Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

"ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

 

¨                                                              





                                                                   Τσικνοπέμπτη

      Στο μέσο της κρεατινής εβδομάδας της Σαρακοστής ,βρίσκεται η Τσικνοπέμπη ,που καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος εν όψει της νηστείας της Σαρακοστής.  Βασικό χαρακτηριστικό  της γιορτής είναι το ψήσιμο, « τσίκνισμα» κρέατος στα κάρβουνα . Σύμφωνα με την παράδοση , όλοι , ακόμη και οι φτωχοί , πρέπει να ψήσουν κρέας με λίγο λίπος , ώστε η τσίκνα να γεμίσει την ατμόσφαιρα.
           Οι αποκριές κρατούν 3 εβδομάδες .Η πρώτη λέγεται «προσφωνέσιμη» ,γιατί προσφωνούσαν , διαλαλούσαν στα χωριά τον ερχομό της αποκριάς. Η δεύτερη είναι η  «κρεατινή» , επειδή έτρωγαν κρέας και η τρίτη  η « τυρινή  ή τυροφάγος», γιατί έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα.
      Παλιά το γλέντι της ημέρας γινόταν στα σπίτια. Μαζεύονταν όλοι οι φίλοι και συγγενείς , έψηναν και γλεντούσαν. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Οι ταβέρνες έχουν την τιμητική τους. Πού να βρεις τραπέζι αν δεν έχεις κλείσει …
           Καλή Τσικνοπέμπτη λοιπόν και σ΄αυτούς που θα βγουν  και σ΄αυτούς  που θα μείνουν σπίτια τους. Διασκεδάστε, χορέψτε, τηρήστε το έθιμο ,αλλά με μέτρο .
                                Καλά να περάσετε όλοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου