Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

"ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΛΑΧΑΝΙΑ-ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ"  ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΛΑΧΑΝΙΑ – ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ


    ¨Η Μεγάλη Εβδομάδα και η Εβδομάδα μετά το Πάσχα ,είναι αφιερωμένες στην Παναγιά Σκιαδενή. Από χωριό σε χωριό μεταφέρεται από τους πιστούς με τα πόδια και η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη.
    Στο Μεσαναγρό τελευταίο σταθμό ,έρχεται στον ΄Αγιο Θωμά από τη Λαχανιά ,γίνεται δέηση και το απόγευμα πάει Μεσαναγρό. Διανυχτερεύει σε ένα σπίτι του χωριού που την μπατικιάζει και την άλλη μέρα γυρίζει όλα τα σπίτια του χωριού και στις μάντρες των βοσκών. Το απόγευμα  οι Μεσαναγρενοί την πάνε στη Μονή .
      Το έθιμο τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει και την Παναγιά έφερναν με αυτοκίνητα. Από πέρσι που έγινε παπάς του χωριού ο Παπα-Αγαθάγγελος  ,ανέλαβε πρωτοβουλίες και το έθιμο ξαναζωντάνεψε. ΄Ετσι και φέτος κάπου 40 Μεσαναγρενοί
πήγαμε στη Λαχανιά  ,για να μεταφέρουμε την Παναγιά . Επικεφαλής ο Παπα-Αγαθάγγελος και η Εκκλησιαστική Επιτροπή. Φτάσαμε στη Λαχανιά ,πήραμε την Παναγιά από ένα σπίτι και πεζή ξεκινήσαμε για τον ΄Αγιο Θωμά. Η απόσταση είναι 1 ώρα και 10 λεπτά.
   Οι στιγμές ήταν συγκινητικές. Θυμήθηκα τα παλιά χρόνια που με τα πόδια φέρναμε την Παναγιά ,θυμήθηκα σκηνές ,σεβασμό και τα ίδια έβλεπα και τώρα. Κάθε τόσο κάποιος σήκωνε στον ώμο την εικόνα και έτσι όλοι συμμετείχαν στη μεταφορά. ΄Όλα τα αυτοκίνητα που έφευγαν από την πανήγυρη ,σταματούσαν ,όταν έβλεπαν την πομπή ,κατέβαιναν και προσκυνούσαν την Παναγία. Σκηνές συγκηνητικές. Κάποιοι ξένοι που έβλεπαν όλα αυτά ,μας κοίταζαν και πιστεύω μας ζήλευαν. Μαζί υπήρχαν και αρκετά παιδιά.
   Μόλις φτάσαμε στον ΄Αγιο Θωμά ,οι καμπάνες ήχησαν ,το γλέντι σταμάτησε και άρχισε η δέηση. ΄Ολοι προσκύνησαν την Παναγιά και σιγά σιγά όλα τέλειωσαν ,για να ξαναγίνουν την επόμενη χρονιά.                                                                
 " Η Παναγιά Σκιαδενή σε σπίτι στη Λαχανιά"
 "Περπατώντας στους δρόμους της Λαχανιάς, για να πάμε στο σπίτι"
 " Προσκυνήσαμε την εικόνα"
 " Π¨ηραμε την εικόνα "
 " Και μέσα από τους δρόμους της Λαχανιάς, ξεκινήσαμε για ΄Αγιο Θωμά"
" Οι πιστοί στο δρόμο προσκυνούσαν την εικόνα"
 " ¨ΟΛοι μια μεγάλη παρέα βοηθούσαμε"
 ¨" Οι γυναίκες πρωτοστατούσαν"
 ¨" ¨Ολοι συμμετείχαμε "
 " Οι πιστοί που έφευγαν από τον ΄Αγιο Θωμά ,για Ρόδο ,σταματούσαν και προσκυνούσαν"
 " Φέτος ήμαστε πιο πολλοί"
 " Η Εκκλησδιαστική Επιτροπή φρόντισε  ,για την ασφάλεια της διαδρομής και για νερά"
 " Λεωφορεία ,αυτοκίνητα σταματούσαν ,για να προσκυνήσουν οι πιστοί"

 " Μετά από 1 ώρα και 10 λεπτά , φτάνουμε στον ΄Αγιο Θωμά"

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ-ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟ ΠΟΥ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ