Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

"Γνωριμία με τη Χλωρίδα της Ν. Ρόδου-Η Παιωνία"



Θα αρχίσω σήμερα με ένα ρητό των προγόνων μας. « Αρχή Σοφίας ,ονομάτων επίσκεψις». Αν τώρα τα ονόματα αυτά αφορούν τα βότανα , η αξία είναι διπλή. Θα περιγράψουμε ένα ευεργετικό ακριβό βότανο την Παιωνία ,τη Ροδιακή. Επιστημονικό όνομα PACONIA RHODIAN. Αναμφισβήτητα είναι το Ρόδον της Ρόδου. Στα μέρη μας λέγεται ΠΑΓΟΝΑ ΜΑΚΟΣ ΦΟΥΣΚΑ. Από πολλές πηγές έχουμε πληροφορίες ,ότι παλιά έκαναν εξαγωγή του φυτού αυτού στην Αίγυπτο ,το οποίο μετά από κατάλληλη επεξεργασία επέστρεφε σαν αφέψημα στον τόπο μας με καταπληκτικές ιδιότητες ,σαν αντισπασμωδικό κατάλληλο στις νευρασθένειες.
Στην περιοχή μας φύεται εύκολα με βολβούς . Υπάρχει βέβαια σε άγρια κατάσταση και όταν βλέπει κανείς τα άνθη να κυματίζουν με τα ωραία του χρώματα αισθάνεται να είναι καλά.
Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτά τα λουλούδια καλλιεργήθηκαν σκόπιμα σε μέρη που υπήρχαν αρχαία ιερά τα οποία ήταν κέντρα για θεραπεία και τα έλεγαν « ΠΑΙΩΝΙΑΙ».
Ένα από αυτά ,γνωστό σε πολλούς , ήταν στον Άγιο Φιλήμονα Αρνίθας. Εικάζεται ότι τα ιερά αυτά σε συνεργασία με τα αντίστοιχα της Αιγύπτου θεράπευαν αρκετούς ασθενείς. Στον ΄Αγιο Φιλήμονα σε συνδυασμό με την πίστη και το αφέψημα της Παιωνίας ,γινόταν καλά ο ασθενής.
Η λέξη Παιωνία έχει τη ρίζα της στο θεό Παιάν ή Παιών ,συνώνυμο του Δία. Αργότερα ο Παιών ταυτίστηκε με τον Ασκληπιό ,θεραπευτή των νόσων που λατρευόταν αποκλειστικά στη Ρόδο. Στα ορφικά ,ο Απολλώνιος ο Ρόδιος , ο Ησύχιος ο Αλεξανδρινός ,ο Γαληνός ,ο Θεόφραστος, κ.α ,αναφέρουν την Παιωνία τη Ροδιακή.
Οι ιππότες της Ρόδου και οι Ιταλοί εκτιμούσαν αυτό το ωραίο λουλούδι . Τελειώνοντας θέλω να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να ξεριζώνουμε το φυτό .

Δημοσθένης Θωμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου