Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

"ΤΑ ΚΗΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ-ΠΛΗΜΜΥΡΙΑΝΗ-1-"

                              ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ -ΠΛΗΜΜΥΡΙΑΝΗ .ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ.
                                                                       

                         ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ



                                                       ΤΑ  ΚΗΠΟΥΛΙΑ

      Τα χρόνια δύσκολα  και τα προς το ζην δεν έβγαιναν εύκολα. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. ΄Εκαναν όμως τα πάντα για να επιβιώσουν. Ευτυχώς τα χρόνια εκείνα υπήρχαν πολλές πηγές  και οι χωριανοί έφτιαχνα τα κηπούλια τους .Μη φανταστείτε μεγάλες εκτάσεις . ¨Ηταν κομματσούλια όπως έλεγαν. Υπήρχαν λοιπόν πολλά κηπούλια σε διάφορες περιοχές. Αυτολές, Πλημμυριανή, Σκάλα , Μπη, Πλακιά, Βρυσιά, Λία, ¨Ασσαλος . Στις περιοχές αυτές όποιος είχε γη ήταν τυχερός.
          Σε κάποιες περιοχές ,όπως οι Αυτολές ,κάθε κηπούλι είχε το δικό του νερό και ήταν προνομιούχα. Πότιζες όποτε ήθελες , εν αντιθέσει με τα άλλα που υπήρχε σειρά ,που καθοριζόταν από τον Πρόεδρο του χωριού.
    Από τα κηπούλια αυτά οι χωριανοί έβγαζαν όλα τα λαχανικά τους ,που αρκούσαν να θρέψουν την πολυμελή οικογένεια . Και τι δεν έβγαζαν. Όλοι σέβονταν τον κόπου των άλλων ,σέβονταν τη σειρά ποτίσματος και σπάνια υπήρχαν προβλήματα.

                                 Τα κηπούλια της Πλημμυριανής

Η Παναγιά Πλημμυριανή ή Ζωοδόχος Πηγή βρίσκεται κοντά στον ¨Αγιο Θωμά και στην περιοχή αυτή υπήρχαν πολλά κηπούλια. Το νερό έβγαινε από μια πηγή ,που περνούσε κάτω από τα θεμέλια της εκκλησίας και εθεωρείτο αγιασμένο. Οι χωριανοί πότιζαν όλο το εικοσιτετράωρο με προκαθορισμένη σειρά ,ορισμένες ώρες. Το πότισμα τα βράδια ήταν το πιο δύσκολο. ΄Ελεγαν  ότι κάποιες φορές ακουγόταν ένας μεγάλος παράξενος θόρυβος ,σαν να χαλούσε τοίχος. ΄Ηταν το Αλάι ή οι Ανεράδες που φόβιζαν τον κόσμο. Πόσες φορές δεν έμειναν απότιστα τα φυτολοϊκά , όταν ο θόρυβος ακουγόταν και ο χωριανός έφευγε φοβισμένος!!! Την άλλη μέρα  στο χωριό δεν υπήρχε άλλο θέμα.
       Σήμερα τα κηπούλια έχουν ερημώσει , το νερό χάθηκε και τα δέντρα ,οι κληματαριές και οι χαβούζες που απέμειναν ,μας θυμίζουν  τα όμορφα αυτά χρόνια.

                                                
Η ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ. ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου