Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

"Ο ΜΑΡΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ...."



                                                             




                                                                     Ο Μάρτιος

     Πήρε το όνομά του από το λατινικό όνομα του Θεού  ¨Αρη (Mars). O Μάρτης είναι ο τρίτος μήνας κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Κατά το ρωμαϊκό ημερολόγιο το έτος άρχιζε από το Μάρτιο και συνεπώς ήταν ο πρώτος μήνας.
     Λόγω του ευμετάβλητου του καιρού, ο λαός με τις παροιμίες του τον ονομάζει « γδάρτη, παλουκοκάφτη , πεντάγνωμο, καρβουνιάρη ,διπρόσωπο».
   Στην πρώτη του Μάρτη φορούν στο χέρι μια κόκκινη κλωστή ,για να μη μαυρίζουν. Είναι ο μήνας των χελιδονιών και ο πρώτος της ¨Ανοιξης. Η λαϊκή φαντασία αποδίδει την αστάθεια του καιρού στον άστατο χαραχτήρα του.
      Σύμφωνα με την παράδοση ο Μάρτης έχει δύο γυναίκες .Μια όμορφη και μια άσχημη. Το βράδυ κοιμάται  ανάμεσά τους. ¨Όταν γυρίζει από τη  μεριά  της όμορφης χαίρεται και κάνει ηλιόλουστες μέρες.   ¨Όταν γυρίζει από τη μεριά της άσχημης ,τη βλέπει και από το κακό του ,χειμωνιάζει και βρέχει.
       Τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου ή τις πρώτες του Απριλίου γίνονται μπόρες που τις λένε « της γριάς οι μπόρες». Σύμφωνα με την παράδοση ,έπειτα από ένα βαρύ χειμώνα , στο τέλος του Μάρτη μια γριά χαϊδεύοντας τα πρόβατά της μίλησε απαξιωτικά για το Μάρτη που έφευγε.  Ο Μάρτης θύμωσε και παρακάλεσε τον Απρίλη  να το δανείσει 3 ημέρες. Ο Μάρτης για να εκδικηθεί έκανε φοβερό κρύο . Η γριά κρύωνε , πλησίαζε τη φωτιά και στο τέλος κάηκε.
       Αν και είναι ο πρώτος μήνας της ΄Ανοιξης , είναι από τους πιο κρύους  μήνες του χρόνου. Θεωρείται όμως  ο καταλληλότερος για το φύτεμα δέντρων

                                                                  

            
        


                                                
                                



      

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

"ΤΑ ΚΗΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ"


                                                              
 " ΠΛΑΚΙΑ"
 ΑΥΤΟΛΕΣ
ΒΡΥΣΙΑ




                                         Τα κηπούλια του Μεσαναγρού

Τα κηπούλια στο Μεσαναγρό είναι οι κήποι. Οι άνθρωποι ήταν φτωχοί, το νερό λίγο και τα προς το ζην δύσκολα. Όπου υπήρχε νερό τρεχούμενο ,πηγές  ή πηγάδια .έφτιαχναν και ένα κηπούλι. Το περιτριγύριζαν  .το καλλιεργούσαν και φύτευαν τα κηπευτικά τους. Κηπούλια  υπήρχαν στις  Αυτολές, στον ΄Ασσαλο, στις Ευγάλες , στη Σκάλα. στην Μπη ,στα Πλακιά  και στον Περνό. Οι τοποθεσίες αυτές είχαν άλλες πολύ και άλλες λιγότερο νερό. Σήμερα οι περισσότερες έχουν στεγνώσει από την ξηρασία.
         Όπως  σε πολλά πράγματα υπήρχαν κανόνες ,έτσι και εδώ υπήρχαν και μάλιστα αυστηροί. όλοι όσοι είχαν κηπούλια τα « έβρισκαν » και όριζαν τις ώρες που θα πότιζε ο καθένας. Πολλές φορές πότιζαν και όλο το εικοσιτετράωρο, για να προλάβουν να ποτίσουν όλοι.
     Τα προϊόντα λίγα ,γιατί και η έκταση λίγη ,αλλά χρήσιμα και με αυτά έτρεφαν την οικογένεια. Εκείνα τα κηπευτικά  ήταν τα πιο νόστιμα του κόσμου. Θέλεις τα αγνά υλικά που χρησιμοποιούσαν ,κοπριά , αψέκαστα ,θέλεις το μεράκι του καθενός ,τα έκαναν ξεχωριστά. Όταν ο πατέρας  γύριζε  το καλοκαίρι με γεμάτο το σακούλι ,το σπίτι μύριζε από τις ξεχωριστές μυρουδιές των κηπευτικών. Στα καφενεία ,μικροί εμείς ,ακούγαμε κάποιους να διηγούνται ότι τη νύχτα που πότιζαν ,ιδίως στις Ευγάλες ,το Αλάι( ανεράδες) ,ξεσήκωναν τον κόσμο από το θόρυβο που έκαναν. Σαν να χαλούσαν τοίχοι . Η φαντασία μας οργίαζε και θέλαμε να μάθουμε περισσότερα ρωτώντας  τους μεγαλύτερους.
         Η πιο δύσκολη περιοχή ήταν της Σκάλας. Εκεί τα κηπούλια  βρίσκονταν σχεδόν μέσα στον ποταμό. Είναι ακριβώς κάτω από το γνωστό καταρράκτη του Αγίου Θωμά. Θυμάμαι πολλές φορές το χειμώνα ,την έγνοια των κατοίκων που είχαν κηπούλια εκεί, όταν  έβρεχε πολύ. «΄Εκανε αφάτι και πήρε τα κηπούλια έλεγαν». Η δύναμη και η επιμονή των ανθρώπων τα ξανάφτιαχνε  ,αν και ήξεραν ότι τον επόμενο χειμώνα ίσως πάλι το νερό θα τα κατάστρεφε.
      Σήμερα όλα αυτά τα κηπούλια υπάρχουν  ,ακαλλιέργητα ,τα δέντρα ξερά και οι χαβούζες άδειες από νερό. Αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου ,για να θυμίζουν στους νεότερους , πώς οι πρόγονοί τους κατόρθωναν  να επιζούν κάτω από δύσκολες συνθήκες.
                                                                           

           ΕΥΓΑΛΕΣ-ΠΛΗΜΜΥΡΙΑΝΗ

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ"


                                                                    





                                               Αποκριές  στο Μεσαναγρό

Την  τελευταία Κυριακή και  την Καθαρή Δευτέρα  το χωριό ξαναζωντάνεψε. Αρκετός κόσμος πήγε για να περάσει ήσυχα  και οικογενειακά. Η Λέσχη  είχε αρκετό κόσμο και η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου φιλοξένησε πολλούς. 
     Η ημέρα κύλησε ήρεμα , με τα τζάκια αναμμένα , οι ψησταριές να στέλνουν τις μυρωδιές παντού  και στα σπίτια οι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα λογής λογής εδέσματα. Η πιλότα έδινε και έπαιρνε  ,το ίδιο και τα πειράγματα προς τους ηττημένους.
      Το βράδυ οι ποδοσφαιρόφιλοι παρακολούθησαν το  αγώνα του Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού με ανάμεικτα συναισθήματα  στην αίθουσα του Σχολείου ,με χαρούμενους αυτούς του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΎ. Την Καθαρή Δευτέρα ο καιρός δε βοήθησε και όλοι μείνανε στο χωριό. Κάποιοι πέταξαν αετούς στα αλώνια  και κάποιοι άλλοι το χάρηκαν κάνοντας μια βόλτα στις γύρω περιοχές.
     ΄Ετσι απλά ,σπιτικά και χαρούμενα πέρασαν οι μέρες αυτές ,μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας  και τις  παγκόσμιες κρίσεις.

                                                                          

     

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

"ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ"


                                                           




                                                                  Καθαρή Δευτέρα

   Η Καθαρή Δευτέρα ονομάστηκε έτσι ,επειδή οι Χριστιανοί « καθαρίζονται σωματικά και πνευματικά»Οι Βυζαντινοί την ονόμαζαν Απόθεση ή Απόδοση.
    Κούλουμα ονομάζεται η έξοδος στην εξοχή ,το πέταγμα του χαρταετού . Η λέξη κούλουμα προέρχεται από το λατινικό cumulus  που σημαίνει αφθονία. Με την Καθαρή Δευτέρα  ξεκινά  η Σαρακοστή και τελειώνουν οι  Απόκριες.
     Την ημέρα αυτή συνηθίζονται εκδρομές και είναι η γιορτή που ταιριάζει με τη φύση και το πράσινο. Είναι η χαρά των παιδιών ,γιατί πετούν  το χαρταετό τους. Κάποιοι λένε πως το πέταγμα του χαρταετού εκφράζει την επιθυμία του ανθρώπου να νιώσει ελεύθερος και να διώξει το κακό.
      Γενικά η Καθαρή Δευτέρα  είναι μια μέρα χαρούμενη ,μέρα χαλάρωσης  και γλεντιού. Παραμερίζονται τα ταμπού , οι απαγορεύσεις και επιτρέπονται οι εκτροπές. Ο κόσμος μεταμφιέζεται ,χορεύει  και διασκεδάζει. Ακόμα και το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας ,η λαγάνα, ζυμώνεται νηστίσιμο.
    Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν και διαφορετικά έθιμα . Στη Βόνιτσα , το έθιμο του « Αχυρένιου Γληγοράκη»,στη Θήβα « ο Βλάχικος γάμος» , στη Μακεδονία οι « Μουτζούρηδες» , στη Χίο το έθιμο του «Αγά» και σε κάθε χωριό και πόλη κάτι διαφορετικό.
      Στη Ρόδο ,σε όλα τα χωριά την καθαρή Δευτέρα κορυφώνονται οι γιορτές της Αποκριάς  ,γίνονται εκδρομές στην ύπαιθρο  , ο κόσμος ξεφαντώνει  με νηστίσιμα .πέταγμα χαρταετού και χορό.
      

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

" Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ"



                                                                      






                                                            Χαρταετός
   Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή που πετά με τη βοήθεια του αέρα. Κρατιέται από ένα  σπάγκο ,την καλούμπα.
       Το έθιμο προέρχεται από την Κίνα. Υπάρχουν γραπτές αποδείξεις ότι χαρταετοί πετούσαν στον ουρανό της Κίνας από το 2000π.Χ. . Στην Ευρώπη εμφανίστηκε το 1400 μ.Χ.. Το 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε σαν επιστημονικό όργανο ,π.χ. για την καταγραφή θερμοκρασιών ,από το Βενιαμίν Φραγκλίνο, για να αποδείξει ότι οι αστραπές δεν είναι τίποτε άλλο από στατικός ηλεκτρισμός κ.α.
       Κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν σαν συσκευές παρατήρησης.
       Στην Ελλάδα το  πέταγμά του γίνεται την Καθαρή Δευτέρα. Ο σκελετός κατασκευάζεται από ξύλο είτε από πλαστικό , ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση από πλαστικό φύλλο ή χαρτί. Σημαντικά σημεία του χαρταετού είναι.
-         Τα ζύγια της καλούμπας
-         Τα ζύγια της ουράς
-         Το μέγεθος της ουράς
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πέταγμα. Κάθε χρόνο γίνονται πολλά ατυχήματα ιδίως με παιδιά από ηλεκτροπληξία, όταν πετούν το χαρταετό κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια.
                                            Προσοχή
-         Πετάμε τους χαρταετούς μακριά από τα ηλεκτροφόρα καλώδια
-         Είναι προτιμότερο να τον αφήσουμε όταν μπλεχτεί στα καλώδια
-         Δεν προσπαθούμε να ανεβούμε σε στύλους της ΔΕΗ ,για να ξεμπλέξουμε το χαρταετό
-         Δεν πετάμε χαρταετό ,όταν ο καιρός  είναι βροχερός και αστράφτει.
             Καλό πέταγμα του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα  αλλά πάνω από όλα προσοχή…

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

" Ο ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ"


                                      
                             



                                           Ο ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ

  Και τι δε φέρνει στη μνήμη μου ,η λέξη Τελάλης.  Αξέχαστα χρόνια ,γεμάτα  εκπλήξεις ,τάξη και αγνότητα.  Στο χωριό υπήρχε ο Προεστός  ,το Κοινοτικό Συμβούλιο που εκλεγόταν από τον κόσμο και συνεδρίαζε στο Δημαρχείο ,για να λύνει τα  προβλήματα.Όταν συνεδρίαζε το Συμβούλιο οι χωριανοί έπρεπε  να ειδοποιηθούν ,για να ενημερωθούν και να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Υπήρχε λοιπόν ένας άνθρωπος ,που ήταν υπάλληλος της Κοινότητας ,με βροντώδη φωνή, που γύριζε το χωριό και «τελαλούσε » .
    -«Κύριοι ακούσατε καλά. Σήμερα στις 8 το βράδυ θα συνεδριάσει το Κοινοτικό Συμβούλιο ,για να αποφασίσει τον ορισμό των βοσκοτόπων».
    Τα λόγια αυτά τα επαναλάμβανε αρκετές φορές  στα καίρια σημεία του χωριού , για να τα ακούσουν όλοι.
     Οτιδήποτε γινόταν στο χωριό ,ερχομός κάποιου σινεμά, κάποιου επίσημου κλπ, οι χωριανοί το μάθαιναν με αυτόν τον τρόπο.
      Εμείς οι μικροί τότε ακολουθούσαμε τον Τελάλη και προσπαθήσουμε να τον μιμηθούμε φωνάζοντας .Αυτός εκνευριζόταν και μας φοβέριζε με το όνομα του Δασκάλου ,που ήταν ο φόβος και ο τρόμος μας.
      ¨Όταν ερχόταν Ο Ταξιλάρης ,ο Εισπράκτορας φόρων , τότε τον ακολουθούσαμε και φωνάζαμε ,για να καλύψουνε τη φωνή του να μην ακουστεί από τους χωριανούς, για ευνόητους λόγους.
     -Μα γιατί δεν έρχονται  να πληρώσουν σήμερα….Η δικαιολογία ….δεν ακούσαμε.
             Αργότερα βγήκαν τα Μεγάφωνα και από το Γραφείο ο Γραμματέας ειδοποιούσε τον κόσμο ,για τα συμβαίνοντα και έτσι η συμπαθητική φιγούρα του Τελάλη χάθηκε όπως χάθηκαν τόσα και τόσα πράγματα.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

"ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ"

  
                                                              2009




                                                                         2012


                                                                           2013


                                                                         2014





Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

"ΜΙΛΑΤΕ ΜΕΣΑΝΑΓΡΕΝΑ"



                                                            





                                       Μιλάτε  Μεσαναγρενά(28)


Σινί……………………………………..σκεύος σπιτιού
Σίουρα…………………………………σίγουρα
Σκερβελές……………………………..άχρηστος
Σκοπός………………………………   αγροφύλακας
Σκορνταλιά……………………………σκορδαλιά
Σκοτίζουμαι…………………………...ζαλίζουμαι
Σκολόπετρα…………………………...σαρανταποδαρούσα
Σκω…………………………………...σκάω
Σμείω…………………………………ενώνω
Σουρτούκης…………………………. ακατάστατος
Σουφάς ……………………………… μέρος του σπιτιού
Σπάχος……………………………..... σπάγκος
Σπιούνος…………………………….. προδότης
Συλλογίζομαι……………………….. σκέφτομαι
Σταλός………………………………  μέρος που πάνε οι κατσίκες για να προφυλαχθούν
Στάξη……………………………….. σταγόνα
Στασίδι……………………………… κάθισμα εκκλησιάς
Στίβει………………………………..  πιέζει
Σύβραση…………………………….  παρασκεύασμα που μπαίνει πάνω από το φαγητό
Συκκιρτίζουμαι……………………… στενοχωριέμαι


                       

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

"ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ" Ο ΚΟΥΤΣΟΣ ΠΕΙΡΑΤΗΣ"


                                               
 ¨Το Ταμπλό στον χώρο του Σχολείου"
" Ο Πειρατής.....Φεβρουάριος"



                                            ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ « Ο ΚΟΥΤΣΌΣ  ΠΕΙΡΑΤΗΣ»


Περνώντας τακτικά έξω από το Δημοτικό Σχολείο της Αμαραντείου ,παρατήρησα ένα ταμπλό ,που κατά διαστήματα έχει διάφορες αναρτήσεις με θέματα επίκαιρα ,διδακτικά, ιστορικά ,που τραβούν την προσοχή των περαστικών και ιδιαίτερα των παιδιών του Σχολείου ,που τα περιμένουν πώς και πώς. Δράστης…..ο Ανώνυμος Μαθητής , όπως υπογράφει.
    Σήμερα εμείς σας παραθέτουμε την τελευταία ανάρτηση.

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης, όπως καθιερώθηκε να τον αποκαλούν χαϊδευτικά, ίσως  λόγω της φουσκωμένης από την οργή και την αποστροφή φλέβας του. Ο  Φλεβάρης  είναι ο έκπτωτος μήνας του ημερολογίου, αυτός ο οποίος στον καταμερισμό του ημερολογιακού έτους ανάμεσα στους μήνες πήρε…..»¨ο,τι περίσσεψε. Σαν να ήταν ο Βενιαμίν αυτής της δωδεκαμελούς οικογένειας στην οποία ο λόγος και οι απαιτήσεις του δεν είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα.
    ΄Ετσι αποχώρησε μια για πάντα από το οικογενειακό συμβούλιο, έγινε ένας «πειρατής του χρόνου » που προκειμένου να αποκαταστήσει την πληγωμένη του τιμή αλλοίωσε το χρονικό κατεστημένο και σφήνωσε στο απαραβίαστο ημερολόγιο των 365 ημερών μια εμβόλιμη μέρα κάθε τέσσερα χρόνια. Φημολογείται μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που έκανε σε αχαρτογράφητες θάλασσες, για να ανκαλύψει το ναυάγιο αυτής της έκπτωτης μέρας που δικαιωματικά του ανήκε ,έχασε το ένα του πόδι. Κάπως έτσι γεννήθηκαν και οι περιπαιχτικοί του  χαραχτηρισμοί από τους υπόλοιπους μήνες που άλλοτε τον θέλουν « κουτσοφλέβαρο » και άλλοτε «δίσεκτο». Ο ίδιος αρνήθηκε να ενταχθεί σε οποιαδήποτε εποχή . Ως εκ τούτου ,οι υπόλοιποι  τον κατέταξαν στον χειμώνα με μοναδικό κριτήριο το παγερό του βλέμμα την τελευταία φορά που τον αντίκρισαν .Κι όμως ο Φεβρουάριος δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτήν την ιδιότητα…..
          Ως Πειρατής, που ζει και ταξιδεύει χωρίς κανόνες είναι απρόβλεπτος .¨Όπως έγραφε το τελευταίο του σημείωμα που ξεβράστηκε  στην ακτή μέσα  σ΄ένα μπουκάλι. « Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει ,καλοκαίρι θα μυρίσει…..μα αν τύχει και θυμώσει , μες στα χιόνια θα μας χώσει…»

                                Ανώνυμος Μαθητής
                           Αμαράντειος  Φεβρουάριος 2015


Υ.Γ. Ο Ανώνυμος μαθητής ,που θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του ,μας είναι γνωστός . Είναι πολύ καλός φίλος ,συνάδελφος Δάσκαλος ,Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης . Αγαπητός στα παιδιά , που θεωρεί το «Δασκαλίκι» λειτούργημα , που το υπηρετεί με υπερβάλλοντα ζήλο. Νάσαι καλά φίλε και συνέχισε να είσαι παραγωγικός ,πάντα να προσφέρεις ,γιατί είσαι φωτεινό παράδειγμα  και τιμάς τον τίτλο « Δάσκαλος», όσο λίγοι.
                  
                                                    " Φεβρουάριος ...ο κουτσοπόδαρος....."                   


   

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

"ΠΩΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΕ -5-"




                                                               





ΠΩΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΏΝΟΥΝ ΣΕ 5

( Από το βιβλίο "Δημόσια Εμπορική Σχολή Ρόδου ,του αείμνηστου Μανόλη Γεωργάκη)

1) Ίδιους αριθμούς που τελειώνουν σε 5 ,διψήφιους
 

25χ25= 2χ3=6 και στο τέλος το 25=625
Δηλαδή πολλαπλασιάζω τον πρώτο αριθμό του πρώτου ,επί τον πρώτο αριθμό του δεύτερου +1(2+1=3) και στο τέλος τοποθετώ το 25.

                  Εάν οι αριθμοί είναι τριψήφιοι

125χ125= 12χ13=156 και στο τέλος τοποθετώ το 25=15625


2)     Αριθμούς που τελειώνουν σε 5 ,αλλά έχουν διαφορά 10 μονάδες

      35χ45= (3χ4=12)+3=15 και στο τέλος προσθέτω το 75….1575
     Δηλαδή πολλαπλασιάζω το πρώτο αριθμό του πρώτου ,με τον πρώτο   του δεύτερου και προσθέτω τον πρώτο του πρώτου και στο τέλος  τοποθετώ το 75.

                     Εάν οι αριθμοί είναι τριψήφιοι

135χ145=(13χ14=182)+13=195 και στο τέλος τοποθετώ  το 75 …..19575

3)     Αριθμούς που τελειώνουν σε 5 ,αλλά  έχουν διαφορά 20 μονάδες.

25χ45=2χ4=8+3=11 και στο τέλος προσθέτω το 25….1125
Δηλαδή πολλαπλασιάζω τον πρώτο αριθμό του πρώτου με τον πρώτο του δεύτερου  και προσθέτω τον αριθμό 3 ,που βρίσκεται ανάμεσα στον πρώτο του πρώτου και στο πρώτο του δεύτερου και στο τέλος τοποθετώ  το 25.

                Εάν οι αριθμοί είναι τριψήφιοι
125χ145=(12χ14=168)+13=181 και στο τέλος  τοποθετώ  το 25 …….18125


             

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

"ΤΣΙΜΠΙ ΤΣΙΜΠΙ ΤΟΝ ΑΤΟ"



                                                                 




                                                Τσίμπι  τσίμπι τον Ατό ( Παιδικό παιχνίδι)


Όταν μεγάλωναν οι νύχτες   το χειμώνα ,δίπλα από το τζάκι οι παππούδες και οι γιαγιάδες ,μας έλεγαν παραμύθια που κρατούσαν ώρες ή παίζαμε παιχνίδια . Ένα παιχνίδι  ήταν και το τσίμπι τσίμπι…
   Καθόταν η γιαγιά και δίπλα τα εγγόνια  με σειρά . Ανοίγαμε την παλάμη μας και την τοποθετούσαμε πάνω στα πόδια της γιαγιάς ή στο σουφρά .Η γιαγιά ξεκινούσε από κάποιο παιδί  λέγοντας και ταυτόχρονα τσιμπούσε τα δάχτυλά του.
« Τσίμπι  τσίμπι τον αετό τον ατό τον ποσιτό ,που γυρίζουν οι αγγέλοι  και τρυπούν τους ουρανούς. ΄Εβγα κυρα-θάλασσα  με την παρακόρη σου ,που παίζει το χρυσόμηλο με το βασιλόπουλο. Φάε ελιά και ψωμί ,πάνε πέρα στο καντούνι να γυρίζεις σαν γουρούνι».
    Σε όποιου παιδιού το χέρι τέλειωνε το ποιηματάκι που έλεγε η γιαγιά τσιμπώντας τα δάχτυλα όλων των παιδιών ,αυτό έκανε , ότι του έλεγαν . Πήγαινε λοιπόν στο καντούνι του σπιτιού ,γύριζε γύρω γύρω και έκανε το γουρουνάκι ή το κατσικάκι ή οτιδήποτε άλλο. Η γιαγιά άρχιζε από την αρχή « τσίμπι τσίμπι….» και αυτό συνεχιζόταν αρκετή ώρα ,μέχρι τα παιδιά να κουραστούν και να κοιμηθούν στην αγκαλιά του Μορφέως.
      Αξέχαστα χρόνια…..