Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ ,ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ

 



                                       


                                                           


                                                  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ




Στα ερείπια παλαιοτέρων ναών , ο αρχαιότερος των οποίων εκτιμάται πως ανήκε στον τύπο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής ,είναι χτισμένο το μοναστηράκι του Αποστόλου Θωμά, που βρίσκεται περίπου 4 χλμ. ΝΑ, του οικισμού του Μεσαναγρού. Στη γιορτή του συγκεντρώνονται κάθε χρόνο πλήθος πιστών από όλο το νησί της Ρόδου ,την Κυριακή του Αντιπάσχα, που πανηγυρίζουν με γνήσιο παραδοσιακό τρόπο ,κάτω από τα σκιερά κωνοφόρα δέντρα.

Πρόκειται για μικρών διαστάσεων ,κεραμοσκέπαστο κτίσμα με σταυροειδή κάτοψη που καλύπτεται με κτιστή καμάρα. Εσωτερικά οι τοίχοι φέρουν αγιογραφίες της παλαιολόγιας ζωγραφικής του ΙΕ αιώνα, αλλά και μεταγενέστερες ,που ιστορούν σκηνές από την Καινή Διαθήκη ,όπως μορφές διαφόρων Αγίων και ζώνες με φυτικό διάκοσμο.

Εντυπωσιακή είναι στην κόγχη του Ιερού η δέηση στο Χριστό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο επάνω τμήμα , ενώ στο κάτω ιεράρχες με ειλητά δέονται « έμπροσθεν θυσιαστηρίου» Την Αγία Τράπεζα αποτελούν μαρμάρινα μέλη προερχόμενα προφανώς από προγενέστερη παλαιολιθική. Αρκετά πρόσωπα των Αγίων έχουν υποστεί καταστροφές από το χρόνο κι από θρησκευτικό μένος αλλοθρήσκων .

Εξωτερικά το μοναστήρι είναι πάντα φρεσκοβαμμένο .Το προαύλιο είναι ψηλότερο από το δάπεδο του μοναστηριού , γεγονός που μικραίνει το ύψος της εισόδου κι επιβάλλει στον προσκυνητή να εισέλθει σκυφτός ,αφού κατέβει δύο σκαλοπάτια.


Γιορτάζει την Κυριακή μετά το Πάσχα .Πλήθος πιστών από όλο το νησί ,έρχεται να προσκυνήσει, να διασκεδάσει , να επισκεφτεί τον καταρράκτη του Αγίου Θωμά ,μοναδικό στο νησί και να προσκυνήσει την Παναγιά Σκιαδενή ,που φτάνει στο πανηγύρι το απόγευμα από τη Λαχανιά .Οι Μεσαναγρενοί ,αλλά και όσοι προσκυνητές επιθυμούν ,συμμετέχουν στη μεταφορά που γίνεται πεζή και διαρκεί 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου