Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

" Ο ΜΑΡΤΗΣ Ο ΠΕΝΤΑΓΝΩΜΟΣ"

    
                                                            




                                                                      Ο Μάρτιος

     Πήρε το όνομά του από το λατινικό όνομα του Θεού  ¨Αρη (Mars). O Μάρτης είναι ο τρίτος μήνας κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Κατά το ρωμαϊκό ημερολόγιο το έτος άρχιζε από το Μάρτιο και συνεπώς ήταν ο πρώτος μήνας.
     Λόγω του ευμετάβλητου του καιρού, ο λαός με τις παροιμίες του τον ονομάζει « γδάρτη, παλουκοκάφτη , πεντάγνωμο, καρβουνιάρη ,διπρόσωπο».
   Στην πρώτη του Μάρτη φορούν στο χέρι μια κόκκινη κλωστή ,για να μη μαυρίζουν. Είναι ο μήνας των χελιδονιών και ο πρώτος της ¨Ανοιξης. Η λαϊκή φαντασία αποδίδει την αστάθεια του καιρού στον άστατο χαραχτήρα του.
      Σύμφωνα με την παράδοση ο Μάρτης έχει δύο γυναίκες .Μια όμορφη και μια άσχημη. Το βράδυ κοιμάται  ανάμεσά τους. ¨Όταν γυρίζει από τη  μεριά  της όμορφης χαίρεται και κάνει ηλιόλουστες μέρες.   ¨Όταν γυρίζει από τη μεριά της άσχημης ,τη βλέπει και από το κακό του ,χειμωνιάζει και βρέχει.
       Τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου ή τις πρώτες του Απριλίου γίνονται μπόρες που τις λένε « της γριάς οι μπόρες». Σύμφωνα με την παράδοση ,έπειτα από ένα βαρύ χειμώνα , στο τέλος του Μάρτη μια γριά χαϊδεύοντας τα πρόβατά της μίλησε απαξιωτικά για το Μάρτη που έφευγε.  Ο Μάρτης θύμωσε και παρακάλεσε τον Απρίλη  να το δανείσει 3 ημέρες. Ο Μάρτης για να εκδικηθεί έκανε φοβερό κρύο . Η γριά κρύωνε , πλησίαζε τη φωτιά και στο τέλος κάηκε.
       Αν και είναι ο πρώτος μήνας της ΄Ανοιξης , είναι από τους πιο κρύους  μήνες του χρόνου. Θεωρείται όμως  ο καταλληλότερος για το φύτεμα δέντρων.

                                                                      

            
        


                                                
                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου