτοχρονιά

  Η πρώτη πρωτοχρονιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 45 π.Χ. στην παγκόσμια ιστορία  ,καθώς άρχισε να εφαρμόζεται το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ο Ιούλιος Καίσαρας αποφάσισε να κάνει ριζικές αλλαγές . Το Ρωμαϊκό ημερολόγιο ακολουθούσε το Σεληνιακό κύκλο. Ο καίσαρας ζήτησε τη βοήθεια του Αστρονόμου Sosigenes.  Αυτός ακολούθησε το ηλιακό έτος. ΄Ετσι υπολογίστηκε ότι ο χρόνος αποτελείται από 365 ημέρες και  ¼ ημέρας. Ο Καίσαρας πρόσθεσε 67 ημέρες στο 45 π.Χ. ,κάνοντας έτσι το 46 π.Χ. να αρχίσει την 1η Ιανουαρίου. Επίσης κάθε 4 χρόνια ,το Φεβρουάριο, πρόσθεσε μια ημέρα.
     Το 1570 ο Πάπας Γρηγόριος ανέθεσε στον αστρονόμο Christopher Clavius  να κατασκευάσει ένα νέο ημερολόγιο. Το 1582 εφαρμόστηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, παραλείποντας 10 ημέρες για εκείνο το έτος.
    Από τότε σε ΄ολο τον κόσμο γιορτάζουν την άφιξη του νέου έτους την 1η Ιανουαρίου.

            Χ Ρ Ο Ν Ι Α  Π Ο Λ Λ Α  και  Κ Α Λ Η   Χ Ρ Ο Ν Ι Α  Μ Ε  Υ Γ Ε Ι Α

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ- ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ"



                                                      






                                          ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ –ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ  ΠΟΛΛΑ

Άλλη  μια γιορτή Χριστουγέννων με προβλήματα στη χώρα ,με πολλούς ανέργους ,συντάξεις και μισθούς εξαθλίωσης ,γέροντες και παιδιά να υποφέρουν  και ο λαός υπομονετικά να περιμένει να δει ακτίδα φωτός. Ευτυχώς που τα αντανακλαστικά του κόσμου λειτούργησαν και γεννήθηκε το αίσθημα αλληλεγύης ,που ο ΄Ελληνας στις δύσκολες ώρες  αναδεικνύει.
Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη κάποιοι ,παιδιά ανώτερου θεού, που έχουν παχυλούς μισθούς ,δυο και τρεις συντάξεις και κάποιοι που οι ΅ Εθνοπατέρες   ….΅ ,δεν μπορούν να τους αγγίξουν  και τους βαπτίζουν  ¨ Οικονομικούς υπαλλήλους΅ .¨όπως οι καλόγεροι το ψάρι ,χόρτα.

Ευχόμαστε τα επόμενα Χριστούγεννα να είναι διαφορετικά  και όλα αυτά να είναι μια κακή ανάμνηση.

               ΧΡΟΝΙΑ  ΣΑΣ  ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

" Ευτυχισμένα παλιά Χριστούγεννα στο Μεσαναγρό"



                                                           





Κάθε χρόνο τέτοια εποχή σαν κινηματογραφική ταινία περνούν από το μυαλό μας οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές. Μέρες ξεχωριστές , μέρες αναμνήσεων ,μέρες ανεπανάληπτες.

Οι μέρες αυτές ήταν ξεχωριστές για τα παιδιά. Πώς και πώς τις περιμένανε. ΄Ενα μήνα πριν έβλεπε κανείς τις προετοιμασίες σ΄όλα τα σπίτια. ΄Ολοι βιάζονταν να τελειώσουν οι γεωργικές εργασίες ,ελιές, σπορά, για να απολαύσουν μετά τις γιορτές. Ακόμα και στο σχολείο οι δάσκαλοι μάθαιναν τα κάλαντα στα παιδιά ,για να είναι έτοιμα να τα ψάλλουν. Οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σπίτια ,τα άσπριζαν και τα τζάκια ειχαν την τιμητική τους. ΄Ολοι οι δρόμοι του χωριού είχαν τα περίφημα σχέδια -κύκλους από ασβέστη - που γίνονταν στα χαρμόσυνα γεγονότα. Το χωριό έλαμπε.

Κάθε σπίτι έσφαζε το χοίρο του και όλη η οικογένεια συμμετείχε στην ιεροτελεστία αυτή. Οι νοικοκυρές τακτοποιούσαν το κρέας ,το λίπος, έφτιαχναν τον "καβρουμά", τσιγαρισμένα μικρά κομμάτια κρέας που τα τοποθετούσαν στους πηδιακούς και από εκεί έπαιρναν για να φτιάξουν τα φαγητά τους. Βλέπετα την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ψυγεία. ¨Επαιρναν χωριστά τα " τσιρίγκια", το δέρμα του χοίρου με λίπος ,τους "κολοσαφάες",τα 'εντερα που τα γέμιζαν με ρύζι. Ετοίμαζαν γλυκά -νεράτζι , κατιμέρια, βασιλόπιτες, φοινίκια, μελεκούνια.

Επιτέλους τα Χριστούγεννα έφταναν. Μόλις βράδιαζε οι δάσκαλοι ,τα μέλη της Σχολικής Εφορείας και τα παιδιά ,σπίτι σπίτι έψαλλαν τα κάλαντα,που δεν παρουσίαζαν καμιά διαφορά από τα κάλαντα της υπόλοιπης Ελλάδας. Είναι τα κλασσικά κάλαντα" Καλήν εσπέρα άρχοντες...Κάθε νοικοκύρης έδινε χρήματα ,γλυκά, γκλεούδια και όλοι εύχονταν χρόνια πολλά.

Η πόκα έδινε και έπαιρνε και όλοι έψαχναν την τύχη τους. Τα 3 ή 4 καφενεία ήταν γεμάτα από τους εραστές της πόκας. Μέχρι τις αυγές που κτυπούσε η καμπάνα της εκκλησίας ,το παιχνίδι συνεχιζόταν και πολλές φορές και μετά. Κατά τις 2 τα μεσάνυχτα ο καφετζής έφτιαχνε την περίφημη μακαρονάδα και όλοι οι παίχτες την απολάμβαναν . Την άλλη μέρα καταλάβαινες τους νικητές ή τους χαμένους από το ύφος τους.

¨Οταν η καμπάνα χτυπούσε ,όλο το χωριό πήγαινε στην εκκλησία. Κανένας δεν έλειπε. Στο τέλος οι ευχές έδιναν και έπαιρναν. Το μεσημεριανό τραπέζι ήταν κάτι το ξεχωριστό. ΄Ολη η οικογένεια καθισμένη γύρω του ,απολάμβανε τις λιχουδιές της μάνας. Το βράδυ όσοι γιόρταζαν ,άνοιγαν τα σπίτια τους και υποδέχονταν τους χωριανούς. Παρέες παρέες πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και το γλέντι συνεχιζόταν μέχρι το πρωί.

Σήμερα όλα αυτά είναι μια ανάμνηση .΄Οσοι έμειναν στο χωριό και όσοι το επισκέπτονται τις μέρες αυτές, γιορτάζουν σύμφωνα με την εποχή ,αλλά κάποια έθιμα συνεχίζουν να τηρούνται και να αντέχουν στο χρόνο.


Καλά Χριστούγεννα ,υγεία και χρόνια πολλά σε όλους.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

" Εκδήλωση Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού"





                                                       




 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ                                         
                                               

                                                Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.......

O ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ 'Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ΄.....
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ APPLE MUSIC BAR ..(Παλιά πόλη-Ρόδος) σε μια μοναδική ελληνική βραδιά με πολύ  κέφι .Τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς αναλαμβάνει ο….
Dj : Giorgos Karamarias..
Hosted by: Kikh Stamatakh & Nikos Diakanthou..

Παράκληση …Η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη.

                             ΣΑΣ     ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

" Νέα από το Μεσαναγρό"




 " Ο Παπα-Αγαθάγγελος,όπως κάθε Κυριακή στο κήρυγμά του,απλός ,κατανοητός,χαίρεσαι να τον ακούς"
 " Μ.Πιζήμολας,ο Ιεροψάλτης του ναού.Το Γενάρη αναχωρεί για Αυστραλία.Η απουσία του θα είναι αισθητή"
 " Πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής ,για βοήθεια στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη".
 " Ο πολυέλαιος σχεδόν έτοιμος.Παραδοσιακός ,με κεριά. Οι αρχές παρούσες".
                                                                
" Παναγιώτης Καραγιάννης ,ο μάστορας,Μιχάλης Καραγιάννης, πρώην Γραμματέας της Κοινότητας".




                                               Νέα από το Μεσαναγρό

-         Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα το μάζεμα των ελιών. Αρκετοί χωριανοί συνεχίζουν  και όπως λένε η φετινή χρονιά ήταν καλύτερη από τις προηγούμενες.
-         Ο Παπα-Αγαθάγγελος και η εκκλησιαστική Επιτροπή, συνεχίζουν να μαζεύουν τρόφιμα ,παιχνίδια και ρούχα ,για να βοηθηθούν άπορες οικογένειες. Τελευταία ημέρα είναι η ερχόμενη Κυριακή. ΄Οσοι θέλουν να βοηθήσουν ,ας φέρουν ότι μπορούν και να τα παραδώσουν στην εκκλησιαστική Επιτροπή.
-         Στολίστηκε από το Δήμο εορταστικά το χωριό. Κάτι άλλαξε βέβαια ,αλλά χρειάζεται ακόμη προσπάθεια. Σίγουρα πρέπει να βοηθήσει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος.
-         Συνεχίζεται η κατασκευή παραδοσιακού πολυέλαιου από ξύλο και σίδερο ,από τον κ.Καραγιάννη Παναγιώτη. Τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος και θα μπει στην εκκλησία. Απομένουν μερικές λεπτομέρειες.
-         Την Παρασκευή  21 Δεκεμβρίου θα τελεστεί  Μεσανυχτική στην Κοίμηση της Θεοτόκου. ΄Οσοι  θέλετε ,μπορείτε να παρακολουθήσετε τη Μεσανυχτική λειτουργία την Παρασκευή στις 9 το βράδυ.
-         Κάνουμε έκκληση σε όλους τους  Μεσαναγρενούς ,να κάνουν Χριστούγεννα στο χωριό .Είναι μια ευκαιρία να ξαναβρεθούμε και να ανανεώσουμε την αγάπη μας στον τόπο μας.
-         Τελειώνοντας παρακαλούμε όλους τους χωριανούς να τελούν τα μυστήρια  στο χωριό, γιατί και  καλό παπά έχουμε και η συνάθροιση του κόσμου ζωντανεύει τον τόπο.

                 ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

                                          ΧΡΟΝΙΑ   ΠΟΛΛΑ

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

"Μιλάτε Μεσαναγρενά -37-"





                                                         




                                                  ΜΙΛΑΤΕ   ΜΕΣΑΝΑΓΡΕΝΑ  (37)


Χλωρασιά………………………….πρασινάδα
Χνάρι………………………………ίχνος
Χνωτίζω…………………………...ταιριάζω
Χνώτα……………………………..αναπνοή
Χολέντρα………………………….υδρορροή
Χολομανώ………………………...στενοχωρούμαι
Χολοσκώ………………………….λυπούμαι
Χουβαρντάς……………………….ανοιχτοχέρης
Χασομερνώ……………………….χάνω χρόνο
Χαστός……………………………με ανοιχτό το στόμα
Χάφτω……………………………καταπίνω
Χερόλαϊ ………………………….χερολαβή στο αλέτρι
Χινοπόι………………………….. θάμνος που κεντά
Χόχλακας………………………..  μεγάλη πέτρα
Χοχλαστός………………………  βρασμένος
Χρέμι……………………………  σκέπασμα υφαντό
Χτικιάρης……………………….  αρρωστιάρης
Ψακώνω………………………..   δηλητηριάζω
Ψακί……………………………   δηλητήριο
Ψέλλα………………………….   μαχαίρι
Ψοφώ………………………….    πεθαίνω
Ψόφος ………………………...    πεθαμός
Ψωριάρης …………………….     άρρωστος από ψώρα

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

" Το μάζεμα των ελιών"




                                                           




                                                               Το μάζεμα των ελιών


«Τρύγος ,θέρος ,πόλεμος» ,λέει ο λαός , γιατί πράγματι και στον τρύγο αλλά και στο θέρρος , κινητοποιούνται οι πάντες. Θα  μπορούσαμε να προσθέσουμε στη παραπάνω σοφή έκφραση και το μάζεμα των ελιών.
Τις τελευταίες μέρες ο Μεσαναγρός  ,ζει μέρες «πολέμου». ¨Ολο το χωριό ασχολείται με το μάζεμα των ελιών. Βλέπετε 5 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία καλή παραγωγή. Το χωριό έχει γεμίσει από κόσμο ,ο οποίος κάθε πρωί  ξεχύνεται  στους ελαιώνες.
         Όλοι ,μέρες τώρα είχαν ετοιμαστεί .Όλα τα σύνεργα είναι έτοιμα. Τέγκλες, σακιά, χτένια  ,τα πάντα. Δυστυχώς και στο μάζεμα των ελιών ,ο πολιτισμός , έβαλε το χεράκι του. ΄Ετσι οι παραγωγοί χωρίζονται σε δύο ομάδες. Σε αυτούς που έχουν γεννήτριες και το μάζεμα γίνεται πιο γρήγορα ,εύκολα και μαζεύονται περισσότερες ελιές  και σε αυτούς που επιμένουν  παραδοσιακά , με όπλο την τέγκλα και τα χτένια.
         Οι Ευγάλες , σε καθημερινή βάση γεμίζουν από κόσμο  και οι φωνές ,ο θόρυβος των μηχανημάτων ,ταράζει την ήρεμη  ατμόσφαιρα. Πρωί πρωί ξεκινάνε όλοι για το μάζεμα και η επιστροφή γίνεται αργά το απόγευμα. Κάθε χρόνο όλο και κάποιος βιαστικός ξεκινάει πρώτος , για να χυθούν  και οι υπόλοιποι στον κάμπο.
    Το βράδυ στο καφενείο αρχίζουν τα πειράγματα. –Πόσα σακιά μάζεψες εσύ ,αν πέφτουν οι ελιές εύκολα  και γενικά πώς πέρασε ημέρα. Η κούραση διακρίνεται στα πρόσωπα όλων ,αλλά  η χαρά και η ελπίδα για καλή σοδειά  ,γεμίζει αισιοδοξία.
     Μετά από λίγες ημέρες και αφού μαζευτεί αρκετός καρπός ,όλοι κατευθύνονται προς τα  ελαιοτριβεία. Μονόλιθος, Αρχάγγελος και Κοσκινού ,οι πιο γνώριμοι προορισμοί. Η επιστροφή γίνεται πιο ευχάριστη ,όταν οι κόποι για το μάζεμα , με  το γυρισμό από το ελαιοτριβείο, έχει καλή απόδοση. Τότε ένα χαμόγελο ικανοποίησης απλώνεται στο πρόσωπο και μια σκέψη περνάει από το μυαλό.  Δόξα τω Θεώ και φέτος  η σοδειά πήγε καλά και εξοικονομήσαμε το λάδι της χρονιάς.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

" Το Μουσείο ως θεσμός στο χρόνο και στο χώρο-Το κοινό των Μουσείων-Διατριβη του αρχαιολόγου Ιωάννη Μπαρδάνη-9ο-"



                                                                  
                                                                





ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ



ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ





Από τους επισκέπτες του μουσείου και μόνο, μπορούμε να κατανοήσουμε τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει στη διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τη συμβολή του στην ενημέρωση, αλλά και τη μόρφωση του κοινού. Επειδή το μουσείο υπάρχει και εξελίσσεται ταυτόχρονα για το κοινό του, η γνωριμία με αυτό επιτρέπει τον προγραμματισμό εκθέσεων που θα απευθύνονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Η μελέτη του κοινού που επισκέπτεται το μουσείο και η αξιολόγηση του βαθμού επιτυχίας των εκθέσεων μπορούν και πρέπει να διαμορφώνουν τη στρατηγική για το εν δυνάμει κοινό, το οποίο θα μπορούσε στο μέλλον να επισκεφθεί το μουσείο.
Το κοινό που επισκέπτεται ένα μουσείο, συνήθως έρχεται ατομικά χωρίς να έχει κάποιο ιδιαίτερο ερευνητικό λόγο και χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις. Γι αυτό και απαιτείται για την εξήγηση των εκθεμάτων και τις γενικές οδηγίες να χρησιμοποιείται μια γλώσσα κατανοητή από το μέσο επισκέπτη. Ούτε πολύ περίπλοκη, αλλά ούτε και πολύ εκλαϊκευμένη, να είναι τέτοια που να μπορεί ο επισκέπτης να ακολουθεί άνετα μόνος του την εκθεσιακή διαδρομή.
Ένα μεγάλο μέρος του κοινού που επισκέπτεται ένα μουσείο είναι παιδιά και έφηβοι. Αν θεωρήσουμε δεδομένο, ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη ευαισθησία και παρατηρητικότητα, τα μουσεία πρέπει να ανοίγουν σ’ αυτά τους χώρους της πολιτιστικής παρουσίασης, στους οποίους και θα ξεναγούνται είτε μεμονωμένα, είτε ομαδικά από γονείς ή δασκάλους ή τους εξειδικευμένους υπαλλήλους του μουσείου όπου γνωρίζουν το αντικείμενο. Επίσης οι νεαροί επισκέπτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής κάποιου από τα οπτικοακουστικά συστήματα του μουσείου, καθώς και να έχουν πρόσβαση στους επιστημονικούς  χώρους του.
Η αξιολόγηση του κοινού, πέρα από τα δελτία που συμπληρώνονται με τις εντυπώσεις  που αποκομίζει  από την έκθεση κάθε επισκέπτης, πρέπει να είναι ουσιαστική, έτσι ώστε το μουσείο να διαμορφώνει τις δραστηριότητες του,  ανάλογα με τις απαιτήσεις τους. Κάθε μουσείο πρέπει να κάνει ποσοτική, αλλά και ποιοτική στατιστική του κοινού του με ηλεκτρονικά μηχανήματα που θα επισημαίνουν αμέσως, παρατηρήσεις, επιθυμίες, και ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης να προχωράει σε αλλαγές που θα διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ τους π.χ  δυνατόν να αλλάξει τα ωράριά του και το σύστημα παρουσίας των εκθεμάτων.

                                                          Συνεχίζεται..............




Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

"Μιλάτε Μεσαναγρενά (34) "


                                                       




                                          Μιλάτε     Μεσαναγρενά (34)


Χαβάσι……………………………  κουράγιο
Χαζίρικα……………………………έτοιμα
Χᨴιρι……………………………   προκοπή
Χαλά(σε)…………………………   σε βλάπτει
Χαβαλές……………………………φασαρία
Χάλαβρα……………………………μεγάλα βράχια, χαλάσματα
Χαλαμαντάρα………………………ρημαδιό
Χαλατά……………………………..γκρεμισμένα σπίτια
Χαλατός……………………………ανόητος
Χαλουβάς…………………………. χαλβάς
Χάμε……………………………… κάτω
Χαμπαριάζω(δεν)………………… δεν καταλαβαίνω
Χαβούζα………………………….. δεξαμενή
Χαπάρι…………………………… είδηση
Χαραμά…………………………... χαραμάδα
Χαράμι……………………………άδικα
Χαρμπαλάς……………………….κέντημα
Χαρουπιά…………………………δέντρο
Χαρτούτσα………………………. φυσίγγιο
Χασκογελώ……………………… γελώ σαν βλάκας
Χασομέρης……………………… τεμπέλης

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

"Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Μεσαναγρό,που γιορτάζει σήμερα"



                                                          




Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου


Σε απόσταση 6χιλιομέτρων από το χωριό στη θέση ΄Εριντος βρίσκεται το μοναστηράκι του Αγίου Νικολάου. Κτίστηκε στα τέλη του 1960.Είναι κτισμένο στη θέση μεσαιωνικού ναού με τοιχογραφίες. Το δάπεδο καλύπτεται από λευκά μάρμαρα.Σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκεται αρχαίος δρόμος. Στη μια πλευρά έχει χαραχθεί η επιγραφή " ΘΕΟΥ ΧΑΡΙC" και στην άλλη η επιγραφή "ΑΡΤΟΛΟΙΜΑC". Tο μοναστηράκι λειτουργείται στη γιορτή του Αγίου στις 6 Δεκεμβρίου.
  Το τέμπλο του είναι χτιστό και φέρει τις  συνήθεις εικόνες έργα του Ιερομόναχου Κυρίλλου ,της νέας Σκήτης του Αγίου Ορους .
  Κτίστηκε με δαπάνες των αδελφών Γεωργίου και Εμμανουήλ Παπαβασιλείου κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

" Παλιές καθημερινές ιστορίες-1ο"



                                                     




Ιστορίες μικρές ,ασήμαντες , διδακτικές , ιστορίες με χιούμορ. Και τι δεν είδαν τα μάτια μου όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά που απομένουν   άσβεστα στη μνήμη ,είναι αυτά που ζήσαμε μικροί και αυτά που μας διηγόντουσαν τόσο παραστατικά ,οι πιο παλιοί.
Κάθε καλοκαίρι τα δέντρα που είχαν φρούτα ,συκιές ,αχλαδιές ,μηλιές, υπέφεραν από τους μικρούς. Είτε φθάναμε να κόψουμε ,είτε όχι , η δουλειά έπρεπε να γίνει. Σπούσαμε κλαδιά , χρησιμοποιούσαμε βίτσες ( ξύλα) μακριές , για να κατεβάζουμε τους καρπούς. Πολλές φορές ,όταν τα δέντρα ήταν ψηλά ,χρησιμοποιούσαμε πέτρες ή ακόμα και σφεντόνες.
Οι αμυγδαλιές είναι ψηλά δέντρα. ΄Επρεπε ή να ανέβεις για να κόψεις αμύγδαλα ,ή να χρησιμοποιήσεις πέτρες. Οι πέτρες αυτές πολλές φορές καθώς τις ρίχναμε ,μένανε πάνω στα δέντρα. Κάποια μέρα πετώντας πέτρες, αν και παρακολουθούσαμε την πέτρα που ρίχναμε μην μας έρθει στο κεφάλι ,τελικά μας ήρθε κάποια άλλη που είχε απομείνει στο δέντρο ,από προηγούμενες μέρες. Και αντί για μύγδαλα, τρέχαμε με σπασμένο κεφάλι στους δικούς μας, να μας «γιάνουν».
Οι φωλιές των πουλιών για πολλούς μικρούς δυστυχώς ,ήταν στόχος .Δεν μπορούσα να καταλάβω ,γιατί τις χαλούσαν. Τις μόνες που σεβόντουσαν ,ήταν των χελιδονιών , γιατί ήταν κτισμένες μέσα στα σπίτια και τις ήλεγχαν οι γονιοί και επειδή λέγονταν ότι αν χαλάσεις φωλιά χελιδονιών στο σπίτι σου ,ποτέ πια δε θα φτιάξουν φωλιές τα χελιδόνια.
¨Ένα καλοκαίρι σε μια ψηλή ελιά ,είχαν κτίσει τη φωλιά τους κοράκια. Κάποιοι «μάγκες»  θέλησαν να ανέβουν  και να τη χαλάσουν .Μέσα στη φωλιά πρέπει να υπήρχαν και τα μικρά. Καθώς ανέβαιναν στην ελιά ,τα κοράκια τους αντιλήφθηκαν και μόλις πλησίασαν τη φωλιά ,τους επιτέθηκαν. Οι μικροί τρομαγμένοι παράτησαν το παράτολμο σχέδιο, κινδύνεψαν να πέσουν από το δέντρο και έντρομοι ,φοβισμένοι ,πήγαν στους γονείς τους  τρέμοντας. Για να τους συνεφέρουν τους πότιζαν ζαχαρόνερο.
Φθινόπωρο,μαζεύαμε τις ελιές. Είχαμε μαζί όλα τα σύνεργα. Σακιά, τέγκλες ,δίχτυα  και σκάλες. Κάποιος εκεί που μάζευε ελιές , για κάποιο λόγο, πήρε μια αρκετά μεγάλη πέτρα και την έβαλε ψηλά πάνω σε κάποιο κλαδί, προφανώς για να κρατήσει κάτι. Την πέτρα την ξέχασε και μετά από αρκετή ώρα  με την τέγκλα (ραβδί) ,που χτυπούν τις ελιές , άρχισε να τεγκλίζει τους κλώνους της ελιάς. Τέγκλισε και τον κλώνο που είχε βάλει την ξεχασμένη πέτρα και η οποία με μεγαλοπρέπεια του ήρθε στο κεφάλι. Όταν ήρθε στο χωριό με σπασμένο κεφάλι , η ιστορία του φαινόταν στους χωριανούς και αστεία αλλά και απίστευτη.
Ιστορίες ασήμαντες , καθημερινές που μας διασκέδαζαν και μας  δίδασκαν.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

" Το Μουσείο και η συμβολή του στην εκπαίδευση και στην πολιτιστική καλλιέργεια του κοινού"-Διατριβή του Αρχαιολόγου Ιωάννη Μπαρδάνη-8ο"



                                                                       



ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ



Είναι γεγονός, πως κάθε  μουσείο με το κοινό του επικοινωνεί. Αυτή η επικοινωνία, αυτός ο διάλογος, επιτυγχάνεται μόνο μέσα από το ζωντάνεμα της έκθεσης και βρίσκει την απόλυτη ολοκλήρωση της μέσα από τη μετάδοση πληροφοριών, ιδεών και συγκινήσεων σχετικών με τον υλικό κόσμο και το ανθρώπινο περιβάλλον, καθώς και μέσα από τη διάδοση των μηνυμάτων για τα οποία αυτή έχει στηθεί. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τα αντικείμενα που έχουν απομακρυνθεί από το φυσικό-αρχικό τους περιβάλλον, στο χώρο του μουσείου αποκτούν καινούριες σημασίες, που τις περισσότερες φορές είναι απόλυτα συνυφασμένες με ασυνείδητα ενδιαφέροντα. Το μουσείο λοιπόν είναι ο μεσολαβητής -ο ενδιάμεσος κρίκος- μεταξύ των συλλογών και του κοινού.
Το βασικότερο κριτήριο για την οργάνωση μιας τέτοιας επικοινωνίας είναι η γνώση όλων των δεδομένων της συλλογής, ούτως ώστε να επιλεγεί η καλύτερη μορφή παρουσίασης της, και να γίνει εύκολα κατανοητή από το κοινό.
Κάθε μουσείο έχει θεσμικά την αρμοδιότητα  να επιλέγει, να ερμηνεύει και να παρουσιάζει ότι αποφασίσει πως έχει αξία ή σημασία, με μοναδικό γνώμονα φυσικά πάντα ότι, για να θεωρείται ότι εκπληρώνει στο ακέραιο την αποστολή του, οφείλει να παρουσιάζει τα εκθέματα του ούτως ώστε να προσελκύει, να διεγείρει τη φαντασία και την περιέργεια, να οδηγεί σε ερωτήματα, να προάγει  τη μάθηση, αλλά και να διασκεδάζει το κοινό.
Εκτός από την πολιτιστική του αποστολή ένα μουσείο μπορεί και πρέπει να έχει ταυτόχρονα και εκπαιδευτική αποστολή, αφού μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ενδυνάμωση βασικών ικανοτήτων, γνώσεων, αντιλήψεων, καθώς και την κατανόηση θεμάτων. Είναι ένα ίδρυμα που έχει στηθεί και βρίσκεται σε διαρκή κίνηση για να μπορέσει να βοηθήσει τα μέλη μιας κοινότητας να γίνουν πιο χαρούμενα, σοφότερα, αλλά και αποτελεσματικότεροι άνθρωποι. Για να πετύχουν μάλιστα αυτοί οι στόχοι, απαιτούνται συνήθως πολύ απλά πράγματα, όπως αντικείμενα από τη φύση και την καθημερινή ζωή, ή απλά καλαίσθητα αντικείμενα.
Υπάρχουν δύο τεχνικές με τις οποίες μεταφέρονται οι πληροφορίες μέσα στο μουσείο:
α)Το κοινό βλέπει τα εκθέματα και περιγράφει τα συναισθήματά του, τα συγκρίνει με το δικό του περιβάλλον ή με οτιδήποτε άλλο του έχει κάνει εντύπωση. Μ’ αυτό τον τρόπο η μάθηση έρχεται μέσα από την παρατήρηση.
β)Το κοινό μέσα από την παρατήρηση και συζήτηση που κάνει,  συνδέει τα μουσειακά αντικείμενα με το καθημερινό του περιβάλλον και συνειδητοποιεί ότι, αν και μοναδικά, έχουν ωστόσο κάποια σχέση με την καθημερινότητά του.
Γι αυτό μείζον είναι η σωστή προεπιλογή των μουσειακών παραγόντων, όπως τα αντικείμενα, το περιβάλλον, αλλά και η διδακτική ιδιότητα των συλλογών.