Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ ΓΙΟΚ

 


                                                                       



ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΣΤΟ ΡΟΔΟΝΗΣΙ
Μεσαναγρός γιοκ-

Του συνεργάτου μας κ. Α. ΒΡΟΝΤΗ(-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΟΔΙΑΚΗ(8-2-1957)



Όπως για τους θαλασσινούς Τούρκους λέγουν ότι κάποτε ο καπουτάν Πασάς, ο ναύαρχος της αρμάδας ζητώντας στην Μεσόγειο τη Μάλτα έστρεψε μετά πολλάς ερεύνας στην Πόλη λέγοντας το περιώνυμον Μάλτα γιοκ, έτσι και στη Ρόδο υπάρχει το επεισόδιον: Μεσαναγρός γιοκ.

Ιδού δε πως έχει το επεισόδιον αυτό όπως μας το περιέγραψαν παλιοί χωρικοί.
Οταν οι Τούρκοι στα 1522 κατέλαβον την Ρόδον από τους Ιππότες ο πρώτος Τούρκος Διοικητής έστειλε τον αντιπρόσωπον του για να εγκαταστήση αρχές στα διάφορα χωριά και να κάμη σχετικήν έκθεσιν.
Επήρε μαζί του διαφόρους νομάρχες Σπαχήδες και αναλόγους στρατιώτες και εμοίρασε την ύπαιθρον σε μουδουρίες  (υποδιοικήσεις).

Μετά την εκτέλεσιν της αποστολής αυτής ο αντιπρόσωπος επέστρεψε στην χώραν και υπέβαλε την έκθεσίν του αυτήν ,ανέφερεν όλα τα χωρία εκτός ενός,του Μεσαναγρού που δεν μπόρεσε να το ανακαλύψη ,γιατί είναι πολύ απόκεντρον.
Ο Διοικητής διαβάζοντας την έκθεσιν λέγει στον αντιπρόσωπόν του.

- Πού είναι η Μεσαναγρός;
- Μεσαναγρός γιοκ, απήντησεν ο αντιπρόσωπος.
Και έτσι το χωριό Μεσαναγρός που βρισκόταν σε απόκεντρον μέρος έμεινεν έξω και οι Μεσαναγρενοί έμειναν για πολλές ημέρες μετά την κατάκτησιν ελεύθεροι και εδόξαζαν τον θεόν να τυφλώση για πάντα τους Τούρκους και να μη τους ανακαλύψουν μαθαίνοντας τις πιέσεις και τα δεινοπαθήματα που υφίσταντο από τους γενιτσάρους και τους άλλους στρατιωτικούς της Τουρκικής κατοχής.
ΑΝΑΣΤ. ΒΡΟΝΤΗΣ


Πηγή :
Κάτω στη Ρόδο στο Ροδονήσι - Μεσαναγρός γιοκ | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/357849/katw-sth-rodo-sto-rodonhsi-mesanagros-giok#ixzz4Z6xduscH




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου