Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

"Η ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ"





                                                                         
           



                                             Η  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ


 Η Σαρακοστή  ήταν  μια ξεχωριστή περίοδος για το χωριό. Οι Μεσαναγρενοί ,καλοί χριστιανοί τηρούσαν τα ήθη και έθιμα και τους εκκλησιαστικούς κανόνες. Για 40 ημέρες νήστευαν ,δεν έτρωγαν κρέας και οι μεγαλύτεροι κάθε Τετάρτη και Παρασκευή , νήστευαν ακόμη και το λάδι.
      Θυμάμαι την Τάτσα μου ( Θεία ) ,Σκευή (Παρασκευή) που τηρούσε αυτή τη νηστεία,  ακόμη και σε μεγάλη ηλικία ,αν και ο γιατρός της απαγόρευσε να νηστεύει. –Δεν θα πάθω τίποτε ,έλεγε.
        
         Οι 4 τελευταίες εβδομάδες της σαρακοστής είχαν και τα ονόματά τους.
-          Η Αναμεσιά
-          Η Κουφή
-          Η Βαγιανοβδομάδα
-          Η μεγαλοβδομάδα

Στην Κουφή  ,οι χωριανοί δεν φύτευαν φυτά ,δέντρα , ούτε άσπριζαν τα σπίτια με ασβέστη ,γιατί πίστευαν ότι τα δέντρα θα κούφαιναν ,δεν θα ζούσαν και οι τοίχοι θα κούφαιναν ,θα σηκωνόταν ο ασβέστης .

Στη Βαγιανοβδομάδα ,οι νοικοκυρές , όταν έφτιαχναν ψωμιά , έκαναν Λαζαράκια   σταυρώνοντας τον Λάζαρο. Το ψωμί αυτό λεγόταν « Σύναχθος».

Τη Μεγαλοβδομάδα ,που κόντευε το Πάσχα , έλεγαν αναστήθηκε και ο «Κούλουρος»  και έφτιαχναν κουλούρια ,που κρατούσαν όλο τον χρόνο.

    ΄Άλλες εποχές άλλα ήθη και έθιμα.  Σήμερα δυστυχώς πολλές νοικοκυρές αγοράζουν κουλούρια από τον φούρνο ,αντί να φτιάξουν και να διδάξουν και στα παιδιά τους  τα έθιμα του τόπου μας.

                                                       





Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

"Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ "




                                                                  






                                                            Χαρταετός
   Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή που πετά με τη βοήθεια του αέρα. Κρατιέται από ένα  σπάγκο ,την καλούμπα.
       Το έθιμο προέρχεται από την Κίνα. Υπάρχουν γραπτές αποδείξεις ότι χαρταετοί πετούσαν στον ουρανό της Κίνας από το 2000π.Χ. . Στην Ευρώπη εμφανίστηκε το 1400 μ.Χ.. Το 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε σαν επιστημονικό όργανο ,π.χ. για την καταγραφή θερμοκρασιών ,από το Βενιαμίν Φραγκλίνο, για να αποδείξει ότι οι αστραπές δεν είναι τίποτε άλλο από στατικός ηλεκτρισμός κ.α.
       Κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν σαν συσκευές παρατήρησης.
       Στην Ελλάδα το  πέταγμά του γίνεται την Καθαρή Δευτέρα. Ο σκελετός κατασκευάζεται από ξύλο είτε από πλαστικό , ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση από πλαστικό φύλλο ή χαρτί. Σημαντικά σημεία του χαρταετού είναι.
-         Τα ζύγια της καλούμπας
-         Τα ζύγια της ουράς
-         Το μέγεθος της ουράς
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πέταγμα. Κάθε χρόνο γίνονται πολλά ατυχήματα ιδίως με παιδιά από ηλεκτροπληξία, όταν πετούν το χαρταετό κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια.
                                            Προσοχή
-         Πετάμε τους χαρταετούς μακριά από τα ηλεκτροφόρα καλώδια
-         Είναι προτιμότερο να τον αφήσουμε όταν μπλεχτεί στα καλώδια
-         Δεν προσπαθούμε να ανεβούμε σε στύλους της ΔΕΗ ,για να ξεμπλέξουμε το χαρταετό
-         Δεν πετάμε χαρταετό ,όταν ο καιρός  είναι βροχερός και αστράφτει.
             Καλό πέταγμα του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα  αλλά πάνω από όλα προσοχή…

                                                             



Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

"ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ-ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ"




                                                         





                                         Καρναβάλι         -        Αποκριές στο Μεσαναγρό                                   

Η λέξη Καρναβάλι ,προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «carrus navalis » ,που σημαίνουν ναυτικό αμαξίδιο .Και αυτό γιατί στις πομπές που γίνονταν κατά τη διάρκεια των Ελευσίνιων μυστηρίων ,για να μεταφερθεί το Ιερό Πέπλο της Αθηνάς στον Παρθενώνα ,παρήλαυνε ένα μικρό πλοίο με ρόδες ,στολισμένο με άνθη και καρπούς.   
     Οι μεταμφιέσεις πρωτοεμφανίζονται το 2.00π.Χ. στην Ασία. Αργότερα στο Βυζάντιο ,στην Ευρώπη , όπου η αποκριά   έπαιρνε πάνδημο χαραχτήρα. Η συνήθεια αυτή από το 2ο αιώνα μ.Χ. βρήκε αντίθετη την εκκλησία που τις  έβλεπε ειδωλολατρικές. Από τα κείμενα βλέπουμε ότι μεταμφιέζονταν  άνδρες σε γυναίκες ,γυναίκες σε άνδρες ,φτωχοί σε πλούσιους ,άλλοι σε ζώα και ενοχλούσαν τους περαστικούς.
    Τα κυριότερα χαρακτηριστικά   του καρναβαλιού είναι το κέφι, η φαντασία, το παιχνίδι. Πολλές πόλεις είναι διάσημες για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις .Ρίο Τζανέιρο ,στη Βραζιλία, Βενετία, Μαϊάμι  και στην Ελλάδα το καρναβάλι της Πάτρας.
      Στο  Μεσαναγρό έδωσαν στην αποκριά ένα ξεχωριστό νόημα. Οι μέρες αυτές ήταν ευκαιρία  να ξεδώσουν από τον καθημερινό μόχθο Συνήθως ντύνονταν τα Σαββατοκύριακα «Καμουζέλες». Το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν την Καθαρή Δευτέρα μικροί και μεγάλοι ,άνδρες και γυναίκες φορούσαν κάτι διαφορετικό για να γίνονται αγνώριστοι .Δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα, αλλά είχαν  τον τρόπο να αυτοσαρκάζονται και να προκαλούν γέλιο. Γύριζαν το χωριό παρέες-παρέες ,κρατώντας κουδούνια, μπαστούνια ,ξύλα και διασκέδαζαν τον κόσμο.
     Την τελευταία Κυριακή ,οι οικογένειες μαζεύονταν σε ένα σπίτι και εκεί όλοι μαζί έτρωγαν ,διασκέδαζαν μέχρι τις 12 η ώρα τα μεσάνυχτα και μετά συνέχιζαν  με νηστίσιμα .Κάθε νοικοκυρά έφτιαχνε κάτι διαφορετικό και το τραπέζι ήταν ξεχωριστό.
    Την Καθαρή Δευτέρα , ημέρα σωματικής και πνευματικής κάθαρσης ,συνέχιζαν το γλέντι ‘εξω από το χωριό  και ιδιαίτερα στον ΄Αγιο Θωμά. Σήμερα κάποια ΄εθιμα διατηρούνται και κάποια συνεχίζονται.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

"ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ-ΓΙΟΚ"



                                                           






ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΣΤΟ ΡΟΔΟΝΗΣΙ
Μεσαναγρός γιοκ-

Του συνεργάτου μας κ. Α. ΒΡΟΝΤΗ(-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΟΔΙΑΚΗ(8-2-1957)

      
Όπως για τους θαλασσινούς Τούρκους λέγουν ότι κάποτε ο καπουτάν Πασάς, ο ναύαρχος της αρμάδας ζητώντας στην Μεσόγειο τη Μάλτα έστρεψε μετά πολλάς ερεύνας στην Πόλη λέγοντας το περιώνυμον Μάλτα γιοκ, έτσι και στη Ρόδο υπάρχει το επεισόδιον: Μεσαναγρός γιοκ.

Ιδού δε πως έχει το επεισόδιον αυτό όπως μας το περιέγραψαν παλιοί χωρικοί.
Οταν οι Τούρκοι στα 1522 κατέλαβον την Ρόδον από τους Ιππότες, ο πρώτος Τούρκος Διοικητής έστειλε τον αντιπρόσωπον του για να εγκαταστήση αρχές στα διάφορα χωριά και να κάμη σχετικήν έκθεσιν.
Επήρε μαζί του διαφόρους νομάρχες Σπαχήδες και αναλόγους στρατιώτες και εμοίρασε την ύπαιθρον σε μουδουρίες  (υποδιοικήσεις).

Μετά την εκτέλεσιν της αποστολής αυτής, ο αντιπρόσωπος επέστρεψε στην χώραν και υπέβαλε την έκθεσίν του αυτήν ,ανέφερεν όλα τα χωρία εκτός ενός,του Μεσαναγρού, που δεν μπόρεσε να το ανακαλύψη ,γιατί είναι πολύ απόκεντρον.
Ο Διοικητής διαβάζοντας την έκθεσιν λέγει στον αντιπρόσωπόν του.

- Πού είναι η Μεσαναγρός;
- Μεσαναγρός γιοκ, απήντησεν ο αντιπρόσωπος.
Και έτσι το χωριό Μεσαναγρός που βρισκόταν σε απόκεντρον μέρος έμεινεν έξω και οι Μεσαναγρενοί έμειναν για πολλές ημέρες μετά την κατάκτησιν ελεύθεροι και εδόξαζαν τον θεόν να τυφλώση για πάντα τους Τούρκους και να μη τους ανακαλύψουν, μαθαίνοντας τις πιέσεις και τα δεινοπαθήματα που υφίσταντο από τους γενιτσάρους και τους άλλους στρατιωτικούς της Τουρκικής κατοχής.
ΑΝΑΣΤ. ΒΡΟΝΤΗΣ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

"ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ ΡΟΔΟΥ"