Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

"ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΦΙΩΝ"





                                                                       
                                                                                                                                                                                 ΤΡΟΦΗ  ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΦΙΩΝ

  Τα τελευταία  χρόνια πολλή συζήτηση γίνεται  για την αύξηση των ελαφιών στο νησί και τις καταστροφές που υφίστανται οι γεωργοί. Έγιναν όπως πάντα προτάσεις ,κουβέντες του αέρα και το θέμα σταμάτησε μέχρι τα ελάφια να αρχίσουν  να κάνουν ζημιές. Η δική μας πρόταση ήταν ,η περιοχή των Περενών στον Μεσαναγρό που είναι περιφραγμένη ,να γίνει ο χώρος που θα μαζευτούν τα ελάφια ,αφού πρώτα διαμορφωθεί κατάλληλα και να έχει νερό και τροφή.
    ¨Οποιος πηγαίνει τακτικά στον Μεσαναγρό και είναι παρατηρητικός ,θα παρακολούθησε το εξής φαινόμενο. Πέρσι που δεν έβρεξε και η γη δεν έβγαλε χορτάρι ,τα ελάφια αναγκάστηκαν να φύγουν μέσα από το δάσος ,να κατέβουν μέσα στα κτήματα ,για να βρουν τροφή και νερό. Σε καθημερινή βάση βλέπαμε τα ελάφια να κυκλοφορούν ,να μη φοβούνται και να είναι αγέλες ολόκληρες. Τα πλησίαζες πολύ κοντά και αυτά δεν έφευγαν ,σε κοίταζαν στα μάτια σαν να σου έλεγαν ,αφήστε μας στην ησυχία μας. …Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να μπαίνουν ακόμα και μέσα στα πρώτα σπίτια του χωριού…
   Μόλις όμως έπιασαν οι πρώτες βροχές τον χειμώνα και η γη έβγαλε χορτάρι ,τα ελάφια εξαφανίστηκαν και χάθηκαν. Πραγματικά η παρουσία τους μας έλειψε και σπάνια τα βλέπαμε. Καλοκαίριασε και πάλι δειλά δειλά εμφανίστηκαν τα πρώτα ελάφια και μέρα με τη μέρα αυξάνονται.
      Τι κάνει λοιπόν τα ελάφια να φεύγουν από τη σιγουριά του δάσους και να καταφεύγουν μέσα στα χωράφια και να προκαλούν ζημιές στους γεωργούς, οι οποίοι με το δίκαιό τους διαμαρτύρονται και ζητούν να παρθούν μέτρα…. Σίγουρα η τροφή και το νερό……….Οι γεωργοί διαμαρτύρονται και οι υπεύθυνοι ποιούν τη νήσσα…
    Σας αναφέραμε παραπάνω την πρόταση που κάναμε πέρσι και προτείνουμε φέτος και κάποια άλλη λύση. Στα δάση που υπάρχουν ελάφια να δημιουργηθούν χώροι που να υπάρχει νερό και σε καθημερινή βάση να υπάρχει και τροφή  .Πιστεύω ότι έτσι, λιγότερα ελάφια θα έρχονται στην καλλιεργημένη γη.
   Ας αναλάβουν οι γεωργοί πρωτοβουλίες πιο δυναμικές  ,για να αναγκάσουν τους υπεύθυνους να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη σοδιά των γεωργών και τη ζωή των ελαφιών.

                                                       




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου