Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

"ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΗΣ ΖΩΗΣ "



                                                     



                                                        ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ   ΖΩΗΣ
                                
Το νερό στο χωριό πάντα ήταν λίγο και δεν έφτανε. Αγώνας γίνονταν από όλους τους χωριανούς,  για να έχουν λίγο νερό να ποτίσουν τον κήπο τους και τα ζωντανά τους. Βλέπετε τότε δεν υπήρχαν γεωτρήσεις και μόνο πηγάδια και πηγές.  Οι κάτοικοι έπαιρναν νερό από πηγές , που το νερό τους έφτανε στο υδραγωγείο με σωλήνες αμιάντου.
             Οι πηγές ήταν λίγες και το νερό όχι αρκετό. Οι πηγές του « Στεφανάκι» ,για χρόνια πότιζαν το χωριό. Γύρω γύρω από το χωριό υπήρχαν πηγές ,όπως τα Πλακιά , τα Βρυσιά , η Μπη( πηγή) κ.α. Αυτές συνήθως ήταν για τα ζώα αλλά και για τους ανθρώπους. ΄Υδρευση δεν υπήρχε και το νερό έφτανε στα σπίτια με στάμνες και σταμνιά. Οι νοικοκυρές συνήθως και τα παιδιά έφερναν το νερό με τις στάμνες στα σπίτια . Και καλά να φορτώνεσαι τη στάμνα  με νερό και να τη μεταφέρεις από το υδραγωγείο του χωριού ,αλλά να τη μεταφέρεις από τα Πλακιά  ή την Μπη,  ήταν πολύ κοπιαστικό. Πόσες στάμνες δεν έσπασαν  από την κούραση ή από παραπάτημα…Και πόσες ξυλιές δε φάγαμε οι μικροί μετά από σπάσιμο μιας στάμνας.. Πού να βρεθεί άλλη αμέσως ..΄Επρεπε να ‘ερθουν από την Αρχάγγελο βλέπετε.
          Σε περιόδους ξηρασίας που το νερό ήταν λίγο ,το υδραγωγείο έκλεινε και άνοιγε λίγες ώρες την ημέρα. Κάθε οικογένεια έπαιρνε  λίγες στάμνες ,για να περάσει όλη την ημέρα. Θεέ μου …οι ημέρες εκείνες μου έχουν μείνει αξέχαστες. Από την Αυγή οι γυναίκες και τα παιδιά με τις στάμνες στα χέρια να πηγαίνουν στο υδραγωγείο για να πάρουν  νερό. Υπήρχε σειρά ανάλογα με το πότε πήγαινε καθεμιά στη βρύση. Υπήρχε ο Πρόεδρος που έβαζε τάξη και έβλεπε πόσο νερό παίρνει η κάθε μια.
     Σχεδόν όλες οι γυναίκες περίμεναν  και έτσι ήταν ευκαιρία και για λίγο …κουτσομπολιό .Να μου πείτε και σήμερα δε γίνονται αυτές οι ουρές στις σύγχρονες πόλεις… ΄Ολα αυτά μου τα θύμισαν οι συνταξιούχοι, που κάθε 30 του μήνα από τις 7 το πρωί περιμένουν να ανοίξει η τράπεζα ,ιδίως στην ΄Αννης Μαρίας, για να πάρουν τη σύνταξη. Τι σύνταξη ,τι νερό… Πάντα κάτι θα υπάρχει για να δημιουργούνται αυτές οι συνάξεις.
              Αργότερα έγιναν γεωτρήσεις , δίκτυα  ύδρευσης , το νερό μπήκε στα σπίτια και όλα αυτά χάθηκαν.
                                                                     

       

                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου