Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

'' ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ-ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟ , ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ"







       ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ-ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟ ,ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ 
 
                                                         ΤΑΞΙΑΡΧΗ


     Όταν   συνταξιοδοτήθηκε  ο Μακαριστός  Παπα-Ματθαίος  ,είχε ένα παράπονο. Ο Ταξιάρχης ,ο Πολιούχος του χωριού, που πιστά και άξια υπηρέτησε ,δε λειτουργιόταν τακτικά.   Δεν πρόλαβε να δει τον αντικαταστάτη του. Το όνειρό του πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο ,όταν στις 30 Σεπτεμβρίου ,χειροτονήθηκε  ιερέας του Μεσαναγρού ,ο Παπα-Αγαθάγγελος. 
    Σαν σήμερα  30 του Σεπτέμβρη ,πριν ένα χρόνο, ο Μεσαναγρός   γιόρταζε. Μαζί του και πλήθος κόσμου που ήρθε να παρακολουθήσει τη χειροτονία του καινούριου μας Παπά.
   Ο Παπά Αγαθάγγελος , κατάγεται από το Γεννάδι ,είναι κοντοχωριανός και γνώστης της Νότιας Ρόδου. Είχα τη χαρά και την τύχη ,πολλές φορές στην εκκλησία του Ευαγγελισμού να τον παρακολουθήσω ,όντας τότε Διάκονος. Η διαίσθησή μου ,μού έλεγε  ότι ο άνθρωπος αυτός θα είναι ο Παπάς μας. Η ημέρα της χειροτονίας του ,μας έχει μείνει αξέχαστη .¨Ολοι οι Μεσαναγρενοί ,αλλά και πλήθος κόσμου από όλο το νησί ,παρευρέθηκε στη χειροτονία του.

     ¨Ολο αυτό το διάστημα , ένα χρόνο, κάθε Σαββατοκύριακο , εκκλησιάζομαι ,συζητώ μαζί του και ανταλλάσσουμε απόψεις. Είναι ανοιχτός σε κάθε σκέψη , σε ακούει ,συζητά ,  συμβουλεύεται και  θέλει να του ασκείται καλόπιστη κριτική.

     Στον ένα χρόνο κατάφερε πολλά. Ο Ταξιάρχης κάθε Κυριακή  γεμίζει από κόσμο και πολλοί που δεν εκκλησιάζονταν τακτικά, δίνουν το παρόν κάθε Κυριακή. Κάθε Κυριακή ,μετά το Ευαγγέλιο ,το κήρυγμά του σε συναρπάζει , σε καθηλώνει και χαίρεσαι να τον ακούς. Στην εκκλησία επικρατεί ησυχία και  σεβασμός στο χώρο  .

  ΄Εχει επισκεφθεί όλα τα Μοναστήρια ,16 Εκκλησιές και Μοναστήρια έχει το χωριό και μαζί με την Εκκλησιαστική Επιτροπή , με την οποία συνεργάζεται άψογα , προσπαθούν  να συντηρούνται  και να είναι σε καλή κατάσταση.

     Κατάφερε να εμπνεύσει σε όλους μας  ,τη συμμετοχή σε δράσεις , για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων. ΄Ηδη εντός λίγων ημερών ,ξεκινάμε από τα Πλακιά, μια παλιά ,παραδοσιακή πηγή ,η οποία θα ξαναζωντανέψει.

   Θα μπορούσα να γράψω ακόμα πολλά. Η σεμνότητα και η μετριοφροσύνη του Παπά Αγαθάγγελου, δε μου το επιτρέπουν.

   Τελειώνοντας θα ήθελα να του ευχηθώ υγεία , οικογενειακή ευτυχία  ,κουράγιο για το έργο που επιτελεί  και να είναι σίγουρος, ότι οι Μεσαναγρενοί ξέρουν να ξεχωρίζουν  και να τιμούν αυτούς που αξίζουν.

                    ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΠΑΠΑ  ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΕ   ΜΕ  ΥΓΕΙΑ

                                                     Ο  Παπα- Αγαθάγγελος                                               
 Χειροτονία Παπα-Αγαθάγγελου
 Χειροτονία Παπα-Αγαθάγγελου
 Παράδοση παραδοσιακού Πολυελαίου
 Γιορτή Φώτων
 Επίσκεψη στην Αγία Βαρβάρα
 Ο παραδοσιακός πολυέλαιος τοποθετείται στην εκκλησία
                                                                                                                                                                                                                                 Μ. Παρασκευή- Αγιος Θωμάς
Ο δρόμος προς Πλημμυριανή. Ο Παπα-Αγαθάγγελος παρόν στο καθήκον

 Γιορτή Παναγιάς .Περιφορά Επιταφίου
 Γιορτή Χρυσοβαλάντου
 Τελευταίοι Χαιρετισμοί
 Γιορτή Σκιαδενής
 Επίσκεψη στην Αγία Παρασκευή


   Τηρήθηκε το έθιμο ,μετά από πολλά χρόνια να μεταφέρεται με τα πόδια από Λαχανιά , η Παναγιά Σκιαδενή.
       

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

" ΛΟΚΟΠΗΣΕΣ ΣΥΝΤΕΚΝΕ,,,, ¨"




                                                          
 " Το πατέλιωμα των σπιτιών"
 " Το γαϊδουράκι για όλες τις δουλειές"
" Κόψιμο ξύλων για το χειμώνα"




                                          Εργασίες του Φθινόπωρου
                                                                              
Το Φθινόπωρο ήταν κάτι ξεχωριστό. Ήταν η εποχή που οι γεωργοί προετοιμάζονταν για τη σπορά. Επρεπε  να εξασφαλίσουν τα ξύλα του χειμώνα ,να χωματίσουν τα σπίτια ,να  « λοκοπίσουν» και να καθαρίσουν το σπόρο.
 
    Το Λόκοπο ήταν το καθάρισμα των χωραφιών από τα ξερά χόρτα, θάμνους και οτιδήποτε άλλο. ΄Εφευγαν λοιπόν πρωί  πρωί  με τα γαϊδουράκια τους ,έπαιρναν μαζί τους τα εργαλεία τους –τσάπες  ,ταχράδες –και πήγαιναν στα χωράφια .Όλη τη μέρα  καθάριζαν τα χωράφια και έκαιγαν τα ξερόχορτα. Το λόκοπο κρατούσε αρκετές μέρες, ανάλογα με τη γη που είχε ο καθένας.

   Το χωμάτισμα  ή πατέλιωμα των σπιτιών  ,ήταν η προφύλαξη των σπιτιών από τις βροχές του χειμώνα. Σε μια περιοχή έξω από το χωριό, στο Διαούλι,  υπήρχε πατελιά-χώμα κατάλληλο για τα σπίτια. Οι άνδρες έσκαβαν την  πατελιά ,τη φόρτωναν στα γαϊδουράκια και τη μετέφεραν στο χωριό. Μετά ακολουθούσε άλλη διαδικασία. ΄Εδεναν ένα κουβά με σχοινί και μέσα έβαζαν την πατελιά. . ¨Ενας  βρισκόταν πάνω στο δώμα ,συνήθως ο άνδρας ,ο οποίος τραβούσε το σχοινί ,ανέβαζε την πατελιά και την τοποθετούσε στο δώμα.

    Ακολουθούσε η σπορά. Βδομάδες ολόκληρες  ζευγάριζαν τα χωράφια με τα ζώα ,για να τα σπείρουν. Κάθε οικογένεια είχε τουλάχιστο δύο ζώα .Συνήθως ήταν γαϊδουράκια, μουλάρια ή αγελάδες. Πρωί πρωί  τα ζώα φορτωμένα τη σπορά ,τα αλέτρια και πάνω στο σαμάρι οι νοικοκυραίοι, έφευγαν για τα χωράφια. Ολόκληρες περιοχές  έπαιρναν ζωή από τις φωνές των γεωργών  και των ζώων. ΄Εβλεπες τα ζώα κάτω από το ζύο(ζυγό) ,να σέρνουν το αλέτρι και το υνί να σχίζει τη γη και να σκεπάζει το ευλογημένο σιτάρι. Το μεσημέρι λίγη ξεκούραση  και  η δουλειά συνεχιζόταν ως το βράδυ.

     Το βραδάκι ένα κομβόι από  ζώα ,ανθρώπους γύρναγε στο χωριό. Λίγη κουβέντα με τους διπλανούς για τη δουλειά ,για το αύριο. ‘ Ολοι  βιάζονταν να γυρίσουν σπίτι και να απολαύσουν λίγο ζεστό φαγητό και τη θαλπωρή του τζακιού . Γύρω από το τζάκι καθισμένη όλη η οικογένεια  ,με τον παππού να διηγείται τα παραμύθια του  και τα παιδιά να ρουφούν τα όμορφα  λόγια του. Αξέχαστες εποχές…

 

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

'' ΓΙΑΤΙ Ο ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΑΣ ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΒΑΡΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ,ΑΦΟΥ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙ(ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ)





                                                       





      ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ, Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ     ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ



Κατά διαστήματα το blog μας παρουσιάζει Μεσαναγρενούς  που διακρίνονται στους τομείς τους  και κάνουν γνωστό και το χωριό μας. Από σήμερα θα δημοσιεύουμε άρθρα του Καθηγητή Φυσικής  Απόστολου Ζαγοριανού ,που δημοσιεύονται  στο blog  « Γιατί Μπαμπά».www. giatimpampa.gr. Είναι ένα blog  που έφτιαξαν 4 φοιτητές τότε ,ο Απόστολος, ο Αχιλλέας, ο Γιώργος και ο Νίκος. Σκοπός τους να δείξουν τα στοιχεία που τους  τράβηξαν στις επιστήμες τους.
Ο Απόστολος κατάγεται από το Μεσαναγρό, τέλειωσε τις σπουδές του και τώρα ρίχνεται στο στίβο της βιοπάλης.. Ασχολείται με φροντιστήρια Φυσικοχημικών σε συνεργασία με την αδελφή του Μαργαρίτα, Μαθηματικό , τηλ. 2241025598  ,για όσους ενδιαφέρονται.
Αξίζει τον κόπο μα μπείτε στο blog  ,για να λύσετε πολλές απορίες σας γύρω από τη Φυσική. Είναι επίσης χρήσιμο για Εκπαιδευτικούς  και μαθητές.


                                                                          




ΓΙΑΤΙ Ο ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΑΣ ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΒΑΡΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ,ΑΦΟΥ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙ

Σε πολλούς μπορεί η απάντηση να φαίνεται προφανής, αλλά δεν είναι. Δεν θα έπρεπε να κουραζόμαστε, όση δύναμη κι αν ασκούμε, αν δεν μετακινείται το αντικείμενο στο οποίο την ασκούμε!
Το πόσο κουραστικό είναι κάτι εξαρτάται από την ενέργεια που καταναλώνουμε για να το κάνουμε. Κι όπως πολύ σωστά σχολίασε ένας αναγνώστης μας σε προηγούμενο post, το έργο ισούται με την δύναμη επί τη μετατόπιση. Άρα, ο αρσιβαρίστας δεν θα έπρεπε να δυσκολεύεται να κρατήσει σταθερά τα βάρη πάνω από το κεφάλι του, κανείς μας δεν θα έπρεπε να κουράζετε όταν απλά στέκεται όρθιος!
Στις περιπτώσεις της καθημερινότητάς μας βλέπουμε ότι δεν παίζει ρόλο η μετακίνηση αλλά η ώρα για την οποία ασκούμε μια δύναμη. Ο αρσιβαρίστας, αν και δεν μετακινεί τα βάρη πάνω από το κεφάλι του, κουράζεται όσο περνά η ώρα, ομοίως και όταν στεκόμαστε όρθιοι ή έχουμε σηκωμένο το χέρι μας σε ένα συγκεκριμένο ύψος.
Η φυσική, όμως, θα έπρεπε να εξηγεί τα φαινόμενα της καθημερινότητας, δεν μπορεί να εξηγεί διάφορα φαινόμενα αν δεν συμφωνεί, πρώτα από όλα, με αυτά που βιώνουμε καθημερινά. Άρα, οι επιλογές μας είναι οι εξής: α) η φυσική που ξέρουμε είναι λάθος, β) υπάρχει μια άλλη μορφή ενέργειας η οποία εξαρτάται από το χρόνο και όχι από τη μετατόπιση, γ) η φυσική στα έμβια όντα είναι διαφορετική (δεν υπάρχει το ίδιο πρόβλημα για τα μη έμβια όντα, ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο σε μια κατηφόρα, αν αρχικά ισορροπήσει, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει), δ) υπάρχει κάτι κρυμμένο το οποίο μας δίνει την απάντηση με την ήδη γνωστή φυσική.
Ας τα δούμε, λοιπόν, ένα-ένα. Για το αν η φυσική που ξέρουμε είναι η σωστή δεν μπορούμε να το ξέρουμε 100%, αν και όλοι οι φυσικοί το ελπίζουμε, παρόλα αυτά αν δεν μπορούσε να εξηγήσει φαινόμενα της καθημερινότητας θα είχε καταργηθεί εδώ και καιρό. Ακόμα, ενέργεια που να εξαρτάται από το χρόνο δεν γνωρίζουμε, άρα δεν μπορεί να είναι ούτε το δεύτερο. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ισχύει διαφορετική φυσική για τους ζωντανούς οργανισμούς, δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο, όσον αφορά τη φυσική, σε αυτούς. Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα που υποψιαζόσασταν, υπάρχει κάτι που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Η απάντηση κρύβεται στους μύες μας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις δυνάμεις που ασκούμε. Για να ασκήσουν μια δύναμη συσπώνται, το λόγο, δυστυχώς, δεν τον ξέρω. Αυτό μπορείτε να το δείτε εύκολα, αν κρατήσετε σηκωμένο το χέρι σας στο ύψος των ώμων, μετά από κάποια ώρα οι συσπάσεις θα είναι πιο έντονες και θα τις αντιληφθείτε. Οι συσπάσεις, όμως, στην ουσία είναι μικρές μετακινήσεις και εκεί ακριβώς βρίσκεται το έργο!





Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

" ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΣΚΙΑΔΙ"




                                                      













Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

"Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΚΙΑΔΙ ,ΔΕΞΙΩΘΗΚΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑΔΕΝΗΣ"








                  Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΚΙΑΔΙ ,ΔΕΞΙΩΘΗΚΕ    ΟΣΟΥΣ  ΒΟΗΘΗΣΑΝ  ΣΤΗ

                                ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ  ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ  ΣΚΙΑΔΕΝΗΣ



Συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια ,η Ιερά Μονή Σκιάδι  να δεξιώνεται όσους πιστούς  βοηθούν στη γιορτή της Παναγιάς. Πέρσι η εκδήλωση έγινε στο Μεσαναγρό  και φέτος στη Μονή Σκιάδι.
   Αρκετοί κάτοικοι από Μεσαναγρό ,Κατταβιά,  Α:πολακιά και  Αρνίθα , παρευρέθησαν. Παρών και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ., Κύριλλος και ο Ηγούμενος της Μονής Πάτμου και αρκετοί ιερείς από τα γύρω χωριά  . Η βραδιά κύλισε ευχάριστα ,με το Σεβασμιώτατο  ,απλό, ανθρώπινο , να συζητά με όλους και να  ρωτά  για πολλά θέματα.
     Υπήρχε αρκετό κέφι και την παράσταση έκλεψαν ο Μιχάλης Πιζήμολας , από το Μεσαναγρό , ο Μάγειρας   Τάντουλος  ,από την Κατταβιά      , στο τραγούδι και ο Μιχάλης Ξίπας  ,σε ιστορίες βγαλμένες  από τη ζωή.

    Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας  κ.κ. Κύριλλος ,ευχαρίστησε  όλους όσους βοήθησαν  στη γιορτή, ευχήθηκε υγεία  και ζήτησε από όλους να είναι παρόντες στις εκδηλώσεις  της Μονής.

                                                               










     
  

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

"ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ -8- "




                                                                  





                                             ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ -8-


 Συνεχίζουμε την παράθεση Προλήψεων και Δεισιδαιμονιών.

---  Το ψαλίδι έπρεπε να είναι πάντα κλειστό ,διαφορετικά ήταν γρουσουζιά.
--- Τα παπούτσια δεν έπρεπε να είναι αναποδογυρισμένα . Πάντα αν αναποδογύριζε παπούτσι ,έπρεπε να έρθει στη θέση του.
---Από όποια πόρτα έμπαινες στο σπίτι ,από αυτήν έπρεπε να φύγεις ,γιατί θα χάλαγε το προξενιό.
--¨Όταν φταρνίζονταν  ,ζητούσαν από τους γύρω να τους πουν ένα αριθμό. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε σε ένα γράμμα του αλφαβήτα. Αν έλεγες π.χ. το 5 ,αντιστοιχούσε το γράμμα ε . ΄Αρα κάποιος Ελευθέριος ή Ειρήνη σε νεμιλούσε.
--Δύσκολα γινόταν σε δίσεκτο έτος γάμος. Σίγουρα δε θα είχε καλό αποτέλεσμα.
-- Για να μην καθίζει πολλή ώρα κάποιος ανεπιθύμητος στο σπίτι ή να μην ξανάρθει ,όταν έφευγε του έριχναν πίσω του αλάτι.
--Αν έμπαινε στο χώρο του σπιτιού φίδι , για να το διώξουν χρησιμοποιούσαν αλαφοκέρατο. ΄Επαιρναν  ένα κομμάτι ,το έβαζαν στο θυμιατήρι με αναμμένα κάρβουνα και μ΄ αυτό θύμιαζαν το σπίτι. Το  φίδι σίγουρα θα έφευγε.


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

"ΓΙΑΤΙ ΓΛΙΣΤΡΑΜΕ ΣΤΑ ΒΡΕΓΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ(ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ)


                                                                  
                                                                     







      ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ, Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ     ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ



Κατά διαστήματα το blog μας παρουσιάζει Μεσαναγρενούς  που διακρίνονται στους τομείς τους  και κάνουν γνωστό και το χωριό μας. Από σήμερα θα δημοσιεύουμε άρθρα του Καθηγητή Φυσικής  Απόστολου Ζαγοριανού ,που δημοσιεύονται  στο blog  « Γιατί Μπαμπά».www. giatimpampa.gr. Είναι ένα blog  που έφτιαξαν 4 φοιτητές τότε ,ο Απόστολος, ο Αχιλλέας, ο Γιώργος και ο Νίκος. Σκοπός τους να δείξουν τα στοιχεία που τους  τράβηξαν στις επιστήμες τους.
Ο Απόστολος κατάγεται από το Μεσαναγρό, τέλειωσε τις σπουδές του και τώρα ρίχνεται στο στίβο της βιοπάλης.. Ασχολείται με φροντιστήρια Φυσικοχημικών σε συνεργασία με την αδελφή του Μαργαρίτα, Μαθηματικό , τηλ. 2241025598  ,για όσους ενδιαφέρονται.
Αξίζει τον κόπο μα μπείτε στο blog  ,για να λύσετε πολλές απορίες σας γύρω από τη Φυσική. Είναι επίσης χρήσιμο για Εκπαιδευτικούς  και μαθητές.

                                                    

            ΓΙΑΤΙ ΓΛΙΣΤΡΑΜΕ ΣΤΑ ΒΡΕΓΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

 Σε όλους μας έχει συμβεί να γλιστρήσουμε σε μια βρεγμένη επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει γιατί σε ένα βρεγμένο αντικείμενο η τριβή μειώνεται σημαντικά.
Αρχικά ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για την τριβή.
Η τριβή υπάρχει λόγω των δεσμών που σχηματίζονται ανάμεσα στα δύο αντικείμενα. Στην περίπτωσή μας ανάμεσα στο πόδι μας και το έδαφος. Έτσι, όταν ασκούμε δύναμη στα πόδια μας η τριβή επιτρέπει στη δύναμη να μεταφερθεί στο έδαφος (για την ακρίβεια την παράλληλη στο έδαφος συνιστώσα της) και αυτό μας ασκεί μια ίση και αντίθετη δύναμη, σπρώχνοντάς μας προς τα μπρος (τρίτος νόμος του Νεύτωνα). Χωρίς αυτήν θα ήταν αδύνατο να περπατήσουμε, αφού τα πόδια μας απλά θα έφευγαν προς τα πίσω αντί να σπρώχνουν εμάς προς τα μπρος. Για να περπατάμε κανονικά πρέπει η δύναμη που βάζουμε στο πόδι μας να είναι ίση με αυτήν που ασκείται από το έδαφος στο πόδι μας.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν το έδαφος είναι βρεγμένο;
Σε αυτήν την περίπτωση το έδαφος σχηματίζει δεσμούς με το νερό. Έτσι το πόδι μας σχηματίζει πολύ λιγότερους δεσμούς σε σχέση με αυτούς που σχηματίζει συνήθως.
Θα έχετε ακούσει για την τριβή ολίσθησης και τη στατική τριβή, η μία υπάρχει όταν το ένα αντικείμενο μετακινείται πάνω στο άλλο ενώ η δεύτερη όταν δεν μετακινείται. Επίσης, η στατική τριβή είναι ισχυρότερη από την τριβή ολίσθησης.
Έτσι, αν ασκήσουμε με το πόδι μας μεγαλύτερη δύναμη από την στατική τριβή, με αποτέλεσμα το πόδι μας να μετακινείται σε σχέση με το έδαφος και να ασκείται πλέον τριβή ολίσθησης, μειώνεται η δύναμη που μας ασκείται από το έδαφος και μας “σπρώχνει” προς τα μπρος. Αυτό, όπως είπαμε παραπάνω, είναι πιο εύκολο όταν το έδαφος είναι βρεγμένο.
Επίσης θα έχετε παρατηρήσει ότι γλιστράμε πιο εύκολα όταν τρέχουμε, αυτό συμβαίνει γιατί όταν τρέχουμε βάζουμε περισσότερη δύναμη στο πόδι μας.


                    


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

" Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΙΣ 17 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ"




                                                                 








Η Αγία Σοφία του Μεσαναγρού που γιορτάζει  στις 17 του Σεπτέμβρη                                                                                                                                                    Είναι το κοιμητήριο του χωριού. Κτίστηκε το 18ο αιώνα ΒΔ του χωριού. Είναι βυζαντινού ρυθμού και φέρει εικόνες της δεκαετίας του 1950 . Γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου και περιστασιακά για τις λατρευτικές ανάγκες του κοιμητηρίου. Στην άκρη του νεκροταφείου υπάρχει οστεοφυλάκιο.
     Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι γυναίκες του χωριού ,είτε βρίσκονται στο χωριό είτε στην πόλη της Ρόδου ,πρέπει να πάνε στην Αγία Σοφία να καθαρίσουν την εκκλησία ,αλλά και τα μνήματα των νεκρών.  Τα καθαρίζουν ,τα στολίζουν με λουλούδια ,ανάβουν τα καντήλια και τοποθετούν στεφάνια. Ανήμερα της Αγίας Σοφίας η λειτουργία γίνεται εκεί και στο τέλος ο παπάς περνά από όλα τα μνήματα για να δώσει ευχή για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών. Δίπλα από κάθε μνήμα περιμένει κάποιος συγγενής να πει στον παπά τα ονόματα που θα μνημονεύσει .Αν κάποιος συγγενής απουσιάζει οι άλλοι τον αναπληρώνουν  και έτσι κανένας δεν μένει αμνημόνευτος .