Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

" ΤΟ ΑΓΙΟ ΜΥΡΟ" (ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΘΩΜΑ"



                          




                                                  Το ΄Αγιο Μύρο


Τα συστατικά του Αγίου Μύρου αλλάζουν από εποχή σε εποχή. Η πρώτη γραπτή  γραπτή συνταγή , σε βερβερικό κώδικα του 8ου αιώνα , αναφέρει  13 υλικά . Αυτά αυξομειώνονταν κατά καιρούς από τους αρμόδιους για την παρασκευή  και είναι καταγεγραμμένα  στην τυπική διάταξη της Συνοδικής εν Μόσχα βιβλιοθήκης , στο Ευχολόγιο του Γκόαρ και στο Μέγα Ευχολόγιο. Το 1951 επί πατριαρχίας Αθηναγόρα , οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των συστατικών σε 57.
Τα κυριότερα αυτών είναι.- αγγελική, αριστολοχία,  άσσαρο , βαλσαμέλαιο, βατάνι άκαιρο , δρόγες ,ελαιόλαδο, ελένιο, εχινάνθη , ζινγκίβερη, ζουτομπά, ίριδα, καχρεά, κανέλα, καρποβάλσαμο, καρυοφύλλι ,κάσσια μαύρη, κελτικό, κιννάμωμο ,κόρο, κρασί, κύπερι, λάμβανο, μάκαρι, μαστίχα Χίου, ματλαία ελαίου, μητζοκοκκαμύρα, μυροβάλανο, νάρδος, ξυλοβάλσαμο, πέτιτο, πιπέρι μαύρο, ροδέλαιο, σάψιχο, σμύρνα, στάχο, στύρακας, τερεβινθίνη, τζιτζίβερι, φύλλα ινδικού . Βασικό συστατικό επίσης είναι και ο μόσχος, φυσική αρωματική ουσία που εξάγεται από τον αδένα ενός είδους ελαφιού και αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά συστατικά της αρωματοποιίας.


                           
                                                                

                                              Διαδικασία παρασκευής

Το ΄Αγιο Μύρο παρασκευάζεται με απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου , όταν αυτή διαπιστώνει ότι το Μύρο τελειώνει , κάτι που στη σύγχρονη εποχή συμβαίνει περίπου κάθε δέκα χρόνια. Την Παρασκευή επιβλέπουν δύο επιτροπές , η εκκλησιαστική που αποτελείται από ιερείς  και η επιτροπή κοσμητόρων που περιλαμβάνει σχετικούς με το τεχνικό μέρος  της παρασκευής χημικούς ,φαρμακοποιούς και εμπόρους αρωματικών ειδών , της οποίας προεδρεύει ο ΄Αρχων Μυρεψός. Η έψηση του Μύρου γίνεται κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα , από την Κυριακή των Βαϊων  έως και τη Μεγάλη Πέμπτη. Η έψηση του Μύρου γίνεται σε ειδικό Κουβούκλιο , το οποίο υπάρχει στο Πατριαρχείο.

Την Κυριακή των Βαϊων και τη μεγάλη Δευτέρα  γίνεται από τον Πατριάρχη ευλογία των κοσμητόρων και Μικρός Αγιασμός των σκευών  και υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την Παρασκευή του Μύρου. Στο τέλος του Αγιασμού ο Πατριάρχης , αφού βάλει ορισμένα από τα υλικά στους λέβητες , ανάβει τη φωτιά για το ψήσιμο, που καίει με κομμάτια παλαιών εικόνων , φθαρμένα εκκλησιαστικά έντυπα , καθώς και άχρηστα ξύλα από διάφορα μέρη ναών. Τη Μεγάλη Τρίτη γίνεται μνημόσυνο αυτών που έχουν δωρίσει χρήματα  ή είδη  για την Παρασκευή του Μύρου, καθώς και ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου. Τη Μεγάλη Τετάρτη συμπληρώνεται το μίγμα στους λέβητες με το μόσχο και τα διάφορα βότανα και ολοκληρώνεται έτσι η Παρασκευή του Μύρου, που τοποθετείται σε αργυρά δοχεία. Τέλος το  πρωί  της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο ¨Ορθρος στο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα., κατόπιν διεξάγεται λιτανεία στο εσωτερικό της πατριαρχικής Αυλής , στην οποία το Μύρο μεταφέρεται από 24  Αρχιμανδρίτες  που κρατούν τα δώδεκα μεγάλα αργυρά δοχεία και τελευταίο τον Πατριάρχη με  μια Μυροθήκη  .  Παρίστανται  επίσης διπλωμάτες και εκπρόσωπος του Ελληνικού κράτους. Η τελετή ολοκληρώνεται με τη Θεία Λειτουργία ,κατά μτη διάρκεια της οποίας ευλογείται και καθαγιάζεται το ΄Αγιο Μϋρο.Κατόπιν το Μύρο μεταφέρεται και αποθηκεύεται στα μεγάλα δοχεία του Μυροφυλακίου ,στον πύργο του Πατριαρχείου. Από εκεί διανέμεται σε όλες τις Ορθόδοξες  Εκκλησίες .  
      

                                          Χρήση

Εκτός από το μυστήριο του χρίσματος , κατά το οποίο η χρήση του Αγίου Μύρου συμβολίζει τη μετάδοση χαρισμάτων  του Αγίου Πνεύματος στο βαπτιζόμενο , το ΄Αγιο Μύρο χρησιμοποιείται  και-
-Για το χρίσμα ανθρώπων που προσέρχονται στην Ορθοδοξία από άλλα δόγματα
- Στα εγκαίνια ναών ,για τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζα
- Στην καθιέρωση  ιερών  αντικειμένων και εικόνων.
 -Στη στέψη ορθοδόξων Βασιλέων και Αυτοκρατόρων
-Στην ανακομιδή ιερών λειψάνων.


                           Έρευνα του αείμνηστου συνεργάτη μας  Δημοσθένη Θωμά










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου