Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

"Εικόνες από τη Φθινοπωρινή Νότια Ρόδο"

" Το χωράφι ζευγαρισμένο έτοιμο για τη σπορά"
" Η θάλασσα αρχίζει να φουρτουνιάζει"

" Το Πλημμύρι σε όλο του το μεγαλείο"


" Μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στο Πλημμύρι"




" Το Ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα δώσει ζωή στην περιοχή"



Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

"Φνινοπωρινή Κυριακή στη Νότια Ρόδο"

" Η ομορφιά σε όλη της το μεγαλείο"
" Το καινούριο Ξενοδοχείο που κτίζεται"


΄Ολες τις εποχές η Νότια Ρόδος είναι πανέμορφη. Μπορείς σε κάθε εποχή να χαρείς διάφορα πράγματα και να ζήσεις όμορφες στιγμές. Τη χθεσινή Κυριακή είχα την τύχη με φίλους να βρίσκομαι στη Νότια Ρόδο ,στο πιο όμορφο μέρος του νησιού.
Σάββατο βράδυ ,ο καιρός μουντός ,λίγα σύννεφα , δεν εμπόδισαν την παρέα να καθίσει έξω και να απολαύσει το κρασάκι με τα ψητά και τα ανέκδοτα του «ανεκδοτολόγου » της παρέας. ΄Ηταν μια αξέχαστη βραδιά.
Η Κυριακή μας βρήκε στην εκκλησία και μετά όλοι μαζί απολαύσαμε τον υπέροχο καφέ στην αίθουσα της εκκλησίας του Μεσαναγρού. Ο καιρός μουντός ,συννεφιασμένος ,αλλά ζεστός και υποφερτός. Στο Πλημμύρι που κατευθυνθήκαμε ήταν υπέροχα. Καλή παρέα ,κρασάκι ,γλυκά και νόστιμα φαγητά. Ο μόλος ανακαινισμένος ,έστεκε περήφανος ,αποκρούοντας τα κύματα που χτυπούσαν μανιασμένα πάνω του .Λίγοι ψαράδες προσπαθούσαν να ψαρέψουν υπομονετικά . Κάποιοι άλλοι καθισμένοι στην ταβέρνα ,απολάμβαναν τους νόστιμους μεζέδες. Απέναντι οι εργάτες δούλευαν στο Ξενοδοχείο που κτίζεται. Ξεκινάει από την παραλία και ανεβαίνει προς το βουνό ,σε αρκετή απόσταση. Όταν τελειώσει θα είναι το κόσμημα της περιοχής.
Κάποια πουλιά πετούσαν μακριά ,κυνηγημένα από τους κυνηγούς και κάποιοι γεωργοί ζευγάριζαν τα χωράφια τους ,ετοιμάζοντάς τα για τη σπορά.
Όμορφη μέρα ,όμορφες στιγμές ,ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που τις απολαμβάνουν.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

" Δημοτικό Σχολείο Μεσαναγρού-τέλος 19ου αιώνα"




Το σχολείο της κοινότητας Μεσαναγρού κτίστηκε στο τέλος του 19ου αι. Είναι επίμηκες, πετρόκτιστο και φέρει τετράρριχτη στέγη. Τοποθετημένο στον ίδιο χώρο με την ενοριακή εκκλησία, το σχολείο σήμερα στε­γάζει το πνευματικό κέντρο.
Η πρόσοψη του κτηρίου έχει δύο εισόδους, από τις οποίες η κύρια είσοδος πλαισιώνεται από περιθύρωμα που απολήγει σε διακοσμητική κορνίζα η οποία στηρίζεται σε γεισίποδες. Στην επίστεψη υπάρχει πλά­κα που φέρει το όνομα του κτηρίου. Τα παράθυρα πε­ριβάλλονται από πλαίσιο που στέφεται από ημικύ­κλιο. Η προσθήκη στα δεξιά του κτηρίου δεν αλλοίω­σε την αρχική μορφή του. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.


( Απόσπασμααπό το βιβλίο της κ. Μαριά Μάγδας με θέμα " Εκπαιδευτήρια Δωδεκανήσου"


Το κτήριο είναι το παλιό Σχολείο που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία και χρησιμοποιείται ως γραφείο της εκκλησίας.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

" Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο"


Η 22α Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση προτείνει στα κράτη της να να λάβουν πρωτοβουλίες που να προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα.
Στη Ελλάδα μια χώρα με 11.000.000 κατοίκους καταφέραμε να έχουμε 5.000.000 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Σχεδόν ένα όχημα για κάθε δύο ΄Ελληνες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι ανεξέλεγκτη. Αν τοποθετήσουμε τα αυτοκίνητά μας το ένα πίσω από το άλλο ξεκινώντας από την Αθήνα ,τότε η ουρά θα έφτανε ως το Τόκυο.
Το 80 ο/ο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Απλά βήματα προτείνει η Greenpeace για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
1- Επιλέξτε τα μέσα συλλογικής μεταφοράς.
2- Περπατήστε στις μικρές αποστάσεις ή χρησιμοποιήστε ποδήλατο.
3- Προτιμήστε αυτοκίνητα χαμηλής κατανάλωσης.
4- Προσπαθήστε να οδηγείται οικολογικά.
5- Ελέγχετε τα λάστιχα των αυτοκινήτων σας.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί για πόλεις με λιγότερα αυτοκίνητα και πόλεις πιο φιλικές στους πεζούς.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

" Οι επισκέπτες του Μεσαναγρού γράφουν..."

" Ο Προφήτης Ηλίας , με φόντο το γαλάζιο πέλαγος"
" Το ποταμάκι μετά τον καταρράκτη του Αγίου Θωμά"

" Τέτοιο ηλιοβασίλεμα δε θα βρείτε πουθενά"
΄Οσοι επισκεφτούν το Μεσαναγρό κάτι κερδίζουν .Θαυμάζουν την υπέροχη φύση που τον περιβάλλει και νιώθουν την ανθρώπινη ζεστασιά και φιλοξενία. ' Ολοι κάποιο καλό λόγο θα πουν και αρκετοί κάτι θα γράψουν . Εμείς σταχυολογήσαμε κάποια γραπτά και θα σας τα παραθέσουμε και σε άλλες αναρτήσεις μας .


Κι άλλα χιλιόμετρα με καταπράσινα τοπία κι άλλοι λόφοι κι άλλες πεδιάδες σπαρμένες με χρυσαφί σιτάρι που χορεύει στο ρυθμό του ανέμου. Καθώς τα σύννεφα στον γκρίζο ορίζοντα πύκνωναν, έφτασα στο χωριό Μεσαναγρός. Πνιγμένο στη βλάστηση και κυκλωμένο από βουνά, έμοιαζε απομονωμένο και καλά προστατευμένο από «εισβολείς». Όχι, όμως, και από τα... καιρικά φαινόμενα. Έτσι, προτού καλά-καλά προλάβω να ολοκληρώσω την πρώτη μου βόλτα στα όμορφα στενά, άνοιξαν οι ουρανοί! Η απόφαση να αναζητήσω... καταφύγιο στο καφενείο «Μάικ» με έφερε σε επαφή με ντόπιο τσίπουρο, αγνές λιχουδιές και μερικούς από τους πιο φιλικούς ανθρώπους που συνάντησα στο νησί. Ανάμεσα στα ποτήρια, πληροφορήθηκα την ύπαρξη άπειρων θρησκευτικών μνημείων, σπαρμένων ολόγυρα από το χωριό, με σημαντικότερο το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του 5ου αιώνα, ο οποίος έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων εκκλησιών. Αν θέλετε να τον επισκεφθείτε, δεν έχετε παρά να ζητήσετε τα κλειδιά από τον Μιχάλη, τον ιδιοκτήτη του καφενείου!

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

" Ο Σολάτσος,ένας εντυπωσιακός δρόμος στο Μεσαναγρό"







Μπορεί το χωριό να είναι ορεινό ,αλλά συνδέεται με τρεις δρόμους με τα χωριά Λαχανιά, Αρνίθα και Κατταβιά . Ο δρόμος προς την Κατταβιά είναι εντυπωσιακός. Είναι ο δρόμος των μοναστηριών . Χρυσοβαλάντου , ΄Αγιος Νεκτάριος , ΄Αγιος Δημήτριος, Προφήτης Ηλίας , Αγία Παρασκευή και ΄Αγιος Νικόλαος είναι τα Μοναστήρια που θα συναντήσεις. Το χωριό έχει συνολικά 16 Εκκλησιές και Μοναστήρια .Πιστεύω ότι είναι το χωριό με τις περισσότερες εκκλησιές στο νησί της Ρόδου.

¨Ένα κομμάτι του δρόμου μετά τα Λουριά ,λέγεται Σολάτσος. Είναι ένας εντυπωσιακός δρόμος με πολλές στροφές ,γεφύρια και πολλά δέντρα. Είτε το βλέπεις από ψηλά, καθώς πηγαίνεις προς Κατταβιά , είτε το βλέπεις από χαμηλά ,πηγαίνοντας προς Μεσαναγρό ,σε εντυπωσιάζει. Από ψηλά φαίνεται σαν ένα φίδι ,που ξετυλίγεται ,σέρνεται και κουλουριάζεται και ξανά από την αρχή. Όταν γυρίζονταν τα Κανόνια του Ναβαρόνε ,χρησιμοποιήθηκαν δύο τοποθεσίες του Μεσαναγρού , το Σκιάδι και ο δρόμος του Σολάτσου. Στην ταινία ο δρόμος ξετυλίγεται ,καθώς προχωρά ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο και τον απολαμβάνεις σε όλο του το μεγαλείο.

Ο δρόμος αυτός παραμένει ακόμα χωμάτινος , συντηρείται και πολλοί τουρίστες το διαβαίνουν καθημερινά .

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

" Η Αγία Σοφία του Μεσαναγρού που γιορτάζει στις 17 του Σεπτέμβρη"






















Η Αγία Σοφία του Μεσαναγρού που γιορτάζει στις 17 του Σεπτέμβρη είναι κοιμητήριο του χωριού. Κτίστηκε το 18ο αιώνα ΒΔ του χωριού. Είναι βυζαντινού ρυθμού και φέρει εικόνες της δεκαετίας του 1950 . Γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου και περιστασιακά για τις λατρευτικές ανάγκες του κοιμητηρίου. Στην άκρη του νεκροταφείου υπάρχει οστεοφυλάκιο.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι γυναίκες του χωριού ,είτε βρίσκονται στο χωριό είτε στην πόλη της Ρόδου ,πρέπει να πάνε στην Αγία Σοφία να καθαρίσουν την εκκλησία ,αλλά και τα μνήματα των νεκρών. Τα καθαρίζουν ,τα στολίζουν με λουλούδια ,ανάβουν τα καντήλια και τοποθετούν στεφάνια. Ανήμερα της Αγίας Σοφίας η λειτουργία γίνεται εκεί και στο τέλος ο παπάς περνά από όλα τα μνήματα για να δώσει ευχή για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών. Δίπλα από κάθε μνήμα περιμένει κάποιος συγγενής να πει στον παπά τα ονόματα που θα μνημονεύσει .Αν κάποιος συγγενής απουσιάζει οι άλλοι τον αναπληρώνουν και έτσι κανένας δεν μένει αμνημόνευτος .

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

"Επικοινωνία με τους αναγνώστες μας"


Πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε .Ξεκινήσαμε από αγάπη για αυτόν τον τόπο ,που λέγεται Μεσαναγρός. Σκοπός μας να γνωρίσετε καλύτερα το χωριό και να ανταλλάξουμε απόψεις για ζητήματα που το αφορούν . Τα άρθρα μας γράφονται κατόπιν μελέτης , συζητήσεων με παλιούς Μεσαναγρενούς και ότι αποκομίσαμε από τα χρόνια που ζήσαμε στο χωριό.
Ασχοληθήκαμε με πολλά θέματα, κάναμε κριτική ,δημοσιεύσαμε πολλές φωτογραφίες από τοπία, εκδηλώσεις και εικόνες από τα παλιά. Πολλοί επικοινωνούν μαζί μας . Μας συγχαίρουν , μας κρίνουν , μας συμπληρώνουν ,γενικά μας βοηθούν. Είναι συγκινητικά τα μηνύματα των μεταναστών από την Αυστραλία. Υπάρχουν Μεσαναγρενοί που έφυγαν από το χωριό πριν 50 χρόνια και δεν ξανάρθαν . ΄Ολοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τους δικούς τους στις εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό, να βλέπουν το σπίτι τους ,τις εκκλησιές ,το σχολείο και ότι αφορά τον τόπο τους. Κάθε φορά που επικοινωνούν μαζί μας , μας κάνουν πιο δυνατούς και μας βοηθούν να συνεχίζουμε .
Φίλοι μας. Μη διστάσετε να επικοινωνείτε μαζί μας . Κάντε μας κριτική ,γράψτε μας ,στείλτε μας παλιές φωτογραφίες και ότι άλλο υλικό έχετε που αφορά το χωριό. Εμείς με χαρά όλα αυτά θα τα δημοσιεύσουμε ,για να τα γνωρίσουν και άλλοι.
Σας ευχαριστούμε όλους είτε μας διαβάζετε ,είτε επικοινωνείτε μαζί μας και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε όλοι μαζί.

Παίρνουμε πολλά μηνύματα και ευχαριστούμε όλους σας. Ενδεικτικά δημοσιεύουμε το παρακάτω.



Κύριε Καραγιάννη γειά σας.
Επισκέφθηκα το blog σας και είναι φοβερό.Μυρίζει Ελλάδα και Ορθοδοξία.
Πιστεύω πως εσείς εκεί είστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από μας στην Αθήνα.
Περισσότερο όμως πιστεύω και στον Θεό ότι θα μας βοηθήσει όλους.
Θα μπορούσα να σας έλεγα περισσότερα για τη δημιουργία σας ,αλλά σας λέω ότι σας έβαλα στις συνδρομές μου.
Εύχομαι να συνεχίσετε έτσι......
Αν έχετε χρόνο μπορείτε να επισκεφθείτε και το δικό μου http://bigbrain185wordpress.com/
Ξεκινήσαμε μία ομάδα καθηγητών να κάνουμε μαθήματα και όχι μόνο.Θα ήθελα την γνώμη σας.

Ευχαριστώ
μετά τιμής
ΠΕΤΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

" Σκιάδι 2010"

" Οι επίσημοι στις θέσεις του"
" Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Κύριλλος κάθε χρόνο παρών"

" Η μπάντα του στρατού παρούσα"



" Ο Μεσαναγρός παρών "



" Το μακαρονάκι ετοιμάζεται"




" Οι πολιτικοί παρόντες"






" Ο χορός σε λίγο αρχίζει"





" Εικόνα από τον εσπερινό"







Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

"Εικόνες από τις εκδηλώσεις στο Σκιάδι"

" Περιφορά της εκόνας"
" Ο Στρατός πάντα παρών "
" Η Ομάδα για τα σουβλάκια. Ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας"
" Η Ομάδα για τα ποτά. Ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας."
" Οι μάγειροι .Χαμογελαστοί έτοιμοι να προσφέρουν."
" Ο βραβευθείς Σταύρος Μιχαήλ"
" Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας βραβεύει παλιούς Διοικητικούς ΄Αρχοντες"

Ευχαριστήριο

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού ,ευχαριστούν όλους όσοι βοήθησαν στο Πανηγύρι της Σκιαδενής. Μπράβο τους...
Δυστυχώς αυτοί που βοηθούν είναι λίγοι και όλοι οι άλλοι παραμένουν στα λόγια. Μέχρι πότε όμως. .. Σκεφθήκανε όλοι αυτοί τι θα γίνει αν σταματήσουν να βοηθούν αυτοί οι λίγοι..
Αν όχι ας το σκεφτούν. Ποτέ δεν είναι αργά....

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

" Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας στο Μεσαναγρό"

" Ο κ.Γενικός Γραμματέας , ο Δήμαρχος Ν. Ρόδου και η παρέα τους στο Μεσαναγρό"
" ΄Ολοι χαμογελαστοί...Λέτε να γίνει το θαύμα.."


" Αυτός που θα έπεισε το Γενικό σίγουρα είναι ο Γιάννης ο Αυστραλός. ΄Εχει το λέγειν.."

Μετά τις εκδηλώσεις στη Μονή Σκιάδι , μια παρέα αποτελούμενη από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Μπρακουμάτσο ,το Δήμαρχο Ν. Ρόδου κ. Μ. Σαββή ,τον Αντιδήμαρχο Ν.Ρόδου κ. Μ. Παλαιολόγο ,τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μεσαναγρού κ. Τσ. Χατζηκώστα και τον κ. Αντώνη Χατζηϊωάννου ,ήρθαν στο Μεσαναγρό ,κάθισαν στη Λέσχη και απόλαυσαν τα μεζεδάκια του κ. Μιχάλη. ΄Ομορφες ,ανθρώπινες στιγμές ,σε ένα όμορφο χωριό.



Στη συζήτηση που έγινε ,τέθηκε και το θέμα των Δημοσίων κτημάτων που εδώ και αρκετά χρόνια ταλαιπωρεί τους Μεσαναγρενούς. Ενώ όλα είναι έτοιμα για να παραχωρηθούν ,κάποια μικροπροβλήματα καθυστερούσαν την παραχώρηση ,με αποτέλεσμα το χωριό να είναι αναστατωμένο. Οι πληροφορίες μας λένε ,ότι αύριο 9 Σεπτεμβρίου θα γίνει σύσκεψη για το παραπάνω θέμα και όπως άφησε να εννοηθεί ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας βρίσκεται σε καλό δρόμο.



Εμείς τώρα λέμε. Σήμερα γιορτάζει η θαυματουργός Παναγιά η Σκιαδενή ,λέτε να γίνει κανένα θαύμα και αύριο το πρόβλημα να λυθεί... Το ευχόμαστε ,γιατί έτσι θα δοθεί λύση ευχάριστη για τους Μεσαναγρενούς.



Μακάρι...

" Εορταστικές εκδηλώσεις στο Σκιάδι"

" Περιφορά της εικόνας"
"Περιφορά της εικόνας"


" Περιφορά της εικόνας'

" Ομιλία Δημάρχου κ. Μ. Σαββή"



" Η επιτοίχια πλάκα προς τιμή του 2ου κτήτορα της Μονής"





" Απονομή τιμητικών διακρίσεων"




Με μεγάλη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η γιορτή της Παναγιάς Σκιαδενής . Την παραμονή έγινε ο εσπερινός και ακολούθησε το πατροπαράδοτο γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες. Την ημέρα της γιορτής έγινε η Θεία Λειτουργία ,την οποία παρακολούθησαν αρκετοί πιστοί από όλο το νησί της Ρόδου. Μετά τη Θεία λειτουργία έγινε περιφορά της θαυματουργής εικόνας , μνημόσυνο για το 2ο κτήτορα της Μονής Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Ζανεττίδη και αποκάλυψη επιτοίχιας μαρμάρινης πλάκας εις μνήμη του .
Ακολούθησαν χαιρετισμοί ,ομιλία του Δημάρχου Ν. Ρόδου και τιμήθηκαν οι Πρόεδροι πρώην Κοινοτήτων ,Δήμαρχοι , μέλη Δημοτικών Συμβουλίων και Πρόεδροι τοπικών Συμβουλίων.
Παρευρέθηκαν ο Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Μπρακουμάτσος . ο Νομάρχης κ. Μαχαιρίδης , Δήμαρχοι , Αντιδήμαρχοι και πλήθος κόσμου.
Ακολούθησε γεύμα για όλους τους προσκυνητές με το γνωστό και νόστιμο μακαρονάκι.
΄Ηταν δυο ευχάριστες και όμορφες μέρες και ευχόμαστε να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.