Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

"ΟΙ ΑΦΑΛΛΕΣ ,ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΕΘΙΜΟ"




                                                             


                                                     ΟΙ  ΑΦΑΛΛΕΣ

Είναι ένα έθιμο που κρατάει χρόνια ,πολλές φορές παρεξηγήσιμο ,αλλά  διασκεδαστικό και πάντα έδινε συγκινήσεις . Την επομένη του Πάσχα ,γιορτή του Αγίου Γεωργίου , γινόταν το έθιμο αυτό. Με δυο τρόπους πιανόσουν « αφάλλα» .
 Ο πρώτος, να συλληφθείς να κοιμάσαι το πρωί ,την ώρα που ο παπάς λειτουργούσε . Η παρέα ,συνήθως άντρες, που έκανε τον έλεγχο στα σπίτια , σε σήκωναν από το κρεβάτι ,όπως ήσουν ντυμένος ,σε κάθιζαν πάνω σε ένα γαϊδουράκι ανάποδα και σε περιέφεραν στο χωριό. Αν έδινες τα χρήματα που ζητούσαν σε άφηναν ,αν όχι γινόταν σαν μια δημοπρασία .Σου έλεγαν 50, έλεγες λιγότερα ,ανέβαζαν το ποσό και αν δεν συμφωνούσες σε έριχναν σε μια χαβούζα με νερό στην πλατεία του χωριού.
  Ο δεύτερος τρόπος ήταν πιο ανώδυνος. Κατάφερνες να φτάσεις στην εκκλησία ,αλλά κάπως καθυστερημένα. Αφού άναβες το κεράκι σου και έπαιρνες τη θέση σου ,κάποιος από τους νεαρούς που συμμετείχαν στο έθιμο ,έφερνε μπροστά σου ένα αναμμένο μανουάλι και δίσκο ,για να ρίξεις χρήματα. Εάν δεν έριχνες το μανουάλι και ο δίσκος παρέμεναν μπροστά σου. Αν τα χρήματα που έριχνες ήταν λίγα , με τον τρόπο τους σε ανάγκαζαν να ρίξεις περισσότερα.
   Τα χρήματα αυτά που μάζευαν τα χρησιμοποιούσαν για το γλέντι που θα γινόταν το βράδυ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου