Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

ΑΝΕΒΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΣΚΙΑΔΙ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ

 



                                                                          



Ο δρόμος για να ανεβούμε στην κορυφή του βουνού Σκιάδι υπήρχε , αλλά όχι σε καλή κατάσταση. Την ημέρα λοιπόν των εκλογών μάθαμε ότι μπορούμε να ανεβούμε και το προσπαθήσαμε. Ο δρόμος βελτιώθηκε και χρειάζεται ακόμη λίγη προσπάθεια , για να γίνει καλύτερος. Η διαδρομή εξαίσια . Ανεβήκαμε στην κορυφή και το μάτι μας δεν ήξερε πού να πρωτοκοιτάξει. Μια γαλήνη σε κυριεύει και σε κάνει να νιώθεις διαφορετικά.

Στην κορυφή ,που παλιά ήταν τόπος λατρείας , διακρίνονται ερείπια παλιού ναού. Και όπως γράφει ο Αρχαιολόγος Ι. Βολανάκης και φίλος του χωριού..( Σε απόσταση 4 χιλ. ,στην κορυφή υψώματος-560μ. διατηρούνται τα ερείπια παλαιού ναϋδρίου , στους τοίχους του οποίου διακρίνονται λείψανα από τοιχογραφίες. Το ναϋδριο αυτό κτίστηκε στη θέση ή πλησίον παλαιοχριστιανικού ναού, όπως φαίνεται από τα λείψα­να παλαιών τοίχων και από διατηρούμενα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη. Η θέση λέγεται Σταυρός ή ΄Αγιος Ιωάννης .).

Υπάρχει επίσης «Φλεσκίνα » ,είδος μικρού πηγαδιού ,για τη συλλογή νερού.

Και τι δε βλέπει το μάτι μας. Κάτω ακριβώς ,είναι η Μονή Σκιάδι και πιο πέρα απλώνεται η θάλασσα του Μεσαναγρενού Κάμπου. Κάπου εκεί βρίσκεται και το «Πετροκάραβο» ,που πέτρωσε η Παναγιά Σκιαδενή ,μαζί με τους πειρατές. Δεξιά δια­κρίνονται τα χωριά Απολακκιά, Μονόλιθος και Σιάνα. Από την άλλη μεριά , η ματιά μας φτάνει μέχρι το χωριό Λάρδος. Διακρίνονται επίσης ο Γενναδενός κάμπος ,τα Σκληπενά μέρη και ακριβώς κάτω από τα πόδια μας ,ο Μεσαναγρός. Προς τη μεριά της Αρνίθας ,υψώνεται επιβλητικά ,το Μεσαναγρενό Αιολικό πάρκο.

Αν πας απόγευμα ,θα απολαύσεις το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο. Όλα σου φαίνονται πολύχρωμα , ο ήλιος χάνεται στη θάλασσα και ένα σκοτεινό πέπλο σκε­πάζει τα πάντα.

Μελανό σημείο , η εγκατάσταση κεραιών ,ακόμη και κοντά στα Αρχαιολογικά μνη­μεία. Οι κεραίες αυτές πρέπει να ξηλωθούν ,γιατί η παρουσία τους δείχνει ανευθυ­νότητα και όχι σεβασμό στα μνημεία που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Αν βρεθείτε στον Μεσαναγρό , μη διστάσετε να ανεβείτε στην κορυφή του βουνού «Σκιάδι» και θα μείνετε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Θα ζήσετε ανεπανάληπτες στιγμές και θα νιώσετε αισθήματα πρωτόγνωρα .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου