Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

ΤΑ ΚΗΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ

 


                                                                                       


Τα κηπούλια στον Μεσαναγρό είναι οι κήποι. Οι άνθρωποι ήταν φτωχοί, το νερό λίγο και τα προς το ζην δύσκολα. Όπου υπήρχε νερό τρεχούμενο, πηγές ή πηγάδια, έφτιαχναν και ένα κηπούλι. Το περιτριγύριζαν, το καλλιεργούσαν και φύτευαν τα κηπευτικά τους. Κηπούλια υπήρχαν στις Αυτολές, στον Άσσαλο, στις Εβγάλες, στη Σκάλα, στην Μπη, στα Πλακιά και στον Περνό. Οι τοποθεσίες αυτές είχαν άλλες πολύ και άλλες λιγότερο νερό. Σήμερα οι περισσότερες έχουν στεγνώσει από την ξηρασία. Όπως σε πολλά πράγματα υπήρχαν κανόνες, έτσι και εδώ υπήρχαν και μάλιστα αυστηροί. Όλοι όσοι είχαν κηπούλια τα «έβρισκαν» και όριζαν τις ώρες που θα πότιζε ο καθένας. Πολλές φορές, πότιζαν και όλο το εικοσιτετράωρο, για να προλάβουν να ποτίσουν όλοι. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Έκαναν, όμως, τα πάντα για να επιβιώσουν. Ευτυχώς τα χρόνια εκείνα υπήρχαν πολλές πηγές και οι χωριανοί έφτιαχνα τα κηπούλια τους. Μη φανταστείτε μεγάλες εκτάσεις. Ήταν κομματσούλια, όπως έλεγαν. Υπήρχαν, λοιπόν, πολλά κηπούλια σε διάφορες περιοχές. Στις περιοχές αυτές, όποιος είχε γη ήταν τυχερός. Σε κάποιες περιοχές, όπως οι Αυτολές, κάθε κηπούλι είχε το δικό του νερό και ήταν προνομιούχα. Πότιζες όποτε ήθελες, εν αντιθέσει με τα άλλα που υπήρχε σειρά, που καθοριζόταν από τον Πρόεδρο του χωριού. Από τα κηπούλια αυτά οι χωριανοί έβγαζαν όλα τα λαχανικά τους, που αρκούσαν να θρέψουν την πολυμελή οικογένεια. Και τι δεν έβγαζαν; Όλοι σέβονταν τον κόπο των άλλων, σέβονταν τη σειρά ποτίσματος και σπάνια υπήρχαν προβλήματα. Τα προϊόντα λίγα, γιατί και η έκταση λίγη, αλλά χρήσιμα και με αυτά έτρεφαν την οικογένεια. Εκείνα τα κηπευτικά ήταν τα πιο νόστιμα του κόσμου. Θέλεις τα αγνά υλικά που χρησιμοποιούσαν, κοπριά, αψέκαστα, θέλεις το μεράκι του καθενός, τα έκαναν ξεχωριστά. Όταν ο πατέρας γύριζε το καλοκαίρι με γεμάτο το σακούλι, το σπίτι μύριζε από τις ξεχωριστές μυρουδιές των κηπευτικών. Στα καφενεία, μικροί εμείς, ακούγαμε κάποιους να διηγούνται ότι τη νύχτα που πότιζαν, ιδίως στις Εβγάλες, το Αλάι (ανεράδες), ξεσήκωναν τον κόσμο από το θόρυβο που έκαναν. Σαν να χαλούσαν τοίχοι. Η φαντασία μας οργίαζε και θέλαμε να μάθουμε περισσότερα ρωτώντας τους μεγαλύτερους. Η πιο δύσκολη περιοχή ήταν της Σκάλας. Εκεί τα κηπούλια βρίσκονταν σχεδόν μέσα στον ποταμό. Είναι ακριβώς κάτω από το γνωστό καταρράκτη του Αγίου Θωμά. Θυμάμαι πολλές φορές το χειμώνα, την έγνοια των κατοίκων που είχαν κηπούλια εκεί, όταν έβρεχε πολύ. «Έκανε αφάτι και πήρε τα κηπούλια έλεγαν». Η δύναμη και η επιμονή των ανθρώπων τα ξανάφτιαχνε, αν και ήξεραν ότι τον επόμενο χειμώνα ίσως πάλι το νερό θα τα κατάστρεφε. Σήμερα, όλα αυτά τα κηπούλια υπάρχουν, ακαλλιέργητα, τα δέντρα ξερά και οι χαβούζες άδειες από νερό. Αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου, για να θυμίζουν στους νεότερους, πώς οι πρόγονοί τους κατόρθωναν να επιζούν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Ο ΜΗΝΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

   



                                      


                                                  Ο ΜΗΝΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ


Ο Νοέμβριος είναι ο ενδέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, με διάρκεια 30 ημερών. Το όνομά του είναι ο εξελληνισμένος τύπος του λατινικού November, (από το novem, που σημαίνει εννέα 9).
Στους αρχαίους Ρωμαίους το έτος άρχιζε από το μήνα Μάρτιο, αλλά αργότερα όταν προστέθηκαν και οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος (από τον αυτοκράτορα Νουμά Πομπήλιο), ο Νοέμβριος πέρασε τελικά στην 11η θέση, αν και τελικά κράτησε την αρχική του ονομασία.

  1. Βροχάρης, γιατί πέφτουν πολλές βροχές.

  2. Σποριάς ή Σπορίτης, εξαιτίας της σποράς.

  3. Μεσοσπορίτης, γιατί μέχρι 21 Νοεμβρίου πρέπει να έχει τελειώσει τουλάχιστον η μισή σπορά.

  4. Κρασομηνάς, λέγεται στα μέρη που τότε ανοίγουν τα κρασιά και Τρυγομηνάς εκεί που αργεί ο τρυγητός.

  5. Σκιγιάτης, γιατί μεγαλώνει η νύχτα και η γη σκιάζεται (φοβάται)

  6. Χαμένο,επειδή η διάρκεια της ημέρας είναι μικρή κι η δουλειά χάνεται.

  7. Παχνιστής, γιατί κλείνουν τα ζώα στο παχνί και

  8. Νιαστής, επειδή γίνονται τα τελευταία οργώματα (νεάσματα)

Το μήνα αυτό έχουμε και πολλές γιορτές.

1 –Κοσμά και Δαμιανού

3 –Αγίου Γεωργίου του Σποριάρη

8 –Ταξιάρχη Μιχαήλ

9 –Αγίου Νεκταρίου

11-Αγίου Μηνά

14-Αγίου Φιλίππου και Κωνασταντίνου Υδραίου

21-Εισόδια της Θεοτόκου

25-Αγίας Αικατερίνης

26-Αγίου Στυλιανού

30-Αγίου Ανδρέα




Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Ο ΄Αγιος Κωνσταντίνος Υδραίος ,Πολιούχος της Ρόδου.

 


                                                              


                                       Ο ΄Αγιος Κωνσταντίνος Υδραίος ,Πολιούχος της Ρόδου.


Γεννήθηκε στην Ύδρα και ο πατέρας του ονομαζόταν Μιχαήλ και η μητέρα του Μαρίνα. Δεκαοκτώ χρονών έφυγε από την Ύδρα και πήγε στη Ρόδο, κοντά στον τούρκο ηγεμόνα Χασάν Καπετάν. Εκεί ο Κωνσταντίνος παρασύρθηκε και εξισλαμίστηκε, με το όνομα Χασάν και για τρία χρόνια απολάμβανε μεγάλες τιμές. Αργότερα όμως συναισθάνθηκε το ολίσθημά του και άρχισε να μετανοεί. Έκανε ελεημοσύνες και έκλαψε πικρά. Τελικά, για να εξιλεωθεί αποφάσισε να μαρτυρήσει. Βρήκε λοιπόν πνευματικό, εξομολογήθηκε και ζήτησε την ευχή του να μαρτυρήσει. Ο πνευματικός του όμως τον απέτρεψε, διότι φοβήθηκε το νεαρό της ηλικίας του. Ο Κωνσταντίνος έκανε υπακοή, εγκατέλειψε τη Ρόδο και πήγε στην πόλη Κρίμι, κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στο Άγιον Όρος. Στη μονή Ιβήρων προετοιμάστηκε για το μαρτύριο και αφού πήρε την ευχή των πατέρων ήλθε στη Ρόδο. Εκεί παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα και με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό. Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν φρικτά. τελικά στον απαγχόνισαν στις 14 Νοεμβρίου 1800. Απαγχονίστηκε στη θέση Κολώνα και κατ΄΄αλλους στο Μανδράκι. ΄Ηταν 30 χρονών όταν τον κρέμασαν στον πλάτανο. Τον επόμενο χρόνο ένας δυνατός ανεμοστρόβιλος έριξε κάτω τον πλάτανο και μετά από λίγο χρονικό διάστημα πέθανε και ο διοικητής Χασάν Μπέης. Ο τότε Μητροπολίτης Ρόδου Αγάπιος ζήτησε το ΄Αγιο λείψανό του και το έθαψαν με τιμές πίσω από το Ναό των Εισοδίων στο Νιοχώρι.

Μετά από 3 χρόνια ήρθε στη Ρόδο η μητέρα του Αγίου και πήρε το λείψανό του και το μετέφερε στην ΄Υδρα στο μοναστήρι της Παναγίας όπου υπάρχει μέχρι σήμερα σε χρυσή θήκη. Ο τότε ιερέας του Νιοχωρίου Παπαγιάννης κράτησε την ωλένη του χεριού του μάρτυρα που φυλάγεται μέχρι σήμερα. Μετά από 1 αιώνα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον κατέταξε στη χορεία των Αγίων και όρισε να εορτάζεται η μνήμη του στις 14 Νοεμβρίου.


Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

 


                                                           



ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Το 1960 ανεγέρθηκε το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου σε απόσταση 2 χιλιο­μέτρων από το χωριό. Το δάπεδο φέρει μαρμάρινες πλάκες και τέμπλο κτιστό .Υπάρχει στέρνα με νερό «φλεσκίνα» ,όπως λένε οι Μεσαναγρενοί. Το Μονα­στήρι λειτουργείται στη χάρη του Αγίου στις 9 του Νοέμβρη. Οι Μεσαναγρενοί τι­μούν τον Άγιο και έρχονται στο χωρίο ,όταν γιορτάζει. Κτίστηκε με δαπάνες όλων των χωριανών.




Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ

 





                           


Αρκετός κόσμος τόσο στην παραμονή την Πέμπτη ,όσο και ανήμερα την Παρασκευή στη γιορτή του Ταξιάρχη. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή φρόντισε τα πάντα  και ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος. 

  Συγχαρητήρια σε όσους βοήθησαν , ευχόμαστε Χρόνια πολλά σε όλους  και παρακαλούμε τους Μεσαναγρενούς της Ρόδου  να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό.









                 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ







                                                                                


































Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ ,ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΙΣ 8 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

 

                                                                      




Η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1861. Πιθανολογείται ότι κτίστηκε πάνω στα ερείπια μικρότερου ναού του Αγίου Γεωργίου. Λέγεται ότι κανένας κάτοικος του χωριού δεν τολμούσε να χαλάσει το μικρό ναό και το έργο αυτό ανέλαβε ο ηγούμενος της Μονής Σκιάδι. Πρόσφατα έχει αγιογραφηθεί με συνδρομές των κατοίκων. Αξιόλογα είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλου που βρίσκεται η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, ενώ αριστερά η εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Είναι ο πολιούχος του χωριού και γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου. Οι κάτοικοι όπου και αν βρίσκονται θα στείλουν το τάμα τους ή στη χάρη του θα έρθουν να προσκυνήσουν. Στα παλιά χρόνια, τα τάματα ήταν γη ή δέντρα και ιδιαίτερα ελιές. Μέχρι σήμερα κανένας δεν τολμάει να κόψει δέντρο που ανήκει στον Παραλιμιώτη, όπως λένε οι χωριανοί. Για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Μεσαναγρού και τις δραστηριότητές της, απευθυνθήκαμε σε ένα από τα μέλη της, τον Μιχάλη Αρνίτταλη, που διετέλεσε Επίτροπος τόσο στον Ταξιάρχη, όσο και στη Μονή Σκιάδι, πάνω από είκοσι χρόνια. Να πώς ο Μιχάλης μας αφηγήθηκε τα χρόνια αυτά: «Διορίστηκα το 1993 ως Επίτροπος στο χωριό, στον Ταξιάρχη. Μαζί με τα άλλα μέλη της Επιτροπής κάναμε ένα πρόγραμμα, για να κάνουμε διάφορα έργα στο ναό. Πρώτα πρώτα φτιάξαμε τη σκεπή της Εκκλησίας που έβαζε υγρασία, επιδιορθώσαμε τα θρονιά και τοποθετήσαμε ηλεκτρικές καμπάνες στο καμπαναριό. Η εκκλησία δεν ήταν αγιογραφημένη και αποφασίσαμε να αγιογραφηθεί. Το κόστος, όμως, ήταν μεγάλο, για την εκκλησία. Γυρίσαμε σπίτι σπίτι στο χωριό, αλλά και στην πόλη της Ρόδου και πείσαμε τους Μεσαναγρενούς να αναλάβουν το κόστος μιας εικόνας. Και έτσι έγινε. Κάθε χωριανός ανέλαβε όποια εικόνα ήθελε και σε λίγο διάστημα η εκκλησία αγιογραφήθηκε. Μετά διαμορφώσαμε τον προαύλιο χώρο του ναού, τοποθετήθηκαν πλάκες όχι μόνο στην αυλή, αλλά και στο χώρο του χοροστασίου. Το χοροστάσι ανακαινίσθηκε, καθώς και το ιατρείο που βρισκόταν στον ίδιο χώρο. Στον Άγιο Θωμά προσθέσαμε τουαλέτες, αλλάξαμε την πίστα για τον χορό και φτιάξαμε μια αποθήκη, για τα τραπέζια και τις καρέκλες. Το χωριό μας έχει πολλά Μοναστήρια, 16 τον αριθμό μαζί με τις εκκλησιές και όλα αυτά χρειάζονται συντήρηση. Τα συντηρήσαμε και μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Πέρα από τα έργα αυτά η Εκκλησιαστική Επιτροπή συμμετείχε στις κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού και μαζί με τους άλλους φορείς έδινε το παρόν. Εκτός από τη συμμετοχή μου στην Εκκλησιαστική Επιτροπή του Μεσαναγρού, ήμουν Επίτροπος και στη Μονή Σκιάδι. Επί της εποχής του μακαριστού Σπυρίδωνα έκανα τρία έτη, άλλα 4 χρόνια στην εποχή του μακαριστού Απόστολου και 8 χρόνια στην εποχή του Σεβασμιώτατου Αμφιλόχιου. Σήμερα, χαίρομαι όταν βλέπω όλα αυτά που έγιναν, αλλά χαίρομαι που το παράδειγμά μου ακολούθησε ο γιος μου Μανόλης, που είναι και αυτός Επίτροπος αρκετά χρόνια»

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ

 

                                                                          


                                          ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ

    Η Εκκλησιαστική Επιτροπή της ενορίας  του χωριού μας  εν όψει της εορτής του Πολιούχου  μας Ταξιάρχη  Μιχαήλ την ερχόμενη εβδομάδα , 8 Νοεμβρίου ,ημέρα Παρασκευή ,  αποφάσισε τη δρομολόγηση  λεωφορείου για την μεταφορά των πιστών που επιθυμούν να παρευρίσκονται  στον Εσπερινό ,ημέρα Πέμπτη και ώρα 4.00μ.μ. από την Πλατεία του Σαν Φραγκίσκου.    

                                        Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή