Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

" ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ "


                                                                





                                                              Οι Τρεις Ιεράρχες
        Η εκκλησία μας και η παιδεία γιορτάζουν σήμερα τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών .Οι τρεις επιφανείς  ΄Αγιοι ο  Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Νανζιανζηνός ,αναδείχθηκαν οι πιο σημαντικοί εκκλησιαστικοί πατέρες  . Και οι τρεις έδειξαν προσήλωση στη χριστιανική  θρησκεία και η ζωή τους ήταν γεμάτη από αγώνες . Τα συγγράμματά τους έδωσαν  αίγλη στη χριστιανική παιδεία.
   Τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών καθιέρωσε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου  Αλέξιος  Κομνηνός το 1.100 μ.Χ. για να τιμηθούν οι Τρεις μεγάλοι ΄Αγιοι της εκκλησίας και να σταματήσουν οι έριδες μεταξύ των πιστών με το ποιος από τους Τρεις είναι ο πιο σπουδαίος. Το 1842 το πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε την εορτή των Τριών Ιεραρχών , ως ημέρα αφιερωμένη στην παιδεία και στα γράμματα.
     Ο Μέγας Βασίλειος είχε σπουδάσει φιλοσοφία ,ιατρική, αστρονομία και νομικές επιστήμες.  Ο Ι. ο Χρυσόστομος ήταν γνώστης της Ιουδαϊκής και Ελληνικής γραμματείας ,άριστος ρήτορας και συγγραφέας. Ο Γρηγόριος Θεολόγος ,ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές και λογοτέχνες.
    Είναι οι προστάτες της Παιδείας ,γιατί πρώτευσαν σε όλους τους τομείς της πνευματικής ζωής, δίδασκαν καθημερινά διαφωτίζοντας τους νέους, συνέγραψαν θαυμάσια συγγράμματα, τα οποία ξεπέρασαν τη φθορά του χρόνου  και είναι πάντα επίκαιρα, δίδασκαν με το παράδειγμά τους και με την ενάρετη ζωή τους.
     Σε μια εποχή που οι  πνευματικές αξίες  έχουν υποτιμηθεί και κυριαρχούν οι υλικές ,χρειαζόμαστε τέτοιους Αγίους , σοφούς, ειλικρινείς και ασυμβίβαστους  , για να οδηγήσουν τους νέους μας  στο σωστό τρόπο ζωής  .

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

" Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΡΟΔΟΥ 1947-1991"







 Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του τελευταίου Διευθυντή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου Γιάννη Καλιοτζή , με τίτλο
                            " Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ ΑΚΑΔΗΜΊΑ ΡΟΔΟΥ 1947-1991"

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο

                                               Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και ώρα  18.00

"ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ"




                                         Γιάννης  Καλιοτζής


Προσωπικά, είχα την τύχη  να συνεργαστώ με το κ. Γιάννη Καλιοτζή  στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου. Ως Διευθυντής  της Σχολής ο κ. Καλιοτζής και ως δάσκαλος  εγώ στα Πρότυπα Σχολεία της Ακαδημίας.
   Ήταν ένας άριστος Διευθυντής, καταρτισμένος  ,γνώστης των Παιδαγωγικών ,συνεργάσιμος ,αλλά πάνω από όλα άνθρωπος. Αγαπούσε τα παιδιά  και του άρεσε η διδασκαλία  στην τάξη. Ως φυσικός ,αγαπήθηκε από τα παιδιά των Προτύπων  ,για τα  πειράματά του ,που γοήτευαν τα παιδιά και τα έκανε να αγαπήσουν το μάθημα της Φυσικής. Στην τάξη μου ,είχε έρθει πολλές φορές να διδάξει Φυσική με το δικό του τρόπο και πάντα μας συνάρπαζε  και μας  καθοδηγούσε.
      Ήταν ο τελευταίος Διευθυντής της Σχολής και θυμάμαι την αγωνία του για το υλικό  και για τη συγγραφή  της ιστορίας της Ακαδημίας. Μέρες και νύχτες  εργαζόταν να ταξινομήσει το υλικό, να βρει στοιχεία ,φωτογραφίες  και πληροφορίες. ¨Ολο το καλοκαίρι τη χρονιά εκείνη, δούλευε για το σκοπό αυτό. Συνέχισε και αρκετό διάστημα  ακόμη ,.μέχρις  ότου ολοκληρώσει το βιβλίο του.

      Κύριε Γιάννη ,ως Ροδίτης που αγάπησα την Παιδαγωγική Ακαδημία ως δεύτερο σπίτι μου , που αποφοίτησα  από τη Σχολή της και που μέσα στο κτήριο αυτό έζησα 27 χρόνια ,24 ως δάσκαλος ,Διευθυντής στα Πειραματικά και Συντονιστής   και 3 χρόνια ως φοιτητής  ,σας ευχαριστώ  για τη συγγραφή της ιστορίας της Σχολής , μιας Σχολής που ανέδειξε χιλιάδες δασκάλους  και από τα Πρότυπα Σχολεία της  αποφοίτησαν άριστοι μαθητές. Χάρη σε σας ,που γράψατε την ιστορία της Ακαδημίας , η Ακαδημία ζει  και θα ζει και οι νέες γενιές θα μαθαίνουν την προσφορά της και την ιστορία της.
  
                                  Χίλια ευχαριστώ από όλους μας.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ Ν. ΡΟΔΟ"






                                                               
 "Μεσαναγρός, Κυριακή πρωί. Εκκλησιαστήκαμε στον Ταξιάρχη.
 " Μέρος του Μεσαναγρού"
 "Κυριακή πρωί. Το τοπίο χειμωνιάτικο στο Μεσαναγρό"
 ¨" Σπίτι στο Μεσαναγρό"
 " Οι πορτοκαλιές γεμάτες καρπούς"
 " Οι αμυγδαλιές δειλά δειλά ,ανθίζουν"
 " Πηγαίνοντας για Ρόδο. Η θάλασσα αγριεμένη"
 " Είσοδος Γενναδίου"
 " Περιοχή Λάρδου"
 " Αιώνια κονταροκτυπούνται τα κύματα με τους βράχους. Περιοχή Γράμματα"
"Η θάλασσα θυμωμένη"
" Περιοχή Γράμματα ,στη Λάρδο"

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

" ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ "



                                                          
                                                                               





                          ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ

                                             Ανακοίνωση
. Το Σάββατο 25-01-2014 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα του νέου Πνευματικού Κέντρου στο Ασκληπιείο της Ρόδου, θα γίνει ενημέρωση για το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών ή κτηνοτρόφωνμεεπιδότηση20.000 €
Θα αναλυθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Ομιλητές θα είναι η κ. Στέλλα Γεωργά και Δήμητρα Παπανικόλα.
Η ενημέρωση αυτή γίνεται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου και του τμήματος πρωτογενούς τομέα του Δήμου Ρόδου.
Την ενημέρωση στηρίζει ο Μορφωτικός Σύλλογος Ασκληπιείου, η Εκκλησιά Ασκληπιείου και Τοπική Κοινότητα Ασκληπιείου.
Πριν την έναρξη και καθ' όλη την διάρκεια της ενημέρωσης θα προσφερθούν καφές και διάφορα βουτήματα.
Η ενημέρωση απευθύνεται σε όλους τους δημότες της Νότιας Ρόδου
.
      
               Από το Μορφωτικό Σύλλογο Ασκληπιειού
 
 
 

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

' ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΠΑ-ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΕ"


                                                                  




                                              ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΠΑ-ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΕ


Σήμερα είναι η ονομαστική γιορτή του Παπα-Αγαθάγγελου ,του Παπά του Μεσαναγρού. Είναι ο δεύτερος χρόνος που λειτουργεί στο χωριό και με  την προσωπικότητά του, την καλοσύνη του  , το σεβασμό που εμπνέει ,κέρδισε τους Μεσαναγρενούς. Η εκκλησία κάθε Κυριακή γεμίζει από πιστούς  .
    Συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις του χωριού ,πρωτοστατεί  σε φιλανθρωπικούς σκοπούς , σε εξορμήσεις για ευπρεπισμό παλιών μνημείων και  γενικά  έγινε ένας από εμάς.

             Χρόνια πολλά Παπα-Αγαθάγγελε με υγεία και ο Θεός να σου δίνει δύναμη ,για να συνεχίσεις  το δύσκολο έργο σου.

                                                                        
 "Χειροτονία Παπα-Αγαθάγγελου"
 "¨Αγιοσ Θωμάς"
 "¨Αγιος Νεκτάριος΅¨
 ΅Παναγιά
 ΅΅ Πλημμυριανή
 ΅΅ Σκιάδι
΅΅Ευπρεπισμός πηγής Πλακιά
 ΅΅Χαιρετισμοί΅΅                                       ΅Φώτᡨ


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

"Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ"



                                                         





                                                  Ο  ΤΑΧΥΔΡΌΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

   Και τι δε μου θυμίζει ο Ταχυδρόμος. Χρόνια δύσκολα ,χρόνια  αξέχαστα. ΄Αλλοτε με γαϊδουράκι  και άλλοτε με μηχανή , έφερνε στο χωριό τα γράμματα και τα τσέκκια. Η χρησιμότητά του φάνηκε περισσότερο όταν έφυγαν οι μετανάστες και οι πρώτοι φαντάροι.

     Με κρύο και βροχές πιστός στο καθήκον. Ερχόταν στο χωριό 3 φορές. Την έλευσή του φανέρωνε η καμπάνα της εκκλησιάς, το ρολόι της εποχής. ΄Οσοι είχαν ξενιτεμένους τον περίμεναν πώς και πώς . Το μοίρασμα των γραμμάτων γινόταν στο καφενείο, στη Λέσχη. Από νωρίς περίμεναν αρκετοί . Μόλις έφτανε ,καλημέριζε ,άρχιζε τα χωρατά του ,έπινε ένα ποτήρι κρύο νερό, άνοιγε τη τσάντα του και άρχιζε να διαβάζει τα ονόματα των τυχερών. Και λέω τυχερών  ,γιατί όσοι δεν άκουγαν το όνομά τους ,έφευγαν κατηφείς και στενοχωρημένοι.
_ Καλώς τα δέχθης ,γειτόνισσα , άκουγες από στόμα σε στόμα. Όταν κάποιος έπαιρνε το πολυπόθητο γράμμα. Το άρπαζαν με λαχτάρα και πήγαιναν να το διαβάσουν στο σπίτι. Πολλές φορές μέσα είχε και λίρες που στέλλονταν στην οικογένεια ,για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.
 -Χαιρετίσματα  από το Κώστα μας , από τον Κουμπάρο . ΄Ολοι είναι καλά και σας χαιρετούν.
   Αν κάποιος αργούσε να στείλει γράμμα, χίλια δυο έβαζαν στο νου τους. Ρωτούσαν τους άλλους που πήραν γράμμα ,αν γράφει κάτι για το δικό τους  και η αναμονή γινόταν δυσβάστακτη μέχρι την επόμενη φορά.
   Χριστούγεννα  και Πάσχα ,όλοι κάτι περίμενα από τους ξενιτεμένους. Πράγματι οι περισσότεροι έστελλαν μια κάρτα με κάποια χρήματα στους συγγενείς. Αυτά τα χρήματα ήταν ανακούφιση στα δύσκολα ,φτωχά χρόνια. Ο Ταχυδρόμος από τη χαρούμενη όψη του ,φαινόταν ότι έφερε αρκετά γράμματα και κάτι έπαιρνε και αυτός. ΄Ολο και κάτι του άφηναν οι χωριανοί.
   Τα χρόνια πέρασαν ,τα πράγματα βελτιώθηκαν ,τα τηλέφωνα έφεραν σε επικοινωνία  γρήγορη τους ανθρώπους και η παρουσία του Ταχυδρόμου ,έχασε τη λάμψη της. ¨Ολοι όμως θυμούνται με νοσταλγία τα χρόνια αυτά.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

" ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ "




                                                        






                                           ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Το Χριστόψωμο είναι το ψωμί που έφτιαχναν οι νοικοκυρές , για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

                                              ΥΛΙΚΑ

2 κιλά  σκληρό αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας μαγιά
Ζεστό νερό
1 κουταλιά αλάτι
1 φλιτζάνι ψίχα καρύδι( ψιλοκομμένο)
1 ολόκληρο καρύδι

                                             ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε  σε μια λεκάνη τη διαλυμένη μαγιά , το αλεύρι και  αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε τα καρύδια  και πλάθουμε το Χριστόψωμο. Στο επάνω μέρος σχηματίζουμε το σταυρό και στη μέση τοποθετούμε το ολόκληρο καρύδι. Το ψήνουμε στο φούρνο και είναι έτοιμο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

                                     ΚΑΛΗ   ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

"ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ-4-"


                                             





                      ΚΥΡΙΑΚΉ  ΤΟΥ  ΓΑΜΟΥ-4-


                      ΄Ελα γαμπρέ  και φόρεσε
                       Χρυσή στολή και ζώνη
                       Η πέρδικα που διάλεξες
                       Κοντά σου πια ζυγώνει.
                  …………………………………….

                       Σκύψε γαμπρέ και φίλησε
                       Της μάνας σου το χέρι
                       Την πέρδικα που διάλεξες
                       Να σου την κάνει ταίρι.
                ………………………………………..

                      Σκύψε γαμπρέ και φίλησε
                      Τα΄αφέντη σου το χέρι
                      Κι είναι τα δάκρυα χαράς
                      Κι είσαι χαράς αστέρι.
                ………………………………..

                     Σκύψε γαμπρέ και φίλησε
                     Της αδελφής το χέρι
                     Πόσο καιρό περίμενε
                     Γαμπρό για να σε φέρει.
                   ………………………………..
                  
                     Σκύψε γαμπρέ και φίλησε
                     Της μάμης σου το χέρι
                     Κι είναι τα χρόνια της πολλά
                     Κι είσαι στερνό αστέρι.
                  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  
                     Σκύψε γαμπρέ και φίλησε
                     Του νούνου σου το χέρι
                     Στην εκκλησιά σε μύρωσε
                     Σε γάμο θα σε φέρει.
                   …………………………………..

                               Καθολική  Πιζήμολα

                       

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

" ΦΩΤΑ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ -2014-"



                                











Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

" ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ"



 "Σήμερα έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας στο Μεσαναγρό."
 " Το φλουρί περιμένει τον τυχερό"
 " Ο κόσμος αρκετός"
 " Ο Παπα-Αγαθάγγελος ευλογεί τη βασιλόπιτα"
 " Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου γεμάτη"
 " ¨ΟΛα είναι έτοιμα.'
 " ¨Αρχισε η κοπή της πίτας"
 " " Ολοι θα πάρουν..."
 " Τυχερός ο Κώστας Στεφανάρας"
 Ο παπα-Αγαθάγγελος δίνει το φλουρί και μια εικόνα στον τυχερό"
  " Λίγο το μούσι ....,λίγο η τύχη ....,Στεφανάρα ,μας έφαγες το φλουρί.    "



                                ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ  ΟΛΟΥΣ