Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ανασκαλίζοντας τα αρχεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού

 

                                                          





Ανασκαλίζοντας τα αρχεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού                                                                                                                                                                                                                                 Την περίοδο 1982-1983 το Διοικητικό συμβούλιο απαρτίζετο από τους κ. 1) Καραγιάννη Γιάννη, Πρόεδρο, 2) Ματθαίο Βασίλειο, 3) Γιωργά Γεώργιο, 4) Γεωργιάδη Κάλλιστο, 5) Αθανασά Γιάννη, 6) Καραγιάννη Γιάννη του Ευάγγελου και 7) Στεφανάρα Κωνσταντίνο. 

Τα πιο σημαντικά γεγονότα την περίοδο αυτή είναι: 1) Κατασκευάστηκαν τα κελιά του Αγίου Θωμά και μια τουαλέτα. Δαπανήθηκε το ποσό των 285.000 δρχ. Εργολάβος ο κ. Στάθης Καραγιάννης, από την Απολακκιά. 2) Το Διοικητικό Συμβούλιο, ανακήρυξε Μεγάλο Ευεργέτη του Συλλόγου, τον αείμνηστο γιατρό μας Αθανάσιο Καραγιάννη, για τις δωρεές του προς το Σύλλογο, πάνω από 100.000 δρχ. 3) Άρχισε να κατασκευάζεται γήπεδο του χωριού και ο Σύλλογος διέθεσε το ποσό των 100.000 δρχ., ως πρώτη προσφορά. 4) Με το ποσό των 50.000 δρχ. που διέθεσε ο Σύλλογος, έγινε η επέκταση του Νεκροταφείου.

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού πάντα, πέρα από τις εκδηλώσεις, προσπαθούσε να ιδρύσει βιβλιοθήκες, αίθουσες ψυχαγωγίας και συμμετείχε στα τεκταινόμενα στο χωριό.

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Από την εφημερίδα" Η ΡΟΔΙΑΚΗ, 30-9-1950 " - Μια πολιτισμένη προσπάθεια πνευματικής εξυψώσεως στο χωριό Μεσαναγρός

 


                                                                      



                                    Από την εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ, 30-9-1950

          Μια πολιτισμένη προσπάθεια πνευματικής εξυψώσεως στο χωριό Μεσαναγρός   

    Στο πιο απομακρυσμένο και απόμερο χωριό του νησιού μας, στη Μεσαναγρό, άρχισε τελευταία μια σοβαρή κίνηση και καταβάλλεται μια σύντονη προσπάθεια, που μαρτυρούν όλη τη διάθεση των χωρικών μας, για να εξυψώσουν ολοένα ψηλότερα το πνευματικό τους επίπεδο. Εκτός από πολλά κοινωφελή έργα που έγιναν εκεί, από πρωτοβουλία του εκεί συλλόγου των νέων και με την πρόθυμη συνεργασία των χωρικών, κατόπιν ενεργειών των δυναμικοτέρων στοιχείων του συλλόγου και την καθοδήγηση του δασκάλου Ιωάννη Β. Μπίλλη, ιδρύθη και η Λέσχη του Συλλόγου της οποίας τα εγκαίνια έγιναν προ μηνός. Εις τα εγκαίνια που έγιναν με ανάλογη μεγαλοπρέπεια και επιβλητικότητα, παρέστησαν αι αρχαί του χωρίου και όλοι σχεδόν οι κάτοικοι. Το κτήριο της Λέσχης, έχει εφοδιαστεί με τα κατάλληλα έπιπλα, καθίσματα και τραπέζια, όλα καινουργή και μια βιβλιοθήκη, η οποία επλουτίσθην με ωφέλιμα περιοδικά, εφημερίδες και βιβλία γεωργικού περιεχομένου. Έτσι η Λέσχη παρουσιάζει μιαν όψην πραγματικού μορφωτικού κέντρου του χωριού. Εκεί συγκεντρώνονται κάθε βράδυ οι νέοι του χωριού, διαβάζουν εφημερίδες και περιοδικά, συζητούν διάφορα γεωργικά και άλλα θέματα, απέχοντες έτσι από τη χαρτοπαιξίαν, τις κακές συναναστροφές και τις άλλες χειρότερες συνέπειες. Έτσι η Λέσχη κατήντησε για τους Μεσαναγρενούς, το πιο αγαπητό τους εντευκτήριο, που θα ανυψώσει το πνευματικό τους επίπεδο και θα τους συνδέσει στενώτερα μεταξύ τους, για μια συνεργασία προς το κοινό καλό. Εάν σε όλα αυτά ήτο δυνατόν να πληρωθεί και μια σοβαρά έλλειψη, η Μεσαναγρός μ’ όλη την απομόνωσή της, στην απόμερη αυτήν περιοχήν, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα από τα πλέον ιδανικά χωριά της νήσου μας. Της λείπει όμως το τηλέφωνον. Και την έλλειψην αυτήν την πληρώνουν πολύ ακριβά. Εάν οι αρμόδιοι ήθελαν να βοηθήσουν την ευγενική και προοδευτικήν προσπάθειαν των Μεσαναγρενών, θα μπορούσαν φυσικά να μας εφοδιάσουν με ένα τηλέφωνο. Αυτό θα αποτελούσε ένα αναγκαίο συμπλήρωμα της συγκοινωνίας μας με την πρωτεύουσα, η οποία δυστυχώς είναι κι αυτή το θύμα.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ - (ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ -ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΟΔΙΑΚΗ-3/5/1968)

 



                                                                      



Από την Εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ, 3-5-1968    

                                         Ο Άγιος Θωμάς του Βασίλη Ιατρίδη  

      Στον αυτοκινητόδρομο που οδεύει προς Κατταβιά και μερικά χιλιόμετρα πριν απ’ αυτήν, μια καλαίσθητη επιγραφή προς τα δεξιά σε εμβάζει σε μια εκτεταμένη κοιλάδα που στις βουνοπλαγιές της διακρίνεις έντονο το όργιο νεανικού πρασίνου με απόλυτον κυρίαρχον τον πεύκον και το κυπαρίσσι. Στον μυχό της κοιλάδας αυτής και σε μικρό, χαμηλό υψόμετρο, σε εντυπωσιάζει ένα μικρό κατάλευκο εκ- 364 κλησάκι κάτω από πυκνή σκιά ρωμαλέων κυπαρισσιών. Είναι ο Άγιος Θωμάς Μεσαναγρού. Σε εντυπωσιάζει πολύ με την ιδιορυθμίες του. Ημικατακόμβη με πολύ εφθαρμένες, μόλις διακρινόμενες από την αφροντισιά και τον χρόνον αγιογραφίες στους τοίχους, Από το στυλ της ζωγραφικής διαπιστώνεις ότι πρόκειται περί εγκαταστάσεων, πιθανώς των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Καμία επιγραφή δεν σώζεται. Και απορείς… Πώς ο ανεκτίμητος αυτός χριστιανικός και αρχαιολογικός θησαυρός, διέλαθε της προσοχής των εκκλησιαστικών, αρχαιολογικών και τουριστικών παραγόντων μας…. Γραφικό τοπίο, που την ομώνυμη Κυριακή συγκεντρώνει πολλούς ευλαβικούς προσκυνητάς, αλλά και ρομαντικούς των γειτονικών χωρίων και όχι ολίγους και από την πόλη. Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας μερικά στιγμιότυπα είναι χαραχτηριστικά. Γύρω στα πάμπολα τραπέζια προ του μπουφέ, κάτω από την σκιά των κυπαρισσιών, διακρίνεις εκλεκτόν κόσμο. Γνώριμοι επιστήμονες εμπορευόμενοι, επιχειρηματίες από την πόλη και τη γύρω περιοχή. Το πλούσιο κυλικείο που η προοδευτική επιτροπή εφρόντισε να εγκαταστήσει για ψυχαγωγία των πανηγυριστών, σου επιτρέπει, συν τοις άλλοις, να απολαύσεις σουβλάκια με το νοστιμότατο βουνίσιο ριφίστικο κρέας της περιοχής. Ντόπια ορχήστρα σε μελωδικούς τόνους, συναρπάζει λυγερές χωριατοπούλες και λεβεντόκορμα παλικάρια, να σύρουν τον χορό. Κατά προτίμηση εθνικούς χορούς. Χαίρονται τα νιάτα και την ευτυχία τους. Ο γνωστός, συμπαθής και διακεκριμένος μαιευτήρας της πόλεως μας κ. Αθανάσιος Καραγιάννης, πολύ κεφάτος, δίνει διαρκώς τον τόνο και αδιάπτωτο γενικά κέφι και γλέντι. Προφανώς, κατασυγκινημένος και περήφανος, γιατί βρίσκεται στο περιβάλλον των παιδικών του χρόνων. Κατάγεται από εδώ ο φίλος ιατρός. Κατά τας πρώτας απογευματινάς ώρας γίνονται τα εγκαίνια του δρόμους προς καταρράκτη, που η διάνοιξή του έγινε προσφάτως, με εσκαφέα δια μέσου του δάσους και ύστερα από πορεία ενός τετάρτου μας μεταφέρει μπροστά στον καταρράκτη. Ο καταρράκτης αυτός είναι μικρογραφία του Νιαγάρα της Αμερικής. Αυτήν την εποχή έχει λίγο νερό, αλλά τον χειμώνα περισσότερον. Αργότερα μπορεί να γίνει ένα φράγμα για να συγκρατεί τα νερά και να καλλιεργηθούν υδρόβια φυτά και ζώα, που θα προσελκύει ντόπιους και τουρίστες. Αξίζει πολύς έπαινος στην εκκλησιαστικήν επιτροπήν και στον ακάματο παπαΠαντελεήμονα, στους προοδευτικούς νέους και σε όλους τους χωριανούς, για την χρηματική προσφορά για τη διάνοιξη του δρόμου. Εάν εξακολουθήσει ο φετεινός ρυθμός και η φιλότιμη προσπάθεια των Μεσαναγρενών, πολύ σύντομα ο Άγιος Θωμάς Μεσαναγρού, θα γίνει ο σημαντικότερος τόπος προσκυνήματος και ψυχαγωγίας. Το ευχόμεθα ολοψύχως. 

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 

                                                                           



                                                             ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ


Ευχαριστώ τις φίλες και τους φίλους για τις ευχές σας. .Εύχομαι και εγώ σε όλους σας Χρόνια πολλά  με υγεία  και εκπλήρωση των στόχων σας  .

                                                              ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ



















   


                                                                       

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ ,ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ

 



                                       


                                                           


                                                  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ




Στα ερείπια παλαιοτέρων ναών , ο αρχαιότερος των οποίων εκτιμάται πως ανήκε στον τύπο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής ,είναι χτισμένο το μοναστηράκι του Αποστόλου Θωμά, που βρίσκεται περίπου 4 χλμ. ΝΑ, του οικισμού του Μεσαναγρού. Στη γιορτή του συγκεντρώνονται κάθε χρόνο πλήθος πιστών από όλο το νησί της Ρόδου ,την Κυριακή του Αντιπάσχα, που πανηγυρίζουν με γνήσιο παραδοσιακό τρόπο ,κάτω από τα σκιερά κωνοφόρα δέντρα.

Πρόκειται για μικρών διαστάσεων ,κεραμοσκέπαστο κτίσμα με σταυροειδή κάτοψη που καλύπτεται με κτιστή καμάρα. Εσωτερικά οι τοίχοι φέρουν αγιογραφίες της παλαιολόγιας ζωγραφικής του ΙΕ αιώνα, αλλά και μεταγενέστερες ,που ιστορούν σκηνές από την Καινή Διαθήκη ,όπως μορφές διαφόρων Αγίων και ζώνες με φυτικό διάκοσμο.

Εντυπωσιακή είναι στην κόγχη του Ιερού η δέηση στο Χριστό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο επάνω τμήμα , ενώ στο κάτω ιεράρχες με ειλητά δέονται « έμπροσθεν θυσιαστηρίου» Την Αγία Τράπεζα αποτελούν μαρμάρινα μέλη προερχόμενα προφανώς από προγενέστερη παλαιολιθική. Αρκετά πρόσωπα των Αγίων έχουν υποστεί καταστροφές από το χρόνο κι από θρησκευτικό μένος αλλοθρήσκων .

Εξωτερικά το μοναστήρι είναι πάντα φρεσκοβαμμένο .Το προαύλιο είναι ψηλότερο από το δάπεδο του μοναστηριού , γεγονός που μικραίνει το ύψος της εισόδου κι επιβάλλει στον προσκυνητή να εισέλθει σκυφτός ,αφού κατέβει δύο σκαλοπάτια.


Γιορτάζει την Κυριακή μετά το Πάσχα .Πλήθος πιστών από όλο το νησί ,έρχεται να προσκυνήσει, να διασκεδάσει , να επισκεφτεί τον καταρράκτη του Αγίου Θωμά ,μοναδικό στο νησί και να προσκυνήσει την Παναγιά Σκιαδενή ,που φτάνει στο πανηγύρι το απόγευμα από τη Λαχανιά .Οι Μεσαναγρενοί ,αλλά και όσοι προσκυνητές επιθυμούν ,συμμετέχουν στη μεταφορά που γίνεται πεζή και διαρκεί 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.


Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ -ΠΛΗΜΜΥΡΙΑΝΗ

 

                                                                 






 

                                                           

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ -ΠΛΗΜΜΥΡΙΑΝΗ




Βρίσκεται στην περιοχή Εβγάλες και είναι ετοιμόρροπο. Κτίστηκε το 18 αιώνα και δίπλα υπάρχει πηγή που περνάει κάτω από το μοναστήρι. Το νερό αυτό εθεωρείτο αγιασμένο και την ημέρα της γιορτής ,οι πιστοί όταν έβγαζε ο παπάς τα ΄Αγια, έπαιρναν νερό από την πηγή και άλειφαν τα χέρια τους και το πρόσωπο .Από το νερό αυτό που θεωρείται Αγίασμα οι χωρικοί πότιζαν τους κήπους τους. Ακριβώς λίγα μέτρα πιο πάνω έχει ανεγερθεί ένα καινούριο μοναστηράκι με το ίδιο όνομα που γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Μια μαρμάρινη εντοιχισμένη επιγραφή ,δεξιά της εισόδου ,αναφέρει. « ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥ Ι. ΓΕΩΡΓΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ ΣΩΤΗΡΙΩ 1989» Το μοναστηράκι είναι ασβεστωμένο εξωτερικά και εσωτερικά και διαθέτει τέμπλο με αγιογραφημένες τις συνήθεις εικόνες. Το δάπεδο είναι επενδυμένο με πλακίδια εμαγιέ ,ενώ ο σολέας με μαρμάρινες πλάκες. Μετά το τέλος της λειτουργίας σύμφωνα με το έθιμο ,όλα τα παιδιά που βρίσκονται εκεί περνούν τρεις φορές από το παράθυρο της εκκλησίας .

Σήμερα λειτουργείται από την οικογένεια του κ. Ιωάννη Καραγιάννη και από την οικογένεια του Ι. Γεωργά ,τακτικά την Παρασκευή της Διακαινησίμου.





Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

 


                                                                  


ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ ,ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ "



   
 ΕΛΑΤΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΩΜΑ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ, ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

        Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάτε σε κάποιο μέρος, που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ο επισκέπτης απογοητεύεται και γίνεται δύσπιστος..

  Εμείς θα σας πείσουμε ,γιατί πρέπει να έρθετε στο πανηγύρι του Αγίου Θωμά στον Μεσαναγρό…..

1-     Ο Μεσαναγρός είναι θρησκευτικός τόπος από τα παλιά χρόνια ,με πολλές εκκλησιές και μοναστήρια .Σήμερα υπάρχουν 16 εκκλησιές και Μοναστήρια .Είναι το χωριό στο νησί ,με τους περισσότερους θρησκευτικούς τόπους.

2-     Το Πανηγύρι γίνεται την ημέρα και η τοποθεσία είναι καταπληκτική και πανέμορφη.

3-     Συγχρόνως θα εκκλησιαστείτε και θα διασκεδάσετε .

4-     Θα νιώσετε την περίφημη Μεσαναγρενή φιλοξενία και θα γευθείτε  ψητό κατσικάκι από τα βουνά του Μεσαναγρού και τα περίφημα «ντολμαδάκια».

     5-    Θα επισκεφθείτε τον καταρράκτη του Αγίου Θωμά ,μοναδικό πάνω στο νησί. Βρίσκεται σε ένα πανέμορφο τοπίο ,γεμάτο κυπαρίσσια και πεύκα και νερά που τρέχουν ακόμη.

  6-  Θα προσκυνήσετε την εικόνα της Παναγιάς  Σκιαδενής ,που έρχεται στις 5μ.μ. στο πανηγύρι, από Λαχανιά.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε και άλλους χίλιους δυο λόγους , για να σας πείσουμε. Αν οι λόγοι που αναφέραμε παραπάνω δεν σας πείθουν, ελάτε από περιέργεια…..Σίγουρα θα ξανάλθετε……


                                                                      ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ


Τρίτη 7 Μαΐου 2024

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ

                                                          ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ











                                                            ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ











Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Ο ΄Αγιος Γεώργιος Μεσαναγρού που γιορτάζει αύριο

 

                                                        






Ο ΄Αγιος Γεώργιος Μεσαναγρού που γιορτάζει αύριο


Σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό υψώνεται το μονόχωρο ,κάτασπρο και καμαρο­σκέπαστο μοναστηράκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο αναγέρθηκε περί το ΙΗ΄ αιώνα. ,πάνω στα ερείπια παλαιότερου. Στο εσωτερικό του αξιοπρόσεκτη είναι η Αγία Τράπεζα που στηρίζεται σε παλαιοχριστιανικό κιονίσκο. Λειτουργείται στη χάρη του.

΄Αλλες εποχές η ημέρα αυτή ήταν ξεχωριστή για τους Μεσαναγρενούς. Τη γιόρτα­ζαν με μεγαλοπρέπεια και γλέντια. Μετά την Θεία Λειτουργία και την περιφορά της εικόνας γύρω από το μοναστήρι έστρωναν τα κιλίμια κατάχαμα και πάνω άπλωναν τα φαγητά . Γινόταν χορός που κρατούσε μέχρι το απόγευμα. Οι παρέες η μια κοντά στην άλλη γλεντούσαν ,αντάλλαζαν ευχές ,χόρευαν και δοκίμαζαν μεζέδες . Τα φα­γητά μαγειρεμένα από την αυγή ,νόστιμα συμπληρώνονταν από τα ψητά κρέατα και το ουζάκι. Οι βοσκοί που είχαν τάματα στον ΄Αγιο ,κατσίκια τυριά με τις προσφορές τους έδιναν ένα άλλο χρώμα στο Πανηγύρι. Τα παιδιά έπαιζαν τριγύρω και συμμε­τείχαν σε όλα αυτά.

Πολλές φορές , όταν η γιορτή έπεφτε τη Μεγάλη εβδομάδα, μεταφερόταν τη Λα­μπρή Δευτέρα και έτσι το διήμερο Πάσχα -΄Αγιος Γεώργιος έδινε άλλο χρώμα στο χωριό. Ακόμα και σήμερα την ημέρα της γιορτής όσοι είμαστε εκεί αναπολούμε όλα αυτά και είναι σα να τα ζούμε. Εκεί χόρευαν ,εκεί καθόταν πάντα αυτή η οικογένεια ,εκεί παίζαμε τα παιχνίδια μας. ΄Ολο αυτό το όμορφο βουητό, ακόμα αντηχεί στα αυτιά μου όμορφα ,νοσταλγικά και με κάνει να είμαι ευτυχισμένος που έζησα αυτές τις στιγμές.


Σάββατο 4 Μαΐου 2024

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ -ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 


                                     



Χριστός Ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες,
Όλοι, μικροί μεγάλοι, ετοιμαστείτε∙
Μέσα στες εκκλησίες τες δαφνοφόρες
Με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε∙

Ανοίξτε αγκαλιές ειρηνοφόρες
ομπροστά στους Αγίους και φιληθείτε∙
Φιληθείτε γλυκά χείλη με χείλη,
Πέστε: Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι.

( Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ)