Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

"ΑΡΧΕΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ"





                                                                     



          ΑΡΧΕΙΑ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ


                                         ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΞΕΩΝ


   Στην Κοινότητα Μεσαναγρού  το πιο παλιό βιβλίο αρχείου ‘ Το βιβλίο Πράξεων ΄ αρχίζει το έτος 1932  και έχει πρώτη ημερομηνία 10/10/1932. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε την 1η Νοεμβρίου 1932,όπως φαίνεται από το πρακτικό¨ Πρώτη συνεδρίαση¨ υπό την προεδρία του δημάρχου κ.Τρ. Καραγιάννη και με σκοπό να σκεφθεί επί τη βάσει των δημαρχιακών υποθέσεων και εργασιών και θέσει αυτάς εις την λογική. Δεν υπάρχουν υπογραφές του Δημοτικού Συμβουλίου και Γραμματέα.
Από την 1/11/1932 έως 1/3/1937 όλα τα πρακτικά είναι γραμμένα στα Ελληνικά. Άλλος Δήμαρχος για ένα διάστημα είναι ο κ.Ιωάννης Χατζηιωάννου .
Από 7/3/1937 αρχίζουν τα πρακτικά να γράφονται στα ιταλικά και χρησιμοποιείται άλλο πρακτικό. Από το 1940 έως το 1945 δε λειτουργούν συμβούλια λόγω κατοχής.
Από 15/2/1945 έως 29/5/1945 δήμαρχος  είναι ο κ. Τρ. Καραγιάννης και τα πρακτικά ξαναγράφονται στα Ελληνικά.  Ακολουθεί πρακτικό με ημερομηνία 29/5/1945 ου ονομάζεται εκλογικόν και ο παλαιός δήμαρχος παραδίδει στον νέο Δήμαρχο  κ. Ηλία Καραγιάννη . Ο κ. Ηλίας Καραγιάννης παραμένει δήμαρχος έως  την 1/10/1950 που απεβίωσε και αναλαμβάνει ο κ. Ι. Βαλασάκης .Τέλος από 20/5/1951 αναλαμβάνει  δήμαρχος ο κ. Στ. Βατενός.  Τελευταίο πρακτικό που υπάρχει στο βιβλίο αυτό  είναι το υπ ΄αρ. 25/15/12/1951.

                              ΜΗΤΡΩΟ  ΑΡΡΕΝΩΝ
  Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τους γεννηθέντες από του έτους 1863 μέχρι και του έτους 1955. Οι εγγραφές αρχίζουν το 1948 με τον νόμο 517/1948 που οι Δωδεκανήσιοι γίνονται Έλληνες . Πρώτος εγγραφέντας ο Βασίλειος Μπίλλης του Εμμανουήλ  και της Χριστίνας ,έτος γεννήσεως 1863 και τελευταίος ο Χατζηκοσμάς Δημήτριος του Σωτηρίου και της Χρυσάνθης ,γεννηθείς το 1955.

                           ΜΗΤΡΩΟ ΘΗΛΕΩΝ

Πρώτη εγγραφείσα  η Κυπριώτη Τριανταφύλλα του Λουκά και της Ειρήνης και τελευταία η Αυγουστάκη –Χατζηκώστα Αθανασία γεννηθείσα το 1961.


                              ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ

Τα ονόματα στο βιβλίο αυτό είναι γραμμένα στα Ιταλικά.

     ΓΡΑΠΤΟΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ ΔΟΣΙΤΟΛΟΓΙΟΝ

   Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν τα ονόματα των χωριανών που πρόσφεραν χρήματα  για κοινωφελή έργα και τα ονόματα αυτών που δεν πρόσφεραν.
« Εντός αυτού καταχωρείται η δράσις των ευ ηγμένων Κοινοτικών μελών  υπέρ ιερών  και ευγενών σκοπών ,υπέρ των φιλανθρωπικών  Κοινοτικών Ιδρυμάτων ,καθώς και η αντίδραση των δυσαγώγων  οίτινες  παντί τρόπω επιπροσθούνται  ως εμπόδια εις εκάστην Κοινωφελή και Κοινοτικήν ενέργειαν ».
  Συντάσσεται δημαρχεύοντος του κ .Ηλία Καραγιάννη και αρχίζει με την περί Σχολικού οικοπέδου συνδρομικήν  ενέργεια. Φέρει ημερομηνίαν  13/12/1946.
   Περιλαμβάνει 5 πράξεις . Η πρώτη αφορά το σχολικόν οικόπεδο ( ημερομηνία 16/12/1946)  και η 5η ανακηρύσσει ευεργέτην της Κοινότητας τον συγχωριανόν μας κ.  Κυριάκον Πιλληρή , κατοικον Αμερικής).
Διαβάζοντας τα αρχεία παρακάτω βλέπει κανείς τη χρησιμότητα του ¨Γραπτού Δοσιτολογίου¨. Όταν άρχισε να κτίζεται το  καινούριο Σχολείο κλήθηκαν οι κάτοικοι να συνεισφέρουν χρήματα . 55 κάτοικοι προσέφεραν τον οβολό τους, άλλος περισσότερα και άλλος λιγότερα. 7 αρνήθηκαν να συνεισφέρουν για κάποιους λόγους. Τα ονόματα και αυτών που πρόσφεραν γράφονται στο Βιβλίο καθώς και τα ονόματα αυτών που δεν πρόσφεραν. Οι μεν συνεισφέροντες επαινούνται (Εξαίρομεν τους ευγενείς συνδρομητάς  οίτινες  προσφέρουσι υπέρ ιερών σκοπών).
Οι αρνηθέντες να συνεισφέρουν αναφέρονται( Οι άμουσοι και οπισθοδρομικοί ,οι παράσιτοι και τα ζιζάνια της Κοινότητος ,τα οποία εννοούσι να στηρίζουν την πλάτη αυτών επί των ωμοπλατών άλλων συνανθρώπων  των ,τα άχθη αρούρης της Κοινωνίας ).
 Ένας εξ αυτών μεταμεληθείς προσήνεγκε φράγκα…..
  Σκληρά λόγια αλλά έτσι θα έπειθαν όλους να συνεισφέρουν.

                     ΚΩΔΙΚΑΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Κοινότητας Μεσαναγρού φυλάσσεται  «Κώδικας των λογαριασμών της Ιεράς Εκκλησίας του χωρίου Μεσαναγρού η Κοίμησης της Θεοτοκου θεωρουμένων ετησίως¨
Ημερομηνία έναρξης το 1858..
  Περιλαμβάνει καταγραφή των ιερών σκευών ,αμφίων και κτημάτων της εκκλησίας ,Στο αριστερό μέρος φαίνονται τα ¨Εσοδα και στο δεξιό τα Εξοδα .Κατ ΄ έτος εθεωρείτο, ελέγχοντο οι λογαριασμοί και υπογράφετο από την Επιτροπή. Επίσης ελέγχετο από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Φαίνονται τα ονόματα των αρχιερέων, ιερέων και αρχιμανδριτών.
   Το 1867 υπογράφει ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος ,ενώ το 1904 υπογράφει ο Πρωτοσύγκελος Χρυσόστομος. Είναι γραμμένος με διαφορετική μελάνη και τελευταία εγγραφή έγινε στις 25/1/1947. Τα ¨Εσοδα προήρχοντο από το Παγκάρι, δίσκο, αφιερώματα, κάλαντα ,λάδι, σιτάρι επαρχιακό επίδομα ,γεωργικό συμβούλιο και διάφορους φόρους. Το 1930 τα Έσοδα ανήρχοντο σε 9.121 φράγκα.
 Με τα χρήματα αυτά εκαλύπτοντο τα Έξοδα( Αρχιερατική επιχορήγηση, μισθοδοσίες δασκάλων, ενοίκια οικιών δασκάλων και ιερέων, διάφορα έξοδα και δάνεια . Το 1930 τα έξοδα ανήρχοντο σε 9.121 φράγκα, όσα δηλαδή και τα έσοδα.


2 σχόλια:

  1. σαν παρακαλω να επικοινωνησω με τον blogger για την ιστορια του σχολειου και συγκεκριμενα για την δασκαλα ειρινι καλαφατα greekbabe40@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σαν παρακαλω να επικοινωνησω με τον blogger για την ιστορια του σχολειου και συγκεκριμενα για την δασκαλα ειρινι καλαφατα greekbabe40@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή