Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

" Εικόνες του Σαββατοκύριακου ,από το Μεσαναγρό"

                                 
                                                                 
 " Κυριακή πρωί η εκκλησία κατάμεστη από πιστούς"
 " Ο Παπα-Αγαθάγγελος "το έχει" να προσελκύει τους Μεσαναγρενούς ,να εκκλησιάζονται"
 " Ο πουνέντης κάλυψε όλο το χωριό.Ο "γιαϊλάς δεν άφηνε  να δεις τα γύρω βουνά"
 " Ο πουνέντης μόλις άρχισε"
 " Καταπληκτικό τοπίο ,θυμίζει Άλπεις'"
 " Σπίτι στο Μεσαναγρό ,μέσα στο πράσινο"
 " Ο πολιούχος του χωριού Ταξιάρχης"
 " Μετά την εκκλησία ,οι παρέες απολαμβάνουν το καφεδάκι τους ,στη Λέσχη"
 " ΤΟ δέντρο αυτό στην πλατεία ,είναι όλα τα λεφτά"
 " Καραγιάννης , Αρνίτταλης και Μπαρδάνης ,τα λένε..."
 " Μετά τις ανασκαφές ,ο Γιάννης Μπαρδάνης ασχολείται με την κηπουρική.Μέσα σε όλα....."
¨" Οι μεγάλοι παίχτες της πιλότας.Εδώ κάθε Σαββατοκύριακο ,χάνονται υπολήψεις......Και όλα αυτά, για μια σοκολάτα.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

"Τα Πλακιά μια περιοχή που πρέπει να ξαναζωντανέψει"


                                                   












                                               Τα  Πλακιά

Τα πλακιά είναι μια πηγή που βρίσκεται κοντά στο χωριό. Είναι μια περιοχή που παλιά  οι κάτοικοι έβρισκαν νερό και είχαν κηπούλια. Υπήρχαν πολλά δέντρα και σε κάθε κηπούλι φύτευαν λαχανικά.
 ΄Εχει  δύο βουρνιά  ορθογώνια ,που γέμιζαν νερό για να πίνουν τα ζώα. Πολλές γυναίκες του χωριού πήγαιναν εκεί για να πλένουν του ρούχα της οικογένειας. ΄Εβαζαν  τα ρούχα σε  ένα κοφίνι , έπαιρνα μαζί το κόπανο και στάχτη (¨ανθος) , όπως τη λέγανε. Η στάχτη έπαιζε το ρόλο του απορρυπαντικού. ΄Αναβαν φωτιά με ξύλα ,έβαζαν  τον τέτζερη πάνω γεμάτο νερό και μέσα έριχναν τη στάχτη. Το νερό ζεσταινόταν και με αυτό έπλεναν του ρούχα. Τα πιο βαριά τα κτυπούσαν με το κόπανο , για να καθαρίσουν καλύτερα. Την ώρα που έριχναν τα ρούχα στο ζεστό νερό η μάνα έλεγε. « Πάει η άσπρη προυατάρα( πρόβατο) . Και εμείς κοιτάζαμε να δούμε πού είναι. Αργότερα μας εξηγούσαν ότι έλεγαν τα λόγια αυτά ,για να ασπρίσουν τα ρούχα όπως τα άσπρα πρόβατα. Μετά άπλωναν τα ρούχα πάνω σε κλαδιά θάμνων και περίμεναν μέχρι να στεγνώσουν ή τα έβαζαν στο κοφίνι και τα έπαιρναν στο χωριό και τα άπλωναν εκεί.
   Στα Πλακιά ποτίζαμε και τα ζα(ζώα). Παίρναμε λοιπόν τα ζα και περιμέναμε στη σειρά  , για να τα ποτίσουμε. Τριγύρω υπήρχαν και πολλές φραγκοσυκιές με πεντανόστιμα φραγκόσυκα και κάθε φορά απολαμβάναμε τη νοστιμιά τους.
  Σήμερα τα Πλακιά  είναι ζωντανά ,αλλά εγκαταλελειμμένα. Νερό υπάρχει ,αλλά η περιοχή έχει γεμίσει με βούρλα και κλαδιά. Πιστεύουμε ότι όλος αυτός ο πλούτος που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας να συντηρηθεί και να συνεχίσει να υπάρχει.
 Κάποια στιγμή θα δημοσιεύσουμε  σκέψεις μας ,για το πώς θα σωθούν όλα αυτά και θα γίνουν πόλος έλξης  των τουριστών ,αλλά και των ντόπιων .

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

"Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες -7-"



                                                                       




                                              ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ-7-


    Καθημερινά σε συζητήσεις με τους απλούς παλιούς Μεσαναγρενούς ,όλο και  και κάτι καινούριο ανακαλύπτω. Καθισμένος στη Λέσχη ανοίγω συζήτηση και προσπαθώ  να εκμαιεύσω κάτι το χρήσιμο. ΄Ετσι και χθες  κουβεντιάζοντας για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος ,έμαθα αρκετά πράγματα.
   Οι παλιοί Μεσαναγρενοί ήταν άνθρωποι ευσεβείς ,θρησκευόμενοι και ένιωθαν δέος και φόβο για τα θεία. ΄Εχουμε αναφέρει τέτοιες περιπτώσεις σε προηγούμενες αναρτήσεις μας.
    Του Αγίου Πνεύματος  άρχιζε ο θερισμός . ΄Ολη η οικογένεια έφευγε από το χωριό και σπιτικό τους πια ήταν τα χωράφια που θέριζαν . ΄Επαιρναν μαζί τους  τα εργαλεία για το θερισμό ,δρεπάνια ,έκοβαν λείες για να δένουν τα στάχυα  και οικοσκευή για να μπορούν να μαγειρεύουν. Το πρωί όλοι πήγαιναν στην εκκλησία και μετά άρχιζαν τις προετοιμασίες για να φύγουν. Οι « μεγάλες μέρες » ,ήταν αργία και ποτέ δε δούλευαν . Για να μη χάνουν όμως χρόνο ,κατά το μεσημεράκι φόρτωναν τα πράγματά τους στα ζώα και όλη η οικογένεια ξεκινούσε για τον Κάμπο ,που ήταν αρκετά μακριά. ΄Εφταναν το απόγευμα , πήγαιναν στο χωράφι όπου θα ξεκινούσαν πρώτα το θερισμό ,εύρισκαν  το κατάλληλο μέρος  ,για να κατασκηνώσουν ,έστρωναν τις στρωσιές που θα κοιμόντουσαν  και περίμεναν να έρθει 12 η ώρα τα μεσάνυχτα ,για να ξεκινήσουν να δουλεύουν. Βλέπετε ήταν αργία ,ιερή μέρα και στις 12 τα μεσάνυχτα ξεκινούσε άλλη μέρα και έτσι άρχιζαν τη δουλειά.
       Δούλευαν αρκετές ώρες και μετά κάτω από τον έναστρο ουρανό,κουρασμένοι έπεφταν στην αγκαλιά του Μορφέα. ΄Ομορφες μέρες ,όμορφες στιγμές ,που είχα την τύχη να τις ζήσω. Πριν κοιμηθούν όλη η οικογένεια σταυροκοπιόταν και το πρωί πριν ξεκινήσει η δουλειά ,πάλι προσευχή.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

" Εικόνες από το Μεσαναγρό ,το Σαββατοκύριακο"



                                                        
 " Κυριακή πρωί του "Γονατιστή " όπως λένε οι χωριανοί.Ο Παπα-Αγαθάγγελος στο καθήκον"
 "Εκκλησία Ταξιάρχη, του Γονατιστή "
 " Ο Μιχάλης Ξίπας ,ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Και Ψάλτης"
 " Γραφείο Εκκλησίας"
 " Πλατεία Ταξιάρχη"
 " Τα Πλακιά ,μια από τις πολλές πηγές του χωριού"
 " Περιοχή Πλακιά"
 " Οι πικροδάφνες ,σε όλο τους το μεγαλείο"
 " Ρυάκι, που ακόμα τρέχει νερό"
 ¨Ομορφιά"
 " Πλακιά. Τα βουρνιά που έπλεναν τα ρούχα  οι παλιές Μεσαναγρενές"
" Οτι απόμεινε από το χρόνο στα Πλακιά. Κάτι πρέπει να γίνει , για να ξαναζωντανέψουν"
 " Μια άλλη εικόνα του χωριού"
" Οι φραγκοσυκιές ,έτοιμες για φραγκόσυκα"

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

" Γαστρονομία-Κουλουρία-5-"




                                                               
 " Καθολική Πιζήμολα.Συνεχίζει την παράδοση"
 " Η κουλουρία προσφέρεται στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου"
 " Η κουλουρία έτοιμη για μαγείρεμα"
 " ¨Ετοιμη για να προσφερθεί στους καλεσμένους"
 " ¨Ετσι γίνεται η τσίκνα"
 " Η τσίκνα νοστιμίζει την κουλουρία"

" ¨Ολες οι γυναίκες του χωριού συμμετέχουν στην παρασκευή του παραδοσιακού αυτού φαγητού"





                                      ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ-ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ -5-
           
       Η κουλουρία είναι το πιο διαδεδομένο φαγητό στο Μεσαναγρό. Είναι το φαγητό που μαγειρεύεται με τέχνη και σε πολλές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου ,οι καλεσμένοι έχουν απολαύσει την κουλουρία και όταν έρχονται στο χωριό την αποζητούν.
 
                            ΣΥΝΤΑΓΗ  -ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΙΖΗΜΟΛΑ

Βάζουμε κρέας ,μοσχάρι, κατσίκι  , χοιρινό ή κοτόπουλο ,ότι προτιμά ο καθένας ,στη κατσαρόλα και το βράζουμε. Ρίχνουμε σάλτα ή ντομάτα φρέσκια, λάδι ,νερό αλάτι  και συγχρόνως παίρνουμε το αλεύρι ,το ζυμώνουμε με νερό ,το πλάθουμε και μετά το κόβουμε ,όπως τα μακαρόνια. Όταν το κρέας ψηθεί ,ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κουλουρία  μέχρι να ψηθεί .
    
Μετά παίρνουμε κρεμύδι ψιλοκομμένο .το βάζουμε στο τηγάνι και το τσικνίζουμε  με λίγο λάδι και γίνεται η τσίκνα. Μόλις γεμίσουμε τα πιάτα ,σε κάθε πιάτο βάζουμε το κρέας και τη τσίκνα και η κουλουρία μας είναι έτοιμη .

                                           ΚΑΛΗ ΣΑΣ  ΟΡΕΞΗ

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

"Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες-4-"



                                                        




                                               ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ  ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ -4-

Συνεχίζουμε την καταγραφή των προλήψεων και Δεισιδαιμονιών.

 ---Η λεχώνα δεν πάει σε άλλα σπίτια πριν περάσουν 40 ημέρες. ΄Επρεπε  να σαραντίσει ,να πάρει ευχή από τον παπά και να καθαρίσει, για να μπορεί να κάνει επισκέψεις. ΄Ισως αυτό γινόταν  ,γιατί το νεογέννητο τις πρώτες ημέρες χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και επιμέλεια.

--- Το πρώτο δόντι του μικρού παιδιού που έπεφτε , δεν το πετούσαν  ,αλλά  το παιδι ήταν καλά ορμηνεμένο και μόλις  έβγαζε το δόντι το έπαιρνε και το έβαζε σε μια τρύπα σε κάποιο τοίχο.

--- Όταν παίζανε τα μικρά παιδιά και πέφτανε κάτω , δεν έπρεπε οι άλλοι αλλά και οι μεγαλύτεροι να τα « ποσκελίσουν» , δηλαδή να περάσουν από πάνω τους , γιατί δε θα μεγάλωναν  και θα έμεναν κοντά.

---Τα παιδιά δεν έπρεπε  να μασάνε τσίχλα, γιατί θα έβγαζαν μουστάκι. Λεγόταν αυτό
 για να αποτρέπουν τα παιδιά να μασούν τσίχλα  που το θέαμα είναι αντιαισθητικό.

--- Την Πρωτοχρονιά , για να πάει καλά η χρονιά ,το ποδαρικό έπρεπε να το κάνει ένα παιδί ,που το θεωρούσαν τυχερό. Αυτό γινόταν πρωί πρωί , πριν βγει ό ήλιος. Μάλιστα δε ν άνοιγαν την πόρτα σε κανένα ,αν δεν ήταν αυτός που περίμεναν.


Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

"Νέα από το Μεσαναγρό(16-6-2013)


                                                                              











                        ΝΕΑ   ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ  (16-6-2013)

Τα σχολεία έκλεισαν και περισσότεροι Μεσαναγρενοί θα επισκέπτονται το χωριό. ΄Ηδη έφτασαν και οι πρώτοι μετανάστες  Μεσαναγρενοί.

---- Κάθε Κυριακή ,η εκκλησία του Ταξιάρχη είναι γεμάτη από πιστούς ,που παρακολουθούν τη θεία Λειτουργία. Ο Παπα-Αγαθάγγελος ,κατάφερε να εκκλησιάζονται όλοι .. Μετά την εκκλησία ακολουθεί μια μικρή δεξίωση .

----Συνεχίζονται τα έργα στο καμπαναριό του Ταξιάρχη. Πιστεύουμε ότι σύντομα οι εργασίες θα τελειώσουν και θα δούμε το αποτέλεσμα.

---Οι γεωργοί δήλωσαν τα στρέμματά τους για επιδότηση, σε υπάλληλο που ήρθε στο χωριό. ΄Οσοι δεν πρόλαβαν  μπορούν να πάνε στη Διεύθυνση Γεωργίας, για να κάνουν τη δήλωση.

---- Οι εργασίες για το Μουσείο θα αρχίσουν περίπου αρχές Ιουλίου. Ο εργολάβος κ. Κάσδαγλης  ,που ανέλαβε το έργο , επισκέφθηκε το χωριό ,είδε το κτήριο ,τράβηξε αρκετές φωτογραφίες  και περιμένει την υπογραφή της σύμβασης ,για να  ξεκινήσει δουλειά.

---¨Όπως κάθε χρόνο ,έτσι και φέτος περιμένουμε Μεσαναγρενούς  μετανάστες στο χωριό. ΄Ηδη έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι από Αυστραλία και σήμερα Κυριακή ,από Αργεντινή.

Ευχόμαστε καλή παραμονή στην πατρίδα και καλώς να έρθουν και άλλοι.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

" Εικόνες από το Σαββατοκύριακο στο Μεσαναγρό"




                                
 ΄΄ Όπως κάθε Σαββατοκύριακο η εκκλησία του Ταξιάρχη είναι γεμάτη από πιστούς"
 " Ο Παπα-Αγαθάγγελος κατάφερε να εκκλησιάζονται όλοι."
 " Ο ουρανός έμοιαζε χειμωνιάτικος"
 " Η είσοδος του Μεσαναγρού"
 " Το βουνό  Κουφός ,απέναντι από το χωριό"
 " Η Κοίμηση της Θεοτόκου ,του 13ου αιώνα"
 " Οι κήποι σε όλο τους το μεγαλείο"
 " " Η συγκομιδή άρχισε και μαζί και ο ανταγωνισμός"
 " Μετά την εκκλησία ,αρκετοί απολαμβάνουν τον καφέ τους στη Λέσχη"
 " ¨Εφτασαν και οι πρώτοι  Μεσαναγρενοί μετανάστες, από την Αργεντινή"
" Αυτό το δέντρο με την υπέροχη σκια του ,αξίζει πολλά."