Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

"Μεσαναγρός -Φυσικό περιβάλλον"





Το χωριό Μεσαναγρός βρίσκεται επί του οροπεδίου του όρους Σκιάδι ,σε υψόμετρο 379 μ. και γύρο του είναι τα χωριά Βάτι,,Απολακκιά, Κατταβιά ,Λαχανιά ,Γεννάδι και Αρνίθα.Με τα χωριά Κατταβιά,Λαχανιά και Αρνίθα συνδέεται οδικώς.


Βρίσκεται ανάμεσα σε λόφους και βουνά,που παλιά ήταν γεμάτα από δάση πεύκων και κυπαρισιών ώστε το χωριό να μη φαίνεται και να βρίσκεται εύκολα.Λέγεται από τους παλιούς κατοίκους ,ότι οι Τούρκοι έκαναν 100 χρόνια για να το βρουν. Από τα πολλά δάση που υπήρχαν ,κλαδιά, έμεινε το παρατσούκλι "κλαδίτες".


Σήμερα οι γύρω λόφοι είναι καταπράσινοι από θάμνους¨θυμάρια,ρίγανη,σχίνα ,κουμαριές και μυρτιές".Το ψηλότερο βουνό είναι το Σκιάδι.' Αλλα βουνά και λόφοι γύρω από το χωριό είναι-Κουφός,Χιονιάς,Καυκάλα και Χρουσόνια.Υπάρχουν μικρές και μεγάλες πεδιάδες ,που οι εργατικοί κάτοικοί του καλλιεργούν διάφορα προϊόντα. Ο κάμπος ανάμεσα στην Κατταβιά και Απολακκιά είναι ο πιο εύφορος και εκεί παράγονται τα πιο νόστιμα πεπόνια και καρπούζια, τα " Μεσαναγρενά άνυδρα".Η ΄Εριντος ,ο Σταυρής,είναι μικρές εύφορες πεδιάδες που όμως στερούνται νερού.Παραλίες υπάρχουν ανάμεσα στα χωριά Κατταβιά και Απολακκιά.


Το χωριό από τα παλιά μαστίζεται από λειψυδρία.Σήμερα 'ομως λόγω δύο γεωτρήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια,το πρόβλημα κάπως έχει λυθεί. ΄Ηδη σε λίγο καιρό θα γίνει και άλλη γεώτρηση, που ευχόμαστε να είναι επιτυχής.Παλιά οι κάτοικοι έπαιρναν νερό από πηγές που ευρίσκοντο πλησίον ή μακριά του χωριού.Σας αναφέρουμε μερικές."Μπη,Πλακιά,Οργυές,Μεστενός,Ζωοδόχος Πηγή,Φλέβες, Αυτολές,Λία Κούσα κ.α."

Σήμερα πολλές από αυτές τις πηγές έχουν στερέψει.