Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

"Ο ΄Υσσωπος κοινώς Θρούμπι"



Ο ΄Υσσωπος κοινώς Θρούμπι

Ο Ϋσσωπος ,είναι ένα σπουδαίο βότανο της περιοχής μας και μάλιστα είναι πολύ εύκολο να το εντοπίσει κανείς. Η επιστημονική του ονομασία είναι « ΘΥΜΒΡΟΣ» ,θύμος των αρχαίων ,κοινώς Θρούμπι. Ανήκει στα χειλανθή . Είναι φυτό μονοετές, φρυγανώδες, μελιγόνο, αρτυματικό. Φύεται το Φεβρουάριο και ξηραίνεται τον Αύγουστο. Στα μέρη μας ευδοκιμεί εύκολα και το συναντάμε σε άγονες περιοχές.
Στην Ευρώπη που δεν υπάρχει θεωρείται από τα καλύτερα αρτυματικά βότανα. Στη Γερμανία λέγεται BONEN –kRAUT ,δηλαδή βότανο της φασολάδας .Στα τυριά ,στις σαλάτες , στα ψάρια, αλλά προπαντός στην πίτσα είναι απαραίτητο. .Από το φυτό παράγεται το ΘΥΜΕΛΑΙΟ ,αιθέριο ,αριστερόστροφο άρωμα με καμφορώδη γεύση ,χρήσιμο στη σαπωνοποιία και αρωματοποιία , για το πλύσιμο των δοντιών ,για τα αυτιά των παιδιών ,όταν πονάνε.
Είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων και το αναφέρει ο Διοσκουρίδης. Η πιο γνωστή χρήση του αρώματος αυτού ,εγίνετο στους χώρους των κλιβάνων και στα λουτρά για απολύμανση. ΄Ενας ψαλμός του Δαυίδ λέει « Ραντιείς με Υσσώπω και καθαρισθήσομαι» .
Επειδή το φυτό είναι μελιγόνο ,θέλει σεβασμό όταν το κόβουμε. Μπορούμε να το φυτέψουμε και στις αυλές μας.

Δημοσθένης Θωμάς

1 σχόλιο:

  1. Κανετε λαθος! Ο υσσωπος μπορει να μοιαζει οπτικα με το θρουμπι αλλα το θρουμπι εχει παραπλησιο αρωμα με το θυμαρι ενω ο υσσωπος εχει αλλες ιδιοτητες και αναφερεται μαλιστα στην Εβραικη ιστορια απο τους χρονους του Χριστου...Ηπεποιθηση μου αυτη βασιζεται στο βιβλιο του ΨΥΧΑΛΟΥ το οποιο θεωρω πολυ αξιοπιστο...Ψαξτετο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή