Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

TO ΠΕΤΡΟΚΑΡΑΒΟ (ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Κ. ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΟΔΙΑΚΗ)                                                                      ΤΟ ΠΕΤΡΟΚΑΡΑΒΟ (ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Κ. ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ  ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΟΔΙΑΚΗ)

Εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη περίμενε φιλική συντροφιά κατά την ολοήμερη εκδρομή στο γύρο της Ρόδου, που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν με την ίδια πάντα συγκίνηση, τις εκπληκτικές εναλλαγές του τοπίου, όπως είναι τα γυμνά ή καταπράσινα βουνά της, τις γοητευτικές παραλίες της, τους αμμόλοφούς της με θέα τις βραχονησίδες της, με κορωνίδα το εντυπωσιακό «Πετροκάραβο», το μοναδικής ομορφιάς «Πρασονήσι», τα γραφικά χωριά με τους προστατευμένους από καταπράσινους λόφους κάμπους, τα πανέμορφα λιμανάκια, τα έρημα Μεσαιωνικά κτίσματα-βιγλάτορες χτισμένα πάνω σε αρχαία προϊστορικά, κλασικά ή Βυζαντινά ερείπια, παμπάλαιες ιστορικές θαυματουργές Εκκλησιές και Ιερές Μονές, όπως της Παναγιάς Σκιαδενής, ακόμα και τα εντυπωσιακά μοντέρνα συγκροτήματα – πολιτείες ολόκληρες – στη Νότια Ρόδο.


                                                                              


Ήθη και Έθιμα πανάρχαια, όπως του «μουτζουρώματος» στον Αρχάγγελο, εντυπωσιάζουν που περνούν από γενιά σε γενιά και το συγκινητικά γραφικό «ταβερνάκι», το «Πετροκάραβο», στη μέση του πουθενά, απέναντι στην ομώνυμη βραχονησίδα. Παραδίπλα στην γραφική και καταπράσινη παραλία, με τα βράχια να ξεπηδούν μέσα από τα καταγάλανα νερά της και την αμμώδη παραλία, δίπλα στο δρόμο, ευχάριστη έκπληξη, το μικρό, ταπεινό και καλαίσθητο, Ροδίτικο ταβερνάκι, που αντιστέκεται στο ισοπεδωτικό μοντερνισμό και παραμένει ολοζώντανο, απλό, μεταξύ Κατταβιάς και Απολακκιάς, λειτουργώντας καθημερινά και αδιάκοπα από πέρσι τον Ιούλιο.
Οικογενειακή επιχείρηση του Σκεύου, του Μανώλη, της Βάσως, άλλοι στο παραδοσιακό μαγείρεμα, άλλοι στο σερβίρισμα με τα ροδίτικα εδέσματα, που δεν βρίσκεις πλέον, όπως το «κρίταμο», που φυτρώνει πάνω στους βράχους που ξεπροβάλουν απ’ την καταγάλανη θάλασσα, τα ζαρζαβατικά από τα δικά τους παραδιπλανά μποστάνια, τα θαλασσινά που ψαρεύονται στις κοντινές παραλίες, τη σπιτική ταραμοσαλάτα, τη θαλπωρή της φιλικής ατμόσφαιρας, που φωτίζεται απ’ το πλατύ χαμόγελο των εργαζόμενων ιδιοκτητών.
Ευχαριστούμε την κ. Μαίρη Παπανδρέου για τα καλά της λόγια .Εμείς σας προτείνουμε να ΄ερθετε στη Νότια Ρόδο και να επισκεφθείτε «ΤΟ ΠΕΤΡΟΚΑΡΑΒΟ» .Πιστεύουμε ότι οι στιγμές που θα περάσετε θα σας μείνουν αξέχαστες και θα θέλετε να ξανάρθετε σύντομα.

                                                                         Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου