Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Ο ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ Η΄Η ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ

 

                                                                   


Ο Μεσαναγρός ή η Μεσαναγρός , τελικά ποιο είναι το σωστό ;


Το χωριό μας έχει μεγάλη ιστορία και και πολλές φορές το όνομά του προφέρεται με το άρθρο ο ή με το η . Αρκετοί το προφέρουν και με τους δύο τρόπους. Στο Βιβλίο μου “ Το χωριό μας ,ο Με­σαναγρός της Ρόδου” ,προτίμησα το “Ο Μεσαναγρός” ,για τους παρακάτω λόγους.


1) Ο Δάσκαλός μας Ιωάννης Μπίλλης ,που πρώτος εκπόνησε εργασία για το χωριό ,η οποία φυλάσ­σεται στην Ακαδημία Αθήνών, γράφει :

Το όνομά του προέρχεται εκ του ετυμολογικού Αγρός-Αναγρός-Καταγρός -Μέσα αναγρός- Με­σαναγρός.


2) Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μηνάς αναφέρεται για το όνομα του χωριού. (Μεσαναγρός – (Μέσα - άνω—αγρός ). Το άνω δικαιολογείται ,γιατί το χωριό βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο.


3) Εγκυκλοπαίδειες ,όπως η Βικιπαίδεια αναφέρει και τους δύο τρόπους (ο,η).


4) Υπάρχουν χωριά και οικισμοί που έχουν παραπλήσιο όνομα με του χωριού μας ,όπως. Ο Μεσα­γρός στην Αίγινα και Ο Μεσαγρός ,χωριό της Λέσβου.


5) Στη Ρόδο υπάρχουν, το μεσαιωνικό χωριό στα Μάσαρη με το όνομα Ο Καταγρός και τοποθεσίες στον Αρχάγγελο και Μαριτσά ,με το όνομα Ο Αναγρός.


Σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα παρατηρούμε ότι το δεύτερο συνθετικό του ονόματος είναι η λέξη αγρός. Το χωριό πάντα ήταν αγροτικό και αυτό δικαιολογεί τις διάφορες ονομασίες του. Συ­μπεραίνομε λοιπόν ότι το άρθρο (Ο) δικαιολογείται και υπαγορεύεται από τη λέξη αγρός ,που είναι γένους αρσενικού.


Ο Μεσαναγρός της Ρόδου λοιπόν όταν μιλάμε και γράφουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου