Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

"ΤΟ ΞΕΧΥΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ"



                                                                  





                                      ΤΟ ΞΕΧΥΡΙΣΜΑ  ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ


Η σπορά ,ο θερισμός ,το κουβάλημα της σοδιάς στα αλώνια ήταν κοπιαστικά. Αφού αλωνιζόταν  το σιτάρι και τα όσπρια ακολουθούσε το ξεχύρισμα.  Αυτό γινόταν τις πρωινές και απογευματινές ώρες , όταν  φυσούσε αέρας.

                                                                

    Συνήθως τη δουλειά αυτή την έκαναν οι άντρες. Με το τιριάχτυλο ,το φτιάρι και το σινί , σήκωναν ψηλά  τα αλωνισμένα και με το φύσημα του αέρα ,ο καρπός που ήταν βαρύτερος έπεφτε μπροστά από τον γεωργό και τα  άχυρα ,που ήταν πιο ελαφριά ,πήγαιναν πιο μακριά.  ΄Ετσι ξεκαθαριζόταν ο καρπός που πήγαινε στο σπίτι και τα άχυρα στην αποθήκη για τα ζώα. Μέρες ολόκληρες γινόταν αυτή η δουλειά ,που ταυτόχρονα μπορούσαν να την κάνουν και ένας και δυο και τρεις ανάλογα. ΄Όταν άρχιζε η ζέστη ,κατά τις δέκα η ώρα σταματούσαν το ξεχύρισμα  και συνέχιζαν μετά τις 5 το απόγευμα.

                                                                 

      Αυτή τη σκηνή ξανάζησαν την Κυριακή το πρωί στα αλώνια του χωριού , βλέποντας τον Μιχάλη  τον Πιζήμολα ,να ξεχυρίζει  με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Θυμήθηκα όλα όσα συνέβαιναν τότε στα αλώνια. Σε όλα τα αλώνια, οι χωριανοί να ξεχυρίζουν ,τα παιδιά να βοηθούν ,οι μανάδες να φέρνουν φαγητό στο αλώνι και νερό και γενικά όλοι τραγουδώντας και κεφάτοι να δουλεύουν ώρες ατέλειωτες.
    Αξέχαστα χρόνια ,γεμάτα νοσταλγία και αγάπη.

                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου