Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Eικόνες από την αποκριάτικη χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού"

Απονομή επαίνου από τον Υπουργό κ. Αρ. Παυλίδη στη φοιτήτρια Στ. Σταματάκη
Το γλέντι μόλις αρχίζει


Απονομή επαίνου από τον Αντινομάρχη κ. Στ. Κουσουρνά στο φοιτητή Γ. Μιχαήλ


Ο χορός καλά κρατεί



Οι αρχές παρούσες. ο Πρόεδρος του Τοπικού κ.Τσ. Χατζηκώστας, ο Διευθυντής Τενικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλης Ξίπας και ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού κ. Μ. Αρνίτταλης


"Αποκριάτικη χοροεσπερίδα Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού"

Εικόνα από την εκδήλωση
Ο Αντινομάρχης κ. Στάθης Κουσουρνάς


Ο Δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Μανόλης Σαββής


Ο Υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης



Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού κ. Γιάννη Καραγιάννη



Με επιτυχία έγινε χθές η αποκριάτικη χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού " Ο Ταξιάρχης" στο κέντρο "Μιμάκος " στ΄Αφάντου. Παρευρέθηκαν ο Υπουργός κ.Αριστοτέλης Παυλίδης , ο Αντινομάρχης κ. Στάθης Κουσουρνάς , ο Δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ.Μανόλης Σαββής ,ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σαββίδης ,ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Τσαμπίκος Χατζηκώστας , ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ν. Ρόδου κ. Μιχάλης Ξίπας και πολλοί Μεσαναγρενοί και φίλοι του Μεσαναγρού.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Γιάννης Καραγιάννης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε καλή διασκέδαση . Ακολούθησε η βράβευση των επιτυχόντων ,σήμερα φοιτητών, στα Πανεπιστήμια, Στέλλας Σταματάκη και Γιώργου Μιχαήλ.
Ηταν μια σπουδαία βραδιά που έφερε κοντά τους Μεσαναγρενούς και τους φίλους τους.





Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

" Αποκριάτικη χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού"

¨Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού " Ο Ταξιάρχης " ,διοργανώνει αποκριάτικη χοροεσπερίδα . Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί όλους τους Μεσαναγρενούς να παρευρεθούν και να ενισχύσουν το Σύλλογο . Είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να βρεθούμε όλοι μαζί.
Σας παραθέτουμε την πρόσκληση του Συλλόγου.

Πρόσκληση
Σας προσκαλούμε στην αποκριάτικη χοροεσπερίδα μας ,που θα γίνει την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009, στο κέντρο " Μιμάκος" στα Αφάντου.
¨Ωρα προσέλευσης -20.30
Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.
Τιμή εισόδου 20Ε
Από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου
Παράκληση και δική μας να είμαστε όλοι εκεί.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

" Ο χαρταετός ,έθιμο,παιχνίδι ή επιστημονικό όργανο.."



Χαρταετός
Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή που πετά με τη βοήθεια του αέρα. Κρατιέται από ένα σπάγκο ,την καλούμπα.
Το έθιμο προέρχεται από την Κίνα. Υπάρχουν γραπτές αποδείξεις ότι χαρταετοί πετούσαν στον ουρανό της Κίνας από το 2000π.Χ. . Στην Ευρώπη εμφανίστηκε το 1400 μ.Χ.. Το 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε σαν επιστημονικό όργανο ,π.χ. για την καταγραφή θερμοκρασιών ,από το Βενιαμίν Φραγκλίνο, για να αποδείξει ότι οι αστραπές δεν είναι τίποτε άλλο από στατικός ηλεκτρισμός κ.α.
Κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν σαν συσκευές παρατήρησης.
Στην Ελλάδα το πέταγμά του γίνεται την Καθαρή Δευτέρα. Ο σκελετός κατασκευάζεται από ξύλο είτε από πλαστικό , ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση από πλαστικό φύλλο ή χαρτί. Σημαντικά σημεία του χαρταετού είναι.
- Τα ζύγια της καλούμπας
- Τα ζύγια της ουράς
- Το μέγεθος της ουράς
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πέταγμα. Κάθε χρόνο γίνονται πολλά ατυχήματα ιδίως με παιδιά από ηλεκτροπληξία, όταν πετούν το χαρταετό κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια.
Προσοχή
- Πετάμε τους χαρταετούς μακριά από τα ηλεκτροφόρα καλώδια
- Είναι προτιμότερο να τον αφήσουμε όταν μπλεχτεί στα καλώδια
- Δεν προσπαθούμε να ανεβούμε σε στύλους της ΔΕΗ ,για να ξεμπλέξουμε το χαρταετό
- Δεν πετάμε χαρταετό ,όταν ο καιρός είναι βροχερός και αστράφτει.
Καλό πέταγμα του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα αλλά πάνω από όλα προσοχή…

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

" Ανακύκλωση "


Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως ο άνθρωπος , δε θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο, αποτελεί χρήσιμη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι τίποτε δε χάνεται. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα σκουπίδια π.χ. δεν είναι άχρηστα αλλά χρήσιμες ύλες, να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας από μικρά, γιατί αυτά αποτελούν το μέλλον και το μέλλον αυτού του πλανήτη τους ανήκει.
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε χαρτί, προϊόντα, συσκευές, μπαταρίες, σκουπίδια ,σίδηρο , πλαστικά και τίποτε δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Είναι ευχάριστο σε δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα σε σχολεία ,να βλέπει κανείς κάδους που ρίχνουμε υλικά ανακύκλωσης ή συσκευές. Από τον σκουπιδοτενεκέ κάθε σπιτιού πρέπει να ξεκινά η ανακύκλωση. Στην Ελλάδα ο Μ.Ο. παραγωγής σκουπιδιών το χρόνο ανά κάτοικο είναι περίπου 400 κιλά . Αν λοιπόν σε κάθε σπίτι γινόταν η κατάλληλη διαλογή και το κράτος και οι Δήμοι μάζευαν το υλικό και τo επεξεργάζονταν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς την ανακούφιση του Περιβάλλοντος και την οικονομία που θα γινόταν . Ανακυκλώνοντας τα υλικά δημιουργούμε και νέες θέσεις εργασίας και καταπολεμούμε την ανεργία.
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα πριν την ανακύκλωση είναι η ξαναχρησιμοποίηση των υλικών σε άλλες δραστηριότητές μας και μετά ότι απομένει μαζεύεται , χωρίζεται ανά υλικό σε ειδικούς κάδους και αποστέλλεται για να ακολουθήσει η ανακύκλωση.
Στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα προγράμματα στα σχολεία με θέμα την ανακύκλωση. Γίνονται ενημερωτικές παρουσιάσεις ,τοποθετούνται κάδοι ανακύκλωσης για διάφορα υλικά , μαθήματα, για να ευαισθητοποιηθούν οι μικροί μαθητές και να αποκτήσουν περιβαλλοντολογική συνείδηση.
Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πολίτη καθώς και η επένδυση από πλευράς πολιτείας σε θέματα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πιο φθηνή και η πιο εύκολη λύση δεν είναι πάντοτε και η καλύτερη.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

" Χειμωνιάτικες εικόνες από το Μεσαναγρό"

Επιτέλους έβρεξε
Ο καταρράκτης του Αγίου Θωμά τρέχει νερό


΄Εριξε χαλάζι

΄Οτι απόμεινε από το χαλάζι




Οι μυγδαλιές άνθισαν



Επιτέλους έβρεξε... Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι βροχές που δέχεται η Νότια Ρόδος είναι μηδαμηνές εν σχέσει με το υπόλοιπο νησί. Αυτό φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ,αν δει κανείς το φράγμα της Απολακκιάς και τα ποταμάκια που σπάνια τρέχουν. Πολλές φορές ξεκινάς από την πόλη της Ρόδου με βροχή και όταν περνάς την Κάλαθο -Λάρδο , συναντάς λιακάδα και σταγόνα δεν πέφτει. ΄Ηδη τα νερά είναι λίγα και η Νότια Ρόδος που είναι το πιο παραγωγικό κομμάτι του νησιού , αντιμετωπίζει πρόβλημα.





Τις τελευταίες μέρες κάτι άλλαξε . Καιρό είχε να βρέξει έτσι. Στα ποταμάκια άρχισε να κυλά το νερό, έριξε χαλάζι και το χώμα χόρτασε νερό.





Από την επίσκεψή μας στο Μεσαναγρό είναι και οι εικόνες που βλέπετε.





Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

" Τσικνοπέμπτη"








Τσικνοπέμπτη

Στο μέσο της κρεατινής εβδομάδας της Σαρακοστής ,βρίσκεται η Τσικνοπέμπη ,που καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος εν όψει της νηστείας της Σαρακοστής. Βασικό χαρακτηριστικό της γιορτής είναι το ψήσιμο, « τσίκνισμα» κρέατος στα κάρβουνα . Σύμφωνα με την παράδοση , όλοι , ακόμη και οι φτωχοί , πρέπει να ψήσουν κρέας με λίγο λίπος , ώστε η τσίκνα να γεμίσει την ατμόσφαιρα.
Οι αποκριές κρατούν 3 εβδομάδες .Η πρώτη λέγεται «προσφωνέσιμη» ,γιατί προσφωνούσαν , διαλαλούσαν στα χωριά τον ερχομό της αποκριάς. Η δεύτερη είναι η «κρεατινή» , επειδή έτρωγαν κρέας και η τρίτη η « τυρινή ή τυροφάγος», γιατί έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Παλιά το γλέντι της ημέρας γινόταν στα σπίτια. Μαζεύονταν όλοι οι φίλοι και συγγενείς , έψηναν και γλεντούσαν. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Οι ταβέρνες έχουν την τιμητική τους. Πού να βρεις τραπέζι αν δεν έχεις κλείσει …
Καλή Τσικνοπέμπτη λοιπόν και σ΄αυτούς που θα βγουν και σ΄αυτούς που θα μείνουν σπίτια τους. Διασκεδάστε, χορέψτε, τηρήστε το έθιμο ,αλλά με μέτρο .
Καλά να περάσετε όλοι.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

" Αποκριές στο Μεσαναγρό "


Καρναβάλι - Αποκριές στο Μεσαναγρό

Η λέξη Καρναβάλι ,προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «carrus navalis » ,που σημαίνουν ναυτικό αμαξίδιο .Και αυτό γιατί στις πομπές που γίνονταν κατά τη διάρκεια των Ελευσίνιων μυστηρίων ,για να μεταφερθεί το Ιερό Πέπλο της Αθηνάς στον Παρθενώνα ,παρήλαυνε ένα μικρό πλοίο με ρόδες ,στολισμένο με άνθη και καρπούς.
Οι μεταμφιέσεις πρωτοεμφανίζονται το 2.00π.Χ. στην Ασία. Αργότερα στο Βυζάντιο ,στην Ευρώπη , όπου η αποκριά έπαιρνε πάνδημο χαραχτήρα. Η συνήθεια αυτή από το 2ο αιώνα μ.Χ. βρήκε αντίθετη την εκκλησία που τις έβλεπε ειδωλολατρικές. Από τα κείμενα βλέπουμε ,ότι μεταμφιέζονταν άνδρες σε γυναίκες ,γυναίκες σε άνδρες ,φτωχοί σε πλούσιους ,άλλοι σε ζώα και ενοχλούσαν τους περαστικούς.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καρναβαλιού είναι το κέφι, η φαντασία, το παιχνίδι. Πολλές πόλεις είναι διάσημες για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις .Ρίο Τζανέιρο ,στη Βραζιλία, Βενετία, Μαϊάμι και στην Ελλάδα το καρναβάλι της Πάτρας.
Στο Μεσαναγρό έδωσαν στην αποκριά ένα ξεχωριστό νόημα. Οι μέρες αυτές ήταν ευκαιρία να ξεδώσουν από τον καθημερινό μόχθο .Συνήθως ντύνονταν τα Σαββατοκύριακα «Καμουζέλες». Το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν την Καθαρή Δευτέρα μικροί και μεγάλοι ,άνδρες και γυναίκες φορούσαν κάτι διαφορετικό για να γίνονται αγνώριστοι .Δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα, αλλά είχαν τον τρόπο να αυτοσαρκάζονται και να προκαλούν γέλιο. Γύριζαν το χωριό παρέες-παρέες ,κρατώντας κουδούνια, μπαστούνια ,ξύλα και διασκέδαζαν τον κόσμο.
Την τελευταία Κυριακή ,οι οικογένειες μαζεύονταν σε ένα σπίτι και εκεί όλοι μαζί έτρωγαν ,διασκέδαζαν μέχρι τις 12 η ώρα τα μεσάνυχτα και μετά συνέχιζαν με νηστίσιμα .Κάθε νοικοκυρά έφτιαχνε κάτι διαφορετικό και το τραπέζι ήταν ξεχωριστό.
Την Καθαρή Δευτέρα , ημέρα σωματικής και πνευματικής κάθαρσης ,συνέχιζαν το γλέντι ‘εξω από το χωριό και ιδιαίτερα στον ΄Αγιο Θωμά. Σήμερα κάποια ΄εθιμα διατηρούνται και κάποια συνεχίζονται.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

" Το ψάρι Γκιζάνι"


To ψάρι Γκιζάνι

Το γκιζάνι είναι ψάρι μικρού μεγέθους 12εκ. ,ζει στα γλυκά νερά της Ρόδου και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και την Ελληνική νομοθεσία ,καθώς θεωρείται « είδος προτεραιότητας » και περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο απειλούμενων ειδών της Ελλάδας.
Καταφέρνει να ζει στα ρέματα που το χειμώνα πλημμυρίζουν και το καλοκαίρι ξεραίνονται. Ζει μέχρι 3 χρόνια και αναπαράγεται την άνοιξη και το καλοκαίρι . Πήρε το όνομά του από τον Ιταλό Αλεσάντρο Γκιζάνι, που το εντόπισε στη Ρόδο το 1900. Το συναντούμε στο Λουτάνη ποταμό ,στην Κρεμαστή, Επτά Πηγές, Γαδουρά , Λίμνη Νάνων και στη Νότια Ρόδο.
Λόγω της ξηρασίας κινδυνεύουν 200 υγροβιότοποι στα νησιά του Αιγαίου. Με την πάροδο του χρόνου το νερό γίνεται πιο αναγκαίο και η υπεράντληση δημιουργεί προβλήματα τόσο στη φύση , όσο και στους οργανισμούς που ζουν γύρω από τα υδάτινα μέρη. Το αποτέλεσμα ο πληθυσμός του είδους να μικραίνει.
Tα τελευταία χρόνια , στα πλαίσια της προστασίας και διάσωσής του , τόσο οι Δήμοι όσο και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση , ανέλαβαν δράση που στοχεύει.
- Στη δημιουργία βιοτόπων
- Στην ενίσχυση γενετικής ποικιλομορφίας του είδους
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων
Πιστεύουμε ότι η ευαισθησία των Ροδιτών και η αγάπη στο νησί , θα βοηθήσουν να σωθεί ένα ακόμα είδος, που απειλείται με εξαφάνιση.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

" To ελάφι της Ρόδου"




Το ελάφι της Ρόδου

Στη Ρόδο το σύμβολο του νησιού, το ελάφι DAMA DAMA ή πλατόνι ,πριν μερικά χρόνια κινδύνεψε να εξαφανιστεί ,αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους κάηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του -87 και -92 .Στη μείωση του πληθυσμού συνέβαλε και η λαθροθηρία.
Στην είσοδο του λιμανιού του Μαντρακιού πάνω σε δύο κίονες υπάρχουν δύο ελάφια . Ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το Πλατόνι ήρθε στη Ρόδο μετά την άφιξη των σταυροφόρων. ΄Αλλοι ότι μεταφέρθηκε στη Ρόδο για να διώξει τα φίδια. Όμως η Ρόδος από τα αρχαία χρόνια αναφέρεται ως ελαφούσα.
Είναι μετρίου αναστήματος .Το μήκος του είναι 1,5 μ. και το ύψος του 0,90 μ. Ζυγίζει 100 κιλά περίπου και μερικά αρσενικά περισσότερο. Είναι όμορφο ζώο. Η ομορφιά του οφείλεται στις τέλειες αναλογίες του. Τα κέρατά του υπάρχουν μόνο στα αρσενικά. Πέφτουν το Μάη και ξαναφυτρώνουν από το Σεπτέμβριο. Ανάλογα με τις διακλαδώσεις των κεράτων είναι και η ηλικία τους. Ζει στα δάση πεύκου και κυπαρισσιού σε θέσεις όπου υπάρχουν νερά όλο το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Στο Μεσαναγρό υπάρχουν αρκετά στις περιοχές του Κάμπου και στο δάσος του Αγίου Θωμά. Στα παλιά χρόνια σε κάθε σπίτι είχαν κέρατα ελαφιού που τα εύρισκαν οι χωρικοί στα δάση και όταν έμπαιναν φίδια στα σπίτια ή σε αποθήκες ,θύμιαζαν το χώρο και τα φίδια έφευγαν.
Σήμερα οι κάτοικοι τα προστατεύουν , τα προσέχουν , αν και πολλές φορές κάνουν ζημιές στις καλλιέργειές τους.
¨Ένα από τα εναπομείναντα δάση στο Μεσαναγρό που φιλοξενεί ελάφια ,είναι το δάσος του Αγίου Θωμά ,που βρίσκεται ανάμεσα Λαχανιά - Μεσαναγρό . Είναι πηγή ζωής αλλά και φιλόξενος χώρος για τα ελάφια. Οι κάτοικοι το προστατεύουν και το προσέχουν σαν τα μάτια τους ,αλλά θα πρέπει και το κράτος να λάβει μέτρα για την προστασία του.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

" Αποκριάτικη χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού"

" Εικόνες από τη συνεστίαση την ημέρα των εκλογών "


΄Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού "Ο Ταξιάρχης",διοργανώνει την αποκριάτικη χοροεσπερίδα του στο κέντρο " Μιμάκος " στο Φαληράκι. Παρακαλούνται όλοι οι Μεσαναγρενοί να παρευρεθούν στην εκδήλωση αυτή και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην επιτυχία της. Παρακάτω σας παραθέτουμε την πρόσκληση του Συλλόγου.




ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΎ ΡΟΔΟΥ


" Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ"




Πρόσκληση


Σας προσκαλούμε στην αποκριάτικη χοροεσπερίδα μας ,που θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου 2009, ημέρα Παρασκευή , στο κέντρο " Μιμάκος" στο Φαληράκι.


΄Ωρα προσέλευσης 20.30


θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.


Από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού


Τιμή εισόδου -20Ε




Το Δ.Σ. κάνει έκκληση σε όλους του χωριανούς και φίλους του Μεσαναγρού να δώσουν το παρόν στην εκδήλωση , για να ενισχύσουν οικονομικά το Σύλλογο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει λαχειαγορά με πλούσια δώρα.


΄Ολοι λοιπόν πρέπει να είμαστε εκεί.




Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

H Παναγία Σκιαδενή
Το μοναστήρι της Παναγιάς Σκιαδενής

Συνεργασία ΤΕΙ Αθήνας – Δήμου Νότιας Ρόδου

Παναγιά Σκιαδενή
Από το καλοκαίρι έχει αρχίσει συνεργασία του ΤΕΙ Αθήνας με το Δήμο Νότιας Ρόδου, για τη συντήρηση μνημείων που έχουν φθαρεί από το χρόνο. Στα πλαίσια αυτά στο Μεσαναγρό θα γίνει παρέμβαση και στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σκιαδενής . Πιστεύουμε ότι γίνεται μια καλή αρχή ,η οποία και πρέπει να συνεχιστεί . Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σκιαδενής θα πραγματοποιηθεί φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση των φθορών της ομώνυμης φορητής εικόνας . Οι επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στοχεύουν στην αποκατάσταση της φορητής εικόνας .Το πάμφυλο που καλύπτει τη ζωγραφική επιφάνεια θα αφαιρεθεί και θα καθαριστεί. Θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός της ζωγραφικής επιφάνειας της εικόνας με οργανικούς διαλύτες και στερέωσή της με ακρυλική ρητίνη. Ο ξύλινος φορέας θα καθαριστεί με οργανικούς διαλύτες και εάν κριθεί αναγκαίο θα εφαρμοστεί απεντομωτικό διάλυμα με επάλειψη και ενέματα. Στη ζωγραφική επιφάνεια θα εφαρμοστεί βερνίκι και τέλος θα επανατοποθετηθεί το πάμφυλο.
΄Ολες οι εργασίες θα γίνουν σύμφωνα με τις επιταγές της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ υπό την επίβλεψη της 4ης Ε.Β.Α. Θα τηρείται καθημερινά ημερολόγιο έργου.
Η προσπάθεια αυτή του Δήμου και του ΤΕΙ Αθήνας είναι αξιέπαινη ,δείχνει ευαισθησία και σεβασμό στην κληρονομιά που παραλάβαμε από τους προγόνους μας ,που πολλές φορές την αφήνουμε να καταστρέφεται .Θα παρακολουθούμε την προσπάθεια αυτή και ως Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού θα είμαστε αρωγοί σε ότι μας ζητηθεί.