Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Κοιμήθηκε ο Παπα-Ματθαίος,του Μεσαναγρού" "










                                                               

Σε ηλικία  91 ετών κοιμήθηκε ο Παπα- Ματθαίος του Μεσαναγρού. ΄Αφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο της Ρόδου ,τις πρωινές ώρες. Ο Μεσαναγρός έχασε τον πνευματικό του πατέρα , τον άξιο κληρικό ,οικογενειάρχη και άνθρωπο.


 Γεννήθηκε στο Μεσαναγρό το 1922 , όπου και τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο και την πρώτη Γυμνασίου. Το 1937 εργάστηκε στο εμπορικό κατάστημα του Σταύρου Φυστικάκη , στην πόλη της Ρόδου . Ταυτόχρονα στις ελεύθερες ώρες του παρακολουθούσε μαθήματα  Βυζαντινής Μουσικής . Δάσκαλοί του, ο Ευάγγελος Μουτάφης και ο Πρωτοσύγκελος Απόστολος. Η φοίτηση στη σχολή ήταν τετραετής.
     Το 1940  όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη της Ρόδου , γύρισε στο Μεσαναγρό. Στο Μεσαναγρό άνοιξε ένα παντοπωλείο και εργάστηκε ως Γραμματέας στο Γεωργικό Συνεταιρισμό του χωριού. Αργότερα ,έγινε και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Από το 1944 έως το 1987 ,ήταν δεξιός ψάλτης στην εκκλησία του Ταξιάρχη. ΄Οσοι επισκέφτοντο το χωριό και πήγαιναν στην εκκλησία ,είχαν να λένε για την υπέροχη φωνή του και το υπέροχο ψάλσιμό του.
   Το 1987 στις 11 Απριλίου χειροτονήθηκε  Διάκος στον Ευαγγελισμό και στις 12 Απριλίου  χειροτονήθηκε  Ιερέας ,στην Μητρόπολη , από το Μακαριστό Μητροπολίτη Σπυρίδωνα.
  Υπηρέτησε ως ιερέας το Μεσαναγρό 23 χρόνια . Από το 1987 έως το Φεβρουάριο του 2010 που συνταξιοδοτήθηκε λόγω ηλικίας.  Υπηρέτησε το Μεσαναγρό με προσήκοντα ζήλον ,πιστός στα θεία και στην παράδοση. Αγάπησε και συμπαραστάθηκε  όλους τους Μεσαναγρενούς και εάν κάποιον αδίκησε ζητούσε ταπεινά συγγνώμη ,όπως  έλεγε..
   Συνεργάστηκε άψογα με όλες τις εκκλησιαστικές Επιτροπές και επί των ημερών του εκτελέστηκαν σπουδαία έργα.
  Η Αγιογράφηση του Ιερού ναού Ταξιαρχών ,που έγινε με την οικονομική ενίσχυση όλων των Μεσαναγρενών.
   Η πλακόστρωση του αύλειου χώρου και της γύρω από την εκκλησία περιοχής.
   Η τοποθέτηση ψηφιδωτού στο δάπεδο της εκκλησίας , η συντήρηση των μοναστηριών ,θυρών  και παραθύρων της εκκλησίας.
 Η Ανακαίνιση του Κοιμητηρίου της Αγίας Σοφίας.
 ΄Εργα στο μοναστήρι του Αγίου Θωμά και τόσα άλλα.
 Παρέμεινε στη θέση του ως Ιερέας  έως της ηλικίας των 88 ετών , για να εξυπηρετεί τα πνευματικά του παιδιά και για να κρατά ανοιχτό τον Ταξιάρχη ,όπως έλεγε. Ο χρόνος όμως που καταβάλλει τους πάντες ,ανάγκασε τον παπα-Ματθαίο να συνταξιοδοτηθεί το 2010.
  Λυπόταν  που ακόμα δεν είχε  βρεθεί παπάς και η εκκλησία δε ελειτουργείτο  τακτικά. Πίστευε ότι σύντομα θα ετοποθετείτο  παπάς ,για να ένιώθε  καλύτερα και να ηρεμούσε ψυχικά.
   Για μας η απουσία του παπα-Ματθαίου είναι σημαντική. Το χωριό έχασε τον πνευματικό του πατέρα . Είναι δύσκολο να βρεθεί άλλος που θα καλύψει το κενόν αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν υπόδειγμα παπά και ανθρώπου. ΄Ολοι οι χωριανοί τον αγαπούσαν ,το σέβονταν και νοσταλγούσαν  το υπέροχο ψάλσιμό του . ΄Ηταν από τους καλύτερους ψάλτες . Όταν έψαλλε η μελωδία του σε συνέπαιρνε.  Δεν υπήρξε ημέρα και ώρα  ,που να μην ήταν παρών στα συμβαίνοντα στο χωριό. ΄Ηταν το ηθικό παράδειγμα παπά και ανθρώπου.
 Και ως οικογενειάρχης υπήρξε άψογος. Τα παιδιά του μεγάλωσαν σε ηθικό οικογενειακό κλίμα και σ ο παπα-Ματθαίος τα καμάρωνε.
  Εάν ήθελε κάποιος να χαρακτηρίσει τον παπά- Ματθαίο, θα τον χαρακτήριζε πρότυπο Ιερέα,  ,καλού οικογενειάρχη και ανθρώπου προς μίμηση.
   Προσωπικά όσες φορές συνεργάστηκα μαζί του ,ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου , έμαθα πολλά  ,διδάχθηκα υπομονή και επιμονή και πάνω από όλα ανθρωπιά.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Μεσαναγρενής γης ,που τόσο αγάπησες και θα σκεπάσει το ΄Αγιο σώμα σου..΄Ολοι οι χωριανοί θλίβονται για το χαμό σου και σου απευθύνουν ένα μεγάλο ευχαριστώ .

 Η Εξόδιος ακολουθία ,θα γίνει αύριο  22 Αυγούστου ,στις 10 η ώρα ,στο Μεσαναγρό.
 
   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου