Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

"ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ"



                                                                        





               ΤΟ  ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ


       Κάθε χρόνο την ημέρα των Φώτων γίνεται το έθιμο του Φωτισμού. Μόλις τελείωνε η εκκλησία και οι πιστοί έπαιρναν τον αγιασμό ,μέσα στην εκκλησία  έβλεπε κανείς σκηνές όμορφες ,σκηνές που έδειχναν σεβασμό και θρησκευτικότητα.
                                                    


      Οι γεροντότεροι άνδρες , γυναίκες και οι Τατάδες (νονοί) ,έπαιρναν ένα αναμμένο κερί και περίμεναν καρτερικά τους δικούς τους .για να τους φωτίσουν. Με το αναμμένο κερί στο  χέρι  οι γεροντότεροι, μόλις ερχόταν κάποιος ,έσκυβε το κεφάλι και  τον φώτιζαν . Κρατούσαν τούφες μαλλιών  και έκαιγαν τις κορφές τους ,λέγοντας –Στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, Αμήν . Αυτό γινόταν σε σχήμα Σταυρού .

     Ήταν εικόνες που την ώρα εκείνη όλο το χωριό ζούσε και έδειχνε την ομόνοια  και το δέσιμο μεταξύ των χωριανών . Το έθιμο απαιτούσε όλοι μικροί και μεγάλοι, να φωτιστούν. ¨Όταν πηγαίναμε ,σπίτι οι γονείς μας ρωτούσαν αν φωτιστήκαμε και έβλεπαν στο κεφάλι μας αν υπήρχε το κάψιμο των μαλλιών μας.

   Όμορφα χρόνια ,όμορφες στιγμές .Όλοι ζητούσαμε τη φώτιση  της εκκλησίας ,για να πάνε όλα καλά τη χρονιά που μπήκε. Μήπως …..λέω μήπως ……πρέπει όλοι οι πολιτικοί μας ……..να έρθουν στον Μεσαναγρό  για να φωτιστούν ,μήπως …..και δούμε άσπρη μέρα……
                                                                 


                       ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου