Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Η ΚΑΣΣΑ ,ΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ

 

                                                               


                                                              Η εκκλησία του Ταξιάρχη       

                                                            

Μπορεί οι Τούρκοι να έκαναν 100 χρόνια να βρουν τον Μεσαναγρό , οι κάτοικοι του χωριού όμως εδημιούργησαν μηχανισμούς για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διαφυλάξουν την ελευθερία τους και να ζήσουν ανεξάρτητοι.΄Ετσι ίδρυσαν την « Κάσσα».

Η Κάσσα, ήταν αγροτικό πιστωτικό ίδρυμα και σκοπό είχε να παρέχει τρόφιμα σιτάρι και να βοηθάει όσους χωριανούς είχαν ανάγκη. Η Κάσσα, διέπετο από κανόνες και εδιοικείτο από Συμβούλιο που αποτελείτο από διαλλεκτά πρόσωπα της κοινωνίας . Κάθε Μεσαναγρενός αγρότης ήταν υποχρεωμένος να συνεισφέρει στο ταμείο της Κάσσας ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Αυτοί που μπορούσαν πολλά και οι άλλοι λίγα. Οι εισφορές εκανονίζοντο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κάσσας και από τους γέρους του χωριού. ¨Ολοι ήταν ευχαριστημένοι και κανένας δεν αδικείτο. Στο Ταμείο της Κάσσας υπήρχαν περί τα χίλια τουρκικά κιλά σιταριού .

Οι οικογένειες του χωριού που τα σπαρτά τους δεν απέδωσαν ,έπαιρναν το αναγκαίο σιτάρι για να ζήσουν και να σπείρουν και το επέστρεφαν όταν όλα πήγαιναν καλά. Η Κάσσα έπαψε να λειτουργεί όταν έφυγαν οι κατακτητές , αλλά εξεπλήρωσε το σκοπό της


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου