Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

" To ελάφι της Ρόδου"




Το ελάφι της Ρόδου

Στη Ρόδο το σύμβολο του νησιού, το ελάφι DAMA DAMA ή πλατόνι ,πριν μερικά χρόνια κινδύνεψε να εξαφανιστεί ,αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους κάηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του -87 και -92 .Στη μείωση του πληθυσμού συνέβαλε και η λαθροθηρία.
Στην είσοδο του λιμανιού του Μαντρακιού πάνω σε δύο κίονες υπάρχουν δύο ελάφια . Ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το Πλατόνι ήρθε στη Ρόδο μετά την άφιξη των σταυροφόρων. ΄Αλλοι ότι μεταφέρθηκε στη Ρόδο για να διώξει τα φίδια. Όμως η Ρόδος από τα αρχαία χρόνια αναφέρεται ως ελαφούσα.
Είναι μετρίου αναστήματος .Το μήκος του είναι 1,5 μ. και το ύψος του 0,90 μ. Ζυγίζει 100 κιλά περίπου και μερικά αρσενικά περισσότερο. Είναι όμορφο ζώο. Η ομορφιά του οφείλεται στις τέλειες αναλογίες του. Τα κέρατά του υπάρχουν μόνο στα αρσενικά. Πέφτουν το Μάη και ξαναφυτρώνουν από το Σεπτέμβριο. Ανάλογα με τις διακλαδώσεις των κεράτων είναι και η ηλικία τους. Ζει στα δάση πεύκου και κυπαρισσιού σε θέσεις όπου υπάρχουν νερά όλο το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Στο Μεσαναγρό υπάρχουν αρκετά στις περιοχές του Κάμπου και στο δάσος του Αγίου Θωμά. Στα παλιά χρόνια σε κάθε σπίτι είχαν κέρατα ελαφιού που τα εύρισκαν οι χωρικοί στα δάση και όταν έμπαιναν φίδια στα σπίτια ή σε αποθήκες ,θύμιαζαν το χώρο και τα φίδια έφευγαν.
Σήμερα οι κάτοικοι τα προστατεύουν , τα προσέχουν , αν και πολλές φορές κάνουν ζημιές στις καλλιέργειές τους.
¨Ένα από τα εναπομείναντα δάση στο Μεσαναγρό που φιλοξενεί ελάφια ,είναι το δάσος του Αγίου Θωμά ,που βρίσκεται ανάμεσα Λαχανιά - Μεσαναγρό . Είναι πηγή ζωής αλλά και φιλόξενος χώρος για τα ελάφια. Οι κάτοικοι το προστατεύουν και το προσέχουν σαν τα μάτια τους ,αλλά θα πρέπει και το κράτος να λάβει μέτρα για την προστασία του.