Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

" Ανακύκλωση "


Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως ο άνθρωπος , δε θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο, αποτελεί χρήσιμη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι τίποτε δε χάνεται. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα σκουπίδια π.χ. δεν είναι άχρηστα αλλά χρήσιμες ύλες, να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας από μικρά, γιατί αυτά αποτελούν το μέλλον και το μέλλον αυτού του πλανήτη τους ανήκει.
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε χαρτί, προϊόντα, συσκευές, μπαταρίες, σκουπίδια ,σίδηρο , πλαστικά και τίποτε δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Είναι ευχάριστο σε δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα σε σχολεία ,να βλέπει κανείς κάδους που ρίχνουμε υλικά ανακύκλωσης ή συσκευές. Από τον σκουπιδοτενεκέ κάθε σπιτιού πρέπει να ξεκινά η ανακύκλωση. Στην Ελλάδα ο Μ.Ο. παραγωγής σκουπιδιών το χρόνο ανά κάτοικο είναι περίπου 400 κιλά . Αν λοιπόν σε κάθε σπίτι γινόταν η κατάλληλη διαλογή και το κράτος και οι Δήμοι μάζευαν το υλικό και τo επεξεργάζονταν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς την ανακούφιση του Περιβάλλοντος και την οικονομία που θα γινόταν . Ανακυκλώνοντας τα υλικά δημιουργούμε και νέες θέσεις εργασίας και καταπολεμούμε την ανεργία.
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα πριν την ανακύκλωση είναι η ξαναχρησιμοποίηση των υλικών σε άλλες δραστηριότητές μας και μετά ότι απομένει μαζεύεται , χωρίζεται ανά υλικό σε ειδικούς κάδους και αποστέλλεται για να ακολουθήσει η ανακύκλωση.
Στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα προγράμματα στα σχολεία με θέμα την ανακύκλωση. Γίνονται ενημερωτικές παρουσιάσεις ,τοποθετούνται κάδοι ανακύκλωσης για διάφορα υλικά , μαθήματα, για να ευαισθητοποιηθούν οι μικροί μαθητές και να αποκτήσουν περιβαλλοντολογική συνείδηση.
Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πολίτη καθώς και η επένδυση από πλευράς πολιτείας σε θέματα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πιο φθηνή και η πιο εύκολη λύση δεν είναι πάντοτε και η καλύτερη.