Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

" Ο Τραχανάς, ένα παλιό φαγητό που συνεχίζεται μέχρι σήμερα"

" Τραχανάς κατά τη διάρκεια της παρασκευής του"

" Ο Τραχανάς ,έτοιμος στο πιάτο"



Είχαμε αναφερθεί στη διατροφή των Μεσαναγρενών και τις πηγές της. Το σιτάρι υπήρξε η πηγή για πολλά φαγητά ,ακόμα και γλυκά. Θα σας παρουσιάζουμε σιγά σιγά τις συνταγές των φαγητών αυτών(Τρόπο παρασκευής - Μαγείρεμα και ότι τις αφορά ) Ο Τραχανάς –Παρασκευή –Μαγείρεμα

Πρώτα κοσκινίζουμε το σιτάρι ,το καθαρίζουμε ,το παίρνουμε στο μύλο και το αλέθουμε. Το φέρνουμε στο σπίτι και το κοσκινίζουμε ξανά.
Πριν μερικές μέρες έχουμε μαζέψει γάλα από κατσίκες , το αφήνουμε να ξυνίσει και ρίχνουμε μέσα λάδι. Όταν είναι έτοιμο το γάλα το βάζουμε να βράσει καλά και έχουμε αλεύρι στη σκάφη και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα και το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη ,ούτε σφιχτή ούτε τρυφερή.
Μετά το κάνουμε μπάλες και το βάζουμε πάνω σε ένα σεντόνι στο τραπέζι. Μετά το τρίβουμε για να γίνει λεπτός και τον περνούμε από κόρδινο και γίνεται πιο ψιλός. Τον αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσει καλά και μετά το βάζουμε σε σακούλες και έτσι έχουμε όλο το χρόνο να μαγειρεύουμε.

Μαγείρεμα τραχανά

Βάζουμε το κρέας να βράσει σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε αλάτι και βγάζουμε τον αφρό και το αφήνουμε να ψηθεί καλά. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε σε μια πιατέλα και κανονίζουμε το ζωμό να είναι αρκετό. Ρίχνουμε τον τραχανά , τον ανακατεύουμε καλά και σε 10 λεπτά είναι έτοιμος. Δοκιμάζουμε στο αλάτι και σε λεμόνι. Πολλές γυναίκες τον κάνουν και με αυγολέμονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου