Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

"ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Α ΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΑΞΕΧΑΣΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΘΩΜΑ"

                                 



                                                             Δημοσθένης Θωμάς

  Γεννήθηκε στην Απολακκιά της Νότιας Ρόδου και εκεί τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο. Όπως όλοι οι νέοι έφυγε από το χωριό και ήρθε στην πόλη της Ρόδου ,για καλύτερες μέρες.  Κατάφερε   να γίνει Επιμελητής Ανωτάτης Σχολής καλών Τεχνών και από το 1971 έως το 1998  εργάστηκε στον Καλλιτεχνικό Σταθμό  Ρόδου . Tα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τη Βοτανολογία της Νότιας Ρόδου και όχι μόνο έγραφε , αλλά και συνέλεγε φυτά ξεχασμένα από πολλούς.
   
Σήμερα δύο χρόνια από το χαμό του ,δημοσιεύουμε ένα μέρος της εργασίας του ,που έχει σχέση με τη Χλωρίδα και Πανίδα της Νότιας Ρόδου.



                                                                         
                                                             


                                                                ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ




Είναι μονοετές φυτό των παραμεσογείων περιοχών και ανήκει στα συκοειδή –κολοκυνθοειδή. Το επιστημονικό του όνομα είναι CITRULLUS  VURGARIS . Στα Ελληνικά λέγεται « Υδροπέπων» από τη λέξη ύδωρ και το ρήμα πέπομαι ,που σημαίνει ωριμάζω.
  Το λέμε και «πατίχα» , μποστάνι, λέξεις αραβικές . Πατρίδα του η γηραιά Περσία. Οι καρποί του όταν ωριμάσουν είναι δροσιστικοί ,εύγεστοι ,ωφέλιμοι ,θεραπευτικοί. Περιέχουν κάλλιο ,καροτίνη, φώσφορο, βιταμίνη Α. Οι ίνες του προλαβαίνουν τον καρκίνο του εντέρου ,θεραπεύουν τους ρευματισμούς ,τον προστάτη . Γνωστό στους Αιγυπτίους και Πέρσες χιλιάδες χρόνια , είναι φρούτο του φτωχού λαού , του διψασμένου.
 Αναφέρεται σε πολλά παραμύθια της ανατολής. Το καρπούζι δεν είναι μόνο φρούτο  ,είναι και σπουδαίο βότανο. Από τη φλούδα του παρασκευάζεται γλυκό ,από το ζουμί του γίνεται χυμός. Στο εμπόριο από τα κουκούτσια του γίνονται μικρές πίτες για παιδιά  που έχουν ενοχλήσεις στην κοιλιά από τους ΄Ελμινθους και τις Ακαρίδες ,βλαβερά παράσιτα του οργανισμού.
    Στα δικά μας μέρη , το καρπούζι τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται με επιτυχία .Στην Απολακκιά κάθε χρόνο γίνεται η « Γιορτή του καρπουζιού» ,που προσελκύει πολλούς ξένους.

                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου