Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

" Το ψάρι Γκιζάνι"


To ψάρι Γκιζάνι

Το γκιζάνι είναι ψάρι μικρού μεγέθους 12εκ. ,ζει στα γλυκά νερά της Ρόδου και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και την Ελληνική νομοθεσία ,καθώς θεωρείται « είδος προτεραιότητας » και περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο απειλούμενων ειδών της Ελλάδας.
Καταφέρνει να ζει στα ρέματα που το χειμώνα πλημμυρίζουν και το καλοκαίρι ξεραίνονται. Ζει μέχρι 3 χρόνια και αναπαράγεται την άνοιξη και το καλοκαίρι . Πήρε το όνομά του από τον Ιταλό Αλεσάντρο Γκιζάνι, που το εντόπισε στη Ρόδο το 1900. Το συναντούμε στο Λουτάνη ποταμό ,στην Κρεμαστή, Επτά Πηγές, Γαδουρά , Λίμνη Νάνων και στη Νότια Ρόδο.
Λόγω της ξηρασίας κινδυνεύουν 200 υγροβιότοποι στα νησιά του Αιγαίου. Με την πάροδο του χρόνου το νερό γίνεται πιο αναγκαίο και η υπεράντληση δημιουργεί προβλήματα τόσο στη φύση , όσο και στους οργανισμούς που ζουν γύρω από τα υδάτινα μέρη. Το αποτέλεσμα ο πληθυσμός του είδους να μικραίνει.
Tα τελευταία χρόνια , στα πλαίσια της προστασίας και διάσωσής του , τόσο οι Δήμοι όσο και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση , ανέλαβαν δράση που στοχεύει.
- Στη δημιουργία βιοτόπων
- Στην ενίσχυση γενετικής ποικιλομορφίας του είδους
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων
Πιστεύουμε ότι η ευαισθησία των Ροδιτών και η αγάπη στο νησί , θα βοηθήσουν να σωθεί ένα ακόμα είδος, που απειλείται με εξαφάνιση.