Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

"Γνωριμία με τη χλωρίδα της Ν. Ρόδου-Η Βατομουριά"




Η Βατομουριά , βάτος όπως τη λέμε , έχει και άλλα ονόματα .Ρούμπος, Ρούθος, Βατσινιά, Μορατζίδα κ.α. Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι. RUBUS- HUTICOSUS . Ανήκει στα ροδανθή ,είναι φυτό ακανθώδες ,αλλά φαρμακευτικό. Το αναφέρει ο Θεόφραστος ,ο Διοσκουρίδης. Είναι γνωστό από περιγραφές βοτανολόγων.
Τα τρυφερά φύλλα ,τα βλαστάρια , τα λουλούδια ,οι ρίζες και οι καρποί του χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική και στη ζαχαροπλαστική. Από τα βατόμουρα παρασκευάζεται το « Φραμπουάζ», γνωστό ποτό για τα παγωτά και τις μαρμελάδες.
Πίνεται σαν αφέψημα και βοηθά στις αρθρίτιδες ,στους ρευματισμούς, στα νεφρά για τις πέτρες ,στο στομάχι και την αναιμία. Επίσης ως διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας ,του πονόδοντου ,της φαρυγγίτιδας και του πονόλαιμου.
Ένα ποτήρι ζεστό τσάι από τα φύλλα και τα λουλούδια του φυτού αυτού μπορεί να προλάβει το σακχαρώδη διαβήτη . Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στη χρήση του.( Σουρώνουμε το εκχύλισμα δύο φορές για τις αγκάθες ).