Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

"ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΑΥΓΟ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΝΑ ΒΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΕΒΕΡΕΣΤ(ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ)








        
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ ,Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ
Κατά διαστήματα το blog μας παρουσιάζει Μεσαναγρενούς  που διακρίνονται στους τομείς τους  και κάνουν γνωστό και το χωριό μας. Από σήμερα θα δημοσιεύουμε άρθρα του Καθηγητή Φυσικής  Απόστολου Ζαγοριανού ,που δημοσιεύονται  στο blog  « Γιατί Μπαμπά».www. giatimpampa.gr. Είναι ένα blog  που έφτιαξαν 4 φοιτητές τότε ,ο Απόστολος, ο Αχιλλέας, ο Γιώργος και ο Νίκος. Σκοπός τους να δείξουν τα στοιχεία που τους  τράβηξαν στις επιστήμες τους.
Ο Απόστολος κατάγεται από το Μεσαναγρό, τέλειωσε τις σπουδές του και τώρα ρίχνεται στο στίβο της βιοπάλης.. Ασχολείται με φροντιστήρια Φυσικοχημικών σε συνεργασία με την αδελφή του Μαργαρίτα, Μαθηματικό , τηλ. 2241025598  ,για όσους ενδιαφέρονται.
Αξίζει τον κόπο μα μπείτε στο blog  ,για να λύσετε πολλές απορίες σας γύρω από τη Φυσική. Είναι επίσης χρήσιμο για Εκπαιδευτικούς  και μαθητές.
                                                               

                                                                     

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΑΥΓΟ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΝΑ ΒΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΕΒΕΡΕΣΤ                                                                                                                                             Για   να βράσει ένα αυγό πρέπει να απορροφήσει μια συγκεκριμένη ποσότητα θερμότητας. Οι πρωτεΐνες του αυγού, όπως όλες οι πρωτεΐνες, αλλάζουν ανάλογα με τη θερμότητα. Δυστυχώς, δεν μπορώ να εξηγήσω για πιο λόγο ακριβώς γίνεται αυτό, είναι περισσότερο βιολογικό-χημικό θέμα. Μπορούμε να δούμε, όμως, ότι πράγματι συμβαίνει αυτό αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν έχουμε πυρετό. Ο οργανισμός υπολειτουργεί ακριβώς επειδή η θερμοκρασία έχει αλλάξει και αυτό επηρεάζει τη λειτουργία των πρωτεϊνών καθώς και άλλων συστατικών του σώματός μας όπως τα ένζυμα κτλ.
Ας δούμε, όμως, γιατί θα καθυστερήσει να απορροφήσει την θερμότητα αυτή στην κορυφή του Έβερεστ.
Για να το δούμε πρέπει πρώτα να δούμε, γιατί για να βράσουμε τα αυγά, τα βάζουμε μέσα σε νερό. Στον αέρα δεν θα μπορούσαμε να το βράσουμε. Αυτό συμβαίνει ,γιατί το νερό έχει μεγαλύτερη θερμική αγωγιμότητα από ότι ο αέρας. Όταν ζεσταθεί το νερό θα μεταφέρει μεγάλο μέρος της θερμότητάς του σε ό,τι έρχεται σε επαφή μαζί του. Αντίθετα ο αέρας θα μεταφέρει πολύ μικρότερο ποσοστό της θερμότητας.
Το δεύτερο σημείο που πρέπει να δούμε είναι το σημείο βρασμού του νερού. Το σημείο βρασμού εξαρτάται από την καθαρότητα του νερού και από την πίεση της ατμόσφαιρας. Στις συνήθης συνθήκες το νερό βράζει στους 100o, στην κορυφή του Έβερεστ, όμως, η πίεση της ατμόσφαιρας είναι πολύ μικρότερη από ότι στην επιφάνεια της θάλασσας, όπου ζούμε οι περισσότεροι. Έτσι, το νερό έχει πολύ χαμηλότερο σημείο βρασμού (το νερό βράζει σε μικρότερη θερμοκρασία).
Βράζοντας, λοιπόν, σε μικρότερη θερμοκρασία η θερμότητα που μεταφέρεται είναι αρκετά μικρότερη (σε σύγκριση με τη θερμότητα που μεταφέρεται στο σημείο βρασμού στο έδαφος). Η θερμότητα που απορροφά το αυγό δεν επηρεάζεται από την πίεση. Και όπως είπαμε παραπάνω όταν εξατμιστεί το νερό, ο αέρας δεν είναι πλέον ικανός να μεταδώσει θερμότητα στο αυγό. Έτσι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να απορροφήσει όλη την θερμότητα που απαιτείται.
Κάτι που μπορείτε να κάνετε σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι να προσθέσετε αλάτι στο νερό για να ανέβει το σημείο βρασμού του.  
                                                          




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου