Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

"Μεσαναγρενοί μετανάστες "







Κάθε χρόνο τέτοια εποχή επιστρέφουν από την Αυστραλία και την Αμερική οι μετανάστες. ΄Ερχονται να περάσουν λίγες μέρες ,να δουν τους δικούς τους ,να θυμηθούν τα παλιά , να δουν τους φίλους και να αναγεννηθούν ξανά. Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν μαζικά τη δεκαετία του -60 ,για να βρουν καλύτερη τύχη και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Υπάρχουν αρκετοί που δε γύρισαν για πολλούς λόγους και άλλοι που έρχονται τακτικά.
Τα βράδια, μας διηγούνται τα πρώτα χρόνια της ξενιτιάς , την αγωνία να βρουν δουλειά ,σπίτι και τη νοσταλγία για τον τόπο τους. ΄Ωρες κάθομαι και τους ακούω και τους χαίρομαι. Οι άνθρωποι αυτοί οργανώθηκαν στην ξενιτιά ,έκαναν συλλόγους και πάντα βοηθούσαν το χωριουδάκι μας. Στην εκκλησία ,στο σχολείο ,σε δρόμους ,υδραγωγεία , υπάρχουν πλάκες που μαρτυρούν τη βοήθειά τους και την παρουσία τους στο χωριό.
΄Ολοι νοσταλγούν να γυρίσουν στον τόπο τους και να αφήσουν εδώ την τελευταία πνοή τους. Δυστυχώς οι συνθήκες της ζωής τους κρατούν μακριά. Στην ξενιτιά έχουν το σπίτι τους, τα παιδιά τους ,τα εγγόνια τους ,μια ολόκληρη ζωή. Προσπαθούν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να μιλούν Ελληνικά και να τηρούν τα ήθη και έθιμα του χωριού. Μεσαναγρενοί που πήγαν στην Αυστραλία έχουν να λένε , ότι σε γάμους , βαπτίσια και εκδηλώσεις ,τα έθιμα του χωριού , επικρατούν .
΄Ηδη οι πρώτοι μετανάστες έχουν έρθει και περιμένουμε και άλλους.,
Εμείς τους ευχόμαστε καλή παραμονή , να περάσουν καλά και πάντα να επισκέπτονται το χωριό .