Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

" Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ"


                                                             






                                         Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ


    Η θέση της γυναίκας στη Μεσαναγρενή Κοινωνία δεν ήταν όπως σήμερα. Πάντα η γυναίκα βρισκόταν ένα σκαλί πιο κάτω από τον άντρα. Η γυναίκα μεγάλωνε για  να φτιάξει οικογένεια  ,να είναι υπάκουη ,καλή νοικοκυρά και καλή σύζυγος. Μεγάλωνε έχοντας πάντα στ μυαλό της να μην κάνει ρεζίλι την οικογένεια με τις πράξεις της.
    Στο σχολείο δεν πήγαιναν και προτιμούσαν να ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού. Ακολουθούσαν τους γονείς στις γεωργικές εργασίες ,δούλευαν στα χωράφια  και ήταν έτοιμες να εκτελέσουν κάθε διαταγή του πατέρα ,αφέντη.
    Συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του χωριού, πανηγύρια , γάμους ,χορούς . Όταν γινόταν χορός οι κοπέλες κάθονταν όλες σε μια μεριά και περίμεναν τους καβαλιέρους να τις ζητήσουν σε χορό, κάτω από τα άγρυπνα μάτια των πιο παλιών. Στα καφενεία δεν κάθονταν  ποτέ. Βλέπετε αυτό ήταν προνόμιο των αντρών. Μου έκαναν  εντύπωση από μικρός ,αυτές οι διακρίσεις. Πρωί πρωί έφευγαν για τα χωράφια ,τα κατσίκια και όλη την ημέρα το ζευγάρι δούλευε  σκληρά. Το βραδάκι καθισμένοι στα ζωντανά γύριζαν στο χωριό ,κουρασμένοι. Ο άντρας ,αφού τακτοποιούσε τα ζώα πήγαινε στο καφενείο να πιει τον καφέ , να παίξει χαρτιά και να γυρίσει στο σπίτι για φαγητό. Αντίθετα η γυναίκα , έπρεπε να συγυρίσει ,να ανάψει τη φωτιά  ,να μαγειρέψει  και να ετοιμάσει τα σακούλια και για την αυριανή μέρα.
       Αν κάποια γυναίκα έμενε χήρα σπάνια ξαναπαντρευόταν .Φορούσε πάντα τα μαύρα ρούχα  και δε συμμετείχε στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Ακόμα και όταν ήταν έγκυες ,δούλευαν στα χωράφια ,στα κατσίκια και πολλές φορές γεννούσαν και στα χωράφια. Κάθε οικογένεια έκανε πολλά παιδιά, Το θεωρούσαν ευλογία Θεού ,αλλά χρειάζονταν και εργατικά χέρια ,για τις γεωργικές εργασίες.
      Τα πολλά κορίτσια ήταν «βάρος» ,γιατί έπρεπε να τους φτιάξουν σπίτια και να τα προικίσουν. Πάντα  η πρώτη  κόρη έπαιρνε τα περισσότερα και οι γιοι δεν μπορούσαν να παντρευτούν ,αν πρώτα δεν  πάντρευαν τις κόρες.. Αρκετοί  έμειναν λεύτεροι ,γιατί είχαν πολλές αδελφές.
     Τα κορίτσια τα πάντρευαν σε μικρή ηλικία ,ανάλογα με το γαμπρό που προξένευαν. Οι περισσότεροι γάμοι γίνονταν από προξενιό και λίγοι ήταν οι επαναστάτες. ΄Οποιος  ή όποια παντρευόταν ξένο ,ήταν οι παρακατιανοί ,που κανένας δεν τους ήθελε. Πολλοί γάμοι γίνονταν από συμφέρον ,από συγγένειες ,φιλίες ,χωρίς να  ερωτηθούν οι νέοι.
     Σήμερα όλα αυτά άλλαξαν και οι νέοι παντρεύονται όπως όλοι οι άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου