Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΑΝΑΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

 

                                                                    


. Από την εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ, 

    Είναι δυο χρόνια τώρα  ανήμερα της Παναγιάς (Γενέθλια 8 του Σεπτέμβρη), βλέποντας στον χάρτη το Σκιάδι κοντά στον Μεσαναγρό και ξέροντας ότι πάει το αυτοκίνητο, σκέφτηκα πως θα ’ταν εύκολα να προσκυνήσουμε την Παναγιά Σκιαδενή. Από Λαχανιά περνώντας ανηφοριές και κατηφοριές, μέσα στην ατέλειωτη ηρεμία μιας λαγκαδιάς μ’ ανάρια δέντρα, που δεν έρχεται να σιγοταράξει παρά το πέταμα κάποιου πουλιού. Πριν από το χωριό ο δρόμος, που τον χειμώνα πέφτει, στενεύει και αγριωποί γκρεμνοί χάσκουν στο πλάι μας. Μα να, σε λίγο, ύστερα από το ξανακτισμένο ξωκλήσι Αγία Σοφία, προβάλλει ολόασπρος, σκαρφαλωμένος πάνω σε ύψωμα, ο Μεσαναγρός, με τον χαριτωμένο μύλο του που λες και μας καλωσορίζει με τα φτερά του, συμβολίζοντας την ανυπόκριτη φιλοξενία των Μεσαναγρενών (380 υψόμετρο). Εφτάσαμε κατά την μίθα, δηλαδή σε απόσταση με το αυτοκίνητο 25 λεπτών από τη Λαχανιά. Τα σπιτάκια του ψηλού αυτού χωριού με τον ολοκάθαρο αέρα, χτισμένο όπως είναι πάνω στο βουνό, μου φαίνονταν πιο πολύ σαν αετοφωλιές, παρά σαν κατοικίες ανθρώπων. Και θυμήθηκα τι είχε γράψει ο V. Cuerin για τον Μεσαναγρό, πως οι Τούρκοι μόνο κάμποσα χρόνια μετά την κατάληψη της Ρόδου το 1523, κατορθώσανε να ανακαλύψουν το κρυσφύγετόν του και έτσι οι Μεσαναγρενοί εγλύτωσαν σ’ όλο αυτό το διάστημα τους φόρους. Η απομάκρυσή τους όμως από τα κέντρα του πολιτισμού, δεν μου φαίνεται να επηρέασε καθόλου την ευγένεια του ψυχικού τους κόσμου. Τους εμακάριζα γιατί ζούσαν τόσον πλησίον της φύσης, σαν διάμεσα όντα μεταξύ του φυσικού και ζωικού βασιλείου και δεν τους δίνονταν η ευκαιρία να γνωρίσουν τόσες αδυναμίες και μικρότητες που δημιουργεί η ανθρώπινη ματαιοδοξία.  

                                                                                                                                                                                                                                 Κ.Ν. Κωνσταντινίδη

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΧΑΓΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΗΛΙΑΣ ΞΥΝΤΑΣ ,ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ, ΕΠΕΣΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ

 


                                                                







Ηλίας Ξύντας , ο Λοχαγός του Αμερικανικού στρατού από τον Μεσανα­γρό, που έπεσε στη Γαλλία το 1944,πολεμώντας για την ελευθερία στις 16 Ιουνίου του 1944,ημέρα των γενεθλίων του.


Μπορεί να είμαστε μικρό χωριό, αλλά οι καταγόμενοι από το Μεσανα­γρό, πολλές φορές έχουν τιμήσει το όνομά του με πράξεις και έργα , που ξεπερνούν τα όρια του μικρού αλλά ξακουστού χωριού μας.

΄Ενας από τους Μεσαναγρενούς που τίμησαν το χωριό, είναι και ο ήρωας Ηλίας Ξύντας. Γεννήθηκε την 16η Ιουνίου του 1916 .. Ο Ηλίας Ξύντας έζησε στην Αμερική και αργότερα κατατάχθηκε στον Αμερικανικό στρα­τό και μάλιστα έφερε το βαθμό του Λοχαγού. Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πολεμώντας στην Ευρώπη εναντίον των Γερμανών-Ιταλών ,έπε­σε μαχόμενος στη Γαλλία την 16η Ιουνίου 1944 ,ημέρα των γενεθλίων του ,σε ηλικία 28 χρονών.

Οι Μεσαναγρενοί της Αμερικής τιμώντας την μνήμη του και την προ­σφορά του , είχαν στήσει μνημείο στην πλατεία του χωριού, μπροστά από την εκκλησία της Κοίμησης της θεοτόκου ,με την παρακάτω επιγρα­φή.

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΛΥΤΟΝ


ΥΠΕΡ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΕΣΌΝΤΟΣ ΕΝ ΓΑΛΛΙΑ ΤΗΝ 16Η ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 ΛΟΧΑΓΟΥ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΗΛΙΑ Κ. ΞΥ­ΝΤΑ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ ΕΝΤΑΥΘΑ ΤΗΝ 16Η ΙΟΥΝΙΟΥ 1916 .

Η ΕΝ Β. ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΣΑΝΑΓΡΕΝΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ Ο ΤΑΞΙΑΡ­ΧΗΣ ΤΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΑΝΗΡΤΗΣΙ.


Και όπως σε όλα τα πράγματα εμείς οι ΄Ελληνες λέμε θα γίνει αργότε­ρα ,έτσι και στο Μνημείο του ήρωα Ηλία Ξύντα, κάποιοι διοικούντες ,το χάλασαν για να τον κάνουν καλύτερο ή να το μεταφέρουν αλλού, το ξέχασαν και χρόνια τώρα παραμένει στο θα γίνει……… Ευτυχώς που η πλάκα με την επιγραφή βρέθηκε στο γραφείο της εκκλησίας και μια ιστορία που τιμά το χωριό σώθηκε. Συγγενείς του ήρθαν από την Αμερι­κή ,ζήτησαν να δουν το μνημείο , αλλά ………..

Είναι υποχρέωση όλων μας το μνημείο να ξαναγίνει σύντομα και ο ήρωας Ηλίας Ξύντας, να τιμηθεί όπως αξίζει να τιμούνται, οι ήρωες.


Υ.Γ. Βρήκαμε τον τάφο του στη Νορμανδία και προέκυψαν διαφορές στην ηλικία γέννησης και θανάτου.

Στην πλάκα στο ηρώο στον Μεσαναγρό ,ημερομηνία γέννησης είναι η 16η Ιουνίου 1916 ,στον τάφο του στη Νορμανδία 21 Ιουλίου 1916. Ημερομηνία θανάτου στο ηρώο στον Μεσαναγρό 16 Ιουνλιου 1944 ,ενώ στη Νορμανδία 11 Ιουλίου 1944.



Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Του Ασυναληψιού (Της Αναλήψεως)

 


                                                             


Του Ασυναληψιού (Της Αναλήψεως)


Η Ανάληψη ήταν η γιορτή των βοσκών. ΄Ολοι οι χωριανοί γιόρταζαν στις μάντρες ,που υπήρχαν πολλές. Οι συγγενείς ,άλλοι με τα ζώα τους, άλλοι με τα πόδια ,πήγαιναν για να γιορτάσουν την ημέρα και να περάσουν καλά.

Οι βοσκοί από τις προηγούμενες ημέρες ετοιμαζόντουσαν για να φιλοξενήσουν τους δικούς τους . Ετοίμαζαν τυριά ,γάλατα , μυζήθρα ,γριά ,και γιαπράκια, ντολμάδες. ΄Ολο το χωριό έφτιαχνε ντολμάδες , με αμπελόφυλλα και με κρέας ριφιού. Επίσης το κοκκινιστό ήταν στη διάταξη.

Κάτω από τα πελώρια κυπαρίσσια ή πεύκα ,κατάχαμα ,άπλωναν τα τραπεζομάντηλα και τα γέμιζαν με τα φαγητά. Ο κάθε μαντράτορας ,βοσκός , έσφαζε το κατσίκι και άρχιζε το ψήσιμο στη φωτιά που είχαν ανάψει. Όλοι γλεντούσαν και απολάμβαναν τα φαγητά και το κρασί. Ανάμεσα στα δέντρα έδεναν σχοινιά και έφτιαχναν κούνιες ,για να κουνιούνται τα παιδιά. Το έθιμο έλεγε ,όλα τα παιδιά να κάνουν κούνιες. Ακόμα και σήμερα που δε γίνονται αυτά, οι κούνιες στο χωριό θα γίνουν. Σε κάποιο δέντρο θα δεθεί το σχοινί ,για να τηρηθεί το έθιμο.

Η ημέρα περνούσε χαρούμενα και το γλέντι τέλειωνε αργά το απόγευμα. Το βραδάκι ,ένα ατέλειωτο καραβάνι ,αποτελούμενο από ανθρώπους και ζώα, έπαιρνε το δρόμο προς το χωριό. ΄Ηταν μια όμορφη στιγμή. ΄Αλλοι κεφάτοι να τραγουδούν , άλλοι κουρασμένοι από το ποτό και τα παιδιά να τρέχουν ατέλειωτα.

΄Ομορφες μέρες, όμορφα χρόνια ,όμορφοι άνθρωποι ,αξέχαστες στιγμές.


Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ

 

                                                                 


                                                                       


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ



ΨΗΦΙΣΑΝ……………………………………………………….105

ΕΛΑΒΑΝ


ΠΑΣΟΚ…………………………………………………………..35

Ν.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ………………………………………………..29

ΣΥΡΙΖΑ………………………………………………………….14

ΕΛΛ.ΛΥΣΗ……………………………………………………….8

ΝΙΚΗ……………………………………………………………..4

ΠΛ.ΕΛΕΥΘΥΡΙΑΣ……………………………………………….6

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ……………………………………………………...2

ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ…………………………………………………..3

ΦΩ.ΛΟΓ…………………………………………………………..1

ΑΝΤΑΡΣΥΑ……………………………………………………….1

Ν.ΑΡΙΣΤΕΡΑ……………………………………………………...1

ΜΕΡΑ 25…………………………………………………………..1


Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024