Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

'' ΓΙΑΤΙ Ο ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΑΣ ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΒΑΡΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ,ΑΦΟΥ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙ(ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ)





                                                       





      ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ, Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ     ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ



Κατά διαστήματα το blog μας παρουσιάζει Μεσαναγρενούς  που διακρίνονται στους τομείς τους  και κάνουν γνωστό και το χωριό μας. Από σήμερα θα δημοσιεύουμε άρθρα του Καθηγητή Φυσικής  Απόστολου Ζαγοριανού ,που δημοσιεύονται  στο blog  « Γιατί Μπαμπά».www. giatimpampa.gr. Είναι ένα blog  που έφτιαξαν 4 φοιτητές τότε ,ο Απόστολος, ο Αχιλλέας, ο Γιώργος και ο Νίκος. Σκοπός τους να δείξουν τα στοιχεία που τους  τράβηξαν στις επιστήμες τους.
Ο Απόστολος κατάγεται από το Μεσαναγρό, τέλειωσε τις σπουδές του και τώρα ρίχνεται στο στίβο της βιοπάλης.. Ασχολείται με φροντιστήρια Φυσικοχημικών σε συνεργασία με την αδελφή του Μαργαρίτα, Μαθηματικό , τηλ. 2241025598  ,για όσους ενδιαφέρονται.
Αξίζει τον κόπο μα μπείτε στο blog  ,για να λύσετε πολλές απορίες σας γύρω από τη Φυσική. Είναι επίσης χρήσιμο για Εκπαιδευτικούς  και μαθητές.


                                                                          




ΓΙΑΤΙ Ο ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΑΣ ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΒΑΡΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ,ΑΦΟΥ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙ

Σε πολλούς μπορεί η απάντηση να φαίνεται προφανής, αλλά δεν είναι. Δεν θα έπρεπε να κουραζόμαστε, όση δύναμη κι αν ασκούμε, αν δεν μετακινείται το αντικείμενο στο οποίο την ασκούμε!
Το πόσο κουραστικό είναι κάτι εξαρτάται από την ενέργεια που καταναλώνουμε για να το κάνουμε. Κι όπως πολύ σωστά σχολίασε ένας αναγνώστης μας σε προηγούμενο post, το έργο ισούται με την δύναμη επί τη μετατόπιση. Άρα, ο αρσιβαρίστας δεν θα έπρεπε να δυσκολεύεται να κρατήσει σταθερά τα βάρη πάνω από το κεφάλι του, κανείς μας δεν θα έπρεπε να κουράζετε όταν απλά στέκεται όρθιος!
Στις περιπτώσεις της καθημερινότητάς μας βλέπουμε ότι δεν παίζει ρόλο η μετακίνηση αλλά η ώρα για την οποία ασκούμε μια δύναμη. Ο αρσιβαρίστας, αν και δεν μετακινεί τα βάρη πάνω από το κεφάλι του, κουράζεται όσο περνά η ώρα, ομοίως και όταν στεκόμαστε όρθιοι ή έχουμε σηκωμένο το χέρι μας σε ένα συγκεκριμένο ύψος.
Η φυσική, όμως, θα έπρεπε να εξηγεί τα φαινόμενα της καθημερινότητας, δεν μπορεί να εξηγεί διάφορα φαινόμενα αν δεν συμφωνεί, πρώτα από όλα, με αυτά που βιώνουμε καθημερινά. Άρα, οι επιλογές μας είναι οι εξής: α) η φυσική που ξέρουμε είναι λάθος, β) υπάρχει μια άλλη μορφή ενέργειας η οποία εξαρτάται από το χρόνο και όχι από τη μετατόπιση, γ) η φυσική στα έμβια όντα είναι διαφορετική (δεν υπάρχει το ίδιο πρόβλημα για τα μη έμβια όντα, ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο σε μια κατηφόρα, αν αρχικά ισορροπήσει, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει), δ) υπάρχει κάτι κρυμμένο το οποίο μας δίνει την απάντηση με την ήδη γνωστή φυσική.
Ας τα δούμε, λοιπόν, ένα-ένα. Για το αν η φυσική που ξέρουμε είναι η σωστή δεν μπορούμε να το ξέρουμε 100%, αν και όλοι οι φυσικοί το ελπίζουμε, παρόλα αυτά αν δεν μπορούσε να εξηγήσει φαινόμενα της καθημερινότητας θα είχε καταργηθεί εδώ και καιρό. Ακόμα, ενέργεια που να εξαρτάται από το χρόνο δεν γνωρίζουμε, άρα δεν μπορεί να είναι ούτε το δεύτερο. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ισχύει διαφορετική φυσική για τους ζωντανούς οργανισμούς, δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο, όσον αφορά τη φυσική, σε αυτούς. Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα που υποψιαζόσασταν, υπάρχει κάτι που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Η απάντηση κρύβεται στους μύες μας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις δυνάμεις που ασκούμε. Για να ασκήσουν μια δύναμη συσπώνται, το λόγο, δυστυχώς, δεν τον ξέρω. Αυτό μπορείτε να το δείτε εύκολα, αν κρατήσετε σηκωμένο το χέρι σας στο ύψος των ώμων, μετά από κάποια ώρα οι συσπάσεις θα είναι πιο έντονες και θα τις αντιληφθείτε. Οι συσπάσεις, όμως, στην ουσία είναι μικρές μετακινήσεις και εκεί ακριβώς βρίσκεται το έργο!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου